SAINTS ROW

SAINTS ROW

7.0

Mesto plné možností na vás čaká

Recenzia na PC verziu

Saints Row séria vznikla v roku 2006 a ponúkla zaujímavú konkurenciu pre GTA. Rovnako priniesla otvorené mesto, postavu kriminálnika a aj množstvo možností. Autori však išli cestou menšej linearity, väčšej otvorenosti a vytvorili prekvapivo dobrú sandboxovku.

Zatiaľ čo prvá hra vyšla len na Xbox360, o dva roky ju nasledovala dvojka, ktorá prišla aj na PS3 a PC, pričom pokračovala v príbehu gangu zo Saints Row štvrte. Autori neváhali s pokračovaniami tak ako Rockstar a prišla aj trojka s novým mestom a ďalšie pokračovania, kde pridali sci-fi alebo komiksové supersily. Vždy sa orientovali na zábavu, rozmanitosť možností a kooperáciu, čo im zostalo až doteraz. Ale zostal im aj slabší vizuál a citeľne nižší rozpočet.

Nová hra sa tentoraz vracia späť k základom série, bez supersíl, bohov, diablov a mimozemšťanov. Vracia sa späť k ovládnutiu mesta. Totiž potom ako Saints v piatich hrách prakticky ovládli celý vesmír, už sa s nimi autori nemali príbehom kam pohnúť, a tak prechádzajú do nového mesta k novému tímu. 

Saints Row
Saints Row Nový tím Saints nastupuje.
Nový tím Saints nastupuje.


Saints Row Čaká vás nové mesto, ktoré musíte ovládnuť.
Čaká vás nové mesto, ktoré musíte ovládnuť.


Saints Row Hlavný stan Saints budete postupne vylepšovať.
Hlavný stan Saints budete postupne vylepšovať.





Nový tím budú mladí ľudia, ktorí chcú niečo dokázať a keďže nemajú žiadny iný nápad, vytvoria startup kriminálnej organizácie. Nakoniec aj v tejto sfére musí niekto podnikať. Sú štyria a každý má inú špecializáciu, pričom vy tu nie ste mozog, ale svaly. Na vás tak bude všetka ťažká práca, ale niežeby ste sa sťažovali. Naopak, vy si to vychutnávate a je to aj vaša oblasť. Pôvodne ste sa aj chceli zamestnať v bezpečnostnej firme, ale vyrazili vás a teraz budete stáť proti nej ako aj proti ostatným organizáciám mesta.

Podobne ako v predchádzajúcich Saints Row hrách, ani tu  nehráte za preddefinovanú postavu. Môžete si ju vytvoriť sami a môže byť skutočne hocijaká. Viete si nadefinovať úplne všetko, až po jazvy alebo galaktickú textúru pokožky. Je to celé o zábave a môžete to tak aj poňať. Nakoniec sa pridajú sa aj netradičné oblečenia v štýle predchádzajúcich hier, napríklad budete môcť bojovať v taco maske.

Nová lokalita hry je totiž teraz viac mexická, respektíve mesto je v púšti na juhu Ameriky niekde pri hraniciach s Mexikom. Niečo ako Las Vegas s púšťou okolo, menšími zástavbami, továrňami, luxusnou a biznis štvrťou a jazerom uprostred. Je to pekne navrhnuté prostredie s dostatkom terénu mimo mesta, aj keď bez lesov.

Saints Row
Saints Row Prestrelky nebudú chýbať, bude ich miestami až príliš veľa.
Prestrelky nebudú chýbať, bude ich miestami až príliš veľa.


Saints Row Rovnako si užijete jazdy mestom, kde zaujímavosťou bude odťahovanie vecí.
Rovnako si užijete jazdy mestom, kde zaujímavosťou bude odťahovanie vecí.


Saints Row Explózie budú v hre základom akcie.
Explózie budú v hre základom akcie.





Po založení firmy sa dostávate do kolobehu kriminálneho života. Musíte získať sídlo, ničiť konkurenciu, ale aj zháňať priateľov, pomáhať im a hlavne ochraňovať svoju firmu. Čakajú vás tak štandardné misie, ako vyvražďovanie všetkých nepriateľov,  miestami musíte niekomu nahnať strach, presunúť veci v závese za autom, pod helikoptérou, nechýbajú prestrelky počas naháňačiek, vo vzduchu a prakticky všetko, čo by ste v tomto žánri čakali. Misie sú relatívne rozmanité a autori sa s tým pohrali, aj keď možno až príliš to ťahajú na prestrelky. Tých je veľa a často bojujete proti desiatkam až stovkám nepriateľov. Keďže sú nepriatelia ako špongie na náboje, často potrvá, kým ich zničíte. Miestami je to až fádne. Našťastie, ak nie ste v uzavretých priestoroch, viete si efektívne pomôcť vozidlami a vybaviť nepriateľov rýchlejšie. Ale aj tak sa oplatí zmerať na získavanie stále lepších zbraní a ich upgradov.

Síce prestreliek bude veľa, ale hra to veľmi dobre vyvažuje rôznymi inými témami. Napríklad sa dostanete aj do ríše snov, alebo budete bojovať aj proti gangu LARPerov, ktorí si robia kostýmy z kartónu. Bojujú pieskovými zbraňami a údery len naznačujú. Je to relatívne príjemný gang, na rozdiel od ostatných, ktoré sú skôr otravné.

Ale zábavných vecí je tu oveľa viac vo vedľajších činnostiach. Totiž vy si tvoríte svoje kriminálne impérium a spolu s tým ako prechádzate príbehom, rozširujete svoj biznis. Budete si v jednotlivých štvrtiach otvárať svoje firmy a tie sú skutočne rôzne. Vytvoríte napríklad firmu pre startupy, kde založíte budovu a pridá sa vám séria úloh, v ktorých budete skúšať nové technológie, alebo firma na čistenie a budete likvidovať telá v autách, alebo budete mestom prenášať toxický odpad, ničiť konkurenciu vo foodtruckoch, odťahovať vozidlá. Ale sú tu aj poistné podvody, kde sa budete hádzať pred autá alebo deštrukcia, kde budete musieť len ničiť všetko okolo seba.  Máte tu množstvo rôznych firiem, ktoré postupne založíte a pridajú vám vždy sériu úloh. 

Popritom máte aj vedľajšie úlohy, ako fotenie, skákanie s wingsuitom, alebo aj nájomné vraždy. Na nájomné vraždy máte rovno aj aplikáciu v mobile, kde si vyberiete ciele. Nakoniec mobil je tu základom, máte v ňom mapu, misie, ale aj vaše financie z biznisov, ktoré prichádzajú pravidelne a musíte si ich presúvať na váš účet.  Za peniaze si následne kupujete zbrane, vylepšenia, doplnky do sídla, ale hlavne ich potrebujete na zakladanie nových firiem. Tie sú stále drahšie a zarábanie na ne vám vyplní čas aj po dohratí príbehu.

Od príbehu čakajte približne 20 hodín hrateľnosti, s tým, že po dokončení budete mať prejdenú takú tretinu z hry. Nedá sa povedať, že by celkový príbeh bol veľmi hlboký, skôr bude popisovať všetky strasti podnikania v tejto špecifickej sfére s krokmi, ktoré je potrebné urobiť a, samozrejme, nebudú chýbať ani zrady. Možno však mohol mať dej aj viac misií s väčším využitím možností mesta a postáv vo vašom tíme.

Čo nenájdete v hlavnom príbehu, dobre dopĺňajú vedľajšie úlohy a aj misie, ktoré pokračujú aj po dokončení deja. Vtedy vás hra vyzve dokončiť všetky rozbehnuté biznisy a plne ovládnuť mesto. Pripravte sa aj na cez 60 hodín hrateľnosti dokopy.  Zároveň môžete hrať ako sólo, tak aj celú kampaň kooperačne s druhým hráčom. Všetky misie sú na to rovno pripravené.

Saints Row
Saints Row Mesto na vás čaká.
Mesto na vás čaká.


Saints Row Wingsuit ponúkne rýchle prelety mestom.
Wingsuit ponúkne rýchle prelety mestom.


Saints Row Mapa je postavená okolo jazera a ponúka slušnú rozsiahlosť a hlavne množstvo možnosti.
Mapa je postavená okolo jazera a ponúka slušnú rozsiahlosť a hlavne množstvo možnosti.





Graficky hra nie je výrazne zlá, ale ani top. Má svoj špecifický vizuálny štýl, ktorý sa dobre spája ako v prestrihových scénach, tak v zachytení mesta. To je rozsiahle a dobre nadizajnované, aj keď akoby to engine celé ťahal späť a nedovolil hre ukázať plný potenciál. Engine už ukazuje svoj vek, vidíte neustále doskakovanie objektov, strácajúce a objavujúce sa autá pred vami, preskakujúce tiene. Ale zase aj pôsobivé explózie, deštrukciu a pekné nasvietenie cez deň. Noc a prostredia bez svetiel sú viac ploché.  To celé dopĺňajú slabšie animácie, ktoré ukazujú, že Volition nemá taký rozpočet ako Rockstar. 

Hra je viditeľne cielená na minulú generáciu, kde síce sú pridané aj modernejšie efekty ako Ray tracing na Ambient Occlusion, ale je to len ako malá náplasť na veľa iných chýbajúcich efektov a detailov. Veľmi tu hlavne na PC chýba DLSS alebo FSR, teda kvalitnejšie upscalingy, ktoré by na jednej strane nahradili slabšie antialiasingy, na druhej zlepšili výkon.

Výkon totiž hlavne na vysokých nastaveniach nie je optimálny, autori na 4K/60fps odporúčajú až RTX 3080 Ti grafiku a to je príliš. Mne to na RTX 2080 Super išlo v 4K okolo 30 fps, čo je podpriemer oproti ostatným hrám a zároveň pri tej grafike by sa čakalo výrazne viac.  Ale dá sa dobre pohrať s nastaveniami a viete okrem DX12, skúsiť aj DX11 alebo Vulkan.

 

V technickej oblasti sa hra nevyhla ani občasnému padaniu, chybám v skriptoch, podivnostiam v AI, ale nebolo to výrazné alebo príliš časté. Skôr mi na PC robilo problém spúšťanie, kde hra mala problémy s načítaním údajov z Epicu a vyhadzovala hlášku.  Bolo potrebné spúšťať ju aj 3-4 krát, kým sa spustila. Možno nejaký špecifický problém, uvidíme ako to pôjde po vydaní.  Pozitívne je, že ovládanie je dobre nastavené ako na klávesnicu a myš, tak aj gamepad a nebude problém hrať s ani jedným. 

Len mohli autori lepšie dotiahnuť checkpointy. Totiž ak zomriete, často vás hra hodí príliš ďaleko naspäť a musíte sa znovu prestrieľavať desiatkami nepriateľov alebo prechádzať polkou mesta. K tomu ak hru vypnete, vždy idete do mesta pred danú misiu. Je to škoda.

Saints Row
Saints Row Mesto upravujete stavbou vlastných firiem, tie vám následne ponúknu ďalšie aktivity a možnosti.
Mesto upravujete stavbou vlastných firiem, tie vám následne ponúknu ďalšie aktivity a možnosti.


Saints Row Mobil je základ, v ňom máte všetko - od misii, cez mapu, upravovanie schopností, až po aplikáciu na nájomné vraždy
Mobil je základ, v ňom máte všetko - od misii, cez mapu, upravovanie schopností, až po aplikáciu na nájomné vraždy


Saints Row LARP bude jednou veľkou časťou hry.
LARP bude jednou veľkou časťou hry.




Saints Row síce nepatrí medzi vizuálne a technologicky najlepšie hry, ale zato zábavou a ponukou možností je veľmi dobrá. Prináša viac zábavnejšie poňatie sandboxu ako GTA V, a zároveň aspoň v rámci svojich možností sa drží viac pri zemi ako posledné Saints Row hry. Miestami mi to pripomínalo akoby pokračovanie San Andreas, aj keď žiaľ často to aj animáciami postáv a interakciami. Kooperácia hre v zábave pomáha, aj keď spracovanie prestreliek so špongiovými nepriateľmi mi osobne veľmi nesadlo a je zbytočne zdĺhavé. Ak však hľadáte zábavu v otvorenom svete Saints Row vás už čaká.


napísal saver 22.8.2022
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
SAINTS ROW
+ zábava a rozmanitosť možností a misií
+ dobre navrhnuté mesto
+ množstvo obsahu
+ kooperácia celou hrou
- slabší vizuál a celkovo technické spracovanie
- slabá optimalizácia na PC, chýba DLSS alebo FSR
- zle nastavený systém checkpointov
- nie ideálne riešené prestrelky s nepriateľmi


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.7
M1CH    16.9.2022
+ architektura a level dizajn púštneho mestečka santo Ilesio pripominajuce trosku las venturas ... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Deep Silver / Volition
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 23. august 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk