DEGREES OF SEPARATION

DEGREES OF SEPARATION

8.0

Spriaznení hrdinovia z dvoch svetov

Recenzia na PC verziu

Čarokrásna krajina a slnečné lúče tešia oko dievčaťa Ember. Všade navôkol sú rozkvitnuté kvety a zelený les. Na druhej strane leží pán chladu Rime. Nemôže sa ani okúpať, pretože mu voda hneď zamrzne. Jedného dňa sa obidvaja stretnú a budú navzájom poznávať svoje svety a práve vtedy ich do rúk dostane hráč.

Degrees of Separation je nápaditá 2D plošinovka, ktorej scenár písal Chris Avellone, čo má na svedomí také hity, ako Icewind Dale, Baldur's Gate, Neverwinter Nights 2, Planescape: Torment alebo Fallout: New Vegas. Jeho predošlé hry boli RPG s košatými príbehmi. Degrees of Separation je dôkazom, že ani zmena žánru nie je pre neho prekážkou. Naopak dokázal v primárne kooperatívnej hre vykúzliť zaujímavý príbeh o poznávaní dvoch odlišných svetov a ich postáv. Rozprávanie je priam magické  hra má dokonale vybudovanú atmosféru.


Hádanky sú v tomto prípade čiastočne prekážkou, ale Degrees of Separation je hlavne o prekážkach a riešení problémov. Objavovanie svetov je relatívne nelineárne a môžete sa vracať na miesta, na ktorých ste už boli. Primárnou úlohou je zbierať šály na každom mieste, kde ich objavíte.  Len málokedy vám ich však autori ponúknu bez rozmýšľania.

Hádanky sú skutočne rôznorodé, takmer vždy sa jedná o zužitkovanie protikladov oboch postáv. Teplo nahreje lampu, ktorá aktivuje výťah, chlad ho naopak posunie opäť nadol. Ember roztopí zamrznutú vodu a vojde do nej, Rime sa po jej zmrznutom povrchu poprechádza. Narazíte aj na rysovanie priamok, po ktorých budete musieť chodiť. Rovnako budete mať šancu používať podobné možnosti pre obe postavy. Nápadov je tu neúrekom a je len na vás, aby ste všetky objavili.

Hrať sólo je tiež možnosť, prepínanie medzi postavami je pohodlné a možno prídete na niektoré hádanky skôr, ako keď hráte hru s partnerom. Lenže práve v tom je to čaro - hrať to na jednom gauči vo dvojici, tešiť sa z úspechu, dohadovať sa na postupe, podpichovať sa. Už len to, že hra vyšla práve na Valentína, hovorí za všetko. Bez kooperácie hláv dvoch ľudí sa tu ďaleko nedostanete.

Nanešťastie sme narazili aj na pár chýb, hlavne nás mrzelo zaseknutie postavy v úrovni a bol nutný reštart. Avšak uloženie pozície a vrátenie sa presne na miesto, na ktorom ste skončili, nie je problém. Na cestovanie v leveli využijete podobu motýľa a to je veľmi originálne

Celkovo je titul audiovizuálne zvládnutý na jednotku a je dôkazom, že ešte aj v čase 3D akčných fotorealistických hier zaujme plošinovka s klasickým dizajnom. Degrees of Separation je dar v čase záplavy hier, ktoré sa navzájom podobajú ako vajce vajcu.

Aj napriek dobre vyrozprávanému príbehu, ktorý akoby vychádzal z rozprávok, aké nám hovorievali staré mamy, nie je hra pre každého. Titul neocenia tí,  čo sa vyhýbajú logickým riešeniam. Naopak hráči, ktorí nemajú problém na chvíľu sa zastaviť a porozmýšľať nad postupom, privítajú Degrees of Separation s otvorenou náručou.



napísal Possol 18.3.2019
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
DEGREES OF SEPARATION
+ kooperácia
+ spojenie dvoch odlišných svetov
+ audiovizuálny raj
- pár technických chýb
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core 2 Duo , 2 GB RAM, VGA s DirectX 11, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Modus Games / Moondrop
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 14. február 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk