LENOVO LEGION 5 PRO 16ACH6H

LENOVO LEGION 5 PRO 16ACH6H

9.0

Najlepší herný notebook od Lenovo?

Lenovo buduje svoju ponuku v notebookoch veľmi aktívne a neustále ju rozširuje. Najnovšie podobne ako ostatné firmy začalo pridávať aj 16 - palcové verzie notebookov a teraz tu máme na test jeden z nich. Rovno poviem, že je to veľmi zaujímavá a veľmi kvalitná ponuka v decentnej cene.

Čo je dôležité vedieť, 16 - palcové notebooky sú viac-menej upravené bývalé 15 - palcové, kde pri rovnakej veľkosti tela začali firmy dávať do notebookov o palec väčšie displeje a aj s vyšším rozlíšením. Je to vďaka tomu, že vedia využiť plnú plochu obrazovkovej časti notebooku a zároveň aj tým, že sa už neobmedzujú pomerom strán16:9 .

Špecifikácie:

  • Procesor: AMD Ryzen 7 5800H 3,2GHz
  • Displej: 16" IPS antireflexný 2560 × 1600 165Hz
  • RAM: 32GB DDR4
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB, 140 W
  • SSD: 1000GB
  • Klávesnica: Plná klávesnica s numpadom,  RGB podsvietenie
  • Webkamera: 720p 
  • Porty: USB-C, WiFi 6
  • Batéria: 80 Wh batéria
  • Adaptér: 235W 
  • Hmotnosť: 2,45kg
  • Rozmery: 21,7-26,85 mm x 356 mm x 264,2 mm

Dostanete tak 16 - palcový displej so 16:10 pomerom strán, ktorý pôsobí ako väčší a pôsobivejší. Telo nezaostáva a ponúka veľmi dobré vyhotovenie pri decentnej váhe. Zároveň si zachováva plnú klávesnicu aj s numpadom, veľký touchpad. Veľmi dobrý kompromis medzi malým 15 - palcovým notebookom a veľkým 17 - palcovým.

Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H
Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Privítajte 16 - palcový Legion s parádnym displejom.
Privítajte 16 - palcový Legion s parádnym displejom.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Čakajte rozmery s dobrým kompromisom medzi 15 a 17 - palcovými notebookmi.
Čakajte rozmery s dobrým kompromisom medzi 15 a 17 - palcovými notebookmi.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Zdroj je tenký, ale väčší, keďže notebook potrebuje cez 220 wattov.
Zdroj je tenký, ale väčší, keďže notebook potrebuje cez 220 wattov.





Samotné telo je tvorené z kombinácie tvrdého plastu a hliníku, kde hliník je na spodnej strane a aj na kryte, pričom na kryte je na vrchnej strane vyrezané Lenovo logo. Celý kovový kryt prechádza do prednej strany s tým, že vpredu drží displej, ktorý je prakticky od kraja po kraj, až na spodný centimeter, kde je kryt upevnený otváracím mechanizmom. Tentoraz sa vrátila aj zapracovaná kamera, ktorú sa výrobcovia notebookov už snažili zrušiť, ale pandémia, vzdialená práca a učenie na diaľku ich donútilo vrátiť ju späť. Kamera je na maličkom výstupe hore nad displejom. Ale zároveň pre tých, ktorí sa boja napríklad hacknutia a sledovania alebo podobných vecí, Lenovo pridalo na pravú stranu notebooku prepínač na vypnutie kamery. Môže to byť užitočný prídavok.

Čo sa týka ďalších portov, na pravej strane vedľa kamerového prepínača je štandardný USB-A port, na pravej strane je USB-C a pridáva sa 3,5 mm jack na headset. Všetko ostatné je už vzadu, kde nájdete napájanie, LAN port, HDMI, 3x USB a jeden USB-C. Je to veľmi dobré rozloženie, ktoré necháva veľa miesta na vetráky vzadu a aj na bokoch. Nasávanie vzduchu pre chladenie je naspodku s tým, že sú tam približne polcentimetrové gumené nožičky. 

Klávesnica je tu plná s numpadom a veľmi dobre rozloženými klávesmi. Síce je mierne viac stlačená oproti 17 - palcovým notebookom, ale je veľmi dobre rozložená a aj ak píšete na klasickej klávesnici, rýchlo sa tu dá zvyknúť. Nechýbajú tu PageUp, Down, End, Home klávesy, ktoré sú kombinované s mediálnymi tlačidlami. Sú tu aj Insert, Printscreen, Delete a samotné F1-F12 klávesy sú kombinované s funkciami notebooku na zvuk, jas.  Ak by ste tieto funkcie používali viac ako hlavné klávesy, viete si cez Fn+Esc zapnúť FnLock. Plus na medzere je prepínanie podsvietenia klávesov.  Možno je škoda, že nemá samostatné tlačidlá na výkon, ale ak si chcete prepnúť výkonový režim notebooku, môžete ísť cez FN+Q, ktoré prepne medzi tichým, automatickým a výkonovým režimom.

Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H
Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Všetky dôležité porty sú vzadu.
Všetky dôležité porty sú vzadu.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Na bokoch sú len malé doplnkové porty.
Na bokoch sú len malé doplnkové porty.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Na pravej strane je aj tlačidlo na vypínanie kamery.
Na pravej strane je aj tlačidlo na vypínanie kamery.





Čo môže byť pre niektorých zaujímavé a môže potešiť, iných možno sklame, je riešenie RGB podsvietenia. To je totiž minimalizované a  notebook neponúka RGB cirkus po svojom obvode, nie sú tu žiadne doplnkové podsvietenia vo vetrákoch, svieti len logo a klávesnica.

Displej je 16 palcový s pomerom strán 16:10 a pekným 2560x1600px rozlíšením. Celé to dopĺňa vysoký 165Hz refresh. Veľmi dobrý pomer, ktorý vám umožní na obrazovke zobraziť viac obsahu a nakoniec aj využiť celú plochu krytu notebooku. Ponúka nielen kvalitný obraz a dobré farby, ale aj vysokú frekvenciu, a teda všetko bude plynulé ako systém, tak rolovanie a aj samotné hry.  Zároveň s 500 - nitovým podsvietením je obraz dostatočne zreteľný aj za jasného dňa.

O výkon sa tu stará Ryzen 7 procesor 5800H a o grafiku výkonná RTX 3070. Je to veľmi dobrá kombinácia na výkon, aj keď nie ideálna z hľadiska teplôt. Totiž Ryzeny sa veľmi zahrievajú a teploty cez 100 stupňov tu nebudú pri záťaži nič ojedinelé. Pri 100 stupňoch to vyzerá tak, že sa začína podtaktovávať. Grafika sa zahreje maximálne na 80 stupňov a ide stále naplno. Na druhej strane, chladenie je prekvapivo tiché a dobre odvádza teplo preč. Na klávesnicu sa tak dostane len okolo 43 stupňov a to len v ľavom hornom rohu aj keď spodná časť notebooku môže byť aj cez 50 stupňov, a teda ideálne je nehrať, keď ho máte na kolenách. Sú to teploty, ktoré sú ešte v dobrej zóne, niektoré notebooky majú na klávesnici 50 stupňov, vtedy už cítite, že je to veľa a je to nepríjemné na dotyk. 

Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H
Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Ryzen 7 dáva 100 stupňov predtým, ako sa začne spomaľovať.
Ryzen 7 dáva 100 stupňov predtým, ako sa začne spomaľovať.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Na výkon sa však sťažovať nedá, 2560x1600 displej je ideálny pre RTX 3070.
Na výkon sa však sťažovať nedá, 2560x1600 displej je ideálny pre RTX 3070.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Klávesnicá je plne RGB podsvietená.
Klávesnicá je plne RGB podsvietená.





Z benchmarkov u v 3D marku Time Spy dáva notebook okolo 10000 bodov a konkrétne celý dal 10176, grafika 10271 bodov a 9681 bodov pre procesor. Prekvapivo vysoké číslo, len nedávno mi dal ROG Zephyrus Duo len tesne nad 10 tisíc v GPU a CPU a to mal Ryzen 9 a RTX 3080.

Stress test rovnako prešiel bez problémov a notebook si drží výkon na 97,6%, teda napriek tomu, že sa procesor zahreje, ešte sa počas testu nestihol výraznejšie podtaktovať.  Userbenchmark ukázal Gaming na 111% ako UFO,  Desktop na 99% Nuclear submarine a Workstation na 112%.  Pekné hodnotenia na notebook. vyzdvihol aj disk, ktorý má  má 3400Mb/s pre čítanie a 3100Mb/s pre zápis. Konkrétne v tejto verzii notebooku má dostatočnú 1TB kapacitu.  Nebude vás spomaľovať ani v systéme, ani pri hraní.

Z hier som skúšal Days Gone, ktoré v 2560x1600 išlo 60-70fps, Sniper Ghost Warrior Contracts 2 išiel 70-90 fps. Cyberpunk 2077 okolo 45-50 fps, Far Cry 5 okolo 100 fps.  Máte tu cez 60 fps vo väčšine náročnejších hier, v multiplayerovkách aj cez 100-120 fps, na menej náročných multiplayerovkách to dotiahnete aj na maximum 165 fps. Vždy si viete znížiť aj rozlíšenie napríklad aj na 1080p, kde na displeji výrazný rozdiel neuvidíte. Pixely sú malé a dobre sa obraz zarovná, nebude viditeľne rozmazaný.

Systém je tu Windows 10, ktorý však už v októbri budete môcť zadarmo upgradovať na Windows 11. Z predinštalovaných aplikácii je tu otravný McAffe, vhodný na odinštaláciu, ale je tu aj užitočná Lenovo aplikácia, ktorá ponúka detaily notebooku a ich nastavenia. Pridáva aj malú miniaplikáciu do statusu s batériou, z ktorej si viete rýchlo vypnúť a zapnúť rôzne ďalšie možnosti (toto zrejme už vo Windows 11 nepôjde). Aplikácia umožňuje monitorovať a aktualizovať notebook. Viete si v nej zapnúť rýchle nabíjanie, network boost, autoclose aplikácie, keď sa začnete hrať, je tu aj overdrive na obrazovku a aj zapnutie hybridného módu, aby ste šetrili batériu, ak nehráte. Vtedy ide v desktope len interná grafika. Prekvapivo tieto možnosti nie sú zapnuté štandardne. Je tu aj nastavenie spomínaných troch režimov výkonu. Čo mi však nešlo, bolo nastavovanie podsvietenia klávesnice, ku ktorému si aplikácia chcela niečo doinštalovať, ale nikdy inštaláciu nenašlo. Ani nenapísalo, čo je potrebné na fungovanie.

Nesmieme zabudnúť ani na zvuk, ktorý je síce v notebookoch skôr doplnok, ale ak akurátne nemáte headset, v Lenovo 5 Pro vás potešia  2 x 2W reproduktory Harman s technológiou Nahimic Audio. Táto technológia ponúkne virtuálny 3D zvuk, ktorý neprenesie len do reproduktorov v notebooku, ale aj cez BT link do externých zariadení, napríklad do headsetu. Zvuk j dostatočne silný a bez problémov prehluší aj ventilátory.

Batéria nie je zlá, hlavne ak idete v hybridnom móde. Ak si ho zapnete, získate okolo 6 hodín na batérii, čisto na GPU máte okolo 3 hodiny batérie. Hrať na batérii vydržíte tak 50 minút. Ideálne, samozrejme, hrať na nabíjačke, ktorá dodá notebooku cez 220W a všetko pôjde naplno bez obmedzovania.

Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H
Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Obraz bude ostrý a farby veľmi slušné.
Obraz bude ostrý a farby veľmi slušné.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H Lenovo má vlastnú aplikáciu, cez ktorú updatujete a upravujete notebook.
Lenovo má vlastnú aplikáciu, cez ktorú updatujete a upravujete notebook.


Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H 3D mark dáva 10 tisíc bodov.
3D mark dáva 10 tisíc bodov.




Lenovo ukázalo veľmi parádny notebook, na ktorom sa len ťažko hľadajú chyby. Má kvalitné telo, je relatívne tichý, výrazne sa nezahrieva, má veľký 16 - palcový displej. Jednoducho takmer dokonalý notebook. Jediná škoda procesora, ktorý sa pri vysokej záťaži až príliš zahrieva, aj keď teplo výrazne neprechádza do klávesnice. Možno iný procesor by ho spravil dokonalým. Ale aj tak parádny výkon, veľmi dobrá konštrukcia, funkcie a displej.

Notebook kúpite približne za 1700 eur v tejto konfigurácii, ale s Ryzen 5 a RTX 3060 začína na 1300 eurách.


napísal saver 10.9.2021
Páči sa mi! (+1)
9.0
LENOVO LEGION 5 PRO 16ACH6H
+ rýchly a kvalitný 16 palcový 2560x1600 px displej
+ tichý chod, prijateľné zahrievanie tela notebooku
+ vysoký výkon v CPU a GPU

- 100 stupňov na procesore nie je práve ideálne


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk