GRAVEN

GRAVEN

8.0

Kňaz-vyvrheľ vystavený skúškam v boji

Recenzia na PC verziu

Vydavateľ 3D Realms zažíva v súčasnosti slušný comeback hlavne vďaka retro FPS aka Boomer-shooter, ktoré sú stále viac a viac populárne a vedia im prísť na chuť aj noví a mladí hráči. Keďže tí starší fanúšikovia retro hier si radi zaspomínajú a mladým sa páči rýchla a svieža akcia, tým pádom vydavateľstvo 3D Realms by rado vyhovelo každému, a tak sa nebojí brať do svojho katalógu retro projekty rôznych chutí a žánrov. Napr. Ion Fury je pre milovníkov Duke Nukem 3D, Cultic pre fanúšikov hry Blood a najnovšie Graven, ktorý prešiel nedávno z predbežného prístupu do plnej verzie, je pre nadšencov klasík ako Heretic alebo Hexen.    

Štúdio Slipgate Ironworks už niečo dokázalo na hernom trhu a mieni aj naďalej prinášať iba kvalitné produkty. Svoj posledný počin Graven sa autori odhodlali posunúť do plnej verzie a aj keď pár chýb by ešte bolo treba upraviť, myslím si, že ich posledný počin plnohodnotne pobaví. 

V akčnej adventúre z pohľadu prvej osoby na vás čaká akcia, záhady a slušný fantasy príbeh. Preskúmate temný svet ako muž viery s veľkou silou zbraní a mágie. Zabojujete s hrôzami ľudstva, pliagy a divočiny v temnom prostredí stredoveku, kde je už, zdá sa, všetko stratené. Ako verný kňaz ortogonálneho rádu ste vyhnaní na smrť kvôli obrane blížneho. Svoj exil začínate v malom člne, unášanom na močiari, kde vám spoločnosť robí len starý prievozník. Po priplávaní do prístaviska mesta vás varuje pred tamojším zlom a  popraje veľa šťastia. S tajomnou palicou a knihou kúziel už bude len na vás, akou cestou sa vydáte, komu zmiernite utrpenie, ako odhalíte klamstvá a rozdrvíte skazu, ktorá zasahuje do samotnej reality.

Graven
Graven Cením si úprimnosť NPC postáv.
Cením si úprimnosť NPC postáv.


Graven Hra vás prekvapí aj niekoľkými hlavolamami.
Hra vás prekvapí aj niekoľkými hlavolamami.


Graven Hru Graven si viete užiť aj v kooperačnom režime.
Hru Graven si viete užiť aj v kooperačnom režime.





Graven sa prezentuje ako spojenie medzi modernými vývojovými nástrojmi a technikami s výraznou estetikou hier z konca 90-tych rokov. Taktiež láka návrhmi postáv od známeho tvorcu Chucka Jonesa (Duke Nukem 3d, Half-Life) a hlasovým talentom Stephana Weytea (Blood, Fire Emblem, Dusk).

Už hneď na začiatku vpadnete do hustej atmosféry sveta Graven plného ľudských pozostatkov a osadenstva, ktorého nádej už dávno upadla. Po vyskúšaní základných pohybov a interakcií s predmetmi s vašou prvou zbraňou v okolí prídete na to, že ide o klasickú strieľačku z prvej osoby a ničím sa nelíši od iných. Je veľmi dobre zistiť hneď na začiatku, že rozbité predmety v sebe ukrývajú zlaté groše, liečivé a magické odvary, ale aj poriadnu dávku dynamitu, ktorá vám vie ubrať kompletne celý život. Po navolení inventára sa vám ponúkne aj malý tutoriál v podobe spisu, kde sa dozviete, čo všetko dokážete s vašou postavou. Mali by ste si ho aspoň zbežne prečítať, vyhnete sa tak zbytočnej smrti.

Vašou prvou úlohou je sa dostať do mesta. Avšak strážcovia pri bráne vás tam zadarmo nevpustia. Musíte pre nich, ako aj pre mesto, niečo spraviť. Samozrejme, pôjde o špinavú prácu a následne sa z vás stane žumpár-potápač. Pod mestom je totiž veľká kanalizácia, ktorá sa nánosmi odpadu upchala. Keď sa chcete stať váženým hosťom mesta, neostáva vám nič iné, ako tento humus pekne vyčistiť. V prvej misii sa tak lepšie zorientujete v prostredí. Zistíte, že okrem vašej bakule viete využiť na obranu vaše končatiny na údery a kopance.

Zo začiatku mierne poblúdite, keďže v hre chýba mapa a ukazovatele smeru tvorcovia pravdepodobne úmyselne nepridali. Orientácia bude len na vás ako aj samotná interakcia s výbušnými sudmi, ktoré potrebujete ručne umiestniť na dané miesto, aby ste nimi odstránili zasypaný odpad. Mierne vás potrápia nepriatelia v podobe zombíkov, ktorí sa budú obnovovať na rovnakých miestach, ale za to budete po ich zabití odmenení zlatým platidlom.

Váš indikátor života a many nájdete, pochopiteľne, na spodnej lište a aj keď často naň nebudete pozerať, HUD spĺňa svoju úlohu a dá vám slušný prehľad. Okrem typu zbrane, ktorú práve držíte v ruke, vám ukáže, aké máte odvary vo svojej zásobe a ich počet. Po dokončení práce inštalatéra sa dostanete do mesta a vaše možnosti sa rázom rozšíria. Môžete sa dať do reči s obyvateľmi, ale väčšina vám odpovie len jednoducho s deprimovaným výrazom tváre. Avšak nájde sa aj pár viac pozitívne naladených ľudí, ktorí vám dajú nejakú tú misiu, radu alebo ponúknu službu či tovar. U miestneho kováča si viete kúpiť, opraviť alebo vylepšiť zbroje a zbrane. Obďaleč u mastičkára si viete zaobstarať za zlato rôzne odvary a čarovne listy s kúzlami do vašej knihy. No a v krčme…však viete čo. Za zmienku stojí jediná plne pozitívne naladená postava v podobe psa, ktorého keď pohladíte, doplní vám z nejakého dôvodu manu na maximum.

Opis misií je síce stručný a jednoduchý, avšak nie vždy úplne jasný. Na stenách a v rôznych interiéroch viete nájsť všelijaké zdrapy papierov, ktoré zväčša slúžia len ako opis niečoho viditeľného alebo vám trochu rozšíria príbeh sveta okolo vás. Niekedy však ukrývajú mapu alebo informácie o tajnom zákutí či predmetoch. Keď sa rozhodnete pustiť do ďalšej misie za hradbami mesta, váš skutočný boj práve začne. Zo začiatku na vás budú nepriatelia vyskakovať postupne, ale neskôr budete viac utekať ako útočiť. Našťastie, budete pripravení, v čom vám určite pomôžu rôzne typy zbraní. Spomínaná bakuľa rozdrví pomerne rýchlo zopár hláv pomalým zombíkom. S mečom to ide taktiež, ale lepší efekt má s vylepšeniami. Kuša vám pomôže proti nepriateľom na diaľku a okrasná forma brokovnice odstaví aj tých náročnejších nepriateľov. Samozrejme, cestou naprieč špinavými ulicami, tmavými temnicami, jedovatými močiarmi alebo bojovými poľami naďabíte aj na iné typy zbraní, ktorých možnosti si budete môcť vyskúšať ihneď pri ich nájdení. 

Kapitola sama osebe je čarovná kniha, ktorá spotrebúva vašu nájdenú červenú alebo modrú manu, podľa typu daného listu či kúzla. Totiž vašej knihe chýbajú listy a vašou hlavnou úlohou je ich nájsť. Každý nájdený list vás obdarí určitým kúzlom, ktoré sa dá využiť ako zbraň proti nepriateľom, ale aj pomôže pri riešení hádanky, otvorí určité dvere alebo spustí mechanizmy. Napr. kúzlo ohňa popáli nepríjemných záporákov, ale viete s ním aj zapaliť drevené prekážky a výbušné sudy. Elektrické kúzlo oťapí postavy, ale aj pomôže spustiť mechanizmus na otváranie dverí.

Graven
Graven Interakcie s NPC postavami zažijete ako pasívne, tak aj aktívne.
Interakcie s NPC postavami zažijete ako pasívne, tak aj aktívne.


Graven Inventár je jednoduchší, ale zato prehľadný.
Inventár je jednoduchší, ale zato prehľadný.


Graven Dizajn levelov je na slušnej úrovni a skvelo dopĺňa atmosféru.
Dizajn levelov je na slušnej úrovni a skvelo dopĺňa atmosféru.





No a nakoniec tu máme odvary, ktoré je skvelé mať vždy poruke. Okrem ozdravenia a doplnenia many si pochutnáte na vodičkách, ktoré vám pomôžu napr. sa presúvať cez kyslé močiare bez ujmy na zdraví, dajú vám dočasnú nesmrteľnosť alebo vám vylepšia niektoré vaše vlastnosti. Tieto predmety si viete uchovať v obmedzenom inventári, čo môže robiť problém, keď si chcete urobiť úplnú zbierku zbraní a možných kľúčových predmetov, ktoré budete potrebovať na zdolanie misií. Hra nezabudla ani na jednoduché, ale zato zaujímavé hlavolamy, ktoré si často neužijete, ale osviežia hrateľnosť.

Chcel by som pochváliť dizajn nepriateľov, ale nemôžem, keďže v skutočnosti sú to len tie štandardné šablóny, čo vidíte v podobných hrách. Hra ponúka 20 rôznorodých nepriateľov a troch bossov, ale okrem útokov vás ničím neprekvapia. Zombíci, čudné štvornohé obludy, ktoré pôsobia ako vyholené medvede, kostlivci s ručnými zbraňami, malé lietajúce draky s ohnivými pľuvancami a, samozrejme, temní rytieri, ktorí vám znepríjemnia výlet naprieč stredovekom. 

Naopak, musím pochváliť dizajn úrovní a tú nostalgickú grafiku ako z 90-tych rokov. Jednotlivé levely sú pekne členité, dobre vyskladané a esteticky slušne upravené. Prostredia, ktoré budete objavovať, dýchajú stredovekou atmosférou, sú plné smrti a zúfalstva a sú zosobnené ruinami, zničenými ulicami, na ktorých nájdete už len kopy mŕtvych ako jedlo pre krkavce. Na to, že hra nevyužíva moderné technológie, pôsobí vcelku detailne, má síce obmedzenú, ale pestrú farebnú škálu, aj keď jednotlivé pixely nebudete musieť dlho hľadať. Zvuk je na vysokej úrovni, ako aj hudba, ktorá nielen dopĺňa atmosféru, ale sa aj skvelo prispôsobuje prostrediu a akcii, v ktorej sa vaša postava práve nachádza.

Graven
Graven Magická kniha vám nielen pomôže proti nepriateľom, ale aj pri postupe hrou.
Magická kniha vám nielen pomôže proti nepriateľom, ale aj pri postupe hrou.


Graven Magické odvary sa vám zídu aj počas boja.
Magické odvary sa vám zídu aj počas boja.


Graven Môžem povedať, že čítanie z knižky nepriateľov pekne striaslo.
Môžem povedať, že čítanie z knižky nepriateľov pekne striaslo.





Veľkým mínusom je však ukladanie pozície, ktoré nie je veľmi vyvážené. Hru si neviete ukladať ako chcete, ale ani načítať uloženú pozíciu po smrti. Pri postupe hrou nachádzate automatické ukladacie body, v ktorých sa objavíte, keď vaša postava umrie. Avšak, keď hru vypnete a zapnete, znovu sa vaša postava objaví nie na poslednom ukladacom bode, kde ste boli, ale na kľúčovej pozícií, ktorá môže byť vzdialená od vášho posledného pôsobenia. Potom vám neostáva nič iné, len sa zase prepracovať tam, kde ste naposledy skončili. Aby toho nebolo dosť, pri každej smrti vám hra odoberie určitú sumu vašich nájdených grošov a vhodí vás na posledný bod s rovnakým stavom predmetov, ako ste mali tesne pred porážkou. To znamená, že keď ste pred smrťou vystrieľali všetku muníciu a použili všetky odvary, na nahranom bode budete na tom rovnako. Našťastie, použiteľné predmety sa objavujú po určitom čase znova v prostredí, ale taktiež aj nepriatelia. Postup v hre si však viete spestriť kooperačným režimom pre až siedmich hráčov, ktorí sa k vám môžu pripojiť hocikedy a pomôcť vám tak s tuhšími nepriateľmi.

Graven je kvalitným prírastkom v ponuke FPS,  dáva férovú výzvu a poteší najmä fanúšikov fantasy hororových hier a temného stredoveku. Síce môže odradiť svojou neprehľadnosťou v prostredí a čudným typom ukladania pozície, ale rozhodne pobaví starších aj mladších hráčov a za slušnú cenu.          


napísal jinxed 20.2.2024
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
GRAVEN
+ dizajn úrovní
+ atmosféra
+ hudba, zvuk
+ akčná stránka
+ kooperatívne hranie
+ zbrane a ich alternatívne režimy streľby
- ukladanie pozície
- neprehľadné, žiadna mapa
- nedostatočný opis misií
- len štandardný dizajn nepriateľov
- občasné bugy a glitche


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 3D Realms / Slipgate Ironworks
Štýl: Akcia
Early Access od: 26. mája 2021

Dátum vydania: 23. január 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk