DC SUPER HERO GIRLS: TEEN POWER

DC SUPER HERO GIRLS: TEEN POWER

6.0

DC akcia pre najmenších

Recenzia na Switch verziu

V redakcii istú dobu prebiehala debata o tom, kto bude recenzovať DC Super Hero Girls: Teen Power, novinku pre Switch založenú na u nás málo známej licencii. Síce najskôr mala hra pristáť na stole niekomu inému, no nakoniec sme prišli na to, že ja som najväčší odborník na predlohu, tak ju recenzujem ja. Videl som totiž 3 epizódy animovaného seriálu, čo je viac ako ostatní adepti. DC Super Hero Girls je animovaný seriál, ktorého druhá séria sa rozbehne toto leto a známe postavičky DC univerza stavia do novej polohy.

Známi hrdinovia aj záporáci tu totiž chodia ešte len na strednú, majú stredoškolské problémy, no už po nociach bojujú za svoj cieľ. Ale nie príliš dlho, keďže ráno vstávajú do školy. Seriál je jednoznačne zameraný na deti, ale je pomerne vtipný aj pre dospelých. Takým tým My Little Pony spôsobom. A podobne ako MLP: FIM, aj tento seriál je zameraný hlavne na dievčatá, ktoré sa môžu baviť na tom, že Barbara a Harley sú v škole najlepšie „kamky“, ale po večeroch si dávajú do držky. To isté platí aj pre ďalšie dievčatá, keďže sa táto pyžamová párty skladá aj z Wonder Woman, Supergirl, Green Lantern (Jessica Cruz), Bumblebee a Zatanny na jednej strane, no a Catwoman, Star Sapphire, Poison Ivy, Livewire a Giganty na strane druhej.

Premisa hry je prakticky rovnaká ako v predlohe. Batgirl obdivuje Batmana a preto si vytvorila Batgirl. Harley zase Joker a vytvorila si vlastnú persónu. Cez deň sa dievčatá bavia, po nociach bojujú, avšak nielen medzi sebou, ale aj s ďalšími zloduchmi. A tých tu rozhodne nie je málo. Avšak hra nebude len o bežnom potieraní zločinu, keďže v meste sa začínajú diať podivné veci. Hračky totiž začínajú čoraz agresívnejšie útočiť na ľudí a to v dosť zlom čase, keďže Lex Luthor práve rozbehol projekt na obnovu rozpadnutej časti mesta. Komiksoví fanúšikovia už asi pomaly tušia, čo sa deje v zákulisí, ale niektoré veci nakoniec nemusia byť také, ako sa zdajú byť v úvode.

DC Super Hero Girls: Teen Power
DC Super Hero Girls: Teen Power Postavy môžete obliekať ako v civile, tak aj počas nočných aktivít
Postavy môžete obliekať ako v civile, tak aj počas nočných aktivít


DC Super Hero Girls: Teen Power Postupne si postavy vylepšujete
Postupne si postavy vylepšujete


DC Super Hero Girls: Teen Power Príbeh je taký seriálový, ale aj s nejakými zmenami
Príbeh je taký seriálový, ale aj s nejakými zmenami





Hra je jasne cielená na deti, najmä teda dievčatá, čo je poloha, do ktorej sa redaktor po tridsiatke vžije pomerne ťažko. Ale viem oceniť, keď hra dobre vychádza z predlohy. A aj keď seriál u nás nie je veľmi známy (niektorá zo satelitných TV to vysiela s českým dabingom), ak ho vaše decká poznajú a páči sa im, bude sa im páčiť aj hra. Akurát budú bojovať s angličtinou. No a tiež viem oceniť, keď takáto detská hra berie prvky veľkej AAA produkcie a upravuje ich tak, aby sadli aj menším hráčom.

Takáto hra by sa dala spraviť veľmi hlúpo a veľmi jednoducho, ale autori ju až prekvapivo naplnili možnosťami a zasadili do čiastočne otvoreného sveta. Čiastočne preto, lebo sa skladá z niekoľkých samostatných časti, po ktorých môžete pobehovať, ale do ďalších sa musíte presunúť autobusom. Je tu samozrejme stredná škola, kam chodia hrdinky. Nesmie chýbať mesto, kam sa chodia zabávať, no ani stará štvrť, ktorú Lex chce prebudovať na modernú a postupne sa mu to s vašou pomocou darí. Tam všade vás čakajú úlohy, dialógy, výzvy a mnoho ďalšieho, pričom je len na vás, koľko toho splníte. Väčšina vecí sú totiž nepovinné úlohy, ktoré majú spestrovať hrateľnosť a naťahovať hernú dobu.

Hra má hlavnú príbehovú linku, ktoré teda sleduje to, ako obe skupiny postáv pomaly prichádzajú na stopu toho, čo sa deje v meste. Začínate s jednou postavičkou a postupne vám hra sprístupňuje ďalšie, ako postupujete príbehom. Je trošku sklamaním, že aj keď v príbehu majú svoje miesto všetky postavy, zahráte si „len“ za 6 z nich. Za tie dobré to sú Wonder Woman, Supergirl a Bargirl, za tie zlé zas Catwoman, Harley Quinn a Star Sapphire. Ostatné sa občas môžu objaviť aj v bojoch, ale majú tam skôr pomocnú rolu. Napríklad Zatanna vám pomôže v jednom súboji s bossom a to pomerne priamo, len ju musíte sledovať. Giganta alebo Poison Ivy zase pomôžu v iných súbojoch, ale len v prestrihových scénach.

Pomedzi to objavujete aj vedľajšie príbehové línie, ktoré sú krátke, často zábavné z hľadiska príbehu, ale náplňou už nejako nevybočujú. A ak aj náhodou áno, nie vždy tým smerom, ktorý by ste chceli. Fanúšikov univerza poteší to, že sú často naviazané aj na iné postavy, napríklad tu stretnete Hala Jordana a budete riešiť problémy jeho milostného života. No sú tu aj úlohy, kedy musíte dôchodcov previesť cez cestu. Naozaj a doslova. Chápem, že tým autori chcú deťom ukázať, že každý z nás môže byť hrdina, stačí robiť takéto drobné hrdinské činy, ale v hre to veľmi zábavné nie je. Kvalita vedľajších úloh tak kolíše, je ich tu naozaj veľa, ale budete si vyberať, ktoré sa vám chce splniť.

Okrem prevádzania dôchodcov cez cestu, hľadania mačiek a iných drobných úloh je hra hlavne o bojovaní. Je dosť jednoduchá na to, aby ju zvládli aj deti, no na druhej strane aj komplexná, aby ich udržala. Síce máte len jedno tlačidlo na bežný útok, ale jeho stláčaním budujete kombá a potrebujete sa dostať ku Smash útoku, čo je mechanika, ktorá po štyroch úspešných úderoch prinesie silnejší zakončovací útok. Problém je, že nepriateľov býva dosť, útočia na vás rôznymi útokmi a z každej strany, takže ak chcete útoky úspešne reťaziť, musíte medzi útokmi nepriateľov uskakovať. Ak uskočíte v správny moment, čas sa spomalí a vy dostanete priestor na silnejší útok.

Každá postava má navyše nejaký gadget, ktorý dokáže používať. Batgirl sa dokáže pritiahnuť na vysokú plošinu, Wonder Woman hádže svoj štít a podobne. A potom sú tu ešte dva špeciálne útoky, ktoré dokážete odomknúť každej postave. Pre Wonder Woman je to napríklad laso pravdy a útok náramkami ako z DCEU filmov. Na tieto útoky potrebujete energiu, ktorú postupne zbierate. A taktiež si ich nielen odomykáte, ale aj levelujete. Spolu s ďalšími atribútmi postáv, ako sú život, sila a podobne.

DC Super Hero Girls: Teen Power
DC Super Hero Girls: Teen Power Sociálna sieť je dôležitou súčasťou hry
Sociálna sieť je dôležitou súčasťou hry


DC Super Hero Girls: Teen Power Nechýba dráma či romantika
Nechýba dráma či romantika


DC Super Hero Girls: Teen Power Postavy majú aj svoje špeciálne schopnosti
Postavy majú aj svoje špeciálne schopnosti





Nie sú to nejaké hlboké RPG prvky, ale dostatočne slušné na to, aby hre pridali niečo viac. Navyše sa sami rozhodujete, ktorým postavám budete vylepšenia venovať. Ak nebudete plniť vedľajšie úlohy, zbierať tie desiatky predmetov po meste a bojovať naozaj dobre, nebudete mať dostatok bodov na upgrady všetkých postáv. Tak môžete hrať len za svoje obľúbené a levelovať si tie, ktoré si do boja pozývate ako výpomoc. Postavy si počas hry môžete meniť a len ojedinele musíte niektoré misie povinne absolvovať s vopred vybranou postavou.

Okrem tohto má hra ešte ďalšie vrstvy hrateľnosti, pričom na niektoré som už asi naozaj pristarý, ale deckám sa môžu páčiť. Hra obsahuje vlastnú sociálnu sieť a s každou postavou môžete po meste fotiť čokoľvek, hľadať logá hrdinov a podobne. To potom môžete vešať na sociálnu sieť, zbierať komentáre a podobne. Na využívaní tejto siete je ale založených aj niekoľko úloh, ako hlavných, tak vedľajších. Napríklad musíte podľa fotiek ostatných po niečom pátrať. Alebo vás zase niekto požiada o fotky. Dokonca sa k niektorým vedľajším úlohám dostanete len vtedy, ak má vaša postava dostatok lajkov. Ako som písal, toto je fakt vec, ktorá starších hráčov asi až tak neosloví, ale deti môže a nie je zakomponovaná práve najhoršie.

Ďalšou vrstvou hrateľnosti je budovanie mesta, respektíve tej jednej štvrte, ktorú chce Lex prebudovať. Pravidelne vás hra vyzve, aby ste sa tam zastavili a prispeli nejakou novou budovou. Rôzne druhy budov „získavate“ ako odmenu za úlohy a potom si z nich vyberáte tie, ktoré postavíte. Musíte však zároveň na stavbu mať peniaze. Toto stavanie má dve úlohy. Jednak je to trochu „simsovania“, takže si môžete budovať mestečko podľa svojho gusta. Zároveň si ale účelovo môžete vyberať aj budovy, ktoré sa vám hodia. Napríklad si postavíte budovy, v ktorých si môžete kupovať kostýmy pre postavy. Tým môžete meniť ako civilné oblečenie, tak aj superhrdinské oblečky. Opäť to poteší hlavne fanúšikov DC, keďže tu nájdete alternatívne kostýmy priamo vychádzajúce z komiksov, napríklad aj z Crisis on Infinite Earths.

DC Super Hero Girls: Teen Power
DC Super Hero Girls: Teen Power Niektoré questy sa dajú splniť len v civile
Niektoré questy sa dajú splniť len v civile


DC Super Hero Girls: Teen Power Postavy sú naozaj unikátne a to vrátane animácií
Postavy sú naozaj unikátne a to vrátane animácií


DC Super Hero Girls: Teen Power Nie vždy je to len o boji, svoje schopnosti musíte využívať aj na iné úlohy
Nie vždy je to len o boji, svoje schopnosti musíte využívať aj na iné úlohy




Výhodou takýchto licencovaných hier je to, že so sebou prinášajú aj dobre známe hlasy. A verte mi, že seriál je nabitý hviezdami. Grey DeLisle-Griffin, Tara Strong a mnohé známe dabingové herečky sú v ňom výborné a vracajú sa aj v hre. Takú Harley Quinn si bez hlasu Tary Strong už mnohí ani nevedia predstaviť, postavu dabuje 10 rokov naprieč rôznymi médiami a stále je v nej skvelá. Tu navyše prebrala aj Batgirl, kde predstavuje úplne inú polohu, no stále je v nej výborná. Hudba sa nesie v seriálovom duchu a je dosť repetitívna, takže sa nedá povedať, že by ste si ju nejako užívali, ale ku hre sadne.

Grafika hry je trochu rozporuplná. Ja chápem, že hra musí čo najlepšie reprezentovať predlohu a treba uznať, že postavičky naozaj akoby z oka vypadli svojim seriálovým predlohám. Dokonca aj animácie sú také skôr seriálové. Ale veľká časť assetov, hlavne čo sa mesta týka, už nepôsobí až tak dobre. myslím si, že Switch by dokázal aj niečo lepšie. Pozitívom ale je, že je framerate hry stabilný, neklesá a nekolíše.

Viem, že túto recenziu čítajú asi skôr rodičia ako hráčky a hráči, ktorým je DC Super Hero Girls: Teen Power určená. Ak hľadáte nejakú superhrdinskú akciu pre svoje ratolesti, no nechcete, aby sa tam lámali väzy zloduchom, možno hľadáte túto hru. Jej akcia je zábavná, dajú sa tu odomykať schopnosti, levelovať postavy a je ich až 6. Dĺžka hry nie je až taká zlá, aj keď treba rátať s tým, že veľa z toho tvoria vedľajšie úlohy, z ktorých mnohé jednoducho nie sú až také zábavné. Naozaj je to hra pre 5-8 ročné decká, ktoré zabaví, ibaže u nás bude problém v angličtine. A aj v cene. Ak by stála o 10 eur menej, oveľa viac by si zaslúžila vaše peniaze.


napísal matus_ace 18.6.2021
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
DC SUPER HERO GIRLS: TEEN POWER
+ veľmi dobre využíva seriálovú licenciu
+ kopa odkazov pre DC fanúšikov
+ jednoduchá, ale zábavná akcia s upgradmi
+ vynikajúci dabing
+ ďalšie vrstvy hrateľnosti
- veľa vedľajších úloh kolíše svojou zábavnosťou
- graficky to mohlo byť lepšie
- nie sú hrateľné všetky hlavné postavy


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 4. jún 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk