POWERA FUSION PRO WIRED CONTROLLER FOR XBOX

POWERA FUSION PRO WIRED CONTROLLER FOR XBOX

Profesionálny a prispôsobivý

Výber nejakých lepších (alebo ak chcete, tak profesionálnejších) periférií na PC je jednoduchý. Vyberiete si klávesnicu s ultra rýchlymi spínačmi a čo najnižšou odozvou, k tomu si zoberiete myšku presne podľa svojho gusta s úpravou ťažiska podľa potrieb a máte hotovo. Na konzolách to dlhé roky bolo len o originálnych a potom neoficiálnych gamepadoch, pričom až neskôr spoločnosti začali objavovať to, že hráči chcú mať nejaké možnosti prispôsobenia a niečo navyše. Po rôznych gamepadoch to najďalej dotiahol Microsoft so svojím Xbox Elite controllerom, no mal nepríjemné chyby, ktoré opravila až verzia 2, čo je špičkový gamepad. Ale aj poriadne drahý. Ak len za gamepad nechcete dávať 160 eur, je tu jedna náhrada za polovicu.

PowerA Fusion Pro pre Xbox je profesionálny káblový gamepad pre Xboxy (obe generácie) a Windows 10. To, že tento ovládač ponúka aj niečo navyše, dáva najavo už veľmi pekným balením. To je masívne, štýlové a hlavne bohaté. Nenájdete v ňom totiž len ovládač, ale aj pevné puzdro na jeho uschovanie a prípadne prenášanie. Pod ním nechýba obligátna dokumentácia, no ak by ste sa náhodou zrazu stali veľkými fanúšikmi značky, sú tu aj nálepky, ktoré si môžete dať na konzolu, PC, chladničku, čelo, jednoducho kdekoľvek.

Najzaujímavejšie veci sa skrývajú však v tom puzdre. To totiž slúži aj na uloženie doplnkov a ďalších vecí k samotnému ovládaču. Napríklad teda trojmetrový opletaný a odpojiteľný kábel, ktorý toho naozaj dosť vydrží (verte mi, nechtiac som sa už oň čo-to pozakopával). V ovládači navyše drží aj vďaka systému lockovania, takže ho len tak nevytrhnete. Nájdete tam tiež alternatívne Anti-friction krúžky v zelenej farbe (štandardné sú strieborné), alternatívne analógové páčky a zadný blok so štvoricou pádiel. To všetko si môžete pohodlne a ľubovoľne meniť. A to všetko hlavne stojí nejakých 80 eur, čo vôbec nie je zlé.

PowerA FUSION Pro Wired Controller for Xbox

Len si musíte chvíľku zvykať na to, ako tie veci vymieňať. Niežeby to bolo zložité, len chvíľku trvá, kým získate ten správny grif. Hlavne ale pre väčšinu vecí treba zhodiť predný kryt gamepadu. Tak sa dostanete ku krúžkom aj k analógom, takže si upravíte vzhľad, prípadne rovno dáte vyšší analóg alebo páčku s vypuklým klobúčikom. A taktiež si viete vymeniť samotný predný kryt. Alternatívny však v balení nenájdete, čo je veľká škoda a neskôr aj vysvetlím prečo.

No a potom tu je ten zadný blok s pádlami. Vzadu na ovládači totiž nájdete drobný kryt, ktorý jednoducho odstránite a pod ním je konektor na pripojenie tohto bloku. Ten tam jednoducho zapadne a razom máte na gamepade ďalšie štyri ovládacie prvky. Pádla dokonca môžete aj vybrať, keďže sú tam len vlastne nastrčené na mechanizmus, ktorý ich drží. To má veľkú výhodu v tom, že ak chcete len jeden pár, necháte si len jeden pár. Má to ale aj trochu nevýhodu. Hráte online, čakáte v lobby, predchádzajúci zápas nevyšiel, tak ste trochu nervózni, ťapkáte prstami na zadnú stranu ovládača a nechtiac si pádielko nedopatrením prstom zhodíte. Stalo sa mi to asi len 2x, ale mechanizmus ako v Elite controlleri mi vyhovuje viac.

Nad týmto blokom je tlačidlo na programovanie pádiel, ktoré musíte podržať a následne môžete priraďovať funkcie. Je to jednoduché a rýchle, takže ak chcete v nejakej pretekárskej hre pádla využiť na manuálne radenie, nie je s tým problém. Alebo si tam môžete naprogramovať stlačenie analógov, schopnosti postáv v Overwatchi, jednoducho čokoľvek. Naozaj sa mi veľmi páči množstvo možností, ktoré takto dostávate do rúk. Zmeníte si analógy, zmeníte si krúžky, vymeníte predný kryt za iný, pokojne si aj prehodíte pádla, ak vám to tak vyhovuje (keďže každý pár má inú dĺžku). Celý ovládač si prispôsobíte tak, aby vám dobre sedel v rukách. A ešte si na ňom viete uzamknúť triggery do jednej z troch pozícií – od plného stlačenia až po len čiastočné. Posuvníky na uzamykanie sú pod triggermi.

Teraz to negatívne – prečo by ste si mali meniť kryt? Lebo podľa mňa jednoducho nie je dobrý. Mám už niekoľko PowerA ovládačov a aj keď sú dobré, tie ich plasty sú mizerné. Asi to po vybalení zo škatule vyzerá dobre, ale po nejakom používaní to už vyzerá strašne. Chytá sa na to mastnota z prstov, pot, dokonca to jednoducho chytá aj škrabance. Takto sa oň musíte stále starať, utierať ho a ukladať do puzdra. Ak nájdete alternatívny, máte po probléme. Pritom toto je jediná časť, ktorá má takýto problém. Ostatné plasty sú fajn, úchopy sú pogumované a gamepad sa dobre drží aj po hodinách hrania. Len ten vrchný kryt je nič moc.

Čo sa týka ostatných ovládacích prvkov, je to úplná Xbox klasika. Akurát mi chýba Share tlačidlo, keďže ho pri recenzovaní používam naozaj často, ale bežným hráčom to chýbať asi ani nemusí. D-pad je veľmi slušný, analógy taktiež. Tlačidlá sa mi zdali zo začiatku trochu tuhšie, ale reálne tam veľký rozdiel oproti originálom nie je. Ak ale niekde badať nižšiu cenu, tak sú to triggery. Sú jemnejšie, nekladú taký odpor na stlačenie, aj plast je na nich iný (taký jemnejší). Za tú cenu to však nie je zlé. Ja som si ich ale rovno uzamkol do polohy, kedy som ich stláčal najmenej, kvôli celkovému pocitu z ich stláčania. Nechýba tu výstup na slúchadlá na spodnej strane.

Samotné vnútornosti sú trošku rozporuplné. Na jednej strane výrobca použil kvalitné switche a to aj pri analógoch. Gamepad obsahuje aj magnetické impulzné triggery, no spätná väzba z nich fakt nie je nejaká výrazná a povedal by som, že nie je ani dobrá. Na impulzné triggery originálneho Xbox ovládača sa to nechytá, o DualSense ani nehovoriac. A celkovo je spätná väzba ovládača pomerne nevýrazná. Síce môžem povedať, že je presná asi ako na ostatných ovládačoch, ale pôsobí veľmi fádne a nevýrazne v porovnaní s originálnymi ovládačmi. Bohužiaľ sa mi nepodarilo nájsť detaily o použitých duálnych motorčekoch, tak neviem, aké presne tam sú.

PowerA FUSION Pro Wired Controller for Xbox

Ak hľadáte gamepad pre Xboxy a PC, ktorý si môžete bohato prispôsobovať svojmu štýlu hrania a svojim potrebám, no nechcete naň veľa minúť, táto alternatíva od PowerA sa núka ako najlepšia v pomere možností a ceny. Dostanete nielen ovládacie prvky, navyše ideálne najmä na jazdenie, ale tiež prispôsobiteľné triggery, analógy a aj estetiku. Vrchný kryt dáte dole jednoducho, keďže drží len na magnetoch. A naspäť sám pohodlne zacvakne. Nedostatky tu síce sú, ale pri všetkých mám dojem, že sú daňou za zosekanie ceny smerom dole. Je to napríklad ten kábel. Mnohí už kábel nechcú ani vidieť, no tu sa s ním musíte popasovať. A aspoň je nielen dlhý, ale aj kvalitný. Slabšie spracované vibrácie sú tiež výsledkom nižšej ceny. Najviac mi prekáža naozaj ten spomínaný kryt, ktorý by som ihneď vymenil, ak by som mal originál. Bohužiaľ, to je neduh materiálu, ktorý je aj na ostatných PowerA ovládačoch. Za tú cenu je to ale stále kvalitný gamepad.


napísal matus_ace 14.5.2021
Páči sa mi! (+1)
POWERA FUSION PRO WIRED CONTROLLER FOR XBOX


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk