FITNESS BOXING

FITNESS BOXING

6.5

Zbierka cvičení pre Switch

Recenzia na Switch verziu

Od Vianoc už ubehli takmer dva týždne, no mnohých pravdepodobne stále prenasleduje nejaké to kilečko navyše ešte zo štedrej večere (a toho všetkého čo nasledovalo v ďalších dňoch). Tradičné novoročné predsavzatia o častejšom chodení do posilky ste už možno stihli porušiť. A presne na takýchto hráčov mieria autori zo štúdia Imagineer vo svojom novom titule pre Nintendo Switch. Aj keď vám pravdepodobne nezabezpečí opasok v ringu, Fitness Boxing vás úspešne rozhýbe a možno sa vďaka nemu budete cítiť lepšie.

Skôr ako o hre sa však teraz bavíme o fitnes aplikácii, ktorá slúži skutočne práve na to, aby ste sa ku nej vrátili každý deň a strávili s ňou 10-40 minút podľa toho, o aký druh cvičenia máte záujem, prípadne aké sú vaše ciele. A aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, za tých pár desiatok minút denne sa dokážete slušne zapotiť. Možností, ako si s titulom zacvičiť, je hneď niekoľko, takže záleží len na tom, čo si vyberiete a nastavíte a v tomto ohľade treba autorov pochváliť v tom, ako pristupovali k titulu.

Dokáže si ho totiž podľa svojho gusta nastaviť každý. Bez ohľadu na to, či cvičíte pravidelne, alebo ste sa rozhodli rozhýbať aj pri tejto hre. Najskôr si ju totiž vyskúšate a prejdete akýmsi úvodným tréningom. Ten vám prezradí, že pred samotným cvičením by ste sa mali rozhýbať a ponaťahovať, takže je strečing neoddeliteľnou súčasťou cvičenia. Taktiež vám tu titul ukáže ovládanie, základné údery a ako ich vyhodnocuje. Až následne vás pustí do samotného menu, kde toho nájdete viac a môžete si tiež nastaviť plán cvičenia – aké má byť dlhé (koľko kalórií chcete spáliť), aká má byť rýchlosť skladieb, čo chcete precvičovať a podobne

Fitness Boxing
Fitness Boxing V tomto titule sa nehráte, tu cvičíte.
V tomto titule sa nehráte, tu cvičíte.


Fitness Boxing Môžete sa zapojiť aj vo dvojici.
Môžete sa zapojiť aj vo dvojici.


Fitness Boxing Postupne si môžete trénerov upraviť.
Postupne si môžete trénerov upraviť.





Svoj plán cvičenia môžete následne kedykoľvek zmeniť, takže ak máte za sebou napríklad celodenné odhadzovanie snehu, večer si dáte len niečo ľahšie. Rovnako ako si môžete každý deň mapovať svoje štatistiky a odhad toho, koľko ste spálili a to všetko v rámci hlavného režimu, ktorým je Daily Workout. Ten vás tak jednoducho zoznámi so základnými princípmi, neskôr vám dá možnosti nastavení do rúk a následne vás už iba sleduje a postupne rozširuje svoje možnosti, nakoľko čím viac hru hráte, tým viac z nej sa vám odomkne.

Veľmi dobre tu funguje systém motivácie, kedy dostávate odmeny jednak za dosiahnutie nejakých herných cieľov, ale tiež za to, že si odcvičíte určitý počet dní v týždni a už dopredu máte v kalendári poznačené, kedy od hry získate nejaký „darček“. Nie je to nič veľké, ale aj tak to veľmi dobre ukazuje, ako hra dobre pracuje s motiváciou a odmeňovaním. Máte tak motiváciu sa ku hre vrátiť aj vtedy, keď nemáte chuť, lebo viete, že musíte ísť aj dnes, aby ste si niečo nové odomkli. Môžu to byť nové skladby, či nová kozmetika pre vašich trénerov/trénerky. Čiže naozaj maličkosti, ale funguje to.

Fitness Boxing je v prvom rade teda titul o cvičení vo forme boxu, respektíve úderov. Funguje však na rovnakých princípoch ako rytmické pohybové hry, napríklad populárne tanečné série. V pozadí vám hra nejaké skladba a pred vami sú okrem trénera/trénerky aj dve stopy. Ľavá pre údery ľavou rukou, pravá pre údery pravou rukou. Hýbete sa v rytme a musíte v správnom momente spraviť ovládačom Joy-Con taký úder, aký je aktuálne v danej stope. Postupne sa údery obmieňajú a vychádzajú zo základu direkt, hák a zdvihák. Postupne sa viažu do komba, mení sa tempo, striedajú sa postoje a tu a tam vás nechá titul aj pár sekúnd vydýchnuť, kedy preberie slovo trénerka a povie vám napríklad to, aby ste kontrolovali svoje dýchanie, či vydychovali práve s úderom.

Trénerov je v hre hneď niekoľko a už po úvodnom oťukaní sa s hrou si môžete vybrať postavu, ktorá vám najviac vyhovuje. Nie je to o nejakých sympatiách, nakoľko modely sú pomerne jednoduché, ale nakoľko budete s trénerovým hlasom tráviť pomerne dosť času, budete chcieť prejav, ktorý vám tie hodiny strávené s hrou nebude prekážať. No a potom je tu teda ešte možnosť prispôsobovať si ich vzhľad novou kozmetikou, ktorú postupne získavate. Alebo, ak vám to vyhovuje, môžete použiť aj japonskú jazykovú stopu, čo sa v podobných hrách u nás až tak často nevidí. Možností prispôsobenia tu tak rozhodne nie je málo.

Čo sa týka hernej hudby, do ktorej budete cvičiť, nie je to niečo, čo som si osobne pri cvičení púšťal, ale zjavne sa teda autori snažili osloviť čo najširšiu cieľovku a do hry zakomponovali populárne rádiové odrhovačky. Tých je tu 21 a postupne si ich odomykáte pre použitie v prakticky všetkých režimoch. Nájdete tu Lady Gaga, Maroon 5, LMFAO, Carly Rae Jepsen, One Direction a rôzne ďalšie, pričom zo starších sú zastúpené napríklad Lipps Inc, Aqua alebo The Buggles. Všetky herné skladby majú upravené aranžmány, aby neobsahovali spev, ale len melódiu, do ktorej rytmu máte cvičiť.

Okrem Daily workout režimu tu nájdete aj aj ďalšie dva a to je základný tréning (napríklad na učenie sa druhov úderov) a voľný tréning. V ňom môžete cvičiť osamote v singleplayer (cvičenie na ľubovoľnú z odomknutých skladieb, stretching, alebo cvičenie podľa cieľov), alebo aj v multiplayeri dvoch hráčov, ktorý sa delí na Tandem, Combo Chain a Versus. Každý z dvojice hráčov musí mať vlastnú dvojicu Joy-Conov a je možno škoda, že tu autori nezakomponovali aj nejaký „párty“ režim, kde by každému stačil len jeden ovládač pre hranie pre radosť.

Fitness Boxing
Fitness Boxing Môžete sledovať svoje štatistiky.
Môžete sledovať svoje štatistiky.


Fitness Boxing Tréneri vás sprevádzajú neustále.
Tréneri vás sprevádzajú neustále.


Fitness Boxing Postupne sa kombinácie menia a učíte sa nové pohyby.
Postupne sa kombinácie menia a učíte sa nové pohyby.





Dôvodom ale môže byť aj to, že ako som už spomínal, v tomto prípade to nie je ani tak hra ako skôr tréningová aplikácia. A v tomto ohľade podľa mňa autori veľmi zlyhali. Som herný novinár, hodnotím hry a Fitness Boxing ako hra nie je až taká dobrá. Obsahuje totiž len minimum herných elementov a z pohľadu gamifikácie cvičenia sa podľa mňa dalo spraviť oveľa viac. Nenájdete tu žiadne počítanie skóre a tým pádom ani žiadne tabuľky, kde by ste sa mohli porovnávať s ostatnými offline a online. Navyše je to boxovací titul, pekne by sa to dalo využiť v takej podobe, kde by ste museli zdolať nejakého súpera pred vami práve správnym cvičením. Ale ani nič také tu nie je.

A to všetko vlastne aj veľmi presne sumarizuje Fitness Boxing – môže to byť kvalitná fitness aplikácia, ale zároveň slabšia hra. Záleží teda na vás, čo od nej čakáte. Ak nie ste úplne ten typ, ktorý by chodil zhadzovať vianočného kapra a zemiakový šalát do fitka a zároveň od toho neočakávate hru v tom pravom zmysle slova, môže byť určená práve pre vás. Ak si ale myslíte, že to bude niečo ako Just Dance a podobné tituly, ste na zlej adrese. Aj preto sa výsledok hodnotí pomerne ťažko. Našťastie je ale dostupné demo, takže si sami môžete Fitness Boxing vyskúšať a budete tak vedieť, či vás zaujme, alebo nie.


napísal matus_ace 7.1.2019
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
FITNESS BOXING
+ veľmi dobre zvládnutá motivácia v pravidelnom zapínaní
+ zoznam pohybov sa postupne pekne rozširuje a spestruje
+ široké možnosti personalizácie cvičenia
+ viete sa pri cvičení poriadne zapotiť
- skladby neoslovia každého a titul na nich ani nestavia
- nie je to hra v pravom zmysle slova, herných prvkov je tu veľmi málo
- chýba aj nejaký zábavný režim, ktorý by nebol len o cvičení
- ak chcete, môžete jednoducho podvádzať a aj tak vám hra bude správne počítať údery


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Imagineer
Štýl: Šport
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk