Q.U.B.E. 10TH ANNIVERSARY

Q.U.B.E. 10TH ANNIVERSARY

8.5

Nablýskaná výročná edícia

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

K zemi mieri gigantická neznáma štruktúra v tvare kocky a môže znamenať koniec ľudstva. Síce neviete, kto vlastne ste, ale práve vy ste tým jediným, čo nás dokáže zachrániť. Ocitáte sa s amnéziou v podivnom sterilnom prostredí, ktoré pred vás predostiera jednu hádanku za druhou, a jediným spojením so Zemou je veliteľka Nowaková, kozmonautka n ISS, ktorá sa s vami ojedinele dokáže spojiť a stihne vám povedať zopár detailov o vás a inštruovať vás v tom, aký je váš cieľ a že v ňom naozaj nesmiete zlyhať. Musíte vyriešiť všetky hádanky, kocku zničiť a stihnúť z nej ujsť, aby ste sa vrátili k svojej žene.

Alebo nie. Všetko sú to len lži. Keď sa odmlčí Nowaková, dokáže sa s vami spojiť zúfalý muž, ktorý vám dokáže prezradiť pravdu. Zemi nič nehrozí a vy nie ste na misii v kozme. Všetko okolo vás sa odohráva v gigantickom testovacom stredisku pod zemou a vy nie ste nič viac ako len laboratórna myš. Všetky tie hádanky sú len testy, ktoré vás vedú bludiskom. A čo sa stane na samotnom konci? Zomriete, jednoducho vás spália. Rozhodne nerobte to, čo vám nahovára žena, ktorá sa vydáva za Nowakovú.

Aká je pravda? To zistíte sami v príbehu first person puzzle hry Q.U.B.E. 10th Anniversary, ktorá nedávno vyšla na PC a konzolách. Ako hovorí už jej názov, nie je to novinka, ale ultimátna edícia úspešného indie hitu, ktorá prináša po každej strane vylepšený zážitok. Pôvodná Q.U.B.E. hra oslávila 10 výročie a v tejto novej verzii nájdete obsah Director's Cut edície. Autori sa tým veľmi nechvália, ale vlastne to je remake, ktorý vylepšuje hádanky, pridáva nový obsah a výrazne prekopáva vizuálne spracovanie. Aj keď teda autori toto označenie nepoužívajú. Noviniek je tu ale kopa aj pre hráčov, ktorí už pôvodnú hru prešli.

Q.U.B.E. 10th Anniversary
Q.U.B.E. 10th Anniversary Prostredia v tomto remaku pekne ožili
Prostredia v tomto remaku pekne ožili


Q.U.B.E. 10th Anniversary Dočkáte sa aj bonusových materiálov
Dočkáte sa aj bonusových materiálov


Q.U.B.E. 10th Anniversary Atmosféra je neraz výborná
Atmosféra je neraz výborná





Prebúdzate sa teda v sterilnom prostredí, ktoré vyzerá ako predajňa Apple. Okolo vás toho veľa nie je, ale vidíte svoje ruky. Nie sú holé, sú na nich podivné rukavice, ktorých účel zistíte o niekoľko rohov ďalej. Umožňujú vám interagovať s kockami, ktorých je táto kocka plná. Práve kocky sú prostriedkom a aj nástrojom logických hádaniek, ktoré pred vás autori nahádzali. Kociek sa nemusíte dotýkať, nemusíte s nimi vlastne robiť nič. Stačí len namieriť a stlačiť tlačidlo. Pričom každá kocka robí nejakú inú akciu a musíte si osvojiť to, ako kocky reagujú.

Q.U.B.E. je v zásade „portalovina“, teda pekne zapadá do pestrého koloritu first person puzzle hier, ktoré sa vyrojili po hitovici od Valve. Akurát v tejto hre nemáte žiadnu zbraň ani nič podobné. Naozaj vám na všetko stačia len vlastné ruky. Dokonca aj ovládanie v hre je zjednodušené až tak, že si vystačíte len s pohybom, mierením, skokom a interakciou s kockami. Nič viac tu nepotrebujete. Dokonca ani len takú vec, ako je šprint. Hra patrí skôr medzi tie pomalšie a zdanlivo nekonečnou reťazou hádaniek vás chce zrelaxovať. Nečakajú vás tu tak žiadne dynamické pasáže.

Skôr je to tom, že prídete do novej miestnosti, na chvíľu sa zastavíte, obzriete si ju a pustíte sa do riešenia. Nemusíte sa ponáhľať, nič vám nehrozí, akurát tak zákys na nejakom mieste. V porovnaní napríklad s Portalom či inými tu nie je ani smrť. Nezabijú vás pády a ani nič podobné. Nie všetky hádanky sú tu jednoduché, pri niektorých sa zdržíte, ale aj tak som si osobne pri hre vždy dobre oddýchol tak na hodinku a šlo sa ďalej. Pomáha to, že je jej koncept naozaj veľmi intuitívny a osvojíte si ho behom prvých minút.

Celé je to totiž postavené na systéme farieb. Na úvod pracujete s tromi, neskôr sa pridajú ďalšie dve. A to je všetko. Celú hru prejdete s tromi farbami a znalosťou fyziky. Červená farba reprezentuje kocky, ktoré dokážete z podstavca vysúvať postupne až tri. Takto vytvoríte napríklad stĺp, prípadne plošinku, po ktorej niekam prejdete. Modrá kocka je zase na skákanie. Ak na ňu stúpite (prípadne na ňu niečo hodíte), tak odskočíte. Žltá farba reprezentuje schodíky, ktoré dokážete vysúvať rôznymi spôsobmi. Nielen na to, aby ste po nich niekam vyšli, ale aby ste nimi niečo zablokovali či vyzdvihli vyššie.

Ďalšie dve farby sú už trochu komplexnejšie. Zelená vám vytvorí len jednu kocku. Jednu kocku, ktorá sa sama nehýbe a vlastne s ňou bani nemôžete veľa robiť. Ale je to asi najdôležitejšia kocka v hre. Neraz ju musíte dostať na konkrétne miesto a to aj vďaka magnetom. Fialové kocky zas vytvoria mechanizmus otáčania danej plochy. Ak je niečo dole, razom to môže byť hore. Táto pätica sa možno nezdá byť veľa, ale bohato stačí na vytvorenie skutočne komplexných hlavolamov, ktoré pritom nie sú extrémne náročné. Riešenie takmer vždy vidíte, akurát je niekedy trochu zdĺhavejšie a chvíľu potrvá, kým sa k nemu dopracujete.

Takto hráte nejaké 4 hodiny. V závere to však hra ešte viac ozvláštni a pridá čisté plochy, na ktoré si sami budete tvoriť kocky podľa potreby. Jedno políčko môže byť raz zelené a o chvíľu červená. Potom ho fialovou presuniete na stenu a zase bude žlté a podobne. Hra tak naberie nový rozmer a aj v rámci hrateľnosti vám dá tušiť, že ste vo finále a pred vami je niekoľko posledných skúšok, kým uvidíte záverečné titulky. Kampaň je rozdelená na 7 sektorov, hádanky sú striedané s príbehovými úsekmi, kedy sa vami niekto komunikuje prostredníctvom vysielačky.

Q.U.B.E. 10th Anniversary
Q.U.B.E. 10th Anniversary Hra sa rozšírila o rozsiahly nový sektor
Hra sa rozšírila o rozsiahly nový sektor


Q.U.B.E. 10th Anniversary Grafika je výrazne vylepšená
Grafika je výrazne vylepšená


Q.U.B.E. 10th Anniversary Hra vám dáva aj priestor na oddych od hádaniek
Hra vám dáva aj priestor na oddych od hádaniek





Ak si chcete hranie viac spestriť ďalšou výzvou, v leveloch sú umiestnené orby, ku ktorým nie je jednoduché sa dostať a ich zbieraním si odomykáte bonusy. Sú ich tu desiatky a neraz sú naozaj dobre skryté alebo poriadne nedostupné. Ak ale chcete ešte väčšiu výzvu, táto edícia dostáva aj úplne nový a výrazne ťažší sektor, do ktorého sa môžete pustiť po prejdení kampane a ponúka ďalších 4-6 hodín hrania, čo je veľmi slušné. Ten vás už ale naozaj dokáže poctivo potrápiť a až tam začína skutočná výzva. Prichádzajú aj niektoré nové mechanizmy a napríklad budete musieť využívať spínače, ktoré v základnej hre nie sú.

V rámci kampane boli prepracované a redizajnované niektoré hádanky tak, aby lepšie držali tempo hry a viac bavili, čo vyšlo veľmi dobre. Máte možnosť zahrať si hru s príbehom, ale ak vás nezaujíma, je tu aj klasický režim, kde len idete z hlavolamu do hlavolamu. Hra tiež obsahuje bonusové materiály v podobe eseje, komentáru vývojárov, soundtracku a ďalších vecí. Veľmi pekne je prepracovaná grafika, aj keď to teda nie je Portal s ray tracingom. Prostredia ale parádne ožili, textúry sú úplne nové, parádne je nasvietenie a celkovo sa na hru veľmi dobre pozerá. Zvuk zostal rovnaký – hudba je minimalistická, ale kvalitná. Dabing je veľmi dobrý, ale tiež ho tu v zásade veľa nie je.

Q.U.B.E. 10th Anniversary funguje najlepšie, ak ste nehrali pôvodnú hru. Ale aj ak ste ju hrali, prináša dosť noviniek na to, aby ste si hru zopakovali. Stále je to chytľavá minimalistická puzzle hra, teraz je ale komplexnejšia, zložitejšia a graficky krajšia ako kedykoľvek predtým. Ponúka dostatok obsahu na hranie a aj mimo neho, keď len chcete skúmať viac z pozadia hry v jej bonusoch. Má síce nejaké menšie nedostatky, ale nič čo by vás mohlo odradiť.


napísal matus_ace 5.10.2022
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
Q.U.B.E. 10TH ANNIVERSARY
+ stále chytľavá hrateľnosť
+ nový obsah
+ prekopaný obsah, vylepšený vizuál
+ nápaditý príbeh
- graficky to mohlo byť aj lepšie
- môžete naraziť na menšie glitche
- otvorenejší koniec by hre viac prospel


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Toxic Games
Štýl: Logická
Dátum vydania: 14. september 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk