BAKERY SIMULATOR

BAKERY SIMULATOR

3.5

Keď pečenie (nie)je radosť

Recenzia na PC verziu

Profesií, ktoré by sa dali zaujímavým spôsobom simulovať, je neúrekom. Pri produkcii niekedy až bizarných simulátorov je prínos každého ďalšieho z nich až zúfalo neviditeľný. Napriek tomu existuje reálna možnosť, že si pri niektorom z nich po náročnom dni pohodlne oddýchnete. Bakery Simulator medzi ne patriť nebude. To už radšej so slzou v oku budem spomínať na hororové hnáty z Train Station Renovation a nekonečné upratovanie železničnej stanice.

Ak si myslíte, že s vekom je človek múdrejší a skúsenejší, nenechajte sa týmto tvrdením oklamať. Sú to len reči, ktorými vás chcú starší oklamať a potom sa na vás ukazujúc prstom rehotať. Pri ponuke zrecenzovať Bakery Simulator by mal autorovi, ktorý strávil recenzovaním už viac než dve dekády, začať v hlave zvoniť budík príčetnosti. Čo budík, kostolný zvon musí bimbať na poplach a opička s činelmi trieskať a vrieskať ako súdruhovia na protestoch. Lež detinská zvedavosť urobila svoje. Možno to niektorí z vás chápu, pretože potknúť sa o vlastnú nohu sa raz podarí každému. Niekomu každý deň. Naivné predstavy o tom, že Bakery Simulator predsa môže byť zábava, radím osobne medzi podobné skvosty ako „to stierkovanie vyzerá na videu celkom jednoducho, to určite zvládnem“ alebo „ja že nepostavím fóliovník, sa kukaj“.

Bakery Simulator
Bakery Simulator Správne pripečený... teda prepečený chlieb.
Správne pripečený... teda prepečený chlieb.


Bakery Simulator Tvarovanie cesta nebolo nikdy také zábavné.
Tvarovanie cesta nebolo nikdy také zábavné.


Bakery Simulator Postupne vám začnú pribúdať v kuchyni rôzne ingrediencie.
Postupne vám začnú pribúdať v kuchyni rôzne ingrediencie.





Pretože Bakery Simulator zábava nie je a ako domáci majster by som sa zrejme neuživil. Kruté zahrávanie sa s osudom ma však nahnal ku kuchynskej linke, mixéru, doske na vaľkanie cesta a obrovskej peci. Chvalabohu, len tej virtuálnej. Z tej sa totiž dá zúrivým ALT+F4 opustiť pekelná jama, do ktorej sa postupne prepadávate a dusíte pod tonami múky. Skromná predstava o tom, že Bakery Simulator je o pečení, z vás vyprchá po niekoľkých minútach hrania. Bakery Simulator je o únavne nudnom až zúfalom klikaní, čakaní a pobehovaní. Nič vlastné a individuálne netvoríte, iba vyrábate pečivo, ktoré vyzerá jedno ako druhé. Nič z toho nie je zábava na dlhšie ako niekoľko minút.

Bohapusto začneme nadšene: sú tu recepty, ktoré majú (s oboma prižmúrenými očami a zapchatými všetkými telesnými otvormi) reálny základ. Veľmi, ale naozaj veľmi zjednodušený základ. Podľa Bakery Simulator to radšej v kuchyni neopakujte. Po hraní sa naučíte milovať aj mrazené pečivo. Vec sa má tak, že dianie v kuchyni je rozdelené na dni a po vybraní zadania musíte objednávku vybaviť v časovom limite, ktorý je buď maximálne benevolentný alebo nedosiahnuteľný. Aby ste netápali, dostanete k dispozícii nápovedu s receptom a množstvom surovín, ktoré musíte nahádzať do misky.

Potrebujete múku, tak šup s ňou do misky. Vodu, mlieko, droždie, soľ a kadejaké vylepšovadlá (sezamové zrniečka a desiatky ďalších ingrediencií, ktoré tu sú, ale použijete ich len raz za čas), ktoré sa vám postupne odomykajú a pribúdajú do kuchyne podľa toho ako ďaleko sa dostanete a koľko objednávok vybavíte. Do misky to šmaríte v rôznom poradí, poslednú vybranú surovinu môžete pridávať a odoberať podľa ľubovôle. Potom to celé premiešate, čo znamená, že prídete k mixéru (alebo čo to preboha za obrie miešadlo je), zapnete ho a čakáte. Alebo nastavíte časovač a zatiaľ si pripravujete niečo iné. Alebo po upgrade prístroja sa vám vďaka zakúpenému vylepšeniu nastaví časovač prostredníctvom wi-fi sám. Zábava vrcholí a cítim motýliky v brušku.

Tak nie, to bola len nutná návšteva toalety. Vzniknutú emulziu vykydnete na dosku a nasledujú minihry. V nich musíte v správnom momente stlačiť medzerník (rozdeľujete cesto na časti) alebo ho tvarujete do potrebnej podoby (posúvaním v kruhovom menu točíte virtuálnym kolesom). Ak to všetko máte, hybaj s výsledkom na pekáč. Aby ste nemuseli túto činnosť opakovať únavne pri desiatkach rôznych druhov žemlí, môžete si na každé pečivo zakúpiť prístroj, ktorý tak urobí za vás. Zábava sa tak trochu začne vytrácať, pretože neskôr beháte od prístroja k prístroju.

Ale dobre, máme to všetko vyplácané, že nám všetci pečúci Slováci z telky závidia, tak hybaj s tým na plech. Naň ich musíte ukladať na vybrané miesta. Musíte tak robiť s chirurgickou presnosťou a vyplazeným jazykom v kútiku úst. A napokon to zabalíte, prídete k pečivám s plechom, ktoré môžete automaticky naskladať na vopred určené miesto. Klik-klik-klik. Zábava vrcholí. Zo simulátoru pečenia sa stáva besný simulátor klikania. Nezachráni to ani rozrastajúca sa kuchárska kniha receptov, ktorých je naozaj neúrekom.

Naraz môžete do pece vložiť viac plechov, ale netreba zabúdať na to, aby ste ich vybrali v stanovenom čase, inak sa vám na obhorené sucháre nepozrie ani kvásková víla a môžete si tvrdú kôrku žuvať v kúte. Alebo si kúpite lepšiu pec, pričom systém vylepšovania sa napokon zvrhne vo vyššie uvedené. Nastavíte časovač a vybavená vec. Ak máte objednávku spravenú, nahádžete to všetko do krabice, sadnete do auta (neskôr môžete mať dodávku alebo dokonca využiť služby kuriéra), doveziete tovar na miesto určenia a hurá. Dostanete peniažky a získate skúsenosti.

Bakery Simulator
Bakery Simulator Jazdný model nula bodov, zábava nula bodov, technické spracovanie...
Jazdný model nula bodov, zábava nula bodov, technické spracovanie...


Bakery Simulator Za každú splnenú úlohu dostanete odmenu.
Za každú splnenú úlohu dostanete odmenu.


Bakery Simulator Dávkovač múky. Víťaz najzaujímavejšieho popisu obrázku je jasný.
Dávkovač múky. Víťaz najzaujímavejšieho popisu obrázku je jasný.





Peniažky sú na nakupovanie surovín a vylepšovanie kuchyne. Skúsenosti sú na... no dobre, ale sú tu a postupne levelujete a asi to na niečo je a čo sa vlastne sťažujete, banda jedna večne nespokojná. Môžete piecť, a to sa predsa ráta. Navyše po splnení zákazky z každého podniku získate konkrétnu odmenu a ak ich splníte niekoľko pre jeden podnik, dostanete bonus. Napríklad stlačením Shiftu budete po kuchyni behať. Orgazmus. Do toho vám hrá ohromujúca výťahová hudba, nevyzerá to predsa až tak zle a vrcholom večera je modifikácia kuchyne, jej rozširovanie a komu sa to máli, vymení si tapety, podlahu či stôl. Všetci sme spadli na zadok, do konca roka je Bakery Simulator bestsellerom... Ibaže by nie.

Bakery Simulator je napriek vcelku zaujímavému nápadu zlátanina bizarných a nudných minihier. Vrcholom zábavy je presne na gram či mililiter odobrať suroviny. Aj to sa vytratí, pretože si kúpite obrovské zásobníky a dávkovače, na ktorých naťukáte presne zvolené množstvo, stlačíte tlačidlo a je to. A neskôr to začnete robiť, pretože rozdeľovania cesta či jeho tvarovanie by uspalo aj koňa. Ak sa rozhodnete predsa len robiť všetko manuálne, nebudete nič stíhať. Radosť z práce sa vytratila príliš rýchlo a z hrania sa stalo trpké robotovanie v manufaktúre. Ani to tak nie je v skutočnosti a už vôbec to nie je zábavné.

Ovládanie je zbytočne kostrbaté a celé hranie sa zvrhne v monotónne klikanie a opakovanie tých istých činností zas a znovu. Manufaktúra v priamom prenose. Nabudúce poprosím simulátor šijacieho stroja (to bol vtip, uni). Hráčovi nie je umožnené zapájať sa do pečenia žiadnym prirodzeným spôsobom. Všetky pečivá a chleby vyzerajú úplne rovnako. A umelo. To však nie je všetko. Vrcholom večera je nutnosť dopraviť zásielku k objednávateľovi. Tak stupídny nápad a prevedenie si zaslúži separátny odsek.

Bakery Simulator
Bakery Simulator Začiatky sú v podstate najzábavnejšie, pretože nemusíte robiť desiatky pečív.
Začiatky sú v podstate najzábavnejšie, pretože nemusíte robiť desiatky pečív.


Bakery Simulator Už len zabaliť kajzerky a misia splnená.
Už len zabaliť kajzerky a misia splnená.


Bakery Simulator Zábavné minihry v priamom prenose. Ibaže by nie.
Zábavné minihry v priamom prenose. Ibaže by nie.




Mnoho rokov dozadu som mal tú česť s Manhattan Chase – najhoršími autíčkami všetkých čias. Vývojári tohto skvostu sa síce pokúsili prekonať sami seba (Flatout 3, Super Street: The Game), ale boli to amatéri. Fyzikálny model žiadny, mesto prázdne, pocit z ovládania vozidla sa dá prirovnať k jazdeniu autíčkom po koberci. S tým autíčkom, ktoré vám kúpila teta a vôbec sa vám nepáčilo a nechceli ste ho, no rodičia vás donútili sa s ním pred návštevou hrať. Držíte šípku vpred, občas zatočíte. Občas je na ceste zátarasa. Občas iné auto. Spravíte bum, odletí mu koleso. A je tu semafor. Ani nepremýšľajte nad tým, čo táto vsuvka vlastne v Bakery Simulator robí. Do toho si pripočítajte občasné reštarty z dôvodu zaseknutia sa postavy alebo nevidíte poriadne na ukazovateľ ingrediencií v miske a musíte sa pozerať stále pod nohy. Jazdenie by sa po poslednom update malo dať preskočiť.

Je teda Bakery Simulator až taká zlá hra? Vlastne ani nie. Len je absolútne zbytočne únavná, nezaujímavá, repetitívna a nudná. Čas strávený s ňou budete ľutovať. Neponúka žiadnu satisfakciu za odvedenú prácu, pretože sa neustále musíte niekam hnať alebo dookola piecť tie sprosté žemle, aby ste sa posunuli ďalej. A keď ich máte spraviť v jeden deň 36 a potom pre istotu ďalších 52, tak vám pripadá zaujímavejšie aj sledovanie blikajúcej kontrolky na routeri. Naozaj, ale skutočne naozaj som sa tešil na aspoň trochu viac prepracovanejší simulátor, ktorý by prenikol hlbšie do pekárskeho remesla. Bakery Simulatoru sa to v žiadnom prípade nepodarilo. 


napísal kordi 30.5.2022
Páči sa mi! (+1)
3.5
Ohodnotiť
BAKERY SIMULATOR
+ množstvo receptov
+ zaujímavý nápad
- repetitívna hrateľnosť
- nulový individualizmus pri pečení
- slabý progres
- nevýrazná grafika
- doprava výrobkov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-4690K/AMD Phenom II X4, 8 GB RAM, GeForce GTX 960/Radeon r9 280, 13 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i5-7400/AMD Ryzen 5 1600, 16 GB RAM, GeForce GTX 1650 Ti/Radeon RX 5500m


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ultimate Games, Gaming Factory / Live Motion Games
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk