BRÁNY SKELDALU 2 : PÁTÝ UČEDNÍK

BRÁNY SKELDALU 2 : PÁTÝ UČEDNÍK

7.0

Recenzia na PC verziu

Napoleon Games, České vývojárske štúdio asi predstavovať  nemusíme. Že nepoznáte? Tak potom stačí spomenúť čistokrvný dungeon Brány Skeldalu. Už to zapína? Aha, kto stojí tím ľudom na kábloch? Brány Skeldalu sa stali okamžite  po vyjdení veľmi populárnymi aj medzi RPG negatívnymi jedincami. Proste bola to klasika a ešte k tomu česká. Keď sa začali objavovať prvé informácie o pokračovaní Brán Skeldalu, mnohých isto zarazili. Brány Skeldalu (BS2) totižto už nejdú po stopách staršieho brata, ale razia si cestu na poli adventure/RPG. Spoločné tak zostáva iba príbehové prepojenie medzi oboma dielmi.

Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník
Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník
Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník

 

A tak sa vrátil Warhagem, jediný preživší člen družiny, ktorá bola vyslaná na zastavenie hrozby zo strany šialených mágov, ktorí chceli otvoriť bránu do dimenzie Zohar. Každí v Moharne ospevoval hrdinské činy Warhagema, dostalo sa mu odmeny a právomocí po akých ani nesníval. Prahnúc po väčších privilégiách začal používať nekalé praktiky hodné zloducha. V Moharne zavládla panika a strach, ľudia sa báli vychádzať na ulicu, alebo sa čo i len zasmiať. Wahargem mal všade špehov a tí mu verne slúžili. Ľudí, ktorí mu neboli po vôli sa záhadne strácali nevedno kam. Jedného pekného večera sa vydal relaxovať do miestneho pohostinstva aj Engeor so svojimi spolužiakmi magickej univerzity. Posilnený alkoholom sa začala hádka medzi zástancom Wahargema a Engeorom, ktorý ním pohŕdal a bol zásadne proti tyranii. Engeor sa po prebudení ocitá na záhadnom mieste, v zajateckom tábore.

 

BS2 ťažko zaradiť do niektorej kategórie, zaškatuľkovať jednoducho nejde. Na začiatku sa tvári ako obyčajná adventúra páchnuca po RPG prvkoch, neskôr sa pridávajú prvé kúzla a ku koncu bez mágie nespravíte ani krok. Previazanosť týchto dvoch žánrov je cítiť od samého začiatku. Za každú akciu (zobranie predmetu, jeho kombináciu s iným alebo použitím, za úspešný súboj) ste obdarený Trofejou, (náhrada skúsenostných bodov) pomocou ktorých sa vyvíja postava. Pri dosiahnutí určitého počtu trofejí, sa dostávate na vyšší level, tým vám stúpajú HP a mana pool. Znovu sa tu objavuje živlová mágia podobne ako to bolo v prvom dieli. Je rozdelená na päť tried : Oheň, Voda, Vzduch, Zem a Myseľ, každá obsahuje päť kúziel. Medzi výslednými 25mi kúzlami môžeme nájsť útočné, obranné a podporné. Engeor sa učí kúzla zo zvitkov, nemôže ovládať všetky kúzla naraz, takže sa musí špecializovať iba na vybrané triedy. Pri súboji sa obrazovka rozdelí na kosoštvorce, po ktorých sa pohybujete jak vy, tak aj príšery. Počas bojov sa používa iba mágia, Engeor nemôže používať počas bojov ručné zbrane (keďže je mág), jediným východiskom je striktné používanie kúziel a ich kombinácií. Rovnako nečakajte, že si budete môcť na začiatku hry vybrať povolanie alebo, že si počas hrania priberiete niekoho do partie.

 

   

 

 

Adventúrnej časti nechýba prakticky nič, nevyhnete sa hľadaniu predmetov a interaktívnych miest, kombinácii a používaniu predmetov a rozhovorom, ktoré síce nie sú vetvené, ale dokážu neraz pomôcť pri ďalšom postupe. Obtiažnosť úloh by sa dala klasifikovať ako priemerná, občas môžu nastať zákysy, z dôvodu prehliadnutia predmetu. Treba používať šedú kôru a dôkladne si obzrieť každú lokáciu.

 

Pozrime sa na technické spracovanie. Hru sprevádza naozaj pôsobivá hudba, ktorá navodzuje správnu magickú atmosféru, zvuky sú priemerom. Dabing býva občas postrachom, ale v BS2 je na vysokej úrovni. Hlavnej postave svoj hlas požičal Jakub Sajc. Grafický kabát je šitý horúcou ihlou, jedná sa o najväčší nedostatok. Celá grafika je ručne kreslená, pozadiam chýbajú animácie (čo by ani tak nevadilo), použitý paralaxný scrolling nebol ani jednej z dvoch testovaných zostáv plynulý (čo mohlo byť spôsobené review verziou, z ktorej sa táto recenzia pásala). Animácie postáv pôsobili kostrbato,(nebolo by na škodu keby použili viacero  fáz animácie postáv) navyše všetky sú rozmazané.

 

Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník
Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník
Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník

 

BS2 určite zaujme svojím príbehom a netradičnou kombináciou, ktorá si nájde fanúšikov sama. Niektorých však môže odradiť slabé grafické spracovanie, ale je na každom z vás aby posúdil kvality BS2 sám.

 

Plusy:
+ príbeh

+ hudba

+ kombinácia žánrov

 

Mínusy:
- animácie a
FMV sekvencie



napísal spacejunker 7.2.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
BRÁNY SKELDALU 2 : PÁTÝ UČEDNÍK


RECENZIE HRÁČOV
Brány Skeldalu 2 : Pátý Učedník

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20134)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk