STAR TREK: RESURGENCE

STAR TREK: RESURGENCE

7.0

Smelo sa vydajte tam, kde ste už predtým boli

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Musím sa priznať, že som musel dlhšie loviť v pamäti, keď som pátral po poslednej Star Trek hre, ktorá ma naozaj bavila. Spomenul som si na vydarený Bridge Crew pôvodne pre VR headsety, ktorý dobre vystihol Star Trek atmosféru a aj úlohy posádky. Bola to však len veľmi krátka záležitosť. A predtým? Neviem, možno Elite Force séria, určite mnohé Star Trek stratégie, rovnako aj staršie adventúry v 90. rokoch. Čo sa zdá až divné pri takej značke, akou je Star Trek. Zvlášť, keď posledné roky značka zažíva renesanciu. Síce s tým mnohí fanúšikovia nie sú práve spokojní, ale napríklad tretia séria Picarda bola veľmi dobrá. Ak ste na tom podobne, zbystrite pozornosť. Trochu nenápadne vyšla hra, ktorá by fanúšikov mala zaujímať.

Viac ako 20 bývalých scenáristov, programátorov a dizajnérov z Telltale sa dalo dokopy a vytvorili nové štúdio Dramatic Labs. A tým som vlastne o hre Star Trek: Resurgence prezradil veľa dôležitých informácií. Ak Telltale tvorbu poznáte, už asi tušíte, aký herný zážitok vám v tomto prípade naservírujú. Na druhú stranu, od dôb krachu Telltale už uplynula nejaká doba a aj oni sa museli niekam posunúť, takže je celkový herný zážitok väčší a aj variabilnejší. Stále je v tom ale badať jasný rukopis na scenári, rozhodnutiach a aj audiovizuálnom spracovaní.

Rád by som Resurgence odporučil každému, kto má rád adventúry, ale toto je niečo skutočne cielené hlavne na fanúšikov Star Treku. Autori zarezali veľmi hlboko do bohatej histórie série a svoju novú hru založili na jednej jedinej epizóde The Next Generation, na ktorú už ale aj mnoho fanúšikov zabudlo. Nesiahli po známych príbehoch ako The Measure of a Man, The Best of Both Worlds, The Inner Light či Yesterday’s Enterprise a iných známejších epizódach. Namiesto toho svoju hru založili na 5. epizóde 1. série s názvom The Last Outpost. Tá mala predstaviť Ferengiov, ale ponúkla aj drobný pohľad na moc zabudnutej Tkon civilizácie. A práve toto je jadro novej hry.

Star Trek: Resurgence
Star Trek: Resurgence Čakajú vás niektoré naozaj parádne scény
Čakajú vás niektoré naozaj parádne scény


Star Trek: Resurgence Základ hrateľnosti poznáte z Telltale hier
Základ hrateľnosti poznáte z Telltale hier


Star Trek: Resurgence Resolute nie je vlajková loď, ale nesklame vás
Resolute nie je vlajková loď, ale nesklame vás





Takže si pred hraním kliknite na Netflix a epizódu si pozrite, inak vám z hry dosť unikne. Hra sa snaží aspoň bleskovo zosumarizovať, čo sa v epizóde stalo, ale naozaj to bez jej sledovania nie je ono. Pritom ale dej začína niekde úplne inde. Konkrétne na vesmírnej stanici, kde kotví loď USS Resolute. Je to menšia vedecká a výskumná loď, žiadna Enterprise, ale technologicky je aspoň novšia ako napríklad Excelsior. Nedá sa od nej očakávať veľká akcia, ale scenáristi si pre ňu pripravili niečo iné. Resolute mala nedávno problémy, niekoľko členov posádky zomrelo a loď musela prejsť rozsiahlymi opravami. A tu na scénu prichádzate vy.

Stane sa z vás Jara Rydek, mladá prvá dôstojníčka na lodi, kde sa tak trochu necíti vítaná, aj keď kapitána dobre pozná. Hneď prvá misia je ale zdanlivo jednoduchá. Stačí len robiť eskortu diplomatovi, ktorý sa snaží vyjednať mier medzi dvoma znepriatelenými susediacimi planétami. Dve rasy doteraz spolunažívali, ale jedna vykorisťovala druhú. Problém nastal, keď sa pomer síl obrátil a môže to vyústiť do nepekného konfliktu. Federácia tu má pôsobiť ako nezainteresovaný mediátor a na tento post niet lepšieho odborníka, ako je Spock.

Nemá zmysel obchádzať jednu z hlavných postáv hry. Autori aj tak už v traileroch prezradili, že tu Spock bude. A ani nemusíte byť veľkými znalcami seriálu, aby ste vedeli, že z vyjednávaní nič nebude a situácia sa ešte veľmi skomplikuje. Ale ani sami netušíte, kam sa až hra dostane a ako sa situácia skomplikuje. Precestujete kus vesmíru, spoznáte nových nepriateľov a nakoniec zachránite celú Federáciu pred hrozbou, akej doteraz nečelila. V tom vám pomôže nielen posádka, ale aj nejaká tá známa tvár. Jonathan Frakes sa opäť predstaví ako Will Riker a pomôže celú dobu jasne zasadiť do časovej línie (už je kapitánom na Titane) a prinesie celkovo prepojenie so známym svetom.

Hra tak pôsobí ako ďalší klasický Star Trek, nie Abramsov a rozhodne nie moderný Star Trek (Discovery, Strange New Worlds). Pôsobí tak dobre a povedome. Aj keď niekedy možno trochu príliš povedome. V zásade jej dej nie je ani trochu originálny. Nehovorím teraz len o odkazoch na vojnu s Dominionom a iných, ale skôr o tom, že si scenáristi vyzobali prvky mnohých známych epizód, ktoré akurát zlepili a dali na to nových záporákov. Cítiť tu môžete Romulanov a Remanov, niečo z kapitána Jellica, máličko z TNG epizódy Conspiracy a podobne. Osobne mi to neprekáža, bavil som sa a autorom sa dokonca stále podarilo v rámci deja zapracovať aj niekoľko neočakávaných momentov. Ale stále badať, že vývojári nepriniesli niečo úplne vlastné, ale inšpirovali sa v starších epizódach.

Dej je rozdelený na obrovské množstvo kratších epizód a aj medzi posádku. Tých epizód je snáď 40 a naozaj sú krátke, niektoré len tak 10 minút. Okrem Jary hráte aj za mladého inžiniera Diaza, ktorý síce nie je práve dochvíľny, ale má talent, ktorý vám behom hrania padne vhod. Nedá sa povedať, že by hra dej medzi dve hrateľné postavy rozdeľovala rovnomerne. Jara je hlavná postava, Diaz je síce na vedľajšej koľaji, ale tiež má vypäté, emotívne a aj dôležité scény. Okolo týchto postáv je vystavaná zaujímavá posádka, ktorá si berie príklad z klasických Star Trek seriálov, takže klasické zloženie, klasické archetypy, ale v rámci deja veľmi dobre fungujúce.

Šéfinžinier, doktorka, pilot, šéfka bezpečnosti, vedecký dôstojník a tak ďalej. Tieto postavy dobre poznáte, respektíve skôr úlohy. Hra sa nesnaží inovovať, ale dáva vám slobodu v budovaní vzťahov. Niekto k vám od úvodu vzhliada, niekto vami opovrhuje. Možno to takto pokračovať aj do konca, ale môžete to aj ovplyvniť. Na ceste k záveru hry spravíte hromadu rôznych rozhodnutí. Vďaka niektorým niekto prežije, vďaka iným zase niekto zomrie. Hra vás postaví aj pred situácie, kedy musíte správne zvoliť medzi postavami, takže dôveru musíte budovať. Nie vždy to je ale možné. Ak sa prikloníte na jednu stranu, druhá to bude brať ako zradu.

Star Trek: Resurgence
Star Trek: Resurgence Trikordér neraz padne veľmi vhod
Trikordér neraz padne veľmi vhod


Star Trek: Resurgence Trochu si aj zapilotujete
Trochu si aj zapilotujete


Star Trek: Resurgence Boje sú jednoduché, ale v štýle seriálov
Boje sú jednoduché, ale v štýle seriálov





Dobré je, že to autori nerobia lacno jednotlivé rozhodnutia tak nepôsobia ako obyčajné emocionálne vydieranie. Navyše vždy tak trochu tušíte, ktorá voľba vás zavedie kam, takže viete cestu hrou formovať podľa toho, ako sami chcete hrať. Väčšina rozhodnutí je len menších, tých veľkých je menej, ale majú dopad na dej. Nie taký, aby hra priniesla mnoho rôznych koncov. Koniec je (a vzhľadom na Star Trek univerzum musí byť) len jeden, ale prináša rôzne variácie toho, ako dopadli jednotlivé postavy a o koho ste prišli. Je to dosť na to, aby ste sa k Resurgence niekedy v budúcnosti vrátili, skúsili to znova a inak.

Dialógy, rozhodnutia a aj občasné QTE, to sú veci, ktoré už poznáte z predchádzajúcich hier z Telltale produkcie. Stále tu tiež zostávajú niektoré trochu nadbytočné interakcie, kedy len musíte sami vykonať niečo, čo by pokojne mohla byť prestrihová scéna. Ale teraz je hra doplnená aj inými prvkami hrateľnosti. Ako som už vyššie spomenul, hra čerpá z mnohých Star Trek epizód a to aj v oblasti hrateľnosti. Vo väčšine epizód bolo trochu drámy, trochu akcie, trochu vesmírnych bojov a podobne. To je aj tu a budete napríklad riešiť jednoduché hádanky a ovládať prístroje na niekoľkých vesmírnych lodiach. Nič náročné, ale spestrí to hrateľnosť.

To isté platí aj pre pilotovanie raketoplánov. Je to extrémne jednoduché, aj keď nejakému riziku tu predsa len čelíte. Stále to ale pekne rozširuje hrateľnosť. No a sú tu ešte ak akčnejšie pasáže. Niekedy sa musíte zakrádať, odpútavať pozornosť a postupovať poza chrbát nepriateľov. Stealth tu nie je práve záživný, ale tak aspoň niečo ďalšie pomedzi rozhovory. Keď dôjde rad na fázery, je to o niečo väčšia zábava, aj keď stále je akcia pomerne jednoduchá, či je vo vesmírnych oblekoch na exteriéry lodi, alebo na plošine, kde ste pod útokom nepriateľskej presily, opäť je to svieži vánok v rámci toho celého mixu.

Star Trek: Resurgence
Star Trek: Resurgence Nechýbajú legendárne tváre
Nechýbajú legendárne tváre


Star Trek: Resurgence Celkovo hra nevyzerá najkrajšie, ale aj tak ponúkne niekoľko krásnych scenérií
Celkovo hra nevyzerá najkrajšie, ale aj tak ponúkne niekoľko krásnych scenérií


Star Trek: Resurgence Kamera občas neposlúcha
Kamera občas neposlúcha




Hrateľnosť je pestrá, scenár síce nie originálny, ale stále dobrý, akurát by sa na hre dalo ešte pár mesiacov popracovať. Nemôžem povedať, že by mala nejaké bugy alebo tak, ale tu a tam má nepochopiteľný a chvíľkový prepad snímkovania. Potom sú tu kostrbaté animácie, nesediace modely postáv (postava sa opiera o stôl, ale ruku má viditeľne vo vzduchu) a podobné menšie neduhy, ktoré by sa po poctivom testovaní dali odstrániť a zbytočne kazia dojem z inak dobrej hry. Možno stačilo hru odložiť o mesiac či dva a hneď by boli pri hraní pocity lepšie, keď by hra tu a tam nespôsobila niečo takéto.

Grafické spracovanie je taký kvázi komiksový Telltale štýl. Teraz, samozrejme, vo vyššom rozlíšení a detailnejšie, ale stále to je štylizovaná grafika, ktorá nevyzerá úplne najmodernejšie. Dnes je už aj tento štýl hry kvalitou grafiky niekde ďalej a síce chápem, že vizuál bol limitovaný rozpočtom, stále sa z toho možno dalo dostať viac. Niektoré scény sú parádne, ale postavy nevyzerajú najlepšie. Dabing je vynikajúci, hlavné postavy majú dušu aj hĺbku aj vďaka výkonom hercov. Akurát Piotr Michael nie je Leonard Nimoy. Snaží sa túto hereckú legendu čo najviac napodobniť, ale stále v ňom nebudete počuť toho originálneho Spocka (aj keď tak vyzerá). Hudba je tiež veľmi dobrá, aj keď to nie je Jerry Goldsmith. Efekty verne zodpovedajú Star Trek seriálom a filmom.

Nie je to hra pre každého a ani nie je bezchybná, ja som ale za Star Trek: Resurgence vďačný. Je to hra, ktorá je v srdci Star Trek a to je dôležité. Fanúšikovia si ju užijú, aj keď neponúka práve revolučný príbeh. Poteší, že to už nie je len adventúra o klikaní medzi dialógovými možnosťami, ale hrateľnosť je širšia, pestrejšia. Postavy si obľúbite a ich osudy budú vo vašich rukách. Platí to aj o vašich nepriateľoch, takže je len na vás, ako bude zosobňovať princípy Federácie. Znovuhrateľnosť v určitej miere nechýba, len tie technické chyby to zrážajú dole. Dĺžka 10 hodín tiež vôbec nie je zlá.


napísal matus_ace 31.5.2023
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
STAR TREK: RESURGENCE
+ skvele zachytáva ducha Star Treku
+ ovplyvňujete osudy postáv
+ veľmi dobrý dabing aj hudba
+ variabilná hrateľnosť
+ mnoho odkazov pre fanúšikov
+ slušná dĺžka
- nie je pre každého (vychádza z menej známej epizódy)
- technické nedostatky
- niektoré interaktívne scény mohli byť radšej prestrihové scény
- graficky to mohlo byť aj lepšie a viac dotiahnuté


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Xbox One
PS4

Vývoj: Epic Games / Dramatic Labs
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 23. máj 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19820)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk