HRÁME SA NA PDA (POCKET PC)

HRÁME SA NA PDA (POCKET PC)

Prvé nakuknutie do sveta Pocket PC hier.

Článok

Personálny digitálny asistent (PDA) označuje typ malých „počítačov", ktorých primárnym cieľom bolo nahradiť papierové diáre a napomáhať v práci top manažérov. Do hry neskôr vstúpil Microsoft so svojim operačným systémom Windows Mobile a zariadenia s týmto softvérovým vybavením dostali názov Pocket PC (Je možné, že sa s pojmami PDA alebo PPC stretávate prvýkrát. V tom prípade vám odporúčam preštudovať si najprv kapitoly „Iné využitie" a „Moja voľba", ktoré by vám mali v dostatočnej miere ozrejmiť, čo sa za tajuplnými skratkami vlastne skrýva). Postupom času prestali byť Pocket PC (PPC) len výsadou bohatých a úspešných ľudí a začínajú sa čoraz viac presadzovať aj medzi mladými ľuďmi a študentmi. Za to môže klesajúca cena, zvyšujúci sa výkon a hlavne široké spektrum využitia. Čo je ale pre nás najzaujímavejšie, PPC sa dajú využiť aj ako veľmi slušná prenosná herná konzola a práve tento fakt sa stal námetom na vznik tohto článku.

Hry


Herných titulov na PPC je nepreberné množstvo, od úplne obyčajných typu „Hľadanie mín", až po komplexné ťahové stratégie. Preto sa budem pár vetami snažiť opísať len tie najkvalitnejšie, ktoré som mal možnosť vyskúšať. Väčšina z nich je portom klasických PC hier, nájdu sa ale aj originál PPC kúsky.

Anthelion: The Galactic Alliance, Anthelion: Celestial Vigilance
Vesmírna séria Anthelion od vývojárov z PDA Mill sa môže pochváliť jedným z najlepších pôvodných 3D enginov, ktoré sú k videniu na PPC formáte. Na jednej z 5 (resp. 10 v druhej časti) vesmírnych lodí budete brázdiť nekonečný vesmír a nakopávať medzigalaktický odpad (space junk :-), pozn. Junker) do zadku. Gameplay je nabitý intenzívnou akciou a súbojov s mimozemšťanmi. Jednoznačná voľba pre všetkých milovníkov vesmírnych simulátorov.

Arvale: Journey of Illusion, Arvale 2: Ocean of Time
Obe tieto výborné RPG má opäť na svedomí firma PDA Mill. Hracia doba týchto titulov sa ráta na desiatky hodín. V obrovskom svete skladajúcom sa z niekoľkých stoviek máp si budete musieť poradiť s tonami nepriateľov (v Arvale 2 je ich cez 400 rôznych typov) pomocou zbraní a mágie. Putovanie po krajine prebieha v top-down pohľade, rozprávate sa s NPC postavami, dostávate questy atď; pri strete s nepriateľom sa prepína do bojového režimu. Tu príde na rad strategické uvažovanie a malá dávka taktizovania.

Sky Force, Sky Force Reloaded
Na žiadnej platforme nesmie chýbať poriadna scrollovacia strieľačka. Sky Force je asi tým najlepším, čo v danom žánri nájdete pre PPC. Stačí si len vybrať jednu z troch rakiet a pustiť sa do boja proti nepriateľom. Zo vzdušných aj pozemných cieľov po vylepšení vypadávajú body a rôzne upgrady. S nimi sa raketa zmení na nástroj smrtonosný stroj... a ďalej si to už viete predstaviť :-).

Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Anthelion 1 a 2
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Arvale
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

SkyForce s pokračovaním

Age of Empires
Tu netreba písať viac, sériu AoE pozná snáď každý. Konverzia na PPC je dotiahnutá do absolútnych detailov, vrátane 3-minútového intra a všetkých zvukov (postavičky sa po nakliknutí ozvú zodpovedajúcim hlasom) z pôvodnej hry. Je možné hrať kampaň alebo samostatné scénare, nechýbajú detailné nastavenia pri skirmish mapách.

Wargus
Nenechajte sa zmiasť názvom, Wargus je starý dobrý Warcraft II prerobený pre PPC pomocou enginu Stratagus. Ponúka kampaň za ľudí a orkov a tiež skirmish zápasy. Jediným väčším nedostatkom je vydávanie príkazov. Ak chcete presunúť jednotku na určité miesto na mape, musíte kliknúť na mapu, potom na ikonu MOVE a až potom na vybrané miesto. Tento systém bol použitý napr. v Dune II, odvtedy sa pohyb/útok v RTS riešil väčšinou kliknutím pravého tlačidla na myši, to však zo zrejmých dôvodov na PPC nie je možné.

Open Transport Tycoon Deluxe
Pre všetkých notorických budovateľov a manažérov poskytne Transport Tycoon nespočetné hodiny zábavy a radosti z budovania automobilových, železničných, lodných aj leteckých liniek. Dokonca je možné importovanie save pozícií z PC verzie Open TTD.

Pocket Heroes
Ďalšia amatérska open source prerábka vám poskytne všetko, na čo ste zo sveta Heroes of Might and Magic zvyknutí. Posledná verzia nesie označenie 0.03a a stále obsahuje veľa chýb, napriek tomu sa dá hrať a oplatí sa ju vyskúšať.

Legacy + datadisky
Pri prechádzaní temných kobiek vytvorených našimi južnými susedmi z RedShift sa nejednému milovníkovi Dungeon Mastera zaleskne v kútiku oka slzička. Legacy je jednoducho klasika ako má byť. Štvorčekový papier ale potrebovať nebudete, v hre totiž okrem všetkých nutností (skillovanie postavy, rozsiahly inventár, množstvo zbraní ...) nájdete aj užitočnú automapu či žurnál s questami.

Ultima Underworld
Ďalší klasický dungeon prerobený pre potreby mobilného hrania. Hrdina musí poskladať 8 magických artiefaktov, aby zabránil zlu ovládnuť svet. Grafická stránka nedosahuje kvalít Legacy, pre RPG pozitívnych je to aj tak nutnosť.

Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Age of Empires, Warcraft
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Transport Tycoon, Heroes
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Legacy, Ultima Underworld

Tomb Raider
Ako vyzerajú Larine prsia na PPC? Tak isto dobre ako kdekoľvek inde. Plne 3D grafika dodáva hraniu úplne iný nádych, ovládanie však už také úchvatné nie je. Titul sa dá ovládať pomocou veľkých dotykových ikôn na displeji alebo ovládacími klávesmi. Ani jedno riešenie nie je úplne ideálne, fanúšikom slávnej série to ale aj tak vadiť nebude.

Worms World Party
Najväčšia zábava pre viacerých hráčov, rýchle a geniálne odreagovanie pre jednotlivca. Kto by už nepoznal militantných červov vybavených zbraňami masovej deštrukcie. V plnej sile obsadili aj formát PPC a výsledkom je vzduch presiaknutý vôňou napalmu, zem posiata nábojnicami z UZI a brokovníc, skrvavené baseballové palice maličké roztomilučké kamenné náhrobky.

Pocket UFO
Jedna z absolútne najlepších hier. Zahŕňa všetky aspekty originálu, stavanie a manežment základní, výskum výrobu, letecké súboje a samozrejme pozemné výsadky. Aktuálna verzia 1.25 opravuje oproti predchádzajúcej množstvo chýb, ale akosi sa pozabudlo na granáty (nedajú sa odistiť a tým pádom ani reálne použiť) a zo základní chybou v programe mizne Elirium.

Pocket Mini Golf + datadisky
Jednoduchá zábava aj pre tých najmenších. Základný Pocket Mini Golf ponúka 48 jamiek, ďalšie sa dajú dokúpiť vo forme ostrovov. Každý je tematicky zameraný na inú oblasť, napr. ľadový alebo vulkanický.

Tony Hawk's Pro Skater 2
Meno famózneho amerického skateboardera dáva tušiť, že si treba nachystať dosku so štyrmi kolieskami. Triky, skoky, grindy, u-rampy, krkolomné pády, rozbité kolená – to všetko si užijete do sýtosti vo výbornej 3D grafike. Daňou za skvelú vizuálnu stránku je vyššia hardvérová náročnosť, odporúča sa procesor tikajúci s frekvenciou okolo 500 MHz.

Tennis Addict
Do zoznamu som zaradil aspoň jednu rýdzo športovú hry. Tennis Addict sa síce nemôže pochváliť licenciou na hráčov a turnajové okruhy, to mu však neuberá na zábavnosti. Zaujímavo je vyriešené ovládanie stylusom, kedy smer pohybu pierkom po displeji reprezentuje smeru úderu a silu úderu ovplyvňujete dĺžkou „nakreslenej“ čiary.

Za ostatné hry vymenujem ešte aspoň hopsačku Rayman, fantastický dungeon Undercroft od českého tímu Rake in Grass (na svedomí majú geniálnu strieľačku Jets'n'Guns), adventúru Gilbert Goodmate, atmosferický Fade alebo akčné peklo v Quake II a Quake III. Medzi pripravovanými titulmi vyniká Pyromania!, ktorý sa necháva inšpirovať legendárnym Falloutom.

Samostatnou kapitolou sú emulátory starších herných zariadení. Bez väčších problémov na svojom PPC rozbeháte hry z GameBoy, GameBoy Advance, rôznych konzol od Segy, ale hlavne z prvej PlayStation. Je to skutočne tak, výkonnejšie modely nemajú problém rozbehnúť všetky tie klasiky z PSX a svoje obľúbené konzolové pecky si budete môcť zahrať kdekoľvek. Osobne som vyskúšal Grand Theft Auto, mlátičku Batman Returns, Final Fantasy: Tactics a Reign of Fire. Všetky hry fungovali bez problémov so stabilným framerate okolo 30 fps.

Geocaching – tak trochu iné hranie


Predstavte si modelovú situáciu: máte k dispozícii PPC s integrovaným alebo externým GPS modulom, ďalej disponujete kopou voľného času, aspoň minimálnou chuťou sa pohybovať a hodil by sa aj nejaký kamarát, s ktorým si dobre rozumiete (priateľ/priateľka je „recommended"). Potom je pre vás geocaching ideálnym riešením, ako zabiť nudu. V jednoduchosti môžeme o geocachingu ako takom povedať, že sa jedná o hľadanie pokladov. Niekto s dobrým srdcom použije plastovú krabicu na potraviny, veľkú plechovku alebo iný odolný obal, naplní ho drobnosťami (perá, nálepky, hračky z kinderiek...), schová ho na určitom mieste a o GPS súradnice sa podelí na internete. Vašou úlohou je poklad nájsť, vybrať si odtiaľ nejakú drobnosť, nezabudnúť niečím malým prispieť, zapísať sa do priloženého zoznamu a svojim úspechom sa pochváliť na internete.

Blbosť, poviete si. Ale nie je to tak. Na slovensku sú hľadači pokladov združení pod stránkou geocaching.sk. Pri letmom pohľade na mapu skrýš zistíte, že sa nachádzajú v hojnom počte na celom území Slovenska, napríklad v Bratislave je cca 30 kúskov. Samozrejme, geocaching nie je slovenský výmysel, globálna komunita sa schádza tu, pričom skrýše existujú snáď v každej (rozvinutejšej) krajine na svete, takže tejto záľube sa môžete venovať aj počas dovolenky v Chorvátsku či Egypte.

Ako prebieha samotné hľadanie? Na vyššie uvedenej stránke si vyberiete skrýšu blízko vašeho bydliska, opíšete si súradnice pokladu (v jednoduchšom prípade) alebo súradnice prvej hádanky (zložitejší prípad). Súradnice následne zadáte do príslušného softvéru, ktorý vám vypočíta smer, vzdialenosť a všetky ostatné údaje potrebné k tomu, aby ste ho našli. Keďže GPS pozícia je rátaná s odchýlkou niekoľkých metrov, na mieste určenia sa zväčša treba pri hľadaní ešte natrápiť. Ak je schránka umiestnená na verejnom priestranstve (námestia, pešie zóny, mosty), treba sa k nej dostať nepozorovane a tak, aby si vás muklovia („obyčajní“ ľudia) nevšimli. Zložitejší prípad nastáva vtedy, keď si s ukrytím dal niekto viac námahy. Potom sa hľadanie zmení na sériu riešenia niekoľkých hádaniek, kedy sa na prvej súradnici nachádza len vodítko k ďalšej atď, a nájdenie jednej kešky (poslovenčený výraz „cache“) môže trvať aj pol dňa. Po úspešnom odhalení pokladu to treba oznámiť na internetovej stránke. Za každú nájdenú kešku získavate body, špecialitkou je tzv. FTF – first to find – čo je označenie človeka, ktorý danú kešku našiel ako prvý. Kvôli FTF sú niektorí jedinci schopní urobiť čokoľvek, sú známe aj prípady, kedy náruživý hľadač vybavený baterkou prečesával lesy medzi Košicami a Prešovom počas hlbokej noci.

Iné využitie

Okrem hrania a geocachingu sa dá Pocket PC použiť aj na iné, serióznejšie účely. Keďže väčšina nových prístrojov je dodávaná s nainštalovaným operačným systémom Windows Mobile, je na týchto mini počítačoch možné robiť takmer všetko, na čo sme zvyknutí z klasických PC. World, Excel, Powerpoint, Internet Explorer, Outlook, kalkulačka, adresár a plánovač úloh by nemali chýbať v základnej (už v rámci OS) výbave žiadneho PDA. Samozrejme ovládanie stylusom a virtuálnou klávesnicou nie je vhodné na serióznejšiu prácu, ale aj na to existuje liek – plnohodnotná externá klávesnica. Okrem klasického browsovania po internete pri zachovaní vysokej mobility (buď cez vstavané GSM alebo pomocou mobilného telefónu) môžete používať aj služby ako ICQ či dokonca Remote Desktop (vzdialená správa iného počítačového systému). V kombinácii s GPS modulom je Pocket PC neoceniteľným pomocníkom pri navigácii, čo uľahčí orientáciu v neznámych mestách alebo pri ceste do zahraničia. Kto často cestuje autom na služobné cesty, satelitnú navigáciu využije nespočetne krát.

Z multimédií si vychutnáte hudbu v rôznych hudobných formátoch (vrátanie mp3), videá v klasickom divx/xivd kodeku upravené pre rozlíšenia displeja 320 x 240, obrázky a zábavu na cestách poskytnú určite aj elektronické knihy. Pracovné prostredie, ako i niektoré aplikácie sú skinovateľné, resp. sa dajú aplikovať rôzne témy, takže nie je problém prispôsobiť si vzhľad svojho malého miláčika podľa vlastného vkusu.
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Tomb Rider, Worms
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Ufo, Mini Golf
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Tony Hawk, Tennis Addict

Moja voľba - ASUS MyPal 636N


Dlhé rozhodovanie, prechádzanie recenzií a diskusných fór sa v mojom prípade skončilo kúpou Pocket PC Asus MyPal 636. Mašinku poháňa procesor Intel XScale PXA272 s frekvenciou 416 MHz. MyPal disponuje 128 MB RAM a 64 MB flash ROM; hneď pri kupovaní prístroja som investoval aj do 1 GB SD pamäťovej karty. Dominantným prvkom prednej strany zariadenia je 3,5“ TFT dotykový displej (nejedná sa o plný VGA displej, s ním by bol prístroj o niekoľko tisíc korún drahší a znížila by sa výdrž batérie, i keď na druhej strane treba priznať, že VGA displeje majú značne kvalitnejší obraz) s klasickým rozlíšením 320 x 240 a 16-bitovým farebným spektrom. Pod ním sa nachádza reproduktor a 9 ovládacích tlačidiel usporiadaných do dvoch kruhov. Veľkoobchodná cena zariadenia sa pohybuje okolo 13 500 Sk s DPH.

Zadná strana ukrýva výklopnú GPS anténu, ktorá komunikuje s integrovaným SiRF Star III GPS chipom. Súčasťou dodávky je predinštalovaný operačný systém Windows Mobile verzia 5.0 spolu so základným programovým vybavením (MS Office). O konektivitu s okolitým svetom sa stará infraport, bluetooth a Wi-Fi 802.11g. V balení okrem samotného prístroja nájdete aj látkové puzdro, praktický držiak do auta, USB kábel a dve nabíjačky (klasická a do auta). Veľkosťou sa A636 radí medzi priemer; ľahko ho ukryjete do zadného vrecka nohavíc (Pozor! Neprisadnúť!) či vrecka na košeli.

Po zhruba mesačnom používaní som so 636tkou spokojný. Výdržou batérie sa radí medzi absolútnu špičku (prehrávanie mp3 pri vypnutom displeji 19 hodín), spotreba sa dá regulovať znížením jasu prípadne podtaktovaním procesoru (maximálny, normálny, úsporný a automatický režim). Bohužiaľ, neviem sa s vami podeliť o dojmy z mobilného internetu, nakoľko sa potrebná služba v rámci paušálu dá aktivovať až pri začiatku nového fakturačného obdobia. Malé mínusy som našiel v práci s SD kartou (niekedy po zobudení z Idle režimu systém kartu jednoducho nenájde a je potrebný reset), v absencii slovenského slovníka pre Word a T9 a tiež v nabíjaní (adaptér sa zapája do USB káblu a nie priamo do zariadenia).

Dojmy z obsluhy sú taktiež pozitívne. Práca so stylusom je jednoduchá a presná, chvíľku si treba zvykať, že pravé tlačidlo na myši nahradzuje dlhé podržanie pierka na jednom mieste. Windows sa správa stabilne, systém je rýchly a pružný. S hrami som taktiež nezaznamenal nejaké vážne problémy, samozrejme určitý typ hier sa hrá lepšie než iné. Všeobecne najlepšie sa ovládajú stratégie, horšie to je s akčnými hrami a strieľačkami, ale všetkému sa dá prispôsobiť. Mojim najobľúbenejším titulom sa jednoznačne stalo vreckové UFO, PDA kvôli nemu zapínam aj na takých miestach, kde by som asi nemal. Častokrát sa zabudnem 20 minút na WC a do reálneho sveta sa vrátim, až keď z vonka počujem krik, či sa mi niečo nestalo :-).

Záver

Prenosné konzoly sú bezpochyby pekná vec. GameBoy, PSP či NDS sú veľmi dobrým spoločníkom na dlhé cesty, čakanie na zastávke, cestovanie vo vlaku alebo počas nudnej hodiny/prednášky. Pocket PC toho ale na cestách okrem hier ponúka ďaleko viac, vrátane profesionálnych nástrojov, internetu a GPS navigácie. Pre násťročných hráčov je PDA možno až príliš univerzálnym nástrojom, my (trochu) straší práve túto univerzalitu a všestrannosť oceníme.

Pre vážnych záujemcov o kúpu mám pripravených ešte niekoľko webových stránok, ktoré sa priamo zaoberajú problematikou PDA a môžu ovplyvniť finálne rozhodnutie: ce4you.cz (veľmi dobrá stránka, recenzie, praktické návody, tipy a triky), smartmania, pdasoft.cz, pocket4you. Najväčší e-shop s hrami nájdete na clickgamer.com.
Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Asus MyPal 636 N s vyklopenou GPS anténou


Hráme sa na PDA (Pocket PC)

Rozkladacia klávesnica pre Pocket PC


Hráme sa na PDA (Pocket PC)

iGo - najlepší navigačný systém s podrobnou mapou Slovenska



napísal je2ry 19.6.2006
Páči sa mi!
HRÁME SA NA PDA (POCKET PC)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk