SUMMER IN MARA

SUMMER IN MARA

7.5

Krásna dovolenka na malebných ostrovoch

Recenzia na PC verziu

Blankytné more, biely piesok, vôňa exotických jedál a prímorského vánku. Dokonalý dovolenkový sen v tropickom raji. Na takomto mieste si poviete: kiež by som tu mohol zostať a užívať si to tu celý život. Plaviť sa na mori, ochutnávať stále nové špeciality, navštevovať  nové miesta a spoznávať nových ľudí. Možno takto nejako vyzerá skutočný raj, čo poviete? Lenže aj o takéto šťastie sa treba vedieť postarať, budovať ho, udržiavať a chrániť. Svoje sa o tom naučí aj Koa, malé dievča žijúce na osamotenom ostrove uprostred súostrovia Mara.

Nežila tu ale vždy sama, keď bola ešte veľmi malým dievčaťom, žila tu spoločne so svojou starou mamou Yaka Haku. Tá ju (a prostredníctvom prológu aj vás) naučila, ako si pestovať plodiny, starať sa o stromy v sade či vyrobiť prvé predmety a uvariť prvé jedlo. Príroda vyžaduje rovnováhu, čo je cennou lekciou, ktorú vám Yaka Haku v tomto prológu dáva. Keď vyrúbete strom, treba zasadiť nové semienko. Keď vylovíte ryby z jazierka, treba počkať, kým menšie rybičky nevyrastú. A keď je niekde problém, treba ho riešiť cez dobré jedlo.

Herná náplň Summer in Mara sa prakticky točí okolo týchto, vlastne celkom bežných vecí. Teda až dovtedy, kým sa hra rozhodne zasvätiť vás trochu aj do príbehu. Ten je jednoduchý, ale celkom príjemný, chytí za srdce a má v sebe posolstvo. Aj keď je to klišé o ochrane prírody a súostrovia a o sile priateľstva a lásky, nie je márny a ako detský seriál napríklad na sobotné rána by obstál na jednotku. A pokojne by si mohol ponechať aj vizuálny štýl, ktorý je takisto veľmi príjemný, oku lahodiaci, aj keď grafika má po technickej stránke menšie problémy.

Summer in Mara
Summer in Mara Ovocný sad nám prosperuje, úroda bude iste bohatá.
Ovocný sad nám prosperuje, úroda bude iste bohatá.


Summer in Mara Záhradka prosperuje takisto.
Záhradka prosperuje takisto.


Summer in Mara Pracovali sme dlho, ale chlievik je hotový.
Pracovali sme dlho, ale chlievik je hotový.





Koa sa po prológu objaví na ostrove sama, o niekoľko rokov staršia. Stará mama Yaka Haku jej umrela a tak Koa trávi dni osamote sladkým ničnerobením. To sa ale zmení v deň, kedy na pláži stretne zvláštne stvorenie Napopo. Tento malý tvor neovláda našu reč a tak bude vašou úlohou sa s ním dorozumieť. To všetko spustí udalosti, ktoré postupne budú viesť až k tomu, že Koa konečne po rokoch opustí ostrov a loďkou, ktorou kedysi cestovala po Mare jej babička, sa sama vydá na dobrodružstvo. Aj keď spočiatku len na susedný ostrov Qualis.

Tento ostrov slúži spolu s vaším domácim ostrovom ako dve hlavné lokality v hre a cestovaním medzi nimi budete tráviť veľmi veľa času. Na Qualis totiž stretnete veľa nových postáv a každá od vás niečo chce, tak ako aj vy od nich. Niekto chce výmenou za informáciu doniesť nejaké dobré jedlo, niekto zas za súčiastku potrebnú na vylepšenie lode vyžaduje vypestovať špecifickú plodinu. Občas dostanete za odmenu aj kúsok oblečenia či nový batoh, ale sú to všetko len kozmetické vylepšenia. A tak chodíte po trhovisku, kupujete a predávate, čo vám je treba a odtiaľ zas domov na ostrov, kde pestujete a vyrábate podľa toho, čo kto vyžaduje.

Plodiny treba zasadiť do pripravenej zeme a pravidelne polievať. Takže musíte postaviť studňu, na čo ale treba zas drevo aj nejaké kovové súčiastky. Kov si viete vyťažiť v malej jaskyni na ostrove, drevo si narúbete zo stromov, ktoré tam rastú a tak dookola. Koa sa občas unaví a treba si od práce oddýchnuť a vyspať sa, alebo vyhladne a tak musí aj čosi zjesť. Plodín a receptov sú pritom desiatky - pestujete kukuricu, melóny, zemiaky, cibuľu a mnoho ďalšieho. Na stromoch rastú jablká, banány, citróny či kokosy. Všetko toto má v hre miesto pri výrobe aj varení. Čo vypestujete a nezjete, predáte a nakúpite za to na Qualis zas niečo nové, kolobeh života pokračuje. A behanie od zadávateľa úloh z Qualis na ostrov a naspäť takisto.

Takéto niečo by vás ale veľmi rýchlo omrzelo, a tak sa časom odhaľovaním nových skutočností v príbehu a plnením úloh dostanete k tomu, že budete musieť vycestovať za hranice dvoch ostrovov a postupne odhaľovať ďalšie zákutia súostrovia. Na ostrovoch nájdete nové druhy stromov a plodín či nové minerály na ťažbu. Občas pri plavbe po mori nájdete aj opustené zvieratko, ovcu, kura, prasiatko, ktoré bude chcieť žiť na vašom ostrove. Tomu treba postaviť prístrešie a vypestovať adekvátne jedlo, odmenou vám bude mlieko, vajcia či hľuzovky.

Môžete ale napríklad aj rybárčiť, čo je v hre veľmi obsiahla mechanika, aj keď len formou jednoduchej QTE minihry. Existujú desiatky rybárskych miest, kde sa dajú chytať rôzne ryby aj chobotnice slúžiace ako ingrediencie do rôznych jedál. Pričom niektoré sú previazané na vedľajšie alebo aj hlavné úlohy v hre. Takisto každá ryba zaberá na inú návnadu, a tak sa nabeháte a naplavíte aj pri zháňaní všetkého potrebného na to, aby ste z mora vytiahli presne tú šupinatú potvoru, ktorú potrebujete.

Na niektorých miestach sa zas viete ponoriť a hľadať skryté poklady. Je to, rovnako ako rybárčenie len jednoduchá minihra, čo ale zamrzí, pretože podmorský svet by mohol byť v grafickom štýle hry celkou príjemnou pastvou pre oči. Namiesto toho sa len ponoríte, popritom chytáte bublinky, aby vám neubehol ukazovateľ kyslíka a zase sa vynoríte. Občas na mori nájdete sudy s materiálmi, tie niekedy vyplaví more aj na váš ostrovček.

Summer in Mara
Summer in Mara Moria pri ostrovoch Mara sú krásne.
Moria pri ostrovoch Mara sú krásne.


Summer in Mara Ale nie každé miesto, ktoré navštívite, je prívetivé.
Ale nie každé miesto, ktoré navštívite, je prívetivé.


Summer in Mara V hre je veľa odkazov na One Piece.
V hre je veľa odkazov na One Piece.





Je to vlastne idylka. Koa sa plaví po ostrovoch, pomáha ľuďom, učí sa od nich nové veci, učí sa ale aj životným hodnotám a dospieva. Do chvíle kým sa objaví Elit, mimozemská rasa, jedna z mnohých, ktoré na Qualis aj inde stretnete. Elit ale nectia prírodnú rovnováhu, záleží im len na progrese a peniazoch. Chcú Maru využiť ako zdroj energie, vyťažiť z nej všetko, čo má hodnotu a tým ju aj nadobro zničiť. Vtedy treba spojiť sily s novými priateľmi, ale aj s pirátmi, ktorí sa plavia na mori. Našťastie, väčšina z nich sú vlastne dobráci od kosti a takisto ako iné postavy budú od vás chcieť len nejakú protislužbu, poprípade vyhrať proti nim v (predskriptovaných) pretekoch.

Boje ale nečakajte, Koa je priateľské dievča a aj keď je papuľnatá a občas drzá, má dobré srdce a trápilo by ju, aj keby sa niečo stalo jej nepriateľovi. Celkovo sú postavy v hre zábavné, zaujímavé, majú svoje povahové črty jasne dané a okamžite si k nim vypestujete vzťah - pozitívny či negatívny. A to dokonca bez dabingu, všetky rozhovory prebiehajú len v texte a so sprievodom zvuku, ako hmm, och, aaaa a podobne. Dabing rozhodne chýba a dal by už aj tak živým postavičkám ešte viac šťavy. Vynahradzuje to v plnom rozsahu hudba, ktorá je malebná, vyvoláva radosť aj smútok.

Celé toto pestovanie, ťažba, chov a starostlivosť o ostrov a celková herná náplň majú ale obrovskú chybu krásy, a tou je tempo. Kým sa dostanete prakticky k tej najzaujímavejšej časti hry, ktorou je cestovanie po súostroví a objavovanie nových miest, ubehne niekoľko hodín behania z Qualis domov a plnenia poslíčkovských úloh. Toto pobehovanie potom prakticky pokračuje ďalej, ale už to nie je až také otravné, keď sa svet otvorí a môžete si oddýchnuť pri preliezaní ostrovov a hľadaní nových zvierat na vašu farmu, či pokladov skrytých v hlbinách. Lenže kým sa tak stane, väčšinu hráčov to môže omrzieť a hru prestanú hrať skôr, ako sa k dostanú k niečomu zaujímavejšiemu.

Summer in Mara
Summer in Mara Maru obývajú prekrásne stvorenia.
Maru obývajú prekrásne stvorenia.


Summer in Mara Minihra s hľadaním pokladov na dne mora.
Minihra s hľadaním pokladov na dne mora.


Summer in Mara Z tejto ryby si urobím skvelú večeru.
Z tejto ryby si urobím skvelú večeru.




Summer in Mara je skutočne príjemným oddychovým zážitkom. Taká celkom fajn dovolenka, lenže s chybami, tak na dva mínus. Letovisko je krásne a obsluha milá, len jedálny lístok je stále o tom istom. Kým zistíte, kde sa dá lepšie najesť, trochu poblúdite a možno aj prestanete hľadať. Pláž je krásna a more čisté, len občas otravujú čajky a skazí sa počasie. Ja som si dovolenku na Mare užil, je to krásne miesto plné zaujímavých ľudí. Len ma občas nudilo chodiť stále po tých istých miestach. Napriek tomu som si ale odtiaľ odniesol pekné spomienky.


napísal DeCain 12.8.2020
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
SUMMER IN MARA
+ celkom príjemný príbeh s jednoduchým posolstvom
+ pekný grafický štýl a nádherná hudba
+ veľa plodín na pestovanie, pričom všetky majú hlbšie využitie
+ množstvo malých ostrovov na preskúmanie
+ zábavné a rôznorodé postavy, ktoré si obľúbite
- veľmi pomalé tempo hry
- všetky úlohy sú prakticky len pobehovanie po súostroví
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU: Intel Celeron G1820 GPU: NVIDIA GeForce GT 430 RAM: 4 GB HDD: 2 GB
Doporučená konfigurácia: CPU: Intel Core i5 GPU: NVIDIA GeForce GTX 660 RAM: 4 GB HDD: 2 GB


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Chibig Studio
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 16. jún 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19632)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk