PARTY HARD 2

PARTY HARD 2

6.5

Vražedná párty pokračuje

Recenzia na PC verziu

Táto vecička musela čakať dosť dlho, kým si ju všimneme. Mali sme ju tu už v rozpracovanej verzii, ale nikto sa o ňu netrhal. V októbri vyšla dokončená hra, ale stále zostala v tieni iných titulov. A keď som si konečne povedal, že už je načase ísť na túto párty, bol som milo prekvapený. Ukázalo sa totiž, že je to dobrá záležitosť, ktorá má niečo do seba a chvíľu pobaví.

V úvode si zvolíte svojho zabijaka. Táto párty bude totiž poriadne krvavá a vy sa stanete sériovým vrahom. Celkovo sú na výber štyri postavy a každá má nejaký talent, zbraň a schopnosť. Potom sa už môžete vydať do ulíc a hlavne podnikov s roztancovanými ľuďmi, ktorí veselo a bezstarostne žúrujú...ale len kým sa neobjavíte vy.  Potom sa to zmení na jatky.

Každá mapka ponúka obmedzený priestor s interiérom a exteriérom, kde máte splniť určité úlohy a potom prejsť na evakuačný bod. Väčšinou máte dve alternatívy ako uspieť v danom scenári. Buď jednoducho pozabíjate všetkých v oblasti, alebo len vybrané osoby, čo môžu byť napríklad díleri a motorkári. Ale v tom prípade k tomu ešte vyrabujete sejf, vyvoláte nečakanú udalosť, preskúmate zablokovanú miestnosť, niekoho podplatíte alebo dokonca zachránite. Za vašimi činmi totiž môže byť viac, ako sa zdá, hoci vás polícia pokladá za vraždiaceho psychopata. Aká je pravda, to sa dozviete v scénach medzi misiami.

Party Hard 2
Party Hard 2 Ak vás chytí privolaná policajná hliadka, je po všetkom.
Ak vás chytí privolaná policajná hliadka, je po všetkom.


Party Hard 2 Na párty je veľa ľudí. Môžete ich všetkých povraždiť, ale vždy je aj iná možnosť.
Na párty je veľa ľudí. Môžete ich všetkých povraždiť, ale vždy je aj iná možnosť.


Party Hard 2 V špeciálnom režime vidíte zvýraznené interaktívne objekty a hlavné ciele.
V špeciálnom režime vidíte zvýraznené interaktívne objekty a hlavné ciele.





Po štarte misie je len na vás, ako sa zachováte a akým spôsobom uspejete. Musíte však myslieť na to, že hoci sa ľudia v okolí správajú dosť hlúpo, keď uvidia, ako niekoho vraždíte, zavolajú políciu. Keď je svedok len jeden či dvaja, jednoducho ho tiež odstránite, no ak vás vidí celý dav, je to už väčší problém. V lepšom prípade sa nájdu len mŕtve telá, ktoré ste nepreniesli a nehodili do kontajnerov. Vtedy sa policajná hliadka iba chvíľu motá naokolo a potom odfrčí na aute. No ak ste boli prichytení priamo pri čine, muži zákona už idú naisto a sú vám za pätami. Občas im dokážete utiecť a schovať sa, napríklad aj použitím šachty, ktorá je súčasne skratkou a premiestni vás inam. Väčšinou vás ale policajti chytia a je po všetkom.

Bežné vraždy vykonáte svojou primárnou zbraňou, spravidla nožom. Sú však aj iné spôsoby ako niekoho zlikvidovať a dá sa to aj nenápadne. Napríklad narafičením nehody, keď naštartujete auto a to sa rúti bez kontroly a zráža chodcov. Alebo poškodíte nejaké zariadenie, o niekoľko sekúnd vybuchne a pobije všetkých naokolo. Či náhodou spadne z regálu bedňa práve vo chvíli, keď ktosi prechádza okolo. Okrem toho nájdete v okolí pohodené veci, ktoré viete rafinovane použiť a skombinovať.Napríklad bandaska s palivom a zapaľovač spravia celkom pekný ohník. V rozbitných debničkách zas nájdete rôzne doplnkové zbrane a pomôcky, napríklad granát, vrhací nôž či pascu na medvede.
 
Stále však platí, že je vhodné likvidovať ľudí a objekty nenápadne. Takže aby nevznikla panika a nemali ste policajtov na krku, je dobré vystriehnuť si obete, keď sú single, prípadne s neveľkou spoločnosťou, v nejakej uličke či miestnosti. Niekedy ich skrátka sledujete a vystihnete správny moment. Inokedy si musíte trochu pomôcť.  Ľudia sú často opití a vtedy sa povaľujú na zemi. Môžete ich preniesť do súkromia a spraviť s nimi krátky proces. Inokedy ich prilákate vašimi tanečnými kreáciami, alebo zoberiete magnetofón, položíte ho na vhodné miesto a pustíte na plné gule. Určite to pritiahne ľudí z blízkeho okolia.

A potom sú tu plagáty - mnohé slúžia len na spestrenie, ale niektoré spustia špeciálne udalosti. Napríklad privoláte cirkusového medveďa a vyvoláte paniku. Alebo brnknete striptérke a tá zabaví všetkých členov ochranky. Príležitostne môžete aj niekoho podplatiť peniazmi alebo nalákať na sex podaním kondómu. Možnosti tu skrátka sú, stačí len využívať to, čo je v dosahu. Dokážete pritom prenášať maximálne štyri predmety, vrátane vašej základnej zbrane. A treba aj značnú dávku trpezlivosti a precíznosti. Keď totiž zlyháte a odstavia vás policajti alebo odolná ochranka, nasleduje reštart celej misie. Navyše je obťažnosť pomerne vysoká, zvoliť sa dá stredná alebo ťažká a hoci nie ste limitovaní časom, každá chyba môže byť osudná. A pri opakovanom hraní je to niekedy až frustrujúce.

Na konci úspešného scenára sa zhodnotí váš postup a dostanete aj nejaké bonusy za zabijácke kombá a praktiky. Vaše počínanie charakterizujú štyri zložky - kriminalita, anarchia, stealth a tajomnosť. Ak chcete mať stopercentný progres, musíte vyskúšať rôzne taktiky a splniť všetky ciele. Všetky misie si môžete zahrať aj v lokálnej kooperácii, k čomu potrebujete aspoň jeden gamepad. Druhý hráč použije klávesnicu. Vo dvojici je určite lepšia zábava a navyše je to aj jednoduchšie. Keď hráte sólo, hra vás zrejme omrzí skôr, ako sa dostanete do finále, už kvôli značnej náročnosti. Ale nastúpi aj určitý stereotyp.

Grafika mieša retro štýl a kostrbaté postavičky s modernými efektmi a vyzerá to celkom dobre. Len sa niekedy zle rozoznávajú jednotlivé kategórie ľudí, takže sa stáva, že presne neviete, koho musíte odstrániť. Zvuky sú skromnejšie, ale prakticky neustále vám znie nejaká disko hudba (veď ste na párty), ktorú si môžete na istých miestach aj prepínať.

Party Hard 2
Party Hard 2 Nájdu sa aj spôsoby ako si veci uľahčiť. Napríklad privolaná striptérka zabaví ochranku.
Nájdu sa aj spôsoby ako si veci uľahčiť. Napríklad privolaná striptérka zabaví ochranku.


Party Hard 2 Strážnici so znakom oka vás prenasledujú, keď vás uvidia. Je ťažké priamo ich zabiť, ale  odzadu je to jednoduchšie.
Strážnici so znakom oka vás prenasledujú, keď vás uvidia. Je ťažké priamo ich zabiť, ale odzadu je to jednoduchšie.


Party Hard 2 Ďalšia párty, z ktorej urobíte jatky.
Ďalšia párty, z ktorej urobíte jatky.





Umelá inteligencia je biedna - postavy okolo vás sa neraz správajú hlúpo, aj sa medzi sebou pobijú - nikomu to neprekáža, ale keby ste to urobili vy, hneď na vás zavolajú policajtov. A ani tí nie sú veľmi bystrí. Dokážu vás síce naháňať po budove a okolí, ale ak ste pri ich príchode na ceste, pokojne vás zrazia autom a ani si to nevšimnú. Nehovoriac o tom, že je čudné, keď sa každú chvíľu vracajú na miesto činu, kde pribúdajú mŕtvoly a potom zas odchádzajú a pripadá im to ako bežná rutina. A civilisti si tiež pokojne tancujú pri vreciach s mŕtvolami, akoby sa nič nestalo. Ale na všetko sa treba pozerať s nadhľadom a nebrať to príliš vážne, o to hre ani nejde. Avšak pravdou je, že vás hlúposť postáv neraz obmedzuje pri taktizovaní, lebo logický postup aplikovaný na tie bábky niekedy skrátka nezaberá.

Party Hard 2 má štýl a inštinkt zabijaka, ktorý je v takejto hre úplne v poriadku. Masakrovanie ľudí je hlavne spočiatku zábava, ale neskôr už rutina a ak hráte sólo, je to aj čoraz viac frustrujúce. Kooperácia je rozhodne plusom. Lepšia AI človiečikov by však robila hru viac taktickou. A je škoda, že je v podstate jednoduchšie pozabíjať všetkých naokolo ako plniť špecifickejšie úlohy, ktoré majú menej obetí a väčší zmysel. Takže v prvých misiách je to efektný masaker, ale neskôr už len jednotvárne počítanie obetí. Každopádne sa jedná o vcelku nápaditú párty, ktorá úspešne pokračuje v tom, čo naštartoval prvý diel.


napísal uni 28.11.2018
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
PARTY HARD 2
+ spočiatku je to hlavne zábava, najmä v kooperácii
+ vyvolanie zdanlivých nehôd a udalostí, ktoré ovplyvnia okolie
+ má to štýl aj určité taktické možnosti
+ vylepšený vizuál
- neskôr je to už stereotyp a frustrácia
- iracionálne správanie postáv má negatívny dopad na hrateľnosť
- niektoré prvky nie sú domyslené
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3, 4 GB RAM, GeForce GT 920M, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: tinyBuild Games / tinyBuild Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17921)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk