XBOX SERIES X - NAJVÝKONNEJŠIA KONZOLA

XBOX SERIES X - NAJVÝKONNEJŠIA KONZOLA

Microsoft otvára novú generáciu štýlovým Xboxom

Microsoft počas tohto novembra odštartuje štvrtú generáciu svojich Xbox konzol. Po prvej Xbox generácii, následnej Xbox360 a aktuálnych Xbox One a Xbox One X konzolách prichádzajú Xbox Series X a Xbox Series S konzoly.  Microsoft  tak vydáva rovno dve nové a s dvomi odlišnými výkonmi. Je to nezvyk, ale zároveň je to len pokračovanie v už nastolenom trende dvoch konzol, kde sme aj v tejto generácii mali Xbox One S a výkonnejší Xbox One X. 

Tu to bude rovnako a zatiaľ čo Xbox Series X je výkonná, presnejšie najvýkonnejšia z konzol doteraz a je určená pre 4K rozlíšenia, Xbox Series S je menej výkonná a určená pre 1080p rozlíšenia. Zároveň nemá Blu-ray mechaniku. Podľa svojich nárokov, ale aj finančných možností si môžete vybrať tú vašu. 

Obe konzoly pokračujú v x86 architektúre a sú tak upgradmi podobné ako vidíme na PC. To prináša so sebou výhody plnej spätnej kompatibility, výhody toho, že pre vývojárov sa veľa nemení a aj výhody už fungujúcich architektúr. Žiadne nepríjemné prekvapenia v podobe prehrievania by sa nemali konať. 

V tomto článku sa bližšie pozrieme na Xbox Series X konzolu, v ďalšom sa samostatne pozrieme na Xbox Series S.

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

Špecifikácie Xbox Series X:

CPU: 8 - jadrový Zen2 procesor 3,8 GHz (s multithreadingom 3,6 GHz)
GPU: 12.15 Tflops grafika (pre plné 4K rozlíšenie)
Bluray: 4K Bluray mechanikou (pôjdu aj diskové hry z obchodov a Bluray filmy)
RAM: 16 GB pamäte (10 GB 560GB/s, 6 GB 338GB/s)
SSD: 1TB SSD disk  (2,5GB/s)
Výstup: HDMI 2.1 so 4K/120fps a 8K/60fps podporou
Zvuk: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby TrueHD s Atmos, 7.1 L-PCM (len cez HDMI)
USB: 3x USB 3.1 
Wifi: 802.11ac dual band
Rozmery: 30,1x15,1x15,1 cm
Zdroj: 315 W
V balení je: HDMI 2.1 kábel pre 4K/120Hz podporu, napäťový kábel a Xbox Series XS Gamepad.

Cena: 499 eur  (kúpiť)

Za 500 eur v Xbox Series X dostanete masívny výkon v relatívne malej krabici. Hlavne však dostanete veľký upgrade oproti predchádzajúcej generácii, pričom teraz máte štyrikrát rýchlejší procesor a dvakrát rýchlejšiu grafiku ako v Xbox One X a prakticky desaťkrát rýchlejšiu ako v Xbox One S. Ale hlavne je tu už priamo pridaný rýchly SSD a nechýba ani rýchla pamäť. Všetko je posunuté o generáciu dopredu. Ak by sme to poňali v PC architektúre, je to ako skok z i3 procesora s GTX 750ti pri Xbox One S alebo RX 580 pri XboxOne X s HDD na Ryzen 7 s RTX 2080 grafikou a SSD diskom. Bude to skok do 4K/60fps pásma aj s možnosťou ešte kvalitnejšej grafiky v hrách.

Zároveň však nová generácia za sebou necháva Kinect a aj HDMI vstup, ktoré boli súčasťou Xbox One generácie. To sú možnosti, ktorých sa už posledné roky Microsoft postupne zbavoval. Je to však aj škoda, keďže Kinect bol zábavný doplnok a dokázal hráčov pred obrazovkou rozhýbať.

 

Dizajn

Xbox Series X prichádza v čiernej farbe a má na konzoly nezvyčajný, vežovitý dizajn. Väčšinou sú konzoly stavané ako podlhovasté nižšie obdĺžniky. Toto je monolitický kváder, ktorý má rozmery 30 cm na výšku a 15x15 štvorcovú základňu s tým, že vrch je dierkovaný a mierne preliačený a podfarbený zelenou, čo pri pohľade vytvára zaujímavý efekt.  Celé to vyzerá netradične a pôsobivo, nakoniec aj pre svoj tvar a výkon dostala konzola prezývku Tower of Power. 

Vzhľadovo nie je konzola výrazná, nemá priťahovať pozornosť, má zapadnúť do prostredia a to aj pekne vie spraviť. Môžete si ju dať vedľa televízora alebo pod TV, aj keď ak by ste ju po výške chceli dať do poličky, je vhodné, aby mala aspoň 35 cm, keďže konzola ma na výšku 30cm a nie je dobré blokovať ventiláciu.  Ak máte menšiu poličku, viete dať konzolu aj ležato, ale tam zase rátajte aspoň s 15 cm výškou. Ak ani to nemáte, neostáva nič iné, len jej nájsť miesto inde.  

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

Samotný materiál je veľmi podobný Xbox One X, je jemne drsný a príjemný na pohľad aj dotyk. Ale s dotýkaním sa opatrne, keďže tam veľmi radi ostávajú odtlačky prstov. Zároveň Microsoft spravil ešte jednu malú zmenu v dizajne a logo konzoly, ktoré je zároveň aj power tlačidlo, je teraz pri vypnutí tmavé, nie strieborné ako bývalo. Po vypnutí tak zapadne k čiernemu povrchu.

Konzola má na spodnej strane gumený kruh na ktorom stojí a rovnako má malé gumené nožičky na jednej bočnej strane, ak budete chcieť položiť na bok, klaďte tú stranu.

 

Porty

Okrem Power tlačidla vpredu na konzole nájdete jeden USB port, synchronizačné tlačidlo na gamepad,  Blu-ray mechaniku a jej vysúvacie tlačidlo. Vzadu nájdete ďalšie dva USB porty, napäťový port, port na internetový kábel, ale aj novinku a slot na SSD kartu. K nej sa ešte dostaneme. Nechýba HDMI výstup na TV, ktorý je tentoraz HDMI 2.1 kompatibilný, teda dokáže 4K/120Hz alebo aj 8k/60Hz, ak vám to podporuje TV. 

Oproti Xbox One tu však vypadol optický výstup, ktorý ak chcete, musíte si kúpiť HDMI-Optical splitter, rovnako zmizol spomínaný HDMI vstup z minulej generácie, kde sa do konzoly dal dať vstup z káblovky alebo satelitu. Tieto staré TV funkcie už Microsoft zrušil, keďže dnes sa aj tak pozerajú filmy a seriály cez aplikácie, ktoré sú priamo v konzole a bola to prebytočná funkcia.

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Technológie v konzole

Vo vnútri konzola znovu ukrýva AMD čip aj s grafikou, podobne ako v Xbox One sérii, ale teraz posunuté technologicky vpred. Tentoraz už Microsoft použil Zen 2 procesor s oveľa vyšším výkonom ako starý procesor z Xbox One postavený na Jaguar architektúre. Tentoraz to bude 8 jadier taktovaných na 3,8 Ghz, pričom ak vývojári budú chcieť, môžu si zapnúť multithreading v procesore, ktorým znížia frekvenciu na 3,6 Ghz. K tomu sa pridáva cez 12Tflops RDNA2 grafika, čo je približne ako RTX 2080 grafika na PC, ale s konzolovými optimalizáciami môže ísť ešte vyššie. Hry by tak mali jednoduchšie dosahovať 4K/60fps, ale vývojári sa môžu zamerať aj na 120fps, ktoré je teraz podporované alebo aj 8K rozlíšenie, aj keď naň zrejme len tak nedosiahnu (doteraz majú prvé malé hry najviac ohlásené 6K rozlíšenie). 

Zároveň grafika má tentoraz Ray Tracing, modernú funkciu, ktorá umožní reálne zobrazovať odrazy, tiene a nasvietenie. Z iných technických funkcii zapracovaných do procesora sa pridáva aj machine learning (strojové učenie), ktorú budú môcť vývojári využiť na AI, alebo na upscalovanie obrazu. Dopĺňa to VRS funkcia na zrýchlenie grafiky, Mesh Shader na lepšiu prácu s polygónmi a hlavne Sampler Feedback, ktorý je súčasťou Velocity architektúry konzoly na rýchle nahrávanie dát z SSD disku a zníži potrebu hier na pamäť. 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Pamäť a SSD

RAM pamäte je teraz dostatok, je tu 16 GB GDDR6, ktorá je rozdelená na 10 GB rýchlej grafickej pamäte a 6 GB pomalšej pamäte pre systém a samotnú hru. Z tých 6 GB si 2,5 GB berie samotný systém a pre hry tak zostane 13,5 GB. Je to skok oproti predchádzajúcej generácii a textúry tak budú môcť byť skutočne detailné. Spolu so streamingom textúr z SSD sa na kvalitu určite sťažovať nebudeme. Bude záležať od autorov, kam to postupne s novým diskom dotiahnu.

Hlavne pomalý 5600 - otáčkový HDD z Xbox One tu teraz nahradil rýchly, 2,5 GBps SSD disk, ktorý má v tejto verzii konzoly 1 TB veľkosť. Na hry síce zostane menej a to 802GB, ale je to dostatok na desiatku hier, ktoré môžete priamo hrávať z tohto interného disku. 

Ak budete chcieť viac, viete si miesto rozšíriť externou SSD kartou, ktorá sa zasúva do slotu dozadu. Je to špeciálna karta čisto pre Xbox Series X a S konzoly a zatiaľ je dostupná v 1 TB verzii od firmy Seagate. Stojí však okolo 250 eur. Je to zatiaľ veľa, ale tieto SSD disky teraz rýchlo klesajú a Microsoft zrejme postupne prinesie aj menšie veľkosti, alebo iné firmy prinesú lacnejšie verzie. Kartou získate ďalších 920 GB miesta použiteľného na nové hry. Nové nextgen tituly totiž môžete hrať len z týchto na to určených diskov, aby sa vývojári mohli spoľahnúť na vysokú rýchlosť. 

Na druhej strane, teraz ešte možno budete hrávať aj Xbox One hry, tie nemusíte dávať na interný disk a zapratávať si ním miesto, ale môžete si ich nahrať na externý USB HDD alebo SSD. Kde z externého HDD budú mať síce pomalšie nahrávanie, ale zase tieto disky sú lacné a viete si tam nahrať veľa hier. Ak by ste kúpili drahší USB SSD, získate rýchlosť nahrávania veľmi podobnú ako v konzole.   Zároveň na externý HDD viete ukladať aj svoje videá z hier a obrázky a viete z nich napríklad prehrávať filmy.

Plus novinkou budú aj hry na 100 GB Blu-ray diskoch, doteraz boli 50GB Blu-ray disky. Ak inštalujete hry z Blu-ray diskov, tentoraz už na nich dostanete viac dát a hry tak nebudú musieť byť až tak orezané, alebo nebudete musieť doťahávať veľké updaty.  Inštalácia funguje rovnako ako pri Xbox One, kde sa hra automaticky po vložení média začne kopírovať na vnútorný disk a je potrebné počkať, kým sa buď celá, alebo aspoň jej časť nenainštaluje.

Zároveň nové technológie už umožnia plnohodnotný 3D zvuk ako cez vlastný 3D zvukový systém Microsoftu, tak cez Dolby Atmos. Rovnako hry budú môcť zapracovať Ray Tracing na zvuk, aby ste počuli presne ako a kde sa odráža ktorý zvuk. K tomu okrem podpory HDR10 tentoraz pribudne aj kvalitnejší  HDR systém Dolby Vision  a nielen vo filmoch, ale aj aj v hrách.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Čo nové technológie dokážu?

Všetky tieto nové technológie sa prejavia na samotných hrách a aj používaní celej konzoly. Všetko bude instantnejšie a rýchlejšie. Napríklad v porovnaní s Xbox One generáciou teraz vďaka novým technológiám Xbox Series X dokáže  hlavne nahrávať hry oveľa rýchlejšie, kde sa z dlhých minút nahrávania vďaka SSD skráti nahrávanie aj na 10 sekúnd. Pritom sú to ešte len staré hry, ktoré nevyužívajú celú konzolu. Veľmi rýchle budú štartovania hier, načítavania levelov, fast travel, rovnako sa objekty a textúry a objekty sa v hrách načítajú okamžite. Keď to začnú vývojári využívať naplno, môžeme čakať hry s bohatším prostredím.

Ale to nie je všetko konzola už má aj Ray Tracing, ktorý doteraz mali len Nvidia RTX karty. Raytracing hrám dodá viac reality, reálne odlesky, reálne tiene, lepšie nasvietenia, lepšie zapadnutia objektov do prostredia. Všetko bude znovu o krok bližšie k realite.  Pekne to už teraz pri vydaní ukazuje Watch Dogs: Legion, pridáva sa aj Devil May Cry 5,  ale čoskoro príde aj patch pre Control a Ray Tracing majú použité aj ďalšie tituly. Má to dopad na výkon, ale pre vývojárov bude potrebné spraviť vhodný kompromis. Uvidíme, ako sa s tým postupne naučia pracovať. 

To však nebude všetko, vďaka rýchlejšiemu procesoru už budeme môcť vidieť aj viac objektov v leveloch, viac postáv v uliciach s lepšou AI, viac áut na tratiach a aj viac efektov. Výkon v tejto oblasti išiel hore štvornásobne. Rovnako to bude s grafikou, ktorá umožní už reálne aj 4K/60fps hry s detailnejšou grafikou ale aj 120 fps hry. Pričom ak budete mať 120 Hz TV alebo monitor, môžete si vychutnať úplne plynulé hry, ideálne to bude pre racingovky alebo akčné multiplayerovky. Náležite tomu to už 120 fps režim zapracoval Dirt 5, zapracované to má Gears 5 a aj nové Call of Duty bude mať 120 fps možnosť. Rovnako update prichádza do Rainbow Sixe Siege, Ori, Falconeer a ďalších hier. 

Zároveň vďaka SSD spravil Microsoft funkciu, ktorú nazval Quick Resume, tá umožňuje prepínať sa medzi viacerými hrami bez toho, aby ste ich museli spúšťať znovu, podobne ako je multitasking na PC. Teda hráte jednu hru, rozhodnete sa, že teraz si dáte inú, a keď sa budete chcieť vrátiť do predchádzajúcej, ťuknete si na ňu, do pár sekúnd sa zobrazí a pokračujete presne tam, kde ste skončili. Nemusíte hru spúšťať, znovu sa prekliklávať cez menu a nahrávať pozíciu.  Takto si konzola ukladá okolo 6-8 hier, keďže má na ich pamäť vyhradené určité miesto na disku. Je to rýchle a užitočné a funguje to aj po úplnom vypnutí konzoly.  Aj keď minimálne zatiaľ túto funkciu nemajú všetky tituly, hlavne tituly s nextgen updatom nejdú. Zrejme to ešte upraví launch update systému (update: tie tituly ktoré nejdú budú ešte updatnuté).

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Gamepad

V oblasti gamepadu sa Microsoft rozhodol nemeniť zážitok hráčov, len ho mierne vylepšiť. Preto sa aj gamepad podobá na Xbox One, ale je mierne zoštíhlený a vylepšený hlavne v oblasti materiálov. Spodné strany sú teraz pokryté zdrsnením pre eliminovanie potenia, rovnako aj zadne triggery sú posiate malými bodkami na zníženie šmýkania.  D-pad je teraz lepší, prebratý z Elite controlleru a je tak presnejší, mierne prehĺbený a hlasnejšie ťuká. Zároveň sa z krížika zmenil na okrúhly dizajn.

Základné tlačidlá ostali rovnaké, ale pribudlo share tlačidlo na ukladanie obrázkov, videí a ich zdieľanie. Ak raz kliknete, uloží sa obrazovka, ak dlhšie pridržíte, tak video. Ostatné je zvonku prakticky rovnaké, až na zadný port, ktorý je teraz USB-C. Ostáva 3,5mm jack a aj headset port v prednej časti. 

Stále gamepadu ostali baterky, a tak sa sami môžete rozhodnúť, ako ho budete používať, či budete vymieňať štandardné baterky, alebo si kúpite znovu nabíjateľné, prípadne rovno Play and charge kit, ktorý môžete nabíjať priamo v gamepade, alebo sa pripojiť cez USB priamo na konzolu. Táto časť funguje rovnako ako pri Xbox One konzole. 

Je to veľmi dobrý gamepad, príjemný, nemusíte si naň zvykať, aj keď neprináša nové výraznejšie vylepšenia. Vibrácie ostávajú rovnaké a ostávajú aj impulzné triggery pridávajúce dodatočnú odozvu v hrách, ktoré to zapracujú. Ale ak by vám viac sedel Xbox One gamepad, stále ho môžete používať. Xbox Series X konzola totiž má plnú kompatibilitu ako s gamepadmi, tak aj volantmi z predchádzajúcej generácie, a to ako oficiálnymi, tak od tretích strán.

Čo na gamepade nevidíte na prvý pohľad, je zmena vnútorností. Microsoft sa zameral na zrýchľovanie komunikácie gamepadu s konzolou a rýchlejšie tak presunie vaše reakcie do konzoly. Ak k tomu máte TV s nízkym lagom (Samsungy, alebo LG sú veľmi rýchle) reakcie na obrazovke budú okamžité. Hlavne v 120 fps hrách sa to veľmi priblíži PC.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Systém konzoly

Samotný systém konzoly prechádza z Xbox One. Posledný update na Xbox One posunul systém do nového, viac zaobleného dizajnu, ktorý bude teraz aj na Xbox Series X a S konzolách a k tomu pridal aj slovenčinu. To isté nájdete na novej konzole aj keď s doplnkom animovaných pozadí a nových funkcií ako spomínané quick resume, alebo to, že systém už vie nahrávať 4K/60fps videá. 

Plus, samozrejme, je to celé veľmi rýchle. Od spustenia konzoly až po používanie. Samotné spustenie už netrvá minútu ako doteraz, ale len okolo 10 sekúnd (až na úplne prvé spustenie konzoly po rozbalení, tam treba chvíľu počkať). Načítavania obrázkov a aj preklikávania medzi menu a aplikáciami sú okamžite.

Na hlavnej obrazovke vždy vidíte poslednú spustenú hru vo veľkom okienku, vedľa neho predchádzajúce spustené hry, respektíve aplikácie.  Pod tým máte vstup do svojej knižnice a niekoľko aktuálnych ponúk Xboxu. Ak z hlavnej obrazovky budete rolovať dole, objavia sa detaily hier, game pass a niekoľko ďalších možností.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Základ pre hráčov bude položka Moje hry a aplikácie. Tam nájdete nainštalované alebo nenainštalované všetky hry, viete si tu vyfiltrovať aj hry podľa platformy a teda aj optimalizované hry pre Xbox Series X a S. Nechýba tu ponuka Game passu, EA Play.  Viete tu manažovať miesto, presúvať hry medzi diskami a nechýbajú ani aplikácie. Samozrejme, to dopĺňa Store, z ktorého môžete hry a aplikácie sťahovať.  To je tiež teraz predizajnované na moderný štýl, je prehľadnejšie a tak ako všetko rýchlejšie. 

Druhá dôležitá položka je Settings a teda nastavenia. Sem hneď zamierte po spustení konzoly, keďže pod jazykmi si viete vybrať slovenčinu a rovno si celý jazyk prepnete. V nastaveniach  si nastavíte aj obraz, rozlíšenie, HDR alebo 60 alebo 120 Hz výstup podľa toho, čo váš TV podporuje. Pritom ak pripájate monitor, máte samostatné nastavenia s tým, že rozlíšenie od 720p, cez 1080p, 1440p až po 4K. Viete si nastaviť aj periférie, upraviť gamepad, upraviť detaily myši, ak ju používate alebo aj pripojenia ku konzole. Totiž na konzolu podobne ako pri Xbox One môžete pristupovať cez mobil a plne ho ovládať a aj vzdialene sa z nej hrať. Či už doma, alebo keď ste mimo, tak aj cez internet.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Keď sme pri mobile, systém Xboxu vás už pri úvodnej inštalácii vyzve, aby ste si prepojili konzolu s Xbox aplikáciou na mobile (nemusíte, ale môžete). Ukáže vám, kód, ktorý keď si v mobile zadáte, konzola sa previaže a môžete si vzdialene spravovať hry, kontaktovať sa s priateľmi, sledovať notifikácie, svoje uložené videá a obrázky. Minimálne zatiaľ tu priamo chýba Store. V minulej verzii aplikácie bolo, ale sem sa ešte nedostalo. Z aplikácii si ešte môžete nainštalovať Xbox Game Pass aplikáciu. 

Posledná dôležitá vec, ktorú budete používať, je Quick menu, do ktorého sa dostanete po stlačení Xbox tlačidla na ovládači a umožní vám rýchly prístup k prakticky všetkému v konzole. Máte tam posledné aplikácie, priateľov, správy, achievementy a aj uložené obrázky a videá. Plus svoj profil, z ktorého sa rýchlo dostanete aj do nastavení konzoly.

Je to celé jednoduché a ak ste aj Xbox predtým nemali, rýchlo sa do toho dostanete. Zároveň je to už odskúšaný systém na Xbox One a zdá sa, že to funguje , aj keď na novom hardvéri tam sú ešte nejaké drobnosti, ktoré treba dotiahnuť (napríklad ten quick resume). K vydaniu a teda 10. novembra dostane systém veľký launch update. Čakajte tak, že ako prvé budete konzolu updatovať.

Ešte malý postreh ohľadom TV, konkrétne som to skúšal na 2018 Samsung TV a ten ešte Xbox Series X nevie rozpoznať a nastaviť sa na herný mod automaticky, tak ako pri Xbox One. Musel som ho prepnúť manuálne. Momentálne neviem, či to Microsoft upraví launch updatom, alebo či na to bude potrebný update TV. K tomuto si ešte napíšeme. Budem to skúšať aj s 8K Samsungom.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Spotreba a chladenie, hlučnosť

Konzola je priam dizajnovaná na ideálne chladenie a aj to ukazuje. Je totiž vytvorená v komínovom štýle, a teda zo spodku a aj zozadu nasáva vzduch a hore ho vytláča. Vzduch tak prechádza celou konzolou a aj chladičom s Vapor Chamber, aby následne teplý vzduch išiel hore. Pritom teploty sú veľmi nízke. Konzola sa najviac zahrieva hore, cez prieduchy, cez ktoré ide všetok teplý vzduch von. Dávajte si pozor, aby ste si konzolu nedali niekde do skrinky blízko steny, aby mala dostatok priestoru na cirkuláciu.

Čo sa týka teplôt, tie sú zvonku konzoly okolo 40-45 stupňov maximálne, hore na mriežke som nameral do 52. Je to len teplý povrch na dotyk. Rovnako vysoko nejde ani spotreba. Tá je okolo 38 W v dashboarde, teda základnom menu, 41 W stúplo pri pozeraní filmu a  80-100W v menej náročných alebo starších hrách a okolo 180 W išiel napríklad Gears 5. Zrejme nové náročnejšie hry mierne prekonajú 200 W ale viac zrejme nie. Konzola má 315 W zdroj, a teda je tam dosť veľká rezerva.

Konzola má aj standby stav, v ktorom vie v pozadí sťahovať a updatovať tituly, kde podľa aktuálne prebiehajúcich funkcii v pozadí ťahá do 30 W. V úplnej nečinnosti ťahá 11 W, pri aktívnom sťahovaní alebo updatovaní stúpa. Pre zaujímavosť, v tomto stave ide stále aj ventilátor, aj keď na najnižších otáčkach.  Viete konzolu aj úplne vypnúť, ak nepotrebujete sťahovať v pozadí. Záleží na tom, aký režim používania si zvolíte.  

Čo sa týka ventilátora, je úplne tichý, ani pri najnáročnejšej hre ho nepočuť. Musíte ísť až uchom ku konzole, aby ste počuli, či sa vôbec točí a cítite  len jemný vánok. Reálne konzolu počujete len vtedy, keď vložíte do mechaniky Blu-ray disk a kopíruje sa na SSD.  V tomto ohľade skutočne nie je čo konzole vytknúť, konštrukcia je dotiahnutá do dokonalosti.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Hry

Microsoft síce za sebou nemá práve najlepšiu generáciu s vlastnými hrami, ale už nakúpil štúdia a len tento rok už priniesol desiatku titulov. Veľké tituly mu však k vydaniu konzoly ušli, keďže Halo Infinite bolo odložené. Prináša tak konzolovú verziu Gears Tactics, taktické spracovanie Gears of War univerza v štýle Xcomu. Z veľkých launch titulov od tretích strán si však zaistil vydanie Assassin's Creed: Valhalla v rovnaký deň a aj nextgen exkluzivitu novej Yakuzy. Vychádza aj Dirt 5 a menšie tituly ako Falcooner, plus Microsoft pridal updaty svojim veľkým titulom. 

Čo je však veľký rozdiel oproti predchádzajúcej generácii, teraz už má konzola plnú spätnú kompatibilitu a pôjdu tam všetky hry z Xbox One (až na Kinect tituly) a k tomu aj už spätne kompatibilné Xbox360 a Xbox tituly. Nemusíte sa tak obmedzovať na niekoľko titulov, ktoré vyšli spolu s vydaním, ale môžete si zahrať prakticky všetko a teraz aj vylepšené. Napríklad Xbox a Xbox360 hry idú v 4K a dostávajú automaticky HDR a znovu sa tak oplatí zahrať takého Alan Wake. Pôvodné Xbox One tituly tu idú ešte plynulejšie alebo aj vo vyššom rozlíšení. Napríklad hry, ktoré išli v okolo 35 fps, teraz idú v 60 fps, alebo ak hra mala dynamické rozlíšenie a padala s ním nižšie, teraz môže ísť na 4K. Niektoré hry dostanú aj dvojnásobný framerate.  

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Smart Delivery

Microsoft k tomu teraz pred vydaním novej generácie zaviedol Smart Delivery funkciu, ktorá umožní hrám podľa platformy, na ktorej hráte pridať potrebný update a zadarmo. Napríklad ak si kúpite Watch Dogs Legion na Xbox One a teraz ho pustíte na Xbox Series X, rovno dostanete update, ktorý pridá aj Ray Tracing a ďalšie vylepšenia hry. Update dostal Gears 5, ktorý dostal lepšiu grafiku a multiplayer mu už ide 120 fps a rovnako aj Forza Horizon 4 mala update a je krajšia a ide v 4K/60fps. Bude extra plynulá. Mimochodom, obe hry sa updatovali stiahnutím prakticky celej verzie hry 60-70 GB. 

Vylepšenia dostali aj menšie hry ako Ori and the Wild forest, ktorý ide v 4K/120fps,  alebo v 60fps režime spolu s pôsobivou hrou Touryst  idú v 6K rozlíšení. Ostatné firmy vylepšujú svoje tituly, či už pridávajú 120 fps, alebo lepšiu grafiku, alebo vyššie rozlíšenie.  Napríklad veľmi pôsobivé vylepšenie má Watch Dogs: Legion s Ray Tracingom, rovnako Devil May Cry 5 ponúkne ako Ray Tracing, tak aj 120 fps. 

V decembri prichádzajú veľké tituly ako Cyberpunk 2077 a doplní to aj exkuzívny horor The Medium. Budúci rok následne čakáme odložené Halo Infinite, príde aj Flight Simulator, nová Forza a ďalšie tituly pripravované v Xbox štúdiách.

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzolaXbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Aplikácie

Z aplikácii tu máte peknú ponuku video služieb, ako Netflix, Youtube, teraz pribudne AppleTv ale aj zvukový Spotify, ak ich teda nemáte v TV, môžete ich sledovať aj priamo z Xboxu. Rovnako ako na Xbox One tu pôjde aj Kodi, ak pozeráte alebo streamujete filmy cez tento prehrávač.

 

Služby

Microsoft začal popri hrách tlačiť minulý rok aj svoje služby, a to hlavne Game Pass, ktorý si určite zadovážte, ak kúpite Xbox. Za mesačné predplatné v ňom dostanete okolo dvesto hier, ku ktorým stále pribúdajú nové, či už od Microsoftu, alebo od tretích strán. Nájdete tam veľké a aj menšie tituly. Je tam napríklad Witcher 3, teraz pribudol Rainbow Six Siege alebo Doom Eterenal, celá Gears a Halo séria, Forza Horizon hry, Fallout tituly a veľa ďalšieho.

Pritom máte základný Game Pass za 10 eur, ale aj Game Pass ultimate, ktorý sa za 13 eur oplatí oveľa viac.  Pretože v ňom máte už Xbox Live Gold, predplatné, ktoré potrebujete na multiplayer a rovnako v ňom je aj PC verzia Game passu, takže hry môžete hrať aj PC a aj Android verzia, kde hry môžete streamovať do svojho mobilu. Plus teraz pribudne EA Access.

Na hranie multiplayerových hier stále potrebujete mať predplatený Xbox Live Gold. Šepkalo sa tam už o zrušení, ale Microsoft to minimálne zatiaľ nepotvrdil.

 

Xbox Series X - najvýkonnejšia konzola

 

Zrhnutie

Vybrať si Xbox Series X alebo Series S?

Keďže Microsoft vydáva dve konzoly, je dôležité vybrať si tú správnu pre vás. Ak chcete najvyšší výkon, 4K rozlíšenie alebo Blu-ray mechaniku na hry z obchodov, tak určite Xbox Series X. Priplatíte si, ale dostanete najvýkonnejšiu konzolu.

Ak vám však stačí nižší výkon a 1080p rozlíšenie a nepotrebujete ani Blu-ray mechaniku, je pre vás Xbox Series S, ktorý si opíšeme v samostatnej recenzii. Tam rátajte aj s menším 512 GB diskom.

 

Kúpiť si Xbox Series X, ak máte Xbox One S alebo Xbox One X?

Ak rozmýšľate, či sa už teraz oplatí vymeniť staršiu konzolu Xbox One, tak záleží na tom, čo presne od konzoly čakáte. Ak chcete vylepšiť grafiku, mať plynulý framerate a rýchle nahrávanie, ste na správnom mieste. Nových, čisto exkluzívnych titulov je zatiaľ málo a nevyhnutne to nepotrebujete, ale všetky nové tituly už prichádzajú s updatmi a sú na nových konzolách lepšie.

Tu ak ste mali Xbox One, zažijete veľký skok v kvalite grafiky, pri Xbox One X menší skok, ale minimálne všetko pôjde rýchlejšie, plynulejšie a vylepšené hry budú krajšie. 

Zároveň ak plánujete prechádzať na novú konzolu, pripravte si dopredu hry na USB HDD, ktorý keď pripojíte k novej konzole, môžete rovno hrať. 

 

Je to váš prvý Xbox?

Ak ste Xbox ešte doteraz nemali, oplatí sa vám rovno po spustení konzoly zaplatiť si Game Pass Ultimate za 1 euro na prvý mesiac, aby ste hneď získali prístup k stovkám titulov. Tie si môžete rovno stiahnuť a hrať. Ak chcete hrávať viacerí naraz a nemáte ani Xbox One, dokúpte si ešte jeden gamepad, či už Series XS alebo Xbox One.  Pri gamepade rátajte s tým, že sú tam AA baterky a ideálne si kúpiť nabíjatelné, alebo Play and Charge kit.

 

Záver

Microsoft na Xbox Series X zapracoval a vytvoril takmer dokonalú konzolu. Má jedinečný dizajn, vďaka ktorému v malom tele skrýva najvyšší výkon z konzol a zároveň vďaka ktorému má veľmi efektívne chladenie. Je tak supertichá, zahrieva sa len minimálne a spotreba je tiež veľmi prijateľná. 

K tomu Microsoft presúva Series X konzoly do novej generácie, ktorá ponúka 4K rozlíšenia, prináša 120 fps podporu, SSD disk, minimalizuje oneskorenie ovládania a prináša nové grafické prvky a hlavne Ray Tracing. Teraz už len čakať čo z nej dokážu vytiahnuť hry.

Xbox Series X konzola vychádza 10. novembra spolu s Xbox Series S.

 

Konzoly:

- Xbox Series X kúpite na heureke od  €  (na alze za 499 eur)
- Xbox Series S kúpite na heureke od: € (na alze za 299 eur)

Doplnky:

- Game Pass Ultimate dostanete za za 37 eur na tri mesiace.
- Seagate 1TB SSD karta stojí 257 eur
- Play and Charge kit na gamepad 27 eur
- Biely gamepad je za 59 eur
- Čierny gamepad je za  59 eur
- Modrý gamepad je za 59 eur


napísal saver 5.11.2020
Páči sa mi! (+19)
XBOX SERIES X - NAJVÝKONNEJŠIA KONZOLA
+ netradičný a pôsobivý dizajn
+ vysoký výkon
+ supertichý chod
+ rýchly SSD disk
+ 4K Blu-ray mechanika (ak pozeráte filmy alebo kupujete hry v obchodoch)
+ systém je v slovenčine
- nezmestí sa do každej poličky



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk