THE PATHLESS

THE PATHLESS

8.0

V mystickom svete s orlom na pleci

Recenzia na PC verziu

Tvorcovia nevšednej adventúry ABZÛ opäť ukázali, akí sú kreatívni a to, že nemusia ísť s prúdom, aby vytvorili atraktívnu hru. A nenechajte sa pomýliť tým, že hra prišla okrem veľkých platforiem aj na IPhone a IPad. Vôbec to neznamená, že je to zábavka vhodná predovšetkým na mobily. Práve naopak, najviac si ju vychutnáte na veľkej TV obrazovke alebo monitore, kde sa naplno prejaví pôvab mystického sveta.

Stanete sa lukostrelkyňou, ktorá po krátkom rozbehu a zoznámení sa s tajuplným univerzom získa verného opereného spoločníka. Orol je nielen sympatický lietajúci kamarát, ale hlavne pomocník pri záchrane otvoreného sveta, ktorý ohrozuje temnota a zákerný Godslayer. Tomuto krutovládcovi sa musíte postaviť, aby krajina opäť zažiarila a vrátila sa tam nádej a život. Ten sa aj preto v hre obmedzuje len na skromnú faunu - sem-tam natrafíte na vlka či laň, ale inak máte pomerne rozľahlé prostredia, lúky, hory, zasneženú tundru, prakticky len pre seba.
 
Nemusíte sa obávať ani nepriateľov, ktorí by vám skrížili cestu. Na jednej strane tu vlastne ani nie sú potrební, no zas na druhej strane by súboje s nimi obohatili a doplnili hrateľnosť a predĺžili celkovú hernú dobu. Tu však primárne ide o niečo iné - o objavovanie pozoruhodného sveta a jeho architektúry, s ktorou sú spojené skôr také relaxačné aktivity a rébusy. Budete teda pobehovať po údoliach, šplhať sa po kopcoch, skákať a prehľadávať starobylé ruiny.

The Pathless
The Pathless Majte sa, ja už letím.
Majte sa, ja už letím.


The Pathless Zasiahnuté terčíky vás zrýchlia a pridávajú energiu.
Zasiahnuté terčíky vás zrýchlia a pridávajú energiu.


The Pathless Do takýchto veží treba priniesť symboly.
Do takýchto veží treba priniesť symboly.





A načo vám teda vlastne bude luk? Najčastejšie ho využijete na streľbu do terčíkov, ktoré sú rozmiestnené všade po krajine. Slúžia na to, aby vám dodali rýchlosť a dopĺňali energiu. Bez toho je pohyb veľmi pomalý a niektoré miesta oveľa horšie prístupné. Takže zasahovanie terčov, ktoré sa priebežne obnovujú, síce nie je povinné, ale významné, ak sa chcete svižnejšie premiestňovať a ľahšie dostať kam treba. Ale luk bude mať aj ďalšie využitie.

V krajine sa nepotĺkate len tak, ale hľadáte miesta, kde sú uložené dôležité symboly, pretože sú cestou k spáse postihnutého regiónu. Ich polohu vám pekne ukáže špeciálny pohľad pri použití magickej masky. Vtedy sa trochu spomalí čas, široké okolie sa ukáže s modrým filtrom a kľúčové miesta žiaria výraznou červenou. Aktívna maska vám aj umožní vstupovať cez špeciálne dvere a vchody, ktoré v bežnom režime nemôžete použiť.

Symboly si však budete musieť zaslúžiť. Prvé dostanete lacno, stačí sa k nim dostať a použiť tlačidlo či vystreliť šíp do aktivačného zariadenia. Ďalšie symboly už vyžadujú vyriešenie hlavolamov. S tým je spojené aktivovanie spínačov na otváranie brán a otáčanie objektov, či posúvanie kruhov, cez ktoré musí preletieť vaša strela. A pribudnú ohniská na podstavcoch, ktoré musíte vzájomne zapaľovať šípmi vystrelenými v správnom uhle.

Na niektoré z týchto aktivít si sami nevystačíte. A práve tu vám najviac pomôže orol. Veľmi ochotne vezme do pazúrov označené závažie a prenesie ho na požadovaný spínač. Alebo posunie kruhy. V neposlednom rade vás dostane na inak nedostupné miesta, najmä na vyvýšeniny. Keď vyskočíte zo zeme a vo vzduchu ešte raz, zachytí vás orol a chvíľu tak plachtíte. Spočiatku vás udrží len chvíľu a čoskoro začnete klesať. Stačí to však na prekonanie niektorých bariér a stredných vzdialenosti. Neskôr získate vylepšenia, takže vo vzduchu môžete poskočiť viackrát a tým predĺžite dráhu letu. Aj samotné plachtenie podporené žltými kryštálmi trvá dlhšie. No a na miestach so vzduchovými prúdmi vás orol vynesie do závratnej výšky - spravidla do ďalšieho regiónu.

Ale na oplátku musíte aj vy pomôcť orlovi. Niekedy vás totiž zastihne smršť temnoty a v krvavočervenom okruhu musíte dokráčať k telu vášho dravca, ktorý vtedy stráca svoje sily aj schopnosť lietať. Treba si však dávať pozor na monštrum, ktoré tam snorí. Reaguje na váš pohyb, takže chodiť by ste mali len vtedy, keď jeho pohľad smeruje inam. Po dosiahnutí orla temnota ustúpi, ale vy ešte musíte rukou očistiť perie svojho priateľa, aby bol znovu fit a schopný letu.

Hovorili sme síce, že sa pri postupe bežne nebojuje, ale hra sa predsa len nezaobíde celkom bez boja. No duely sú vyvrcholením vášho úsilia v jednotlivých lokalitách, kde získanými symbolmi aktivujete tri mystické veže. Potom nasleduje súboj s bossom - s niektorou z poškvrnených bytostí, na konci ktorého sa váš protivník oslobodí spod kliatby temnoty. Každý takýto duel sa začína naháňačkou v červenej zóne, kde musíte na tele protivníka zasiahnuť všetky oči symbolizujúce Godslayera. Tu treba hojne využívať terčíky, lebo cieľ neustále uniká. Potom spravidla nasleduje jedna alebo viac fáz, kde už sa priamo konfrontujete s bossom. Uhýbate pred jeho útokmi a keď sa objavia značky, musíte strieľať. Alebo musíte uhasiť ohne, či preskákať k svojmu orlovi a pritom uhýbať pred útokmi, ktoré vás odrážajú naspäť, prípadne úplne vyhodia von z arény.

The Pathless
The Pathless Z ohavných kreatúr sa po oslobodení stanú nádherné spirituálne tvory.
Z ohavných kreatúr sa po oslobodení stanú nádherné spirituálne tvory.


The Pathless Symboly získate po vyriešení hlavolamov s ohňami či tlačidlami, kam váš orol prenesie závažia.
Symboly získate po vyriešení hlavolamov s ohňami či tlačidlami, kam váš orol prenesie závažia.


The Pathless Môj operený kamarát to schytal, očistím ho a bude zas v poriadku.
Môj operený kamarát to schytal, očistím ho a bude zas v poriadku.





Duely s bossmi vás môžu potrápiť, no netreba sa báť smrti, tá vám nehrozí. No ak zlyhávate, ďalej sa jednoducho nedostanete a musíte to skúšať stále znova. Najkrajšia je potom očista s asistenciou orla, keď zažijete premenu ohavy na spirituálnu bytosť a oslobodí sa aj okolie. Samozrejme, to všetko napokon vedie k finálnej konfrontácii s úhlavným nepriateľom, ktorý to celé spískal.

Audiovizuálne stránka je v takejto hre dôležitá. The Pathless totiž do veľkej miery stavia na atmosfére, čo vyžaruje zo sveta, ktorý spoznávate. A tvorcovia to zvládli veľmi dobre. Možno teraz pochybovačne krútite hlavou, že to nemôže byť veľká sláva, keď hra vyšla aj na iOS, kde sa nedajú čakať vizuálne orgie. Lenže vydarený vzhľad neznamená, že grafika musí byť super moderná a plná unikátnych efektov, ale hra môže zaujať štýlovým dizajnom prostredí, umeleckým stvárnením a podmaňujúcou hudbou. A to sa tu naozaj spochybniť nedá. A verte, že v pohybe a na veľkej ploche The Pathless vyzerá lepšie a pôsobivejšie ako na obrázkoch. Aj éterická hudba plní svoju úlohu na jednotku. Len dabingu si veľa neužijete, no aj tak sú tu rozhovory zastúpené skromne a väčšinou čítate nepovinné frázy pri nájdených zosnulých telách.

Ovládať sa to dá, prirodzene, gamepadom, ale na PC si pohodlne vystačíte s myšou a doplnkovými klávesmi.  Myš použijete hlavne na prácu s kamerou, mierenie a streľbu z luku, skákanie. Pohyb, aktivovanie spínačov a pokyny pre orla zvládne klávesnica. Je prekvapivé, že napriek pomerne rozmanitým činnostiam, ktoré vykonávate, si vystačíte s minimom ovládacích prvkov a celková hrateľnosť je pomerne jednoduchá, a predsa dostatočne komplexná.

The Pathless
The Pathless Krajina ponúka rôzne zákutia a zaujímavé výhľady.
Krajina ponúka rôzne zákutia a zaujímavé výhľady.


The Pathless Súboje s bossmi sú poriadne ohnivé a prinášajú slušné výzvy.
Súboje s bossmi sú poriadne ohnivé a prinášajú slušné výzvy.


The Pathless S nasadenou maskou vidíte v okolí červenou zvýraznené dôležité miesta.
S nasadenou maskou vidíte v okolí červenou zvýraznené dôležité miesta.




The Pathless zvládnete približne za 8 hodín. Záleží aj na tom, ako dlho sa budete potulovať po okolí a či vyriešite viac hlavolamov, ako je potrebné. Je to vydarená hra, ktorá je predovšetkým o objavovaní a relaxovaní v éterickom univerze, kde však nájdete aj väčšie výzvy, ktoré otestujú vášho bojového ducha. Som rád, že môj kolega nevie doceniť kvalitnú hru. Inak by som The Pathless nerecenzoval ja na PC, ale on na PS5, kde je, mimochodom, The Pathless jedným z launch titulov a ako som sa sám presvedčil, aj jedným z najlepších.


napísal uni 19.11.2020
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
THE PATHLESS
+ podmanivé, s výbornou atmosférou a oddychovou zábavou
+ nenáročné, ale nápadité hlavolamy, priebežne aj akčné výzvy
+ jednoduchá, no komplexná hrateľnosť s intuitívnym ovládaním
+ originálne herné prvky
- prítomnosť bežných nepriateľov v krajine by obohatila obsah hry
- po čase je postup trochu repetitívny
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2300, 6 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Win 10


RECENZIE HRÁČOV
PS4
iOS
PS5

Vývoj: Anapurna Interactive / Anapurna Interactive
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk