ALASKAN ROAD TRUCKERS

ALASKAN ROAD TRUCKERS

4.0

Frustrujúca jazda kamiónom po Aljaške

Recenzia na PC verziu

Nehostinné prostredie, drsná príroda, treskúca zima a všadeprítomný sneh. A k tomu pomaly jazdiaci ťahač s niekoľkými tonami nákladu, zúfalo sa snažiaci dostať na miesto určenia s minimálnym časovým oneskorením. Ice Road Truckers vo virtuálnej podobe. Nebudete len jazdiť z bodu A do bodu B a potom ešte tamto za roh, ale navyše sa o svojho avatara musíte aj starať. Nirvána pre odchovancov Euro Truck Simulator 2 / American Truck Simulator je na dosah. Či?

Skrývať obrovské sklamanie do ďalších odsekov je zbytočné. Alaskan Road Truckers je nepodarok. Chlácholiť sa tým, že ide o dielko malého, nezávislého tímu, ktorý úzkostlivo pracuje na opravovaní chýb, aby vyťažil z obrovského potenciálu? Zabudnite. Váš čas je nesmierne drahocenný a tento truck za naštartovanie v súčasnej podobe vôbec nestojí. Alaskan Road Truckers ponúka cestovanie truckom po Aljaške, respektíve jej malej časti, za účelom transportu rôznych komodít. Na rozdiel od konkurencie môžete a vlastne aj musíte zo svojho teplého kamiónu vystúpiť.

Na začiatku si zvolíte jedného z avatarov, avšak na výbere vôbec nezáleží. Postava získava skúsenosti v troch oblastiach, takže si po hodinách hrania môžete vylepšiť možnosti nákupu lepších truckov, či sa naučíte používať motorovú pílu alebo dostanete hlad neskôr, či vás bude stáť menej oprava. Tradičné drobnosti, ktoré ovplyvňujú hrateľnosť len minimálne a rozhodne nie sú lákadlom k tomu, aby ste v kabíne strávili desiatky hodín. Napredovanie je až príšerne pomalé a k najlepších schopnostiam budete musieť odjazdiť stovky hodín (reálneho) času.

Alaskan Road Truckers
Alaskan Road Truckers Na snehu sa to viac šmýka a nevidíte, kde je cesta.
Na snehu sa to viac šmýka a nevidíte, kde je cesta.


Alaskan Road Truckers Pohľad z kabíny vám ponúkne virutálnu palubnú dosku. A bugy, viď. spätné zrkadlo.
Pohľad z kabíny vám ponúkne virutálnu palubnú dosku. A bugy, viď. spätné zrkadlo.


Alaskan Road Truckers Prostredie okolo vás je vyslovene priemerne spracované.
Prostredie okolo vás je vyslovene priemerne spracované.





Jazdný model je ako taký absolútne priemerný, skôr arkádový, než s príchuťou simulácie. V ničom nedosahuje úroveň produkcie SCS Software. Ťažkopádnosť ovládanie trucku koliduje s tým, že na cestách často pláva a takmer nulová interaktivita s okolím ničomu nenahráva. Pocit z rýchlosti tu nik nehľadá, avšak pri jazdení chýba pocit z ovládania trucku. Nepomáha ani absencia základných ovládacích prvkov ako napríklad tempomat. Čo tam potom, že stierače alebo svetlá môžete aktivovať priamo vo virtuálnej kabíne. Hľadať s kurzorom gombík zapínajúci osvetlenie kontroliek v kabíne? Áno, po ničom inom netúžim. Je síce pekné, že je prístrojová doska interaktívna, avšak jej mizerná vizualizácia a nulové možnosti úprav robia z dobrého nápadu z núdze cnosť.

Cieľom je jediné: zbohatnúť, zväčšovať svoj vplyv, kupovať si nové trucky a prevážať tovar sem a tam, zhora dole a to všetko po tých istých trasách. Cesty spočítate na prstoch oboch rúk. Mapa v Alaskan Road Truckers nie je príliš veľká a jazdíte po tých istých trasách. To, že sú monotónne, nezaujímavé môžeme hodiť na vrub samotnej Aljaške. Zábave to však rozhodne nepomáha. Hornaté prostredie má svoje čaro a pri zmene dennej doby zažijete niekoľko pútavých zážitkov, ale ide o zanedbateľné percento oproti konkurencii. Navyše sa Alaskan Road Truckers snaží, a to celkom úspešne, podporiť hranie striedaním ročných období. Na jar leje, cez leto je pekne, jeseň je skôr tmavá a v zime je všade sniežik. Pekné. A to je tak všetko, hoci na snehu je väčšia zima a musíte zatepliť motor, kúriť v kabíne a šmýka sa to, takže pomôžu snežné reťaze.

Všetko vám to bude na dve veci, ak je samotné jazdenie nudnou záležitosťou. Dôvodom je okrem pustej krajiny aj skutočnosť, že ak nechcete zmutovať na uslintané a nervózne monštrum, vypnete si civilnú dopravu a budete preklínať len policajné hliadky. Policajti sa vyskytujú striktne vo forme odstavených vozidiel v mestách a úzkostlivo sledujú, či presne dodržujete rýchlosť. Nedá sa to a ak vás namerajú hneď za značkou obmedzujúcou rýchlosť na slimačie tempo, naštve to. Strojovosť pokutovania podtrhuje fakt, že ak do niekoho nabúrate, platíte pokutu, hoci chrániacich a pomáhajúcich nikde nevidno. Aj keď niekto nabúra do vás. To si tak stojím pri krajnici, opravujem chladič a na obrazovke sa ozve už len cink, platíte pokutu. Pohľad za kamión odhaľuje iné vozidlo, v ktorom vodič nevidel kamión. Moja chyba.

Rezko sa presúvame k retardovaným spoluúčastníkom premávky. Ich jediným kladom je, že sa dajú vypnúť. Prirodzenosť a aspoň štipku rozumu v ich jazde a prejave nečakajte. Sú to robotické škatule, ktoré jazdia príšerne pomaly (výrazne pod maximálne povolenou rýchlosťou), takže ich musíte neustále predbiehať, nikdy sa nepredbiehajú, neuhnú sa vám (ani pri výjazde z ulíc, kedy to s návesom proste nedáte a spokojne to do vás napália) a jazdia vo vláčiku, zabrzdia na dvoch metroch, nech majú akúkoľvek rýchlosť. Robia to radi a predovšetkým ak vás majú za zadkom. Napríklad pred každou zákrutou, hoci sú na hlavnej. Potom sú úsmevné príhody, keď tak na „T-čkovej“ križovatke spravia dve autá odbočujúce vľavo naraz, zhodne sa aj rozbehnú a napália to do seba. Čakajúc na spasenie sa snažíte týchto idiotov obísť a nebodaj sa o nich len šuchnete, už platíte pokutu.

Príbehov so stupídnou AI vodičov by sa dalo nájsť viacero, ale pamäť tieto zážitky, chvalabohu, rýchlo vytesnila a civilnú dopravu radšej úplne vypnete. Cesty tak vyzerajú pri mŕtvom prostredí (nikde žiadny chodci a tobôž nie čokoľvek pohybujúce sa) už úplne prázdno a nepridáva to na atmosfére. Chráni však vaše psychické zdravie. To je ťažko skúšané technickou stránkou hry. Alaskan Truck Simulator nevyzerá nijako extra. Optimalizácia je mizerná, prepady frameratu sú vzhľadom na vizuál nezmyselné. Textúry blikajú, občas úplne vypadnú, na čo hra reaguje tak, že ste poškodili truck, zásielku a môžete reštartovať. Občas narazíte na neviditeľnú prekážku a situácia sa opakuje. Objekty doskakujú príliš neskoro, čo je úsmevné hlavne pri betónových zátarasách, ktoré sa pred vami objavia až v momente, kedy do nich nabúrate. Nehovoriac o snehu, ktorý je síce fajn, ale stopy v ňom zanecháva napríklad len truck, príves už nie.

Absolútne nezvládnutý technický stav vás doženie k nutným reštartom celej hry. Uloženie pozície nič neznamená. Po jej nahratí sa takmer vždy truck ocitne niekoľko desiatok metrov nad zemou alebo bez kolies, s úplne poškodeným tovarom, nereagujúcimi príkazmi a podobne. Prvýkrát sa zasmejete, druhýkrát vzdychnete. Keď ako recenzent musíte mnohokrát reštartovať celú zákazku, vrátiť sa v čase o niekoľko desiatok minút späť a znovu a znovu prechádzate tú istú trasu, začnete premýšľať nad tým, či to skutočne stojí za to. Čistý herný čas bol približne 70% z celkového hrania. Neustále sa to spomaľuje, bojíte sa o to, aby vám to nespadlo, neviete či môžete uložiť pozíciu (to len raz alebo dvakrát za prevoz, aby to bolo vzrušo, inak sa hra ukladá automaticky, no load tejto pozície sa mi ešte nikdy nepodaril bez toho, aby nenastal rage quit). Gollum bol po vydaní oproti Alaskan Road Trucker dokonalá hra.

Kilometre na navigácii nesúhlasia s tým, čo vám ukazuje tachometer na počte odjazdených míľ. Jednoducho to nesedí. Niekedy vás hra nepustí vyspať sa, pretože zaryto tvrdí, že ste ako rybička, hoci by ste si potrebovali na pár hodín schrupnúť. Navigácia vo všeobecnosti blbne viac ako by bolo vhodné. Občas vypadne mapa ako podklad a ukazuje sa vám len trasa na prázdnom pozadí. Inokedy úplne zamrzne – hlavne ak si zvolíte alternatívnu trasu a možnosť prepočítania akoby neexistovala. Podklad, čiže mapa pod navigáciou, nezodpovedá skutočnej trase po ceste a nie sú na nej niektoré zákruty, takže sa musíte orientovať podľa vyznačenej trajektórii, po ktorej máte ísť. Podobných drobností by sa dalo nájsť milión a jedna. Je to zbytočné, ide o technický a nelogický odpad.

A pýtate sa, ako dopadlo oslavované RPG, survival a pobehovanie po vlastných? Získavanie skúseností a zlepšovanie postavy už bolo načrtnuté. Je odfláknuté, fádne mizerným výberom vylepšení. Survival je obmedzený na zdravie (znižuje ho hlad, zima a nedostatok spánku), nasýtenie (musíte kupovať a požívať potravu v rôznych formách a skupenstvách) a energiu, ktorú zvyšujete spánkom. Môžete uľahnúť v kabíne, ale energia sa vám naplní maximálne na 80% a trvá to. Oproti tomu v moteloch, kde platíte nemalé peniaze, je to lepšie. Samozrejme, ostanete vo svojom miláčikovi, pretože miest na odpočinok je málo.

Alaskan Road Truckers
Alaskan Road Truckers Na Aljaške toho veľa na pozeranie nenájdete.
Na Aljaške toho veľa na pozeranie nenájdete.


Alaskan Road Truckers Jeden z tradičných úkazov po nahraní pozície.
Jeden z tradičných úkazov po nahraní pozície.


Alaskan Road Truckers Fotomód hra neobsahuje, ale je to vlastne aj dobre.
Fotomód hra neobsahuje, ale je to vlastne aj dobre.





Nakupovanie jedla a rôznych potrieb pre kamión sa deje na benzínových pumpách, kde skôr nájdete instantné jedla, ktoré nepotrebujete zohrievať, no zároveň vás príliš nezasýtia alebo v obchodoch, kde majú pestrejšiu ponuku. Kúpite si mrazené lazane, pizzu, mäsové guľky a zopár ďalších, dáte do mikrovlnky, prejde pár sekúnd a môžete jesť. Survival taký prepracovaný, že The Long Dark ide z môjho disku. Do kamiónu budete dokupovať olej, chladiacu zmes, sadu na opravovanie, sviečky, stierače, kryt na chladič, reťaze na kolesá a určite si vezmite aj motorovú pílu či teplejšie oblečenie. Motorovka je super. Ak na cestu spadne strom (skrátka sa to občas deje), tak ho buď obídete (ostatné autá sa otáčajú a idú späť, hoci miesta na prejdenie je tam dosť) alebo si aktivujete schopnosť používania motorovej píly, zakúpite si túto krásku a strom odstránite. Čiže vystúpite z kamiónu, prídete k stromu, stlačíte E, náš hrdina naštartuje kutilského miláčika od čias Dooma, otočí sa o 360 stupňov a strom je preč.

Keď som už naznačil ovládanie samotného humanoida, tak to dorazím. Nevie behať, niekedy prejde cez plot, inokedy zas nie, kamera skáče v uzavretých priestoroch ku stropu a točí sa, mení smer bez toho, aby ste hýbali myšou. Inak tlačidlá na myške nepotrebujete, aktivovanie je nutné klávesom E. Ak vám dochádza nafta, ide sa na pumpu. Na stojane zvolíte objem pohonných hmôt (držíte šípku vpravo na stojane). Potom vezmete palivovú pištoľ (nasmerujete kurzor na správne miesto a stlačíte E), strčíte ju do nádrže (kuk a E) a čakáte. Dotankujete, pištoľ vezmete (a znovu) a vložíte ju späť na stojan (a ešte raz). Zapájanie prívesu prebieha nasledovne: pripojíte ho (opakovanie je matka múdrosti), potom zdvihnete podpery (tentoraz E držíte) a potom zapájate káble. Zelený do zelenej dierky a červený do... a všetko sledujete v rovnako nudných a zdĺhavých animáciách.

Do obchodu fyzicky vojdete (dvere nemusíte otvárať, prejdete skrz), idete k regálom a priamo  pri nich okamžite platíte. Žiadny nákupný košík, proste klikneš a platíš. Aký je teda rozdiel, keby vodič ostal v kabíne a nakúpil cez menu? Asi by to bolo príliš jednoduché, užívateľsky príjemné, nezdržovalo by to od zbytočných činností vo svete, kde sa nič nehýbe. Je fajn, že ak potrebujete doliať olej, tak otvoríte kapotu a potom držíte kláves pre doplnenie. Ale bolo to nutné? Opravovanie je prevedené v najstupídnejšej QTE: držíte E a v správny moment tresnete do medzerníku. Zle? Tak celé ešte raz. Panebože, Maria, Jozef a tri hrdličky! Keď už nám to musíte dávať do hry, vezmite si príklad z House Flippera. Otrasné, zdržujúce, nudné a frustrujúce. Ďakujeme za možnosť vystúpenia z vozidla. Bonus? Ak odstránite z chladiča ochranný plášť pred zimou a inventár máte náhodou plný, tak proste plášť zmizne, pretože nemáte miesto, kam ho uložiť. Pozerám na kamión a jeho prázdnu kabínu, potom zas späť na chladič, na zem, na kamión. Ach.

Alaskan Road Truckers
Alaskan Road Truckers Kde mám dvere? A vlastne čo to mám s rukami? A preboha čo mi to trčí z brucha???
Kde mám dvere? A vlastne čo to mám s rukami? A preboha čo mi to trčí z brucha???


Alaskan Road Truckers Klasika na ceste, AI vodičov prerazila absolútne dno.
Klasika na ceste, AI vodičov prerazila absolútne dno.


Alaskan Road Truckers Prepravovať budete rôznorodý tovar.
Prepravovať budete rôznorodý tovar.




Alaskan Road Trucker je pokusom priniesť niečo nové, avšak v konečnom výsledku autori spackali všetko, čo mohli. Mapa je príliš malá a zjednodušená, prostredie monotónne. Jazda kamiónom začne byť zúfalo repetitívna, pretože si vypnete ostatnú dopravu, ktorá sa správa stupídne. Nové herné prvky sú zbytočné, pretože len plávajú po povrchu a neprinášajú žiadnu bonusovú hrateľnosť. Všetko kazia všadeprítomné chyby, zaseknutia, ktoré vás nútia vracať sa späť v progrese. Alaskan Road Trucker sa napriek takmer desiatim záplatám od vydania nedá odporúčať. Aby toho nebolo málo, nebudete tu jazdiť po žiadnom zamrznutom jazere.


napísal kordi 7.11.2023
Páči sa mi!
4.0
Vo svete
n.u
Ohodnotiť
ALASKAN ROAD TRUCKERS
+ Aljaška
+ striedajúce sa ročné obdobia
+ pestrosť v transportovaných produktoch
- technické spracovanie a problémy
- mizerná optimalizácia
- AI vodičov
- mŕtve prostredie
- zbytočný survival
- vystupovanie z trucku je ako za trest
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i7-6700/Ryzen 5 3600, 16 GB RAM, GeForce RTX 2060, 35 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i7-9700/Ryzen 5600, 16 GB RAM, GeForce 3060, 35 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: PlayWay S.A. / Westend Studio
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. október 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20032)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk