EVERSPACE 2

EVERSPACE 2

8.5

Pôsobivý let vesmírom plný zážitkov

Recenzia na PC verziu

Už príliš dlho čakáte na poriadne dobrodružstvo vo hviezdach, kde poletujete na svojej lodi a objavujete zákutia vesmíru? Po hluchom období sa konečne objavila nová hra, ktorá vás môže v tomto smere uspokojiť. Everspace zaujala už pri svojej premiére v roku 2017 a pokračovanie posúva kvalitu ešte o niečo ďalej.

Dvojka už síce nemá prívlastok roguelike a ťažko ju nazvať aj simuláciou, ale vo svojej arkádovej podobe s jednoduchým ovládaním a intuitívnymi bojmi je aspoň prístupnejšia širšiemu spektru hráčov. Neznamená to, že nemôže pritvrdiť – ak chcete náročnejšie výzvy, stačí si na začiatku zvoliť alebo dodatočne počas hrania prepnúť vhodnú obťažnosť. Hra sa tak dá napasovať ako nováčikom, tak veteránom.
 
Skutočne ale od toho nečakajte komplexnú simuláciu s detailným ovládaním lode. Je to jednoduché poletovanie vesmírom, na ktoré vám stačí niekoľko klávesov a myš – ak si teda nezvolíte gamepad. Pohyb a otáčanie lode vykonáte bežným spôsobom a na väčšinu aktivít vám stačí jediný doplnkový kláves – predvolené F, samozrejme, s možnosťou prestavenia ľubovoľných prvkov. „Efkom „ používate lúč na priťahovanie predmetov, ktoré poletujú v otvorenom vesmíre (najčastejšie zvyšky zo zničených lodí), otvárate debny -  s tým rozdielom, že musíte byť bližšie, hackujete, pristávate na vesmírnych staniciach. Rovnakým tlačidlom dokonca zachytávate väčšie objekty, ktoré potom presúvate, prípadne odpudíte inam – zdroje energie, ktoré musíte priniesť k zariadeniam, aby začali fungovať, trosky, ktoré treba dať preč, aby sa uvoľnil prechod a podobne.

Everspace 2
Everspace 2 Lietate v otvorenom vesmíre aj na povrchu planét. Vaša loď okrem iného dokáže uchopiť rôzne predmety, vrátane iných menších lodí.
Lietate v otvorenom vesmíre aj na povrchu planét. Vaša loď okrem iného dokáže uchopiť rôzne predmety, vrátane iných menších lodí.


Everspace 2 Systém perkov je zaujímavý. Sortiment sa zväčšuje s počtom členov vo vašej družine a perky väčšinou vyrábate.
Systém perkov je zaujímavý. Sortiment sa zväčšuje s počtom členov vo vašej družine a perky väčšinou vyrábate.


Everspace 2 Mimozemšťania majú pochybnosti, treba ich presvedčiť.
Mimozemšťania majú pochybnosti, treba ich presvedčiť.





Ďalšie činnosti vykonáte streľbou, čo neznamená nielen útok na nepriateľov v boji, ale aj odpálenie bariér, zdrojov a vybraných ochranných stien, ťažbu surovín, do ktorých jednoducho pálite a samé vám naskáču do inventára, ako aj odkódovanie vesmírnych trezorov, kde musíte pohotovo strieľať do okienok s červeným osvetlením, ktoré sa náhodne otvárajú a zatvárajú. Brnkačka.
 
Samotný let je tiež nenáročný a maximálne uľahčený. Vesmír je síce rozľahlý, ale rozdelený na menšie sektory,  medzi ktorými sa presúvate použitím warp pohonu, skokov, zrýchlenia a vytýčenia bodu, kam sa chcete presunúť. Krásne sa viete orientovať podľa mapy aj všadeprítomných ikon, ktoré okrem sektorov označujú pristávacie plochy staníc, ložiská surovín, korisť, priateľské, neutrálne a nepriateľské jednotky a štruktúry (zelená, žltá, biela a červená) a ciele misií, ktoré sa delia na tri skupiny a je ich veru požehnane.
 
Hlavné príbehové úlohy označené žltou zahrňujú rôzne aktivity, rozhovory, ktoré si užijete v češtine, prestrihové scény. Celkovo je nosný dej rozsiahly a vzhľadom na vesmírne dobrodružstvo, ktoré prežívate výlučne v kokpite vesmírnej lode, aj slušne rozvinutý a zaujímavý. Modré úlohy sú doplnkové, nepovinné, väčšinou sa týkajú vedľajších postáv a spoločníkov. Aj ich súčasťou sú dialógy a nevšedné momenty. Napokon sú to priamočiare zelené úlohy, ktoré predstavujú práce s jednoduchým zadaním  ktoré prijímate hlavne preto, aby ste si vylepšili reputáciu s jednotlivými frakciami a zarobili kredity. Okrem toho sa ešte môžete angažovať aj v náhodných situáciách označených signálmi, ako je napríklad záchrana stroskotanca, plus získate dáta, podľa ktorých môžete objaviť a vybojovať si bohatú korisť.

Globálne to predstavuje dostatočne pestrú zmes misií s rôznorodou náplňou – likvidovanie nepriateľov, ochrana konvojov, prevážanie a predaj komodít, ktorých cena sa líši podľa dopytu v jednotlivých sektoroch, vyzdvihnutie krehkých zásielok, ktoré sa môžu destabilizovať v bojovej situácii, takže si na to treba dávať pozor a podľa potreby ich stabilizovať v pokojovom stave. Ďalej je to hackovanie alebo doručovanie zásielok vami ovládaným dronom, likvidovanie mínových polí, vyhľadávanie a otváranie trezorov, preskúmavanie vrakov lodí v otvorenom vesmíre, ale aj na povrchu planét, kde  sú aj pozemné základne a tunely, ktorými prelietavate. Okrem toho naháňanie dôležitých postáv, preteky, kde musíte prelietavať cez kruhy a dosiahnuť čo najlepší čas.
 
Občas sa objavia väčšie výzvy, puzzle a bossovia, na ktorých platí špecifická taktika. Napríklad loď silného protivníka chráni nepriestrelný štít, ktorý musíte priebežne narušiť vrhaním vrakov, ktoré lietajú v okolí. Potom máte chvíľu čas na spôsobenie poškodení, kým sa štít zas neobnoví. Inokedy je to umiestňovanie častí štruktúry, ktorá sa potom aktivuje a hľadáte fintu proti jej ochrancovi. Naozaj klobúk dolu, čo všetko autori navymýšľali, pritom všetko vykonávate priamo svojou loďou, z ktorej nikdy pri hraní nevystúpite!

Pomerne pestrý je aj sortiment nepriateľov. Stoja proti vám drony, stíhače a lode ľudí aj iných rás, vesmírne sasanky a pavúky. Pozor si treba dávať na blikajúce míny v otvorenom vesmíre, obranné veže, navádzané strely a torpéda vypúšťané zo základní. Pritom niekedy majú protivníci jednoduchý ukazovateľ života, ale mnohí, vrátane vás, majú pokročilú obranu. Rozlišuje sa kinetické a energetické poškodenie a spravidla najskôr treba zničiť štíty a pancier, aby napokon mohol byť zraňovaný a nakoniec úplne zničený trup lode. Zbrane majú rôzny účinok, spotrebu energie, dosah. Priamo na vašej (základnej) lodi si môžete vybrať dve primárne zbrane, ktoré podľa potreby v boji prepínate a po postupnom nabití pália v mimoriadne deštruktívnom režime, dve sekundárne (hlavne rakety a míny, ktoré majú limitovanú muníciu).

Everspace 2
Everspace 2 Predovšetkým povrchy planét sú spracované parádne.
Predovšetkým povrchy planét sú spracované parádne.


Everspace 2 Vo vesmíre je množstvo objektov aj koristi, ktorú môžete získať v boji aj prehľadávaním vrakov.
Vo vesmíre je množstvo objektov aj koristi, ktorú môžete získať v boji aj prehľadávaním vrakov.


Everspace 2 Úlohy sú rôznorodé. Zahrňujú aj preteky a prepravovanie citlivého nákladu, ktorý môže vybuchnúť.
Úlohy sú rôznorodé. Zahrňujú aj preteky a prepravovanie citlivého nákladu, ktorý môže vybuchnúť.





Okrem toho máte sloty na špeciálne funkcie, ktoré sú po regenerácii opakovane použiteľné, ako je krátkodobé obnovenie štítu, vyvolanie výboja, ktorý na niekoľko sekúnd úplne ochromí všetkých protivníkov v okolí a podobne. A potom sú k dispozícii ďalšie sloty na doplnky, ktoré sa minú pri jednom alebo niekoľkých použitiach. To sú veľmi užitoční nanoboti na opravy lode, rôzne povzbudzovače a ochranné prvky s krátkodobým účinkom. Všetko uvedené plus štíty, batérie, články a iné komponenty môžete meniť, upravovať, kupovať, predávať, rozoberať a aj sami vyrábať, hoci plány na zhotovenie získavate postupne. Viete si krásne nakonfigurovať loď a neskôr kupovať aj iné modely lodí s odlišnými parametrami, mobilitou, kapacitou úložného priestoru a podobne.  Dajú sa urobiť extra vylepšenia pomocou bodov rozšírení hlavného počítača, ktoré zostavujete z nájdených dielov. Smiete si aj upravovať farbu a dizajn lodí, pričom často nachádzate medzi korisťou aj nové farby a polepy. No skrátka sa aj v tomto smere pekne vybláznite.

A potom sú tu perky s unikátnou štruktúrou. Tie základné súvisia priamo s vašou postavou a vždy po dosiahnutí určitého levelu si môžete vyberať jeden nový perk s jedinečným bonusom (napríklad loď v kritickom stave ešte nevybuchne, ale na desať sekúnd sa stane nesmrteľnou). Tieto perky sa pritom dajú dodatočne meniť. Zaujímavejšie je získavanie perkov vašich spoločníkov. Každá postava, ktorá sa stane súčasťou vášho tímu, prináša nejaké špeciality, ktoré získate permanentne, ak nahromadíte požadované kredity a suroviny (kovošrot, chladiace jednotky atď.) Takže potom dokážete na diaľku posielať prebytky z inventára na svoju základňu, zničení nepriatelia uvoľňujú energetické gule, zvýši sa dosah lúča na priťahovanie vecí vo vesmíre, budete mať extra palebnú podporu a podobne. Aj za toto palec nahor.

Oddychovým miestom sú základne, kde pristávate, aby ste tam obchodovali, dali opraviť loď a doplniť muníciu, prijímate tam práce a úlohy, získate nové informácie. Súčasne sú to checkpointy, pri ktorých sa hra vždy automaticky ukladá. Okrem toho sa ale váš progres aj priebežne zaznamenáva a v prípade úmrtia si môžete nahrať staršie pozície. Po neúspešnom boji navyše máte rýchlu možnosť si ho okamžite zopakovať. Hru si smiete uložiť aj manuálne.

Everspace 2
Everspace 2 Zaujímavé výjavy v okolí môžete sledovať aj v pohľade z kokpitu.
Zaujímavé výjavy v okolí môžete sledovať aj v pohľade z kokpitu.


Everspace 2 Na výber je bohatý sortiment lodí, ktorý sa postupne rozširuje. Na tento model zatiaľ nemám dosť kreditov.
Na výber je bohatý sortiment lodí, ktorý sa postupne rozširuje. Na tento model zatiaľ nemám dosť kreditov.


Everspace 2 Môžete pohodlne meniť výbavu lode, kšeftovať s nákladom a rozšírením hlavného počítača zlepšovať atribúty.
Môžete pohodlne meniť výbavu lode, kšeftovať s nákladom a rozšírením hlavného počítača zlepšovať atribúty.




Graficky to nevyzerá zle a nie je to ani hardvérovo také náročné, s bežnou zostavou to zrejme vytiahnete na najvyššie nastavenia. A tie sú veľmi bohaté, okrem grafiky zahrňujú aj detailné úpravy citlivosti a mŕtvej zóny pri rôznych úkonoch a otáčaní, takže si to môžete pekne vypilovať. Vesmír nie je ani zďaleka tmavý a temný, práve naopak, nájdete tu veľa rozmanitých prostredí a farebných kombinácií, či už v otvorenom vesmíre, alebo na povrchoch planét. A všade je to slušne zahustené rôznymi základňami, vrakmi, loďami, hviezdnymi bránami a inými objektmi, až máte dojem, že aj ten vesmír je už dosť prepchatý. Dobre vyzerajú výbuchy, animácie lodí a všetko môžete vnímať  z niekoľkých pohľadov – sú tu dva z tretej osoby, ďalší z  prvej osoby z kokpitu, ako aj úplne bez zobrazenia vášho stroja. Prestrihové scény sú jednoduchšie, ale dobre dotvárajú dej a špecifické momenty, kedy je vaša postava zobrazená mimo lode, čo sa priamo počas hrania nestane a vždy budete ovládať len loď, nie osobu ako takú.

Dopĺňa to efektná hudba, slušné ozvučenie a dabing. Veľmi potešia české titulky už preto, že vás v príbehu čaká na takýto žáner až prekvapivo veľa dialógov. Len škoda, že bez volieb odpovedí. Vzhľadom na časté scény s blikajúcimi svetlami, najmä pri skokoch medzi sektormi vo vesmíre, autori dali upozornenie pre epileptikov. My by sme pridali aj výstrahu pre klaustrofobikov, pretože v hre sú často scény z tunelov, jaskýň a úzkych priestorov, kde sa pohybuje vaša loď v tesných ohraničených priestoroch.

Everspace 2 je skvelý výlet ku hviezdam a planétam, kde má vaše vesmírne plavidlo naozaj veľa možností uplatnenia. Prejavuje sa to v boji, pri plnení úloh (občas aj s puzzle elementmi) aj rozvíjaní príbehu. Celé je to masívne, zábavné, pri objavovaní zákutí univerza strávite desiatky hodín a až po dlhšom čase sa začne prejavovať určitý stereotyp. Hra poskytuje vysoký komfort aj bohaté možnosti a nie je dôvod sťažovať sa. Jediné možné negatívum pre náročných hráčov je, že Everspace 2 sa skutočne orientuje na (parádny) arkádový let a nie je to komplexná simulácia.


napísal uni 25.4.2023
Páči sa mi! (+7)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
EVERSPACE 2
+ dobrý príbeh, množstvo rozmanitých úloh a aktivít a celková atmosféra
+ rozsiahly vesmír s bohatými možnosťami na preskúmanie a objavovanie
+ intuitívne a praktické ovládanie a HUD
+ pestrý sortiment a vylepšovanie lodí, RPG prvky a netradičné perky
+ dlhá herná doba, zážitok na desiatky hodín
+ čeština
- niekomu môže prekážať arkádová hrateľnosť, nie je to simulátor
- miestami nevyvážená náročnosť (ale dá sa prepínať)
- po (veľmi dlhom) čase sa už začne prejavovať stereotyp


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Rockfish Games / Rockfish Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 6. apríl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (1)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19921)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk