HAUNTED HOUSE

HAUNTED HOUSE

8.0

Strašidelne zábavný dom duchov

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie strašidelný dom, predstavím si hororové hry a podpriemerný film s Eddie Murphym. Tu a teraz ale budeme rozoberať akčnú roguelite od Atari, ktorá vychádza zo staršej klasiky. V našej redakcii sa síce chvíľu povaľovala bez toho, aby o ňu niekto prejavil záujem, ale som rád, že ma počkala a napokon som si ju aj užil. A verím, že kto ju skúsi, ten si ju tiež obľúbi.

Dievčinka Lyn s jej kamarátmi vstúpi do domu svojho strýka, hľadača pokladov. Vzápätí zisťuje, že sídlo je plné duchov a musí tam oslobodiť nielen svojho strýka, ale priateľov, ktorí sa zrazu stratili. S Lyn budete prechádzať cez procedurálne generované miestnosti (týka sa to hlavne ich prepájania a úloh), pričom v každej musíte nájsť spôsob ako otvoriť uzamknuté dvere s fialovým povlakom. Takto sa dostanete do ďalších komnát a musíte vyhľadať potrebné veci a konfrontovať sa s bossmi.

Jednotlivé miestnosti majú menšiu či väčšiu rozlohu, je v nich plno nábytku a ďalších vecí. Ale predovšetkým sú tam rôzne druhy duchov a pasce. Na otvorenie dverí musíte splniť úlohu, ktorá je požadovaná v danej izbe. Niekedy musíte otvárať truhlice a nájsť v jednej z nich magickú sošku, modlu, ktorú potom umiestnite na podstavec. Inokedy treba zlikvidovať označených duchov, aj keď bežne sa im snažíte skôr vyhýbať. Alebo je zadaním prežiť minútu v miestnosti, kde sa objavujú potvory ako na bežiacom páse. Prípadne je vašou úlohou chytiť zlodeja s kľúčom.

Haunted House
Haunted House Monštrá majú označený uhol pohľadu, tadiaľ rozhodne nechoďte.
Monštrá majú označený uhol pohľadu, tadiaľ rozhodne nechoďte.


Haunted House V tejto miestnosti treba nájsť v truhliaciach modlu a umiestniť ju na podstavec.
V tejto miestnosti treba nájsť v truhliaciach modlu a umiestniť ju na podstavec.


Haunted House Baterka slúži na likvidovanie monštier aj uvoľnenie magických lámp.
Baterka slúži na likvidovanie monštier aj uvoľnenie magických lámp.





Občas sa máte dotknúť tajomného rubína, ktorý prepája reálny svet s dimenziou duchov a vtedy treba nájsť druhý rubín na cestu späť z miestnosti plnej pascí. Napokon to môže byť ešte aj rozsvietenie magických lámp tak, že ich zbavíte fantómových reťazí. Okrem toho, hlavne pri bossoch, sú to nejaké špecifické zadania, aby ste ich porazili. Po splnení cieľa sa spravidla miestnosť okamžite vyčistí od všetkých duchov a zostanú po nich mince. A môžete už v pokoji prehľadať truhlice, kde nájdete užitočné predmety. Vrátane špeciálnej truhlice za odmenu. Ale pozor, pasce zostávajú aktívne a treba rýchlo cez ne prebehnúť alebo ich prekonať kotrmelcom. A potom šup do ďalších dverí.

Ako si máte počínať, vám v niekoľkých úvodných miestnostiach poradí malý priateľský duch Spooky. Potom to bude už len na vás. Väčšinou je vhodné postupovať nenápadne, zdolať pasce a obchádzať duchov, ktorí vás môžu vidieť, kráčať po špičkách a nezhadzovať pritom okolité predmety, aby vás nepočuli a neprebudili sa spiaci duchovia. Stretnete sa aj so zelenou potvorou, ktorá po sebe zanecháva spomaľovací sliz, inokedy sú to malé hlodavce, ťažkopádne monštrá vytvorené v laboratóriu. Neskôr prídu na rad netopiere, strašidelné bábiky, slepé postavy, ktoré ale o to lepšie počujú cez veľké lieviky, ktoré majú namiesto uší. Nepríjemné sú potvory naťahujúce paprče z obrazov a sôch. A potom sú to aj ďalšie kreatúry. Líšia sa svojou rýchlosťou, útokmi, spôsobom pohybu.

Špecifické sú stretnutia s bossmi, pričom vždy ich najprv objavíte v miestnosti s rôznymi uličkami, kde musíte nájsť tri boss artefakty a potom uniknete odomknutými dverami. Pri druhom stretnutí už nastáva súboj, respektíve priama konfrontácia, kde proti bossovi využijete tie tri predmety, ktoré ste predtým našli. Po porazení bossa získate jeden z dôležitých úlomkov a už sa do predošlých miestností ani po vašom úmrtí vracať nemusíte a čakajú vás nové priestory aj protivníci.

Stealth systém je pomerne jednoduchý, ale dostatočne efektívny. Okrem tichého našľapovania využijete aj rôzne predmety na odlákanie duchov. A keď vás už odhalia, môžete skúsiť pobehnúť a nejako sa im stratiť z dohľadu. Alebo ich zlikvidovať. Na elimináciu duchov použijete koncentrovaný lúč lampáša - svojej baterky, ktorá postupne vyťahá z ducha všetku jeho energiu. Väčšinou je to však ťažšie, ako sa zdá. Ducha zajaca síce odprášite pomerne rýchlo a aj prekvapenie potvory odzadu je efektívne, ale mnohé monštrá sa na vás vrhnú a uberajú vám život. Na tie ale môžete vrhať pasce, ktoré nájdete v truhliciach alebo nakúpite. Kačička je na odlákanie, iné veci omráčia, vyplašia, zmenšia, alebo zmrazia ducha a vy máte chvíľu čas na jeho spacifikovanie. Objaviť môžete aj papučky na tichý pohyb, jedlo, ktoré dopĺňa stratené srdiečka zo života a rôzne ďalšie doplnky.

Lenže máte obmedzený inventár a nosiť so sebou smiete spočiatku len tri veci. Preto si treba niekedy rozmyslieť, ktoré to budú a ktoré viac využijete. Tento problém neskôr už odpadá, respektíve nie je taký veľký a celkovo si postup viete uľahčiť. Po každom úmrtí vás síce hra vráti do hlavnej haly a sériu miestností musíte prechádzať odznova, navyše sú už inak generované. A k tomu stratíte aj vyzbierané veci a mince. Avšak v hale, okrem pár iných postáv, nájdete aj obchodníka, ktorý vám predá vylepšenia za nájdené drahokamy – tie  vám zostávajú aj po úmrtí.

Dá sa opakovane, ale za viac kameňov, vylepšovať život, stamina, sila lampáša, stealth, ako aj pridať sloty do svojho skromného inventára. To už sú potom ďalšie pokusy o niečo jednoduchšie. Drahokamy získate z niektorých truhlíc, ale aj ako odmenu za zbieranie a odovzdanie niečoho špecifického hŕstke živých postáv v dome. Konkrétne sú to stratené mačičky pre starú pani, kazety s videohrami pre zberateľa Tobiasa a riad pre kuchára.

Haunted House
Haunted House Vylepšenia za drahokamy sú permanentné. Všetko ostatné sa po úmrtí zresetuje.
Vylepšenia za drahokamy sú permanentné. Všetko ostatné sa po úmrtí zresetuje.


Haunted House Táto pani sa vám odvďačí za každú nájdenú mačičku.
Táto pani sa vám odvďačí za každú nájdenú mačičku.


Haunted House Bossovia sú v podstate milí a majú radi deti... svojím spôsobom.
Bossovia sú v podstate milí a majú radi deti... svojím spôsobom.





Z haly sa dostanete aj do podzemných pivničných priestorov s niekoľkými dverami. Tie sú zamknuté, ale neskôr získate kľúče, ktorými ich odomkýnate. Tam vás čakajú extra miestnosti, v ktorých musíte vypátrať svojich uväznených kamarátov a splnením určitej úlohy ich oslobodíte. Potom získate možnosť v hale si prepínať postavy a s tou, čo si zvolíte, pokračujete v potulkách. Deti sa líšia vzhľadom, ale hlavne parametrami. Napríklad niekto má menej srdiečok, ale silnejšiu lampu a rýchlejší pohyb. Vylepšenia zakúpené za drahokamy však platia pre všetkých.

Progres, štatistiky a údaje sa zaznamenávajú do vášho notebooku. Okrem neho vám pomáha ešte mapka, ktorá sa automaticky dokresľuje pri vstupe do ďalších miestností. Náročnosť ako taká nie je vysoká, avšak pri prechádzaní toľkými komnatami sa skrátka bežne stane, že niektorú nezvládnete, a tak musíte prechádzať od začiatku celú vymedzenú pasáž. Je to však roguelite a s tým treba počítať. No srdiečok je dosť a znesiete niekoľko zranení, obzvlášť po upgradovaní a určité miestnosti sa dajú prejsť doslova za niekoľko sekúnd. Napríklad chytenie zlodeja býva veľmi rýchle. Alebo keď máte šťastie, modlu nájdete hneď v prvej truhlici a už ju len rýchlo šupnete na oltár.

Hra je izometrická a pohyb nie je úplne najkomfortnejší – minimálne pri používaní klávesnice. Väčšinou totiž pri prechádzaní uličkami a cez pasce musíte ísť šikmo, čo dosiahnete kombináciou dvoch klávesov, prípade tretieho s behom. Na druhej strane, väčšinu ostatných aktivít viete pohodlne vykonať dobre implementovanou myšou. Samozrejme, môžete si namiesto toho zvoliť autormi odporúčaný gamepad. Spoločným problémom však zostáva mierenie na duchov baterkou. Podľa nie celkom jasného lúča neviete presne, kam smeruje a nie je tu ani kurzor, čo by vám zameral cieľ. Ojedinelým problémom môže byť ešte zaseknutie o nábytok alebo veci naokolo. Raz sa mi stalo, že som sa z takejto polohy nevedel dostať a musel som ukončiť svoj pokus a oživiť sa v hale. Samozrejme, miestnosti sa potom zresetovali. Inokedy zostal zakliesnený duch. 

Haunted House
Haunted House Všetky potrebné údaje a informácie sú tu.
Všetky potrebné údaje a informácie sú tu.


Haunted House Ďalšie truhlice a snáď aj zaujímavý obsah.
Ďalšie truhlice a snáď aj zaujímavý obsah.


Haunted House Tento chlapec má veľa života, len je pomalší. Je to jedna z postáv, za ktorú môžete hrať, keď ju oslobodíte.
Tento chlapec má veľa života, len je pomalší. Je to jedna z postáv, za ktorú môžete hrať, keď ju oslobodíte.




Grafika je pekná, farebná, izometrická. Taká hravá až rozprávková. I keď v neskorších miestnostiach už aj trochu temnejšia. Strašidlá vám môžu spôsobovať problémy, ale vlastne nie sú strašidelné, niekedy sú dokonca roztomilé. Ak už vás mykne, je to vtedy, keď sa po vás natiahnu ruky z obrazu či sochy a musíte sa z nich vymaniť. Neskôr s tým už ale počítate, tak vás to už neprekvapí, ale vie vás to nepekne zdržať a raniť. Nastavenia v menu sú veľmi symbolické. Hudba v pozadí príležitostne dotvára atmosféru. Celé je to vlastne taká paródia strašidelného domu – niečo ako keď pozeráte Scooby Doo, len menej pritiahnuté za vlasy.

Haunted House prináša príjemný a nenáročný stealth v strašidelnom dome. S príležitostným lovom duchov,  otváraním truhlíc s užitočnými predmetmi a skúmaním náhodne generovaných miestností. Zabavia sa mladší aj starší hráči. Je to celkom fajn aj na zoznámenie s roguelite/ roguelike žánrom a jeho špecifickými pravidlami – a hlavne bez prehnanej náročnosti. Niežeby ste niekedy nezlyhali a nemuseli sa snažiť, ale je to predovšetkým zábava - taká roztomilo strašidelná.


napísal uni 3.1.2024
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
HAUNTED HOUSE
+ výzvy v strašidelnom dome so stealth prvkami
+ niekoľko hrateľných postáv a vylepšenia, ktoré uľahčia ďalší postup
+ príjemný vizuál a dobrý dizajn miestností
+ rozumne nastavená obťažnosť a dobrý vstup do roguelite žánru
- zlé zameriavanie baterkou a trochu nekomfortné ovládanie
- občas zaseknutie postavy alebo iné chyby


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Atari / Orbit Studio
Štýl: Akčná Adventúra / Roguelite
Dátum vydania: 12. október 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19986)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk