THE LAST STAND: AFTERMATH

THE LAST STAND: AFTERMATH

7.0

Posledné chvíle medzi hordami nemŕtvych

Recenzia na PC verziu

Zombíkov stále nie je dosť, respektíve ich hráči stále nemajú dosť. A celé húfy si ich užijete aj v novom prírastku The Last Stand série s podtitulom Aftermath. Autori už teda s nemŕtvymi pletky mali a koketujú s nimi znova. Ak vám táto tematika ešte nesmrdí hnilobou, zrejme si tu nájdete to svoje, čo vás bude hnať do infikovaných zón.

Poznáte to, svet mal problémy a zo zaručene bezpečných vakcín alebo niečoho podobného sa zrodila záplava nemŕtvych. Iba 5 % z nich odolalo nákaze vďaka svojej imunite, ale ani títo preživší to nemajú vyhraté. Vy sa stanete jedným z nich. Vlaste nielen jedným, ale viacerými z nich, ale postupne. Ako to teda je? Vaša postava síce prežila, ale aj tak ju čoskoro čaká nevyhnutný koniec, lebo je infikovaná, no tento čas by mala využiť čo najefektívnejšie. Preto je z pevnosti preživších vyslaná na prieskum terénu a okolitých oblastí. Možno sa s ňou dostanete dosť ďaleko, ale nakoniec jej aj tak zazvoní umieráčik a vy si vyberiete ďalšieho dobrovoľníka na túto zúfalú misiu. S ním vlastne začínate úplne odznova, ale už s určitými výhodami, ktoré ste dosiahli s jeho predchodcom. A tak to celé pokračuje, až kým sa nedostanete až do finále, alebo to nevzdáte.

Vaša postava môže byť infikovaný muž alebo žena a väčšinou, po úmrtí, máte na výber aspoň trojicu nových kandidátov. Líšia sa predovšetkým základnou výbavou, s ktorou nastupujú do auta a vyrážajú do terénu. Ešte predtým môžete hodiť reč s niekoľkými ľuďmi v pevnosti a získate tak pár informácií, ale hlavne máte šancu niečo si prikúpiť alebo si osvojiť vylepšenia. Na nákupy slúžia zásoby, ktoré najčastejšie objavíte vo forme vakov v krajine, kde ich treba naložiť do kufra vozidla. Za zásobovacie body môžete mať jednorazové a špeciálne predmety, odomykateľné bonusy a balíčky napríklad so zbraňami. Niektoré takto získané veci sú len pre aktuálneho borca (po smrti  veci z jeho inventára stratíte), iné  si smiete vyzdvihnúť s každou novou postavou v zbrojnici.

The Last Stand: Aftermath
The Last Stand: Aftermath Väčšinou máte len pohľadať palivo na cestu do ďalšej oblasti, ale občas narazíte aj na iné úlohy.
Väčšinou máte len pohľadať palivo na cestu do ďalšej oblasti, ale občas narazíte aj na iné úlohy.


The Last Stand: Aftermath Na týchto miestach sú užitočné zásoby, ale po aktivovaní generátora tam hluk a svetlo priláka hordy.
Na týchto miestach sú užitočné zásoby, ale po aktivovaní generátora tam hluk a svetlo priláka hordy.


The Last Stand: Aftermath Za touto bránou je ďalšia časť mapy, ale netešte sa, aj tak po smrti začnete úplne na začiatku.
Za touto bránou je ďalšia časť mapy, ale netešte sa, aj tak po smrti začnete úplne na začiatku.





Sortiment okrem iného zahrňuje recepty na výrobu pokročilej výzbroje a odomkne dobrovoľníkov s odlišnou štartovacou výbavou. Radi budete navštevovať rádiostanicu, prípadne používať vysielačku objavenú v krajine,  aby ste zužitkovali vedomostné body za objavené knihy, disky a ďalšie nálezy. Vedomosti sú vlastne permanentné vylepšenia platné pre každú postavu, s ktorou hráte. Sú rozdelené do štyroch kategórií, kde už sú konkrétne možnosti, ktoré si môžete osvojiť a obvykle aj viackrát zdokonaliť. Patrí tam zrýchlenie behu a celkovo viac staminy, ktorá sa spotrebúva aj v boji nablízko, zvýšená odolnosť voči jedu. Ďalej svižnejšie vykonávanie rôznych aktivít, niektoré recepty na výrobu, získanie klieští na otváranie reťazou uzamknutých brán a kódy do bunkrov. Okrem toho si tu viete zvýšiť maximálnu nosnosť, takže potom nemáte postihy pri preťažení, zlepšíte efekt svojich fyzických útokov alebo zbraní. A môžete si dopriať extra zásobu paliva už pred prvou jazdou v aute.

Takže sa dostávame späť k vozidlu, s ktorým po radovánkach s nákupmi vyrážate do prvej oblasti. Presnejšie vyrážate sólo v úlohe aktuálneho dobrovoľníka, ktorý sa v zamorenom svete musí spoliehať len sám na seba. Je škoda, že auto priamo nešoférujete, len vidíte svoj príchod do novej zóny. Bolo by zábavné zrážať nemŕtvych pri divokej jazde. Bohužiaľ, túto možnosť v hre nemáte. Avšak váš štvorkolesový tátoš má svoj význam. Mapu s rôznymi oblasťami, ktoré sa vetvia a môžete si tak vyberať odbočky, zdoláte len s natankovaným vozidlom. Lenže pohonných hmôt máte obvykle len toľko, aby ste sa dostali do susednej zóny. V každom sektore tak predovšetkým hľadáte bandasky, ktoré sú neraz poloprázdne, natankujete, naštartujete a ide sa ďalej.

Občas dostávate aj iné úlohy, napríklad máte nájsť a preskúmať zdroj signálu alebo aktivovať generátory, ale palivo hrá prím. Optimálne je dostať sa aspoň k bráne na konci prvej mapy, čím trochu, ale naozaj len trochu uľahčíte cestu ďalším dobrovoľníkom v poradí. Potom už totiž s novou postavou neplníte predošlé úlohy, hoci stále začínate úplne na začiatku v pevnosti. Treba však už len hľadať pohonné hmoty a môže sa vám podariť na jeden záťah prejsť aj cez viac zón naraz bez zastavenia.

S úlohami a vašimi cieľmi je to teda slabšie, ale preskúmavanie jednotlivých zón, hoci nie sú extra veľké, je samo osebe zábavné. Môžete totiž prehľadávať opustené domy, vyrabované obchody, pivnice, sklady a vraky áut.  Prekutáte stoly, police, skrine, pozbierate byliny. Niekedy sa pritom musíte skrčiť, aby ste preliezli úzkym otvorom, preleziete cez okno alebo zbraňou či kopancami rozbijete uzamknuté dvere – ale pozor, hluk privoláva nemŕtvych. Na lepšie hľadanie vecí v okolí dobre poslúži identifikačný kruh, ktorý si môžete kedykoľvek aktivovať. Potom vidíte značky a smer, kde viete niečo zaujímavé objaviť. Nájdete už spomínané tašky so zásobami, bandasky a veci na rozšírenie znalostí. Okrem toho aj zbrane, cennú muníciu, fľašky, jedlo, liečivá  a rôzne predmety, ktoré môžu často vyzerať ako haraburdy, ale majú svoje využitie.

Pri sudoch, ale aj kedykoľvek mimo nich môžete skúsiť vyrobiť užitočné doplnky, a to práve kombináciou rôznych nálezov. Napríklad spojením fľaše s čistou vodou a handry vzniknú obväzy. Pri postupe síce bežne máte strelné zbrane, od jednoduchých pištolí, až po brokovnice a samopaly, avšak munície je pomenej. Hlavne treba často nabíjať, lebo nie je nič horšie, ako keď sa na vás valí horda a vaša puška je prázdna. Nabíjanie chvíľu trvá, hoci to závisí aj o druhu zbrane, no dá sa to urýchliť, ak v správnom okamihu, keď je ukazovateľ nabíjania vo vyznačenej mierke, stlačíte tlačidlo. Neraz, hlavne v prvých zónach, ale niekedy aj neskôr, si však musíte vystačiť aj so zbraňami nablízko. Alebo dokonca bojovať holými rukami. Keď nie je poruke baseballová pálka, nôž alebo sekáč, dobre poslúži aj kovová trúbka, doska alebo panvica. Majú prekvapivo dobrý účinok, no rýchlo sa kazia a napokon úplne rozpadnú.

Keď sa vám nemŕtvi dostanú na telo, je zle. Nielenže vám uberajú život, ale aj urýchľujú šírenie infekcie vo vašom tele. Tu tvorcovia využili veľmi zaujímavý systém zranení a postihov. Infekcia narastá a postupne zapĺňa a nahradzuje dieliky vášho života, čím sa nastálo redukuje vaše celkové zdravie. Nezmeníte to ani lekárničkami. Každý zaplnený dielik navyše vyvolá novú mutáciu. Nebyť toho, že s každou mutáciou ste bližšie k smrti, veľmi by ste si ich obľúbili. Každá vám totiž dáva nejakú unikátnu schopnosť a vždy pritom máte na výber z troch možností. Získate  väčšiu fyzickú odolnosť, zrýchlenie, spôsobíte nepriateľom krvácajúce rany alebo im pri zníženom živote viac ublížite.

The Last Stand: Aftermath
The Last Stand: Aftermath Z vraku auta som vydoloval celkom pekné veci.
Z vraku auta som vydoloval celkom pekné veci.


The Last Stand: Aftermath Postupujete aj v noci. Občas sa vám podarí získať mimoriadne veľa paliva. Ale nie často..
Postupujete aj v noci. Občas sa vám podarí získať mimoriadne veľa paliva. Ale nie často..


The Last Stand: Aftermath Pri nákupoch môžete získať rôzne veci, niektoré zostanú aj pre ďalšie postavy v poradí.
Pri nákupoch môžete získať rôzne veci, niektoré zostanú aj pre ďalšie postavy v poradí.





Šírenie infekcie sa dá dočasne pozastaviť, keď použijete sérum Antiviral. Prvú dávku máte pri sebe, ďalšie nájdete len ojedinele a na špecifických miestach. Obvykle v uzatvorených H.E.R.C. staniciach, kde treba postupovať opatrne. Otvoríte ich totiž naštartovaním generátora s minihrou, kde musíte sledovať pulzujúcu mierku na ukazovateli. Keď sa vám to podarí, budova sa rozsvieti a vyvolá hluk, ktorý, samozrejme, priláka nemŕtvych. Dnu však nájdete Antiviral aj balíky so zásobami, do ktorých sa ale nedostanete bez batérie. Podobne získate aj extra zásoby z iných zdrojov, ktoré sa príležitostne vyskytujú v oblasti. Hoci je nemŕtvych všade naokolo habadej, dá sa postupovať aspoň sčasti nenápadne. Pri skrčení vyvoláte menší hluk, rovnako keď použijete namiesto strely nehlučný spôsob zabíjania. Skryť sa dá v tráve alebo kontajneri.

Bežní protivníci sú pomalí a pomerne ľahko ich zlikvidujete. Niekedy po údere padnú na zem a ak nechcete, aby znovu vstali, zašliapnete ich. Sú však aj zombíci, ktorí náhle zrýchlia a niekedy vás zaskočia. Pri väčšom počte vás niekedy aj držia v zovretí a musíte stláčať tlačidlo, aby ste sa vymanili. Odolnejší proti strelám sú zombie vojaci, ktorí však, našťastie, nestrieľajú, len veľa znesú. Veľký pozor na samovražedných tučných zombíkov, ktorí sa na vás vrhnú a explodujú. Nebezpečný je najmä ich jed, ktorý vám (ak nemáte patričné vylepšenia) istú dobu nepekne uberá zo života. Práve takýmto spôsobom moje postavy najčastejšie umierali. Ideálne je priblížiť sa k tučkovi a potom urobiť kotúľ preč, aby ste nedostali zásah. Po nasadnutí do auta ste síce relatívne v bezpečí a stačí naštartovať a odfrčať preč, ale ak sú nablízku zombíci, poškodzujú vám motor. Ten sa dá ale bez problémov opraviť, len si pritom treba všímať okolie.

Postup je spočiatku zábavný. Niekoľkokrát začínať od začiatku nie je také zlé, keď už postavám môžete dať do vienka užitočné schopnosti a veci. Ale neskôr už ani to nebude stačiť, lokality budete dôverne poznať a ničím vás neprekvapia a prechádzať ich stále znova skrátka bude otravné. Hlavne keď ešte aj narazíte na bugy. Paradoxne po investovaní bodov znalostí do paliva, ktoré potom v jednej až troch dávkach máte hneď pri štarte, sa v nasledujúcich oblastiach občas žiadne pohonné hmoty neobjavili. S trochou šťastia som mal na čom odjazdiť do susedného sektora, ale stalo sa mi aj to, že som skrátka nemal dosť plnú nádrž a nebolo čím ju doplniť. Pomohlo vyskočenie do menu a znovu načítanie hry, po ktorom sa oblasť resetovala a už tam bandasky boli. Zasekávanie zombíkov je pomerne časté, niekedy zostanú visieť na okne alebo v stene a už sa odtiaľ nedostanú. Keď ich chcete „odkvačiť“ vaše zásahy sú neúspešné, ale nemŕtvy vás zraní.

The Last Stand: Aftermath
The Last Stand: Aftermath Viac mutácií znamená menej života, ale aj nové schopnosti.
Viac mutácií znamená menej života, ale aj nové schopnosti.


The Last Stand: Aftermath Na mape si môžete vyberať miesta, cez ktoré budete prechádzať.
Na mape si môžete vyberať miesta, cez ktoré budete prechádzať.


The Last Stand: Aftermath Poznatky majú cenu zlata a sú to vylepšenia pre všetkých.
Poznatky majú cenu zlata a sú to vylepšenia pre všetkých.




Okrem opráv chýb by potešila aj spoločnosť vo forme aspoň jedného AI spoločníka či psa. Skvelá by bola kooperácia so živým spoluhráčom. No a menu s rýchlym prístupom k najčastejšie používaným predmetom je trochu komplikované a výber konkrétnej veci zmätočný. Musíte totiž opakovane stláčať niektorý z klávesov, nestačí len ťuknúť na priradené číslo. Inak sa to ale slušne hrá s klávesnicou a myšou, hoci tvorcovia odporúčajú gamepad. Izometrický pohľad sa k hre hodí, prostredia a štýl trochu pripomínajú prvé dve Fallout hry. Nie je to extra grafika, ale aspoň je hra hardvérovo nenáročná. Ozvučenie je skôr skromnejšie, ale aj vďaka tomu sa cítite stiesnene, keď vás väčšinou sprevádzajú len zvuky večne hladných nemŕtvych, čo k zdevastovanému svetu sedí.

Na The Last Stand: Aftermath som sa  tešil, i keď som mal trochu obavy, že to bude len tuctová zombie akcia. Napokon sa ukázalo, že má zaujímavé survival prvky a mechanizmy a v prvých hodinách je radosť objavovať jej zákutia a pravidlá. Neskôr však, bohužiaľ, hre dochádza dych, opakované prechádzanie lokalít je už nuda, príbeh je príliš plytký na to, aby vás motivoval skúšať to stýkrát a bez akejkoľvek spoločnosti. Takže aj keď to nie je úplne obyčajná „zombíkovina“ a má dobrý rozbeh, napokon pomaly, ale isto upadá.


napísal uni 8.12.2021
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
THE LAST STAND: AFTERMATH
+ zaujímavé survival mechaniky a systém zranení a mutácií
+ osvojovanie poznatkov a schopností, ktoré zúročia aj nové postavy
+ dobrá atmosféra post-apokalyptického sveta
- začínať stále od úplného začiatku vás časom prestane baviť
- plytký príbeh, málo úloh a sú banálne
- ťažkopádna manipulácia s predmetmi z inventára, najmä pri rýchlom použití
- bugy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-10400F, 8 GB RAM, Radeon RX 570, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Armor Games Studios / Con Artist Games
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19869)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk