ASTERIX & OBELIX XXL 2

ASTERIX & OBELIX XXL 2

7.0

Pri Tutatisovi, sú späť!

Recenzia na Switch verziu

Z Dvanástich skúšok pre Asterixa ovládam niektoré ikonické dialógy (v češtine, samozrejme) doteraz naspamäť. Skvelý animák, podľa mňa najlepší z animovanej série o Asterixovi, no všetky animáky mám vlastne rád. A určite nie som sám. Táto séria má v našom regióne obrovské množstvo fanúšikov. A na to, že vychádza z francúzskeho komiksu (čo možno mnohí ani nevedia), sa teší možno aj väčšej popularite ako niektoré superhrdinské značky od gigantov Marvel a DC. Komiks budúci rok oslávi 60 rokov na scéne a dobrú polovicu z toho ho sprevádzali nielen filmy, ale aj videohry, ktorých za tie roky vyšlo zhruba 30 a medzi tie najznámejšie a najzaujímavejšie sa zaradila séria Asterix a Obelix XXL. Tá sa budúci rok dočká tretej časti, no ešte pred ňou si zopakujme dvojku.

Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Las Vegum vyšla pôvodne v roku 2006 na PC a PS2, odkiaľ si ju mnohí možno dodnes pamätáte. Po 12 rokoch je tak späť, pričom o remaster sa pod krídlami francúzskeho vydavateľstva Microids postaralo štúdio OSome Studio. Zásahov chceli robiť čo najmenej. Na jednej strane to nie je zlé. Dostanete takú hru, akú ste si pred rokmi zamilovali. Na druhej strane by si ale niektoré oblasti zaslúžili rozšíriť, aby ste si ju mohli užiť ešte o niečo viac.

Napríklad viem, že pôvodná hra neobsahovala nič iné ako singleplayer. Vždy ju mohol hrať len jeden hráč, ktorý ovládal len jednu postavičku. No je rok 2018, lokálna kooperácia dvoch hráčov je ohrozeným druhom na pokraji vyhynutie a toto je hra o dvojici milovaných postáv, ktoré pobehujú okolo a mlátia Rimanov hlava-nehlava. Ak by ste si k nej mohli po 12 rokoch sadnúť vo dvojici, možno už aj so svojim potomkom, užili by ste si ju úplne novým spôsobom, ktorý by je len pridal na hodnote. Ako sa totiž ukazuje, to je vec, ktorú tento remaster akútne potrebuje.

Asterix & Obelix XXL 2
Asterix & Obelix XXL 2 Súboje pripomínajú tie z animákov.
Súboje pripomínajú tie z animákov.


Asterix & Obelix XXL 2 Predelové scény sú často v pôvodnej kvalite.
Predelové scény sú často v pôvodnej kvalite.


Asterix & Obelix XXL 2 Čeliť budete aj tradičným rímskym korytnačkám.
Čeliť budete aj tradičným rímskym korytnačkám.





Nevadí, musíte si vystačiť osamote a s prepínaním medzi dvoma známymi hrdinami v príbehu, v ktorom sa vydali na záchranu svojho druida Panoramixa. Zdá sa totiž, že ten sa pridal na stranu Júlia Cézara v jeho novom pláne na ovládnutie tej poslednej, nedobytnej galskej dediny. Veď mu predsa leží pri nohách celá známy svet, jedna dedina nemôže donekonečna odolávať. Cézar totiž dal vybudovať Las Vegum, ktoré sa skladá zo 6 častí imitujúcich známe miesta ako súčasť svojho plánu. Nájdete tu miesta, ako Lutetia, WCW, LuckSore, Malé Benátky, Pirate Island a SeizeUs Palace. Asterix a Obelix v tom však nie sú sami, sprevádza ich pes Idefix a rímsky špión Sam Shieffer.

Asterix sa nikdy nebral smrteľne vážne. Či to bolo na stránkach komiksov, na televíznych obrazovkách, filmových plátnach, alebo aj vo videohrách. Tu je to presne o tom istom. Hra opäť v rámci svojej reality reflektuje tú našu, uťahuje si z nej a odkazuje aj na mnohé ďalšie známe hry, z ktorých si prepožičala napríklad nepriateľov. Respektíve Rimanov prezliekla do kostýmov známych postáv. Avšak hra je predsa len 12 rokov stará a aj keď sú tu s nami Mario, Sonic, Ryu, Lara Croft a Rayman stále s nami, dnes už takéto odkazy pôsobia trošku...ako z roku 2006.

Už spomínané časti Las Vegum v skutočnosti predstavujú časti herného sveta, ktoré musíte postupne prechádzať, pričom sa budete vracať do už známeho centrálneho hubu, aby ste si vďaka novým schopnostiam a vyriešeným hádankám dokázali otvoriť prístup tam, kam to bolo predtým nedostupné. Spolu s tým do hry prichádza aj respawn nepriateľov na miestach, ktoré ste už raz prešli. A to je trošku otrava. Na druhú stranu, buď okolo nich len prebehnete, alebo sa rozhodnete s nimi bojovať a nagrindujete si nejaké tie prilby, ktoré sa tu používajú ako platidlo. Navyše je to hra z roku 2006. Ak už vám dnes lezú na nervy rôzne šípka a ďalšie veci, ktoré vám neustále ukazujú, kam máte ísť, tak tu vám nič takéto nehrozí. Musíte si všímať rôzne spínače, skokanské platformy a dvere, ktoré ste nejakým spôsobom otvorili. Nie je to nič náročné ani veľkolepé, len sa to už dnes často nevidí, čo je škoda.

Mám dojem, že týchto dvoch kreslených Galov netreba až tak detailne predstavovať. Asterix je ten malý chytrý a Obelix ten veľký...s upadnutým hrudníkom. Pre hráča to znamená dve postavičky s rozdielnym spôsobom hrania, ktoré musíte vhodne kombinovať, aby ste dosiahli výsledok, ktorý potrebujete. Ani nie tak v boji. Tam je viac či menej jedno, za koho bojujete. Oveľa viac ich budete striedať pri riešení hádaniek a prekonávaní prekážok, kde každý z tejto dvojice má unikátne schopnosti nielen na základe svojich fyzických dispozícií.

Čo sa týka tých, tak je to klasika – Asterix je menší a dostane sa tam, kam Obelix nie. A ten zase dokáže preraziť niektoré prekážky, cez ktoré Asterix neprejde. No potom je tu aj to, že len spoločne dokážu obsluhovať niektoré mechanizmy a napríklad si do nich musí Obelix zasadnúť. Je to v základe naozaj akčná 3D platformovka z nultých rokov so všetkým, čo k nej patrí - teda akcia, platforming a jednoduché hádanky na každom druhom kroku, aby sa zabavili najmä tí menší, no neurazí to ani tých väčších. V súbojoch je zase Obelix ten silnejší a nepotrebuje čarovný nápoj. Asterix ho však neodmietne a ak ho máte po ruke, oplatí sa ho zobrať a rozpútať na obrazovke peklo s Rimanmi lietajúcimi na všetky svetové strany.

Akcia je jednou z oblastí, kde k určitým zásahom došlo a je to len v prospech hry. V jadre sa nemenila, no strety s Rimanmi sú zaujímavejšie, zábavnejšie a hra vás tiež aktívne motivuje k skúšaniu rôznych kombo útokov, aby to nebolo len o stláčaní jedného tlačidla. Objavíte tak netušenú hĺbku v súbojovom systéme, ktorý ponúka viac útokov, kedy Rimanov používate ako bič, či ich točíte nad hlavou a môžete ich aj hádzať. Navyše sa na súboje aj celkom príjemne pozerá, keďže si z animákov berú komický vizuál, kedy vaše rany Rimanov naťahujú, prípadne ich úplne vystrelia do oblakov a zostanú z nich len sandále.

Asterix & Obelix XXL 2
Asterix & Obelix XXL 2 Obaja hrdinovia musia spolupracovať pre postup hrou.
Obaja hrdinovia musia spolupracovať pre postup hrou.


Asterix & Obelix XXL 2 Hra neodkazuje len na iné hry, ale aj filmy.
Hra neodkazuje len na iné hry, ale aj filmy.


Asterix & Obelix XXL 2 Hranie často spestrujú rôzne iné aktivity.
Hranie často spestrujú rôzne iné aktivity.





To už bohužiaľ nemôžem povedať o súbojoch s bossmi, ktoré nie sú priamo zlé. Len nie sú až také nápadité. Platí posvätné pravidlo troch a bojujete proti experimentom Cézara, ktorý sa snaží vytvoriť obrovských supervojakov. Na nich sú aj naši dobre známi hrdinovia krátki, takže najskôr musíte spraviť niečo, aby ste odhalili ich slabinu, no a až potom zaútočiť. Aj tu funguje formulka zo základnej hrateľnosti, kedy musíte striedať postavičky a snažiť sa nespadnúť z nejakých plošín a podobne. Len jednoducho tieto súboje nezostarli najlepšie. To platí aj pre niektoré iné oblasti, no tie sa našťastie rozrástli napríklad o nové úrovne náročnosti, nové skilly, nové zberateľné predmety a poteší fast travel.

Svojich dvoch hrdinov postupne vylepšujete, nakoľko hra ponúka tiež upgradovaný obchod, v ktorom toho po novom nájdete o niečo viac. Novinkou sú aj výzvy, ktoré vám zabezpečia nejaké tie prilby navyše, aby ste si mohli dokúpiť napríklad navýšenie počtu životov pre svoje postavy. Hrateľnosť je vďaka tomu pestrejšia a pravdepodobne aj dlhšia. Hra nie je ani dlhá ani krátka. Je tak akurát, ak ju budú hrať menší hráči. Dokážu v nej stráviť takých 7-8 hodín podľa toho, čo všetko sa rozhodnú objaviť a plniť.

Prekvapením tohto remasteru je grafika, keďže množstvo grafických prvkov vzniklo úplne od základu, vďaka čomu hra nevyzerá až tak zastarane, ale naopak, aj dnes sa na ňu príjemne pozerá. Samozrejme, jej vek to úplne nemaskuje. Horšie to je niektorými  predelovými cénami, ktoré zostali v pôvodnej kvalite a dnes z nich až rozbolí hlava. To isté platí aj pre niektoré zvukové efekty v pôvodnej kvalite. Nepoteší ani fakt, že hra obsahuje len anglický dabing. Aspoň francúzsky s anglickým textom by tu potešil. Hnevá tiež kamera, ktorá si so sebou priniesla tradičné syndrómy, ktoré nás trápili už na PS2. No a najväčším problémom tohto remastera je cena, ktorá je naozaj vysoká na to, že je to 12 rokov stará hra. Decká ale zabaví, vy si pri nej zaspomínate a vyskúšate aj zopár nových nápadov. Len si asi počkajte na priaznivejšiu cenovku.


napísal matus_ace 7.12.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
ASTERIX & OBELIX XXL 2
+ okamžite prístupné všetkým
+ zábavné súboje v štýle animovaných filmov
+ niekoľko nových prvkov hru pekne oživuje
+ stále celkom slušne vyzerá
+ odkazy na množstvo iných hier
- niektoré predelové scény nie sú remastrované, to isté platí pre niektoré zvuky
- súboje s bossmi by chceli viac sviežich nápadov
- kamera aj po rokoch hnevá
- vysoká cena


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Microids / Osome Studio
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 29. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk