BLIND DRIVE

BLIND DRIVE

6.0

Divoká jazda, ktorú treba počuť

Recenzia na PC verziu

Porazte fóbiu z rýchlosti, alebo stíšte v sebe psychopata vo zvukovej hre, kde kde každý kilometer znamená víťazstvo. Táto akcia vás zbaví kľúčového zmyslu, ktorý je pre jazdu autom potrebný, a tak vám nezostane nič iné, len spoľahnúť sa na váš sluch.

Sadli by ste si za volant s previazanými očami? Morbídna otázka, no vývojári z hernej spoločnosti Lo-Fi People sa nad tým dosť seriózne zamysleli a priniesli originálnu vnemovú hru, kde si váš zvukový zmysel musí poradiť s bežnou dopravnou premávkou. Jej prirodzené nástrahy, a s tým spojený adrenalín, vás nútia konať rýchlo, v opačnom prípade príde tuhý a mrazivý náraz.

Pamätáte sa, ako ste sa učili šoférovať? Potrebovali ste skoordinovať pohyby, zachovať pokoj a dostať pod kontrolu cestu, pravidlá, ale v prvom rade masívnu kovovú konštrukciu na štyroch kolesách, ktorá dokázala byť v kombinácii s nepozornosťou výslovnou zbraňou. Otec sa na vaše pomalé vodičské pokroky díval skepticky. V každej zákrute za vás brzdil očami a vždy bol dva centimetre nad sedačkou. Potom ste sa osmelili, vzali ste si kľúče od auta a vydali ste sa na dlhšiu cestu osamote. Pri otvorenom okne ste si uvedomovali rýchlosť, ale aj intenzívny hluk okolia podkresľujúci skutočnú silu vášho motoristického zážitku. Ľahko ste v tomto pocite objavili slobodu a k rýchlemu posunu medzi bodmi ste si vypestovali nezameniteľný cit. V horšom prípade ste sa dopracovali k rezignovanému konštatovaniu, že bez auta ste ako bez rúk.

Či už patríte k rekreačným šoférom, alebo starým cestným vlkom, uvedomujete si, akú úlohu v tejto oblasti zohráva zvuk. Hlavne ale majte na pamäti, že nemôžete strhnúť oči z trate a ak máte takéto absurdne nebezpečné chúťky, Blind Drive vám splní vaše pekelné želanie, alebo vás naučí pracovať s fóbiou z rýchlosti a nárazu.


A teraz nočná mora. Predstavte si, že je tma (veď lebo v tme sa strach vytvorí ľahko - ste v teréne, ktorý nepoznáte, hoci má temnú hĺbku a môže skrývať nástrahy). Sadnete si do auta, ale pred vami nie je žiadna cesta. Akoby ste na ňu nevideli, pretože v úrovni vašich očí je riadiaci panel auta mapujúci vašu rýchlosť a prekročenú vzdialenosť. Na ten sa ale môžete vykašľať, vôbec nepomáha. Je to len akýsi kontrolný mechanizmus. Teraz prichádza to najhoršie. Auto sa pohne a záhadný hlas vás inštruuje, aby ste sa stali súčasťou premávky. Kým sa stihnete zorientovať, ide okolo vás prvé auto a vy sa musíte za pomoci zvuku okamžite zariadiť, vyhnúť sa nárazu, inak vás čaká poriadne intenzívny zvukový šok! Ako to býva v každom dobrom sne, po takomto šoku sa zobudíte v sede, spotení, no zároveň akosi šťastní, že to bola iba nočná mora a môžete mäkko spinkať ďalej.

Hra Blind Drive sa na nič nehrá a ponúka len to, čo sľubuje - jazdu naslepo. Neurčujete rýchlosť, nevidíte svetlá blížiacich sa áut, nie ste nijako navigovaní, takže môžete pokojne zatvoriť oči a doľava, doprava. Niekto vás kontaktuje démonickým a maniakálnym hlasom. Cudzí človek sa nedá identifikovať, lebo hlas má deformovaný robotickým efektom. Skúša vaše limity, snaží sa z každej dostupnej aplikácie v aute vytvoriť nástrahu. Otvára a zatvára vám okná, púšťa rádio, akoby nestačilo, že šoférujete naslepo a beztak riskujete maximum. Pozor! Náraz do okoloidúceho auta môže byť skutočne silný a dokáže vás vytrhnúť zo stoličky. V prípade, že pri hraní sedíte na toalete s telefónom a do uší vám prúdi zvuk zo slúchadiel, bude po náraze tento proces podstatne kratší. Ale späť na zem, teda do auta.

Veľmi rýchlo zistíte, že mysteriózna jazda má psychopatický teroristický motív. Hlas v telefóne vás totiž provokuje, aby ste zrážali cyklistov, prípadne okoloidúce zmrzlinárske auto, za čo vám sľubuje väčšiu odolnosť voči nárazom, alebo doplní chýbajúci život a náramne sa na tom baví. Ste teda totálne bezohľadný slepý vodič, navyše kriminálnik, ale dobre, celé je to zastreté do akéhosi obskúrneho experimentu a vaším motívom sú údajne peniaze.  To, že sa často ocitáte v úlohe pokusného králika, potvrdzuje aj stará mama, ktorá vám starostlivo volá, vystríha vás pred nebezpečenstvom vašich rozhodnutí a tiež si želá, aby ste do každého vášho konania vniesli aj prirodzený rešpekt a opatrnosť. Nevieme, čo predchádzalo tejto divokej jazde, a tak môžeme bezpečne rešpekt aj opatrnosť vylúčiť. Pravdepodobne ste sa ako bližšie nešpecifikovaná postava stali nástrojom zvrátenej zbohatlíckej zábavy, ktorá fatálne narúša vašu integritu.

 

Hneď na úvod sa musíte zbaviť akejkoľvek logiky. Finančný motív a cieľová destinácia pred dverami vašej starkej sú jediné orientačné body na ceste. Musíte sa plne spoľahnúť na kvalitu vašich slúchadiel a dúfať, že zareagujete skôr, ako do vás niečo narazí. Napätie nemusí mať nevyhnutne epické podhubie a dokáže sa zmestiť do jednej dramatickej vety - nebezpečná cesta autom naslepo. Časom pribúdajú motivácie, lebo maniak je podľa všetkého v bezprostrednej blízkosti vašej starkej a vy predsa nechcete, aby sa jej niečo stalo. Nemanipuluje len váš osud, ale diaľkovo ovláda aj rýchlosť auta, hlasitosť rádia, otváranie a zatváranie okien.   

Stephen Spielberg si raz prečítal v pánskom magazíne Playboy krátku poviedku od Richarda Mathesona o trilerovej jazde, kde obyčajnú cestu autom narušilo nebezpečné prenasledovanie mysterióznym kamiónom. Obeť netušila, kto sedí za volantom ani prečo jej chce za každú cenu ublížiť. Na dlhej a prázdnej ceste nikto, len predátor a jeho obeť. Psychopat vzrušený ohrozovaním. Keď šofér dúfal, že sa na čerpacej stanici dozvie, kto je jeho predátor, môže to byť ktokoľvek, pretože v motoreste sedia desiatky šoférov kamiónov a navzájom sa na seba podobajú, podozrivý teda mohol byť každý - alebo nikto. Tento príbeh Spielberga inšpiroval k vytvoreniu televízneho filmu Duel (1971), ktorého úspech prerástol aj na plátna kín a tento celovečerný film sa dá tiež považovať za profesionálny zlom v kariére slávneho amerického režiséra.

Obavy vidiacich ľudí sú komplexné — vďaka reflexom ľahko vytvoríme rýchlu choreografiu pohybov a dokážeme situáciu zvrátiť. Stočiť volant, uskočiť z cesty. Intenzívne adrenalínové zážitky nám infikujú nevedomie a dokážu na nás zaútočiť v spánku, keď sme bezbranní. Vystavíme sa celej udalosti opäť s pridruženými víziami. Náš tep sa zvyšuje. Nevidiaci človek vo svete pohyblivých nástrah hraniciam našej istoty nerozumie. Nevidí začiatok a koniec prechodu pre chodcov, no v ich tvári napriek tomu vidieť istotu a akýsi rezignovaný pokoj. Ak žijú nevidiaci celoživotne ukrátení o tento zmysel, prirodzene, dokážu s tým žiť a na povrch vyplavujú iné inštinkty suplujúce tento nedostatok.

Cesta automobilom alebo inou formou hromadnej dopravy je pre súčasnú spoločnosť charakteristická. Denne potrebujeme prekonávať veľké vzdialenosti, aby sme sa presúvali medzi domovom, prácou, nákupmi, relaxom či rekreáciou. Šoférovanie sa pre mnohých stáva podvedomým zvykom, kedy len mechanicky radíme rýchlosti a snažíme sa udržať tempo s dopravou, ktorá nám v určitých fázach dňa poriadne skúša trpezlivosť. Vtedy sa ladíme do agresívnejšieho módu, sme bezbranní a ocitáme sa v patovej situácii - riadime náš štvorkolesový majetok, nemôžeme vystúpiť, a tak musíme čakať, čo spôsobuje meškanie, nervozitu a stret ďalších záujmov. Po rokoch šoférovania sa nám s autom spája veľa stresových, no čoraz viac automatických situácií, od bodu A do bodu B, od bodu A do bodu B. Dookola. Tento stereotyp skúšame prekryť kvalitnou hudbou, či, pokiaľ nato máme, častejším striedaním áut. Ideme a ideme, až kým nenarazíme a dúfame, že to nebude nikdy. Ak máme menej šťastia, potom sa celá perspektíva šoférovania mení a my si uvedomíme všetok ten risk, ktorý denne podstupujeme, aby sme sa niekam dostali.


Medzi stresom a traumou je v psychológii pomerne veľký skok. Nemecký slovník nám napovedá, že „Traum” je sen. Naša psychická schopnosť sprítomňovania nepríjemných udalostí je veľmi senzitívna a stačí, že z komplexnej traumatickej udalosti zažijeme v budúcnosti len zlomok, no intenzita šoku je porovnateľná s udalosťou, ktorá naše podvedomie na dlhú dobu, možno aj doživotne, paralyzovala. Blind Drive je dobrým tréningom v terapii zo zvukových šokov. Ak by som bol vojenský veterán a zažil bombardovanie, pravdepodobne by som pri tejto jazde naslepo cvičil svoj návrat do normálu, aby som nemusel chodiť popri stene a báť sa, že na každom kroku môže vybuchnúť mína či padnúť bomba.

Keby som mal byť vážnejší a mal by som porovnať zážitok hry po skúsenosti s autonehodou, asi by som tento titul oblúkom obchádzal. Je to zaujímavý paradox, denne sme schopní presedieť hodiny za Call of Duty Warzone, čakať, že z každej strany môže prísť výstrel, no kým nezažijeme skutočnú vojnu, stále pôjde len o akúsi formu zábavy, ktorú neberieme vážne. Dokonca si viem predstaviť, že po negatívnej skúsenosti so streľbou by som si radšej zahral Blind Drive ako strieľačku. Každopádne, zvukový experiment na udržanie pozornosti ako vyšitý.

Kariérny tip - ak pracujete na recepcii a potrebujete vydržať celú noc v bdelom stave, môžete hrať Blind Drive dookola, každý náraz vás zaručene preberie. Mimochodom, zažijete asi hodinový zvukový zážitok, po ktorom sa budete nutne potrebovať upokojiť.


napísal Manta 29.3.2021
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
BLIND DRIVE
+ zvuková hra
+ ak nechcete zaspať, Blind Drive sa o to postará
+ jednoduchý a zrozumiteľný príbeh
+ čierny humor
- krátka herná doba
- veľmi monotónna vizuálna stránka


RECENZIE HRÁČOV
PC
iOS
Android

Vývoj: Lo-Fi People
Štýl: Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Blind Drive 29.3.2021
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19532)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk