SAMSUNG NEOQLED QE65QN800A - 8K TV

SAMSUNG NEOQLED QE65QN800A - 8K TV

9.0

Samsung posúva svoje 8K TV vpred

Test

Samsung posledné roky vylepšuje ako svoju 4K ponuku televízorov, tak postupne pridáva a rozširuje aj 8K ponuku. Tá tento rok spolu s vyššími 4K QLED prešla na miniLED podsvietenie a prináša tak ešte vyššiu kvalitu obrazu a to, samozrejme, v 8K rozlíšení. 

8K síce dnes využijete len ťažko, ale napriek tomu má svoje výhody a konkrétne pri QLED tieto najvyššie série QN700A, QN800A a QN950A ešte viac vylepšujú kvalitu obrazu oproti 4K verziám a zároveň pridávajú aj vylepšenia zvuku. Tu rátajte, že 700 verzia je 60Hz hlavne na pozeranie filmov,  ale 800 a 950 sú plne 120Hz a využijete aj vysoký framerate na nových konzolách alebo PC.

Špecifikácia:

  • Rozmery: 65", 7 680 × 4 320 px
  • Obrazovka: QLED
  • Podsvietenie: Mini LED - Ultimate 8K Dimming Pro
  • Obnovovacia frekvencia: 40-120Hz
  • Kvalita obrazu: 4 800 PQI
  • Quantum HDR 2000
  • Pripojenie: DVB-S, S2, DVB-T, T2
  • Funkcie: HDR10+ Adaptive, Ultra Wide Angle, Anti-Reflection, One Connect, Game Bar, Filmmaker Mode
  • Externý One connect box
  • Pripojenia: 4x HDMI 2.1, optický vstup, 2xUSB, Satelit, kábel, CI karta

V zásade čakajte vysokú kvalitu ako vyhotovenia TV, tak aj obrazu s vysokým HDR teraz s 8K bonusom. TV ponúka všetko, čo budete potrebovať, ale je tu jediná škoda, že Samsung stále nepodporuje Dolby Vision, teda kvalitnejšiu verziu HDR.

Podobne ako v ostatných vyšších verziách je One connect box, teda externý box, ktorý slúži na pripájanie ako HDMI káblov k ďalším zariadeniami, tak USB, optický vstup, LAN kábel. One connect box je teraz viac zaoblený, viac štýlový a podobajúci sa na konzolu. Je to iný prístup ako elegantný čierny box predtým.

Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV
Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV 8K TV v plnej paráde.
8K TV v plnej paráde.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Farby a aj HDR sú pôsobivé
Farby a aj HDR sú pôsobivé


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Hry vyzerajú výborne.
Hry vyzerajú výborne.





Čo sa týka dizajnu, čakajte pôsobivo navrhnutý TV s hrúbkou niečo cez centimeter a úplne plochou zadnou stenou. V nej sú navyše ešte pridané reproduktory.  V zásade je to rovnaký dizajn ako pri minuloročných 8K, ale s tým rozdielom, že vnútro je nové a je nový aj One Connect Box. Ten si tentoraz môžete pripojiť aj na kovový stojan pridávaný k TV.   A teda ak nepotrebujete box umiestniť niekde do poličky alebo nabok pre jednoduchý prístup. Viete si ho skryť za TV, aj keď rátajte, že tam bude k nemu ťažší prístup k portom, ak bude potrebné niečo pripájať. 

One connect box teraz k TV pripojíte buď dlhým priesvitným káblom, alebo krátkym čiernym, ak ho pripájate na stojan. Pričom dlhý priesvitný kábel slúži aj na možnosť pripojenia kábla po stene tak, aby ho bolo čo najmenej vidieť. Už to však nie je supertenký káblik, ktorý mali predchádzajúce modely niekoľko rokov a nebolo ho vidieť, teraz je už hrubý okolo pol centimetra a neviditeľný tak už nie je. Minimálne sa však teraz už nebude lámať a vypadávať obraz, čo sa niekedy dialo s tenkými káblami.

Priložené je aj ovládanie, ktoré je už nové a hlavnou zmenou je, že je solárne. Nemusíte tak už nikdy vymieňať batérie. Stačí ho otočiť zadnou stranou na svetlo a nabije sa. Zároveň má aj USB-C port na nabíjanie, ak by to bolo potrebné. Mimo toho je štandardné, má základný D-pad a len niekoľko tlačidiel na rýchly prístup. Nie sú tu už desiatky tlačidiel, ktoré nebudete používať.

Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV
Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV One Connect Box môžete teraz prippojiť dozadu na stojan.
One Connect Box môžete teraz prippojiť dozadu na stojan.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV TV je zo zadu úplne plochý a na každej strane má štyri reproduktory.
TV je zo zadu úplne plochý a na každej strane má štyri reproduktory.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Rovnako sú reproduktory aj na tenkých hranách TV.
Rovnako sú reproduktory aj na tenkých hranách TV.





Samotný systém je tu štandardný Tizen od Samsungu, ktorý je už za tie roky dobre doladený, sú tu všetky potrebné aplikácie na sledovanie filmov, nechýba Youtube, alebo Steam link. Systém si pekne vie rozpoznať pripojené zariadenia a ak zachytí konzolu, hneď vám ju pridá do ponuky aj so svojou ikonkou či už Xbox, Switch alebo Playstation. Nechýba štandardný Ambient režim, kde si na TV môžete nechať bežať v pozadí rôzne scény. Novinkou sú hlbšie prepojenia s PC, ako aj multiview funkcia, tá umožňuje rozdeľovať obraz na viac častí, pričom si v jednotlivých oknách môžete spustiť jeden z vstupov alebo aj rôzne aplikácie.  K tomu teraz funguje aj doplnok kamery, ktorú môžete využiť na videohovory, konferencie, sledovanie filmu s priateľmi na diaľku, ale aj na cvičenie, kde sa vám na jednej polovici zobrazí napríklad Youtube video s cvičením a v druhej budete vidieť seba.

Podporované sú zatiaľ kamery Logitech, ale Samsung postupne pridáva podporu ďalších. Kamera sa vám zobrazí v ponuke rovnako ako ostatné iné zariadenia ako satelit alebo konzoly a viete si na ňu prepnúť. Hneď vám ponúkne komunikáciu alebo cvičenie. Pritom TV vie pracovať s obrazom kamery, vie automaticky sledovať postavy a zameriavať ich na obraze. 

Čo sa týka samotného obrazu TV, ten je parádny, kde ako obrazovka, tak podsvietenie dokážu z obrazu vytiahnuť viac. Podsvietenie je teraz miniLED a teda zadne podsvietenie s desiatkami veľkých LED diód sa zmenilo na podsvietenie so stovkami miniLED diód. Tie vedia presnejšie podsvietiť určitú časť obrazu a zlepšia tak kontrasty. Obraz je veľmi blízko OLEDu ale s tým, že má lepšie podsvietenie, vyššie HDR a nevypáli sa. 

Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV
Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Obraz je celkovo veľmi dobrý a rovnomerne podsvietený.
Obraz je celkovo veľmi dobrý a rovnomerne podsvietený.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Novinkou je možnosť pripojiť si kameru.
Novinkou je možnosť pripojiť si kameru.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Na TV môžete browsovať a aj sa vzdialene pripojiť na PC alebo Steam cez Steamlink.
Na TV môžete browsovať a aj sa vzdialene pripojiť na PC alebo Steam cez Steamlink.





Samotné 8K rozlíšenie obrazovky je síce zaujímavé, ale využiteľné zrejme len pri upscalingu zo 4K, kde AI je v TV veľmi slušné a dokáže dobre upscalovať aj nízke rozlíšenia, pričom čím vyššie a čistejší obraz, tým vie lepšie doplniť pixely na vyššie rozlíšenie. Problémom pre 8K je, že prakticky nič to stále nepodporuje, ani Xbox Series X a PS5 konzoly stále nemajú 8K rozlíšenie, môžete ísť len v 4K. Pri Xboxe je to škoda, keďže niektoré hry idú aj v 6K. Uvidíme, či to tento rok skúsia pridať. Niežeby to bolo reálne využiteľné, ale môže potešiť. Je škoda, že ani samotná Youtube aplikácia v TV nepodporuje 8K prehrávanie, maximálne prehrá 4K.  Viete si však pripojiť PC a využiť to tak, ak teda máte dostatočne výkonnú grafiku.

Spotreba je tu relatívne dobrá. Pri bežnom pozeraní TV na strednom jase je to 120W, čo nie je na 65 - palcový TV zlé, hry s HDR a herným nastavením TV brali od 250W do 350W. Je to vyššie ako 4K verzia zrejme vzhľadom na vyšší počet miniLED v podsvietení, aj keď ich počet Samsung neuvádza.

Zvuk je slušný už priamo v TV, kde ako reproduktory na okrajoch TV, tak vzadu vytvárajú slušné čistý a na spektrum bohatý zvuk. TV vie aj sledovať objekty na obrazovke a následne podľa toho upravovať zvuk, čo je pri filmoch pekný efekt. Ale ak chcete viac, tak určite pridajte soundbar a subwoofer. Ja som teraz mal Q800A verziu Samsungovského subwoofera, ktorý má masívny subwoofer (40,3 × 40,3 × 21 cm), ktorý dokáže celému zvuku dodať basy a hĺbku. Konkrétne Q800A ponúka 3.1.2 zostavu s výkonom 330W. Pekne to rozšíri atmosféru ako pri hrách, tak pri filmoch. Zároveň pridáva aj podporu Dolby Atmos.

Soundbar zapojíte do svojej zostavy jednoducho či už cez optiku, alebo ideálne cez HDMI cez eARC port, ktorý je určený na prenos zvuku. TV si všetko automaticky zachytí a presmeruje zvuk do soundbaru. Samotnú hlasitosť viete následne ovládať priamo cez TV ovládač, ale ak chcete hlbšie nastavenia, už to musíte nastaviť priamo na soundbare, ako basy, typ zvuku, alebo si môžete vyberať aj typy vstupov a napríklad soundbar prepojiť s mobilom cez Bluetooth.  Pri soundbaroch je zaujímavé nechať zvuk aj z TV aj zo soundbaru, kedy dostanete ešte výraznejší priestorový zvuk.

Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV
Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Ak chcete kvalitný zvuk, nezabudnite na soundbar a subwoofer.
Ak chcete kvalitný zvuk, nezabudnite na soundbar a subwoofer.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Samsung má štandardný štýl svojich soundbarov, ktoré sa presne zmestia pod hranu TV.
Samsung má štandardný štýl svojich soundbarov, ktoré sa presne zmestia pod hranu TV.


Samsung NeoQLED QE65QN800A - 8K TV Solárne ovládanie je zaujímavá novinka.
Solárne ovládanie je zaujímavá novinka.




Samsung sa v 8K oblasti snaží ponúkať niečo viac ako pri 4K modeloch a aj to na obraze vidieť a zvuku počuť.  MiniLED posvietenie je parádne a obraz to výrazne zlepšuje. Má to však svoju cenu a je len na vás, či sa vám to oplatí. Samotné 8K rozlíšenie využijete len minimálne, ak vôbec a je zatiaľ hlavne pre AI na vylepšovanie obrazu. Konzoly stále nemajú ani nastavenie 8K rozlíšenia, ale môžete použiť PC, ak máte dostatočný výkon.


napísal saver 16.7.2021
Páči sa mi!
9.0
SAMSUNG NEOQLED QE65QN800A - 8K TV
+ kvalitný obraz
+ MiniLED podsvietenie
+ vysoké HDR
+ externý box, ktorý viete pripojiť na stojan zozadu
+ veľmi dobrá viditeľnosť aj za slnka
- 8k stále výrazne nevyužijete a ani na nových konzolách, ktoré to ešte nemajú aktivovane (jedine cez PC)
- môže vám chýbať podpora Dolby vision
- cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk