ROG STRIX SCAR 15 G533QS - PORIADNY HERNÝ NOTEBOOK

ROG STRIX SCAR 15 G533QS - PORIADNY HERNÝ NOTEBOOK

9.5

Vysoký výkon, dobré chladenie a nízka hlučnosť

Asus priniesol na začiatok roka veľmi zaujímavé notebooky do svojej ROG STRIX Scar série. Tie ponúkajú ako nové Nvidia RTX grafiky, tak aj prinášajú 1440p displeje a v tejto sérii Intel procesory menia na AMD. Spolu to vytvára zaujímavé kombinácie s vysokým výkonom.

Konkrétne Asus má notebooky v 15 a 17 - palcových verziách, vybavené Ryzen 7 5800 H a Ryzen 9 5900 HX procesormi a RTX 3070 alebo RTX 3080 grafikami. Plus na výber sú aj rôzne displeje, a to 1080p/300Hz  a 1440p/165Hz displeje, pričom príde aj 1080p/360Hz verzia Je to pekná ponuka. Ja som tu mal na testy ako Scart 15, tak aj 17 - palcový Scar 17, oba s RTX 3080 a Ryzen 9.

Špecifikácie ROG STRIX Scar 15 G533QS - HQ141T:

Displej: 15,6 - palcový LCD 1440p/165Hz
Procesor: Ryzen 9 5900 HX
Grafika: RTX 3080 16 GB
Pamäť: 32 GB RAM  (3200 Mhz)
SSD: 1TB + 1TB SSD
Batéria: 90Wh batéria s nabíjaním 240W nabíjačkou, alebo USB-C
Váha: 2,3kg
Rozmery: 354,9 x 259,9 x 22,69 ~ 27,2 mm
Porty: HDMI 2.0b,  USB-C, 3xUSB-A, 3,5mm jack, LAN, ROG keystone
RGB podsvietenie
Wifi 6

Väčšia verzia G733QS HG171T, ktorú som mal, obsahovala 17,3 - palcový 1080p/300Hz displej, ostatné parametre boli rovnaké. Samozrejme, až na veľkosť, ktorá je v 17 - palcovej verzii 395 x 282,1 x 23,4 ~ 27,5 mm  s váhou 2,7kg.  Z reálnych rozdielov pri používaní môžete pri 17 - palcovej verzii rátať s väčšou klávesnicou aj s numpadom, čo je výhoda pre pohodlné písanie. 15 - palcová verzia je pre zmenu pohodlnejšia na prenášanie. 

ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook
ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Notebook príde s dvomi nabíjačkami, krytmi a kľúčom.
Notebook príde s dvomi nabíjačkami, krytmi a kľúčom.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Dizajnovo to nie je nudné a ani príliš prekombinované.
Dizajnovo to nie je nudné a ani príliš prekombinované.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Malé kryty si môžete vymeniť.
Malé kryty si môžete vymeniť.





Strix Scar notebooky boli vždy dizajnovo veľmi dobre navrhnuté a pokračuje to aj v tejto sérii. Notebook ponúka pevné plastové telo s matným kovovým krytom. Pritom kryt má ako RGB podsvietené logo, tak aj šikmý dizajnový výrez s lesklými bodkami jemne zobrazujúcimi ROG logo. Tento prvok vzadu prechádza do zadného plastu s dierkami ukazujúcimi symboly. Zaujímavým prídavkom je vymeniteľný kryt s ROG logom na zadnej lište. Tri typy krytov sú priložené rovno s notebookom, a to priesvitný, tmavý čierny a strieborný kovový. Môžete si vybrať, v akom štýle chcete ísť. Pekný doplnok na aspoň malú úpravu. 

Na spodnej strane má notebook dostatok gumených plôch proti šmýkaniu, kde sú štyri nožičky a dve väčšie plochy ako na tlmenie, tak na zaisťovanie dostatočného odstupu spodných vetrákov od povrchu. Zo spodku sa do notebooku nasáva vzduch. Hlavný výstup vetrákov je na bokoch a vzadu notebooku.

Čo sa týka portov, je tu plná ponuka a dobre rozmiestnená. Hlavné porty sú totiž vzadu, a teda napájanie, USB-C napájanie, HDMI výstup, LAN port a sú tam aj dva USB-A porty. Na ľavej strane to dopĺňajú ešte dva USB porty a 3,5mm jack. Na pravej strane nie je nič zo štandardných portov, ale je tam port na ROG Keystone, ktorý prichádza s notebookom.  Keystone je magnetický kľúč, ktorý môžete nastaviť na odomkýnanie notebooku alebo na zablokovanie disku, voliteľné nasvietenie a nastavenia.

Zaujímavo dizajnovo je riešená plocha klávesnice, ktorá je  na štvrtinu diagonálne rozdelená, pričom časť plochy je tentoraz priesvitná. Je to zaujímavé riešenie, čisto pre efekt, ale stále zaujímavé. Prekvapivo táto časť nie je podsvietená. Samozrejme, je tu veľa ďalšieho podsvietenia a podsvietená je ako klávesnica, tak aj priestor pod notebookom a na malej časti aj pod displejom. Vytvára to zaujímavý efekt.  Samozrejme, ak sa vám nepáči RGB, viete si nastaviť jednu farbu alebo to celé vypnúť. 

Otváracia časť s displejom je tenká a okolo displeja sú len minimálne okraje. Asus tu už vôbec nerieši kameru, takže ak by ste chceli komunikovať, dokúpte si externú. Samotný displej je buď 1440p/165Hz so 400 - nitovým podsvietením, alebo 1080p/300Hz s 300 - nitovým podsvietením. Všetky veľmi slušné s peknými farbami a pri 1080p plnou sRGB škálou farieb, pri 1440p s plnou DCI-P3 škálou (1440p sú tak kvalitnejšie). Na obraz a ani na frekvencie sa pri žiadnej verzii nedá sťažovať. Je na vás, či budete chcieť ísť radšej do vyšších frekvencii, alebo vyššieho rozlíšenia. Všetky displeje majú univerzálny Adaptive sync na elimináciu tearingu.  Osobne by som preferoval 1440p rozlíšenie, keďže 165 Hz je úplne bezproblémová frekvencia, vyššie rozlíšenie je plusom a lepšie podsvietenie tiež.

Čo sa týka reproduktorov, tie sú dostatočne silné a presvedčíte sa o tom pri každom zapnutí notebooku, kde úvodný zvuk pri ROG logu je až prehnaný (ideálne je to v Biose vypnúť). Nakoniec hlasitosť štyroch reproduktorov je teraz 2,8x vyššia ako v minulej verzii a má aj 3x viac basov, aspoň podľa oficiálnych údajov. Zvuk je na notebook slušný, čistý, a cítiť tam aj tie basy a hlasitosť je bezproblémová aj pri ruchu. Ideálne je, samozrejme, používať headset, ale ak chcete sledovať filmy s niekým, tak toto nebude zlá voľba.  

Čo v oblasti basov aj sedí, sú prekvapivo hlboké, možno až tak, že pri väčších basoch začalo v notebooku niečo vibrovať.  Viete to pekne používať na sledovanie filmov, aj keď pri hraní je ideálny headset. Tu Asus na to implementoval aj Two-Way AI Noise Canceling na odšumenie.

ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook
ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Porovnanie 15 - palcovej a 17 - palcovej verzie.
Porovnanie 15 - palcovej a 17 - palcovej verzie.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Klávesnica je kvalitná opticko-mechanická.
Klávesnica je kvalitná opticko-mechanická.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Z touchpadu môžete v 15 - palcovej verzii spraviť numpad.
Z touchpadu môžete v 15 - palcovej verzii spraviť numpad.





Klávesnica na na oboch verziách je veľmi kvalitná, má opticko-mechanické switche, kde je síce postavenie klávesov nízke, ale ich posun je približne 2 mm, čo je dostatok na dobrú odozvu a zároveň majú prijemný, jemne ťukavý zvuk. Veľmi dobre sa na tom píše a aj používa pri hraní. 

Čo sa týka rozmiestnenia klávesov v 15 - palcovej verzii, je tu orezaná klávesnica bez numpadu. Pritom Asus tu má doplnené štandardne vlastné klávesy - hlasitosť, mikrofón, ventilátory a Armoury tlačidlo nad klávesnicou. F1-F12 klávesy sú spojené s funkčným klávesmi na nastavovanie jasu, obrazu, klávesnice, prepínanie Aura režimov. Zvyšok klávesnice je štandardný, aj keď je veľká škoda, že napravo nad šípky dali mediálne klávesy, namiesto Page Up, Page Down, Home, End klávesov. Tie by som využil oveľa lepšie mediálne. Teraz ak chcem dať Page Up, Page Down, musím ísť cez FN tlačidlo a šípky.

Lepšie to má navrhnutá 17 - palcová verzia, ktorá má, samozrejme, aj numerické klávesy. Pričom ak si prepnete numlock , môžete namiesto čísiel používať Home, End, Page Up a Down. Obe verzie notebookov majú dostatočne veľký a príjemný touchpad, pričom na 15 - palcovej verzii si viete namiesto touchpadu zapnúť aj numpad, kde sa vám touch plocha presvieti a máte dotykové čísla.

ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook
ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Keystone nechýba ani v tejto verzii a umožní personalizovať alebo uzamknúť notebook.
Keystone nechýba ani v tejto verzii a umožní personalizovať alebo uzamknúť notebook.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Teploty zvonku sú veľmi slušné.
Teploty zvonku sú veľmi slušné.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Všetky dôležité porty nájdete vzadu, na ľavej strane sú doplnkové USB porty a 3,5 mm jack.
Všetky dôležité porty nájdete vzadu, na ľavej strane sú doplnkové USB porty a 3,5 mm jack.





Ale prejdime k tomu najdôležitejšiemu, a to hardvéru, teplotám a chladeniu. Tri veľmi dobre vyriešené veci v tomto notebooku. Je totiž výkonný, tichý a výrazne sa nezahrieva aspoň pri dotyku. Asus veľmi dobre vylepšil chladenie, ktoré nazval Arc Flow e a už si tak pri zapnutej hre nepripadáte ako v helikoptére. Pri práci v systéme je supertichý, tam som nepočul ventilátory a systém ukazoval 20 dB hlučnosť, pri vyššej záťaži v hrách ventilátory idú od 30 dB maximálne okolo 43 dB. Ale je len tiché fučanie, nie vyslovene hlučný ventilátor. 

Čo sa týka výkonu procesora a grafiky, procesor je osemjadrový s multithreadingom, je to Ryzen 9 a v Userbenchmarku je na peknom 35. mieste, pri desktopovom i5 10400 a Ryzen 7 3800 XT. Netreba od toho čakať výkon Ryzenu 9 na desktope, ale na notebook je to slušné. Podobne je to pri grafike, je tu síce RTX 3080, ale pri notebookoch, samozrejme, neponúkne výkon desktopovej RTX 3080.

Napríklad benchmark Assassins Creed Valhalla  ide na 57 fps v 1440p na notebooku, na desktope s RTX 3080 ide 79 fps. Teda rozdiel 40%, čo je dosť približne skok na výkon desktopových verzii RTX 3060 Ti alebo RTX 2080 Super.  Z iných hier  tu ide Cyberpunk 50 fps v 1440p na RTX Ultra nastaveniach, 45 fps na Psycho nastavení alebo Hitman III 100 fps na maxime. 

Stále dobrý výkon na približne 1440p/60fps aj v náročných hrách. V menej náročných viete pekne využiť aj 165 Hz refresh. Pozitívnych je tu 16 GB pamäte, ktoré vám budú bohato stačiť aj do budúcnosti a napríklad aj na prácu s 3D grafikou. 

Čo sa týka záťaže procesora a grafiky, v hrách mal som okolo 75-80 stupňov, na procesore bežne okolo 90 stupňov, ale maximum som nameral 99 stupňov (v Cyberpunku).  Veľmi pozitívne je, že to chladenie stíha dobre odvádzať preč a na povrch teplo výraznejšie nepreráža a maximálne som nameral 45 stupňov na povrchu, a to aj mimo oblasti klávesnice. V zásade tak zahrievanie necítite, ani výrazne nepočujete a to notebook má v sebe prakticky top výkon vo svojej oblasti.

Ale dokáže držať záťaž? 3D Mark Stress test dopadol raz na 95%, ďalší raz, keď som skúšal na 97%, pričom pri 97% test prešiel. Je to na notebook veľmi dobrá stabilita výkonu. Procesor išiel väčšinou na 3,2 GHz s občasnými prepadmi, na začiatku pár sekúnd na 4,2 GHz. Teda prakticky stále pôjde na maximum. 

Čo je ešte dôležité, na diskoch Asus nešetril a dal tu decentné 3600 MB/s čítanie a 3200MB/s zápis. Pritom sú tu dva 1 TB disky, ktoré sú spojené v raide. Máte tak rovno 2 TB spojeného miesta. Nie je to najrýchlejší disk, aký tam mohol byť, ale úplne postačujúci na hranie, keďže v týchto rýchlostiach sú rozdiely pri nahrávaní len v milisekundách.

Výdrž batérie je v 15 - palcovej verzii 8 hodín, bez výraznej záťaže pri polovičnom podsvietení, reálne okolo 5-6 hodín dáte, to je, samozrejme, pri používaní integrovanej grafiky. Ak sa aktivuje tá, automaticky sa to zníži na 2:45 hodiny, plus ak ju zaťažíte, idete nižšie. Klasicky si tak viete dovoliť hodinu hrania.  Pre zaujímavosť, 17 - palcová verzia má rovnakú batériu, ale vo verzii s 1080p/300hz displejom mi ukázalo 10 hodín výdrže pri polovičnom posvietení. Je to zrejme nižším, 300 - nitovým podsvietením displeja. Keď začnete zaťažovať procesor, oba skončia s výdržou veľmi podobne.

Čo sa týka spotreby, pri základnom režime s integrovanou grafikou berie notebook 45W, ak sa zapne aj RTX grafika, tak 77W.  V hrách to stúpa od 130W po 180W, benchmark dal aj 190W. Samotná nabíjačka má 240W, takže je tam ešte rezerva. Ak by ste nabíjali cez USB-C, tam treba rátať, že vtedy máte maximum 90W, a teda vhodné je to len na prácu v desktope, menej na hranie, keďže aj pri nabíjaní pôjdete s batériou do mínusu. 

ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook
ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Výkon je veľmi dobrý a stabilný.
Výkon je veľmi dobrý a stabilný.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Nečakajte výkon desktopovej RTX 3080, ten je vyšší.
Nečakajte výkon desktopovej RTX 3080, ten je vyšší.


ROG STRIX Scar 15 G533QS  - poriadny herný notebook Stabilita výkonu pri záťaži je veľmi dobrá.
Stabilita výkonu pri záťaži je veľmi dobrá.




Rozmýšľate či 15, alebo 17 - palcový notebook?  Každý má svoje výhody.15 - palcová verzia je prenosnejšia a kompaktnejšia, 17 - palcová verzia bude pohodlnejšia vzhľadom na plnú klávesnicu a s väčším obrazom, aj keď na prenos už nie je taká kompaktná, ale nie je oveľa väčšia. Zároveň na 17 - palcovej verzii sa lepšie rozloží teplo.

Keď to zhrniem, nový Strix je zrejme jeden z najlepších notebookov, ktoré som doteraz mal. A to ako po stránke výkonu, tak veľmi nízkej hlučnosti a zahrievania. Zároveň je tu veľmi dobrým upgradom zvýšenie rozlíšenia na 1440p. Samozrejme, má to svoju cenu a konkrétne táto verzia ide cez 3279 eur, ale viete ísť aj do nižších verzii.

STRIX Scar15 s  Ryzen 7 a RTX 3070 a 1080p/300Hz displejom kúpite  za 2379 eur, podobne aj Scar 17 verziu, tiež je v rovnakej konfigurácii od 2379 eur.


napísal saver 19.2.2021
Páči sa mi!
9.5
ROG STRIX SCAR 15 G533QS - PORIADNY HERNÝ NOTEBOOK
+ výkonný a tichý
+ na povrchu sa výrazne nezahrieva
+ kvalitná opticko-mechanická klávesnica
+ netradičné vyhotovenie s priesvitným krytom a úpravami
- procesor sa vo vnútri dosť zahrieva
- 15-palcová verzia nemá samostatné Home, End, Page Up a Page Down klávesy


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18414)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk