PIKMIN 1+2 HD BUNDLLE

PIKMIN 1+2 HD BUNDLLE

8.0

Ako drobní pomocníci Pikmini začínali

Recenzia na Switch verziu

Necelý mesiac pred vydaním očakávaného pokračovania Pikmin 4 sa Nintendo nad hráčmi zľutovalo a prináša niečo, po čom ich srdcia pišťali už dlho. A to HD remake prvých dvoch častí, na ktoré mnohí nemali čas alebo herný hardvér – kde sú časy, keď táto dvojica dorazila na Gamecube...

Preto je aj tento HD remake najmä testom času – ako zostarla dvojica hier za 20 rokov? Je to archaická záležitosť alebo znalosti novších dielov môžu trošku prekážať, lebo už poznáte bohatšie mechanizmy, na ktoré prvotné kúsky nestačia? U Nintenda sa úplne netreba starnutia báť a jednoduchšie prístupy nie sú vždy na škodu...

Prvý Pikmin vám dá rýchle intro a šup ho nechať stroskotať Captain Olimara na Zemi, kde nájde pár malých šikovných pomocníkov. Áno, to sú Pikmini, ktorí sa delia na viacero typov a užijete si s nimi kopu zábavy. Prvý diel predstaví prvé typy pripravené počúvať vás a makať – ale zároveň má tesný časový limit 30 dní, počas ktorých musí Olimar splniť svoju misiu. To je pomerne náročný element hrateľnosti, lebo ak niečo prešvihnete, hra končí a máte sčasti smolu. Jeden deň trvá cca 13-15 minút, takže treba sa poponáhľať. V druhej časti dostane Captain Olimar aj pomocníka Louiho a vracajú sa na planétu Zem hľadať dáke poklady, aby neskrachovali a Pikmini opäť pomáhajú hľadať i makať. Časový limit našťastie odpadá, takže si dvojku azda viac užijete.


Hrateľnosť sa líši viacerými formami – jednotka je dobrý základ. Jeden kapitán, pár Pikminov, všetko jasné. Prvý Pikmin predstavil typické červené jednotky (ohnivé), žlté (bombové / v dvojke elektrické) a modré (vodné). Tie si vystačia s vami na všetko a je to fakt príjemný základ hrateľnosti. Autori krásne využijú prostredia, trio predstavia postupne a máte si čo užívať. Akurát ten limit...

Dvojka sa už rozširuje a pridanie druhého veliteľa vytvára možnosti pre paralelné plnenie úloh. Každý si môže zobrať pár borcov inam a prepínate sa medzi nimi, aby ste dokázali viac stihnúť a vyriešiť. Sú tu aj ďalšie nové druhy Pikminov – základné trio červených-žltých-modrých obohatí aj ultra silný fialový a biely rýchly jedovatý. Aj tu pekne platí priľnavé riešenie prostredí – hneď zistíte, aké typy sa vám hodia na rôzne končiny máp či pasce. Niektorí Pikmini otvoria nové časti sveta, iní útočia na nepriateľov alebo sú spoľahliví nosiči.

Keďže Olimar či Louie toho veľa nezvládnu, Pikmini sú kľúčom k fungovaniu na Zemi. Keď je len jeden či piati, veľa toho nezmôžu. Ale keď zoženiete takých dvadsiatich, už vlečú po leveli veľké veci. Je tu aj limit 100 Pikminov, čo neskôr tvorí výzvy, aby ste ich vhodne distribuovali medzi jednotlivé druhy. Pikmini môžu fungovať iba počas dňa, lebo v noci vyliezajú príšery, čo ich môžu požrať. Na to slúžia útulky (Onions) a v dvojke sú aj systémy jaskýň. A keďže ten deň plynie dosť rýchlo, nie vždy sa vám podarí zahnať Pikminov do bezpečia, čo potom pocítite na počtoch.

Oba Pikmin diely nie sú úplne naťahované – jednotka sa dá zdolať cca za 10 hodín, dvojka za 12. HD remaky nemajú nový obsah, ale dostali vyššie rozlíšenie. Výsledok je dvojaký: stále vidíte pôvod spred dvoch dekád, to sa opustiť nedá. Ale lepšia ostrosť, pár detailov sú badateľné – až na povrchy prostredí či zeme, tie sú rozmazané až-až. Povedané inak, ak ste hrali Pikmin 3 na Switch, je to citeľný krok späť. Ale s tým zrejme pôjdete do toho, hoci očakávania na HD bývajú vysoké.

To, že autori nezasahovali do hrateľnosti, potvrdia aj viaceré chybičky, kde sa Pikmini neraz zaseknú pri nejakom predmete, čľupnú do vody či nezvládnu prekážku. Plus tradičné strácanie sa jednotiek v teréne, kde musíte sondovať, či náhodou nechýba pár členov do plného počtu z misie.

Celkovo sú tieto HD remaky poctivou ukážkou, že Nintendo tvorí hry, ktoré môžete nainštalovať po 20 rokoch do novej konzoly a poskytnú plné dúšky zábavy. Jednotka je osobitá v tom, že má najmenej jednotiek, ale udrží si punc jednoduchosti – tu to všetko začalo. Dvojka je už variácia, kde pribúdajú postavy i pomocníci, no v dobrých dávkach. HD remaky možno nedoručia ultra ostrú grafiku, ale je fajn mať prakticky celú ságu Pikminov na Switch, ak o ňu stojíte. Navyše 1+2 HD si možno kúpiť ako celý bundle alebo aj postupne, ako sa vám bude pozdávať.


napísal Korec 17.7.2023
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
PIKMIN 1+2 HD BUNDLLE
+ obe hry starnú s gráciou
+ esenciálna hrateľnosť jednotky i rozšírenia dvojky
+ grafické vylepšenia a rozlíšenia
+ možnosť samostatnej inštalácie i hrania
+ dobré ovládanie i soundtrack
- azda menej ostrá grafika ako čakáte
- niektoré drobné chybičky v hre ostali


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo
Štýl: Kompilácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20032)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk