DARIUSBURST: ANOTHER CHRONICLE EX+

DARIUSBURST: ANOTHER CHRONICLE EX+

6.5

Automatová legenda u vás doma

Recenzia na Switch verziu

Herné automaty už dlhé roky odchádzajú do úzadia (minimálne teda v našich geografických šírkach) a herne s nimi dokážete nájsť len naozaj ojedinele. Automaty sa skôr presunuli do múzeí, kde si hráči môžu vychutnať najmä automatové ikony z minulosti a len veľmi málo nových herných automatov, aj keď stále nejaké vznikajú. Aj klasické automatovky si tak museli nájsť nový domov, pričom prirodzene pristáli na PC a konzolách. Hry, ktoré boli stvorené pre automaty, môžete hrať doma na monitore, na gauči pred televízorom alebo aj ležiac v posteli na Switchi. To je aj prípad novinky Dariusburst: Another Chronicle EX+, ktorá vyšla na Switch a PS4.

Ak náhodou túto sériu nepoznáte, tak len stručná história. Taito prinieslo automatovú shoot 'em up hru v roku 1986 na automaty v Japonsku a stal sa z nej hit. Hra ponúkla skvelú akčnú hrateľnosť a hlavne unikátnu zostavu troch monitorov pre naozaj jedinečný obraz. O rok neskôr sa dostala do amerických automatov a začali práce na pokračovaní. Tak sa rozbehla séria, ktorá je tu dodnes. Aj keď musím dodať, že táto hra nie je úplne nová. Je to vylepšená a rozšírená verzia automatovej hry, ktorá sama bola portom PSP titulu z roku 2009.

Dariusburst: Another Chronicle EX+
Dariusburst: Another Chronicle EX+ Hra vsádza na kvalitnú automatovú hrateľnosť
Hra vsádza na kvalitnú automatovú hrateľnosť


Dariusburst: Another Chronicle EX+ Užijete si množstvo rôznorodých bossov
Užijete si množstvo rôznorodých bossov


Dariusburst: Another Chronicle EX+ Neustále čelíte presile
Neustále čelíte presile





Niežeby v takýchto hrách niekedy záležalo na príbehu, ale možno oceníte informáciu o tom, že tu nejaký je. Stanete sa v ňom pilotom špeciálnych vesmírnych lodí, ktoré obsahujú tajné zbrane, vďaka ktorým je šanca konečne ukončiť zdanlivo nekonečnú vojnu a vydávate sa tak do protiofenzívy, aby ste konečne porazili nepriateľov a zachránili planétu Darius. Jednoducho taká klasika, ktorú ani nepostrehnete a vlastne ako keby tu príbeh ani nebol.

Ale o tom táto séria (a vlastne ani tieto hry) vlastne nikdy neboli. Dôležitá je tu hrateľnosť a tá je rovnako kvalitná ako kedykoľvek predtým. A je aj rovnako náročná ako kedykoľvek predtým. V Dariusburst nasadnete do kokpitu svojej lode a bojujete proti stovkám nepriateľov rôznych tvarov aj veľkostí, ktorí sa na vás doslova rútia z každej strany. No a vy sa musíte poriadne obracať, aby ste to všetko prežili a ideálne aj poriadnu porciu z tých všetkých nepriateľov zlikvidovali. Lebo však vám ide hlavne o čo najvyššie umiestnenie v tabuľke medzi ostatnými hráčmi.

Nie je to tak hra, ktorú si zapnete a okamžite vám prejde do krvi a idete po najvyšších priečkach. Je to hra, ktorú zapnete a zomriete. Zomriete zase. No a potom zase. Ale nič si z toho nerobte. Zomiera každý a keďže nehráte na automate, ale na konzole, tak nemusíte pre možnosť opakovania míňať mince. Jednoducho odkliknete Continue a bojujete ďalej. Lebo vás to baví, lebo to motivuje a lebo tentoraz to chcete dať zase o niečo lepšie ako tie pokusy predtým. Likvidujete naozaj enormné množstvá nepriateľov a na záver každého levelu ešte príde aj boss. Poriadne veľký, poriadne odolný a poriadne vyzbrojený. Stále navyše mení svoje útoky, pohybuje sa, mení polohu.

Dariusburst je hra o zručnostiach, o reflexe, o rýchlosti. Nielenže sa musíte vyhýbať stovkám nepriateľov, ktorí sú občas na obrazovke aj súčasne, ale tiež sa musíte vyhýbať strelám, ktoré na vás posielajú. Z nich niektoré sú aj riadené, iné zase spoliehajú na počet. No jednoducho stále máte čo robiť. Ale nemusíte sa báť, že by vám hra nevedela pomôcť v boji proti takej presile. Raz za čas narazíte na inak sfarbených nepriateľov a ak ich zostrelíte, zostane po nich power-up. Takto si viete zlepšiť svoje vlastné útoky, doplniť život a podobne. Navyše môžete využívať aj extrémne silný F-Burst útok, pričom si levely často dizajnované tak, aby ste jedným použitím zlikvidovali čo najviac nepriateľov.

V Dariusburst si sami vyberáte cestu vpred. Zvolíte si začiatok a na konci každého levelu vám hra ponúkne voľbu medzi dvoma ďalšími. A potom medzi ďalšími dvoma. Takto sa levely vetvia a môžete napríklad z Easy obťažnosti prejsť na ťažšie. Je to roky zabehnutý koncept a stále funguje. Raz máte chuť na výzvu, inokedy nie. Alebo si len chcete prejsť inú cestu hrou. Navyše to všetko môžete hrať až vo štvorici na jednej konzole, čo je naozaj zábava. Síce prehľadnosť akcie na obrazovke ide už úplne do kelu, ale hráte spolu a bavíte sa spolu. Okrem základného režimu sú tu aj ďalšie, ktoré vyššie opísaný koncept trochu menia.

V Chronicle režime si napríklad vyberiete planétu, vyberiete si pravidlá a vyberiete sa do akcie podľa toho, ako sami chcete. Napríklad si zvolíte len fixné vybavenie, dáte si obmedzenie na 1 Credit a podobne. Original EX režim je ako základná kampaň, ale s novými vetvami (a teda aj levelmi), ktoré sú ešte náročnejšie. No a posledný je Event režim, ktorý prináša nové misie a aj výzvy, ktoré boli pôvodne na automatoch limitované a vyberáte si z ponuky dvoch nádob misií. Je tu však aj trochu problém, keďže chýba obsah z Chronicle Saviours. A aj keď sa zdá, že obsahuje je dosť, mohlo to byť aj oveľa lepšie.

Dariusburst: Another Chronicle EX+
Dariusburst: Another Chronicle EX+ Zoom obrazu vám veľmi nepomôže, skôr naopak
Zoom obrazu vám veľmi nepomôže, skôr naopak


Dariusburst: Another Chronicle EX+ V boji môžete využiť aj svoju superzbraň
V boji môžete využiť aj svoju superzbraň


Dariusburst: Another Chronicle EX+ Na výber je niekoľko režimov, ale dôležitá časť obsahu chýba
Na výber je niekoľko režimov, ale dôležitá časť obsahu chýba





A obsah tu nie je ten jediný problém. Kým na gigantickom automate s veľkým displejom má pomer zobrazenia 32:9 svoje čaro a dokážete sa do hry parádne ponoriť, v domácej verzii nechcete mať tie hrubé čierne pásy v hornej aj spodnej časti obrazovky. Nehovoriac o Switch verzii, kde hlavne v handhelde pri takomto zobrazení naozaj veľa nevidíte. A handheldu nie je prispôsobené ani rozhranie, takže niektoré texty môžete čítať tak akurát lupou. Máte síce možnosť zoomu, ktorý detailne zaberie vašu loď, ale vidíte zase veľké nič, keďže nepriateľov teraz máte mimo svoj obraz. Ale aspoň voči zvuku nemožno mať výhrady. Hudba skvele ladí s dynamickou akciou a má parádnu automatovú atmosféru.

Neviem ako na Slovensku, ale u susedov za riekou Moravou som mal v herni možnosť zahrať si Dariusburst: Another Chronicle EX. Hrali sme ho v trojici a v japončine, ale bola to veľmi dobrá zábava. A aj keď je EX+ vylepšená verzia, tu mi ten pocit do istej miery chýbal. Trochu ani ryba ani rak. Na domáce hranie chýba prispôsobené zobrazenie, na Switch hranie v handhelde chýba ešte aj prispôsobené rozhranie. No a celkovo tu chýba Chronicle Saviours obsah. Nie je to zlá hra, ale mohla byť oveľa lepšia.


napísal matus_ace 2.9.2021
Páči sa mi!
6.5
Ohodnotiť
DARIUSBURST: ANOTHER CHRONICLE EX+
+ zábavná automatová hrateľnosť
+ možnosť hrania vo štvorici na jednej konzole
+ dobrá hudba
+ slušná výzva, ale aj prístupnosť vďaka režimu s nekonečným množstvom životov
+ bossovia
+ veľmi dobre spracované ovládanie
- obraz nie je prispôsobený na domáce hranie a zoom nič nerieši
- len ťažko čitateľný text na Switchi v handhelde
- chýba Chronicle Saviours
- za 40 eur toho ponúka pomerne málo


RECENZIE HRÁČOV
PS4
Switch

Vývoj: Taito / ININ Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 27. júl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk