BLU-RAY NAPAĽOVAČKA OD LG

BLU-RAY NAPAĽOVAČKA OD LG

Blu-ray napaľovačka od LG v našom teste.

Test

Táto recenzia si nekladie za cieľ zahrnúť vás tonami technických údajov ani testami rýchlosti zápisu, čítania a schopnosti pracovať s poškodenými médiami. Skôr sme vám chceli priblížiť zaujímavú novinku na trhu z pohľadu bežného užívateľa a opísať vám naše prvé dojmy z technológie, ktorá bude zrejme dominovať trhu až o pár rokov.

Pod označením GBW-H10N sa skrýva vlajková loď spoločnosti LG v kategórii optických mechaník. Ako jedna z prvých na svete totiž táto mechanika okrem bežných CD a DVD dokáže napaľovať aj nové Blu-ray disky. Technológii BD (Blu-ray Disc) sme už aj na Sectore venovali nemálo priestoru, hlavne v súvislosti s neustálym konkurenčným bojom s ďalším next-gen formátom HD DVD, no napriek tomu si zopakujme základné fakty.

Názov technológie je odvodený od použitého modro fialového lasera s vlnovou dĺžkou 405 nm. Kratšia vlnová dĺžka (klasické DVD používa laser s vlnovou dĺžkou 650 nm) umožňuje na 12 cm BD disk do jednej vrstvy uložiť až 25 GB údajov, pri dvojvrstvovom médiu kapacita vzrastie až na 50 GB. Rýchlosti čítania sa odvodzujú od základnej (1x) rýchlosti, ktorá je 36 MB/s. Pri BD video diskoch sa používajú kodeky MPEG-2, H.264 a VC-1 a na 50 GB médium sa v HD kvalite zmestí 9 hodín záznamu. Ak by sme na jednovrstvový BD disk chceli napáliť zvukové súbory vo formáte MP3 s priemernou veľkosťou cca 5 MB (v závislosti od dĺžky pesničky a použitom dátovom toku), vošlo by nám tam okolo 5 000 skladieb.

Blu-ray napaľovačka od LG

Pomerne veľká krabica.
Blu-ray napaľovačka od LG

Toto na vás čaká vo vnútri.
Blu-ray napaľovačka od LG

Mechanika v plnej kráse.

Vráťme sa ale späť k testovanému produktu. Mechanika je dodávaná v pomerne veľkej krabici, na ktorej zaujme nepriehľadnuteľný nápis "World’s First 4x BD-R Writing Compatible“, čo znamená, že napaľovačka je schopná až 4 rýchlostného zapisovania na BD médiá. O spojenie s radičom sa stará klasické E-IDE/ATAPI rozhranie, SATA je zrejme len otázkou času a v budúcnosti sa dočkáme aj takejto varianty. Ostatné dôležité parametre zhŕňa nasledujúca tabuľka:

Rýchlosť zápisu BD-R(SL) 4x
Rýchlosť zápisu BD-RE(SL) 2x
Rýchlosť zápisu DVD-R 12x
Rýchlosť zápisu DVD-R(DL) 4x
Rýchlosť zápisu DVD-RW 6x
Rýchlosť zápisu DVD-RAM 5x
Rýchlosť zápisu DVD+R 12x
Rýchlosť zápisu DVD+R(DL) 4x
Rýchlosť zápisu DVD+RW 8x
Rýchlosť zápisu CD-R 8x
Rýchlosť zápisu CD-RW 10x
Rýchlosť čítania BD-ROM(SL) 4,8x max
Rýchlosť čítania BD-ROM(DL) 4x max
Rýchlosť čítania BD-R(SL) 4,8x max
Rýchlosť čítania BD-RE(SL) 2x CLV
Rýchlosť čítania DVD-R/RW 10x/10x
Rýchlosť čítania DVD-ROM(SL/DL) 16x/8x max
Rýchlosť čítania DVD-R DL 8x max
Rýchlosť čítania DVD-RAM 5x
Rýchlosť čítania DVD-Video 8x max
Rýchlosť čítania DVD+R/+RW 10x/ 10x max
Rýchlosť čítania DVD+R DL 8x max
Rýchlosť čítania CD-R/RW/ROM 40x max
Rýchlosť čítania CD-DA (DAE) 40x max

Spolu s mechanikou je súčasťou dodávky aj CD s potrebným softvérom, manuál, IDE kábel, montážne skrutky a jedno čisté BD médium. Samotná mechanika sa vyznačuje triezvym a účelovým dizajnom, o jej "nadradenosti“ svedčí len logo Blu-Ray na vysúvacích dvierkach a sklenené (resp. plexisklové) orámovanie predného panelu. Bohužiaľ, mechanika je dlhšia ako štandardná DVD, čo môže v skrinkách s menším vnútorným priestorom narobiť dosť problémov.

Priložené CD obsahuje v rámci balíka CyberLink BD Solution tieto moduly:

PowerDVD – obľúbený nástroj na prehrávanie DVD, a teraz už aj BD filmov
Power Producer – jednoduchý program na editovanie videí a ich následne spracovanie do formátu DVD
Instant Burn – plugin, ktorý umožňuje napaľovanie priamo z vašeho obľúbeného správcu súborov
Power 2 Go – klasický napaľovací software
Power Backup – zálohovanie a obnova dát

Po klasickom zapojení (uchytenie v šasi, pripojenie na radič a k zdroju) je mechanika v operačnom systéme Windows XP okamžite detekovaná ako HL-DT-ST BD-RE GBW-H10N bez nutnosti inštalovania akýchkoľvek ovládačov. S korektnou detekciou napaľovačky nemal problém ani Nero Burning Rom vo verzii 7.0.1.2, avšak pri pokuse o zápis sa opakovane vyskytovalo chybové hlásenie o neprítomnosti požadovaného pluginu v systéme (zrejme by pomohlo nainštalovanie novej verzie programu). S dodávaným systémom Power 2 Go (podporuje aj zápis na CD a DVD) ale všetko fungovalo bez akýchkoľvek problémov a tak sme sa mohli veselo pustiť do napaľovania, navyše ovládanie je veľmi podobné ako u konkurencie (Nero), takže zvládnutie základných funkcií programu je otázkou niekoľkých minút. Samozrejmosťou je podpora ochrany pri pretečení zásobníka, ktorá sa dala aktivovať v oboch programoch.

Blu-ray napaľovačka od LG

Porovnanie s klasickou DVD mechanikou od LG.
Blu-ray napaľovačka od LG

A ešte z predu (rozdiel vo veľkosti je len optický klam).
Blu-ray napaľovačka od LG

Pohľad na konektory.

K dispozícii sme mali prepisovateľné médium značky FujiFilm (zohnať klasické BD médium je takmer nemožné, aspoň v Trnave určite) s podporovanou rýchlosťou zápisu 2 x (pre porovnanie, 2 rýchlostný zápis na BD prebieha rýchlosťou 9 MB/s, čo je ekvivalent 6,5x pri DVD a 60x napaľovania pri CD) a presnou kapacitou 23 098 MB. Nižšia zapisovacia rýchlosť znamená pre užívateľa v konečnom dôsledku dve správy, jednu pozitívnu a jednu negatívnu. Pozitívnou správou je, že mechaniku pri napaľovaní takmer nepočuť, o prebiehajúcom zápise svedčí iba blikajúca zelená LED dióda na prednom paneli. Negatívom je jednoznačne napaľovací čas.

Na plne nahratý Blu-ray disk si totiž pri tejto rýchlosti budete musieť počkať 45 minút, čo je síce adekvátne ponúkanej kapacite, ale trištvrte hodiny je trištvrte hodiny (Aby som bol úprimný, na konkrétnom výrobku, ktorý sme mali k dispozícii spolu s vyššie uvedeným médiom mi napálenie plného BD trvalo až dve hodiny. Podľa ostatných recenzií na internete, ako i podľa jednoduchého matematického výpočtu by to ale malo byť práve cca 45 minút. Chyba je zrejme v staršom firmware napaľovačky alebo v médiu, i keď by malo podporovať dvojrýchlostný zápis.) Netreba však zabúdať, že testovacie médium bolo prepisovateľné a len dvojrýchlostné, mechanika zvláda zápis až 4-kou! V tejto súvislosti si treba pripomenúť prvé CD či DVD mechaniky, ktoré boli na tom s rýchlosťami podobne a postupom času sa dostali až na dnešnú úroveň.

Načítanie plne nahratého RW (resp. pri tejto technológii sa prepisovateľný disk označuje RE) disku trvá od zavrietia dvierok mechaniky zhruba 15-20 sekúnd. Rýchle vymazanie celého disku trvá 10 sekúnd. Rovnako dlho ako zapísanie (cca 45 minút) trvá aj prekopírovanie obsahu plného média.

Vysoká kapacita BD médií jasne naznačuje, ktorým smerom sa budúcnosť formátu bude uberať. Uplatnenie si nájde vo filmovom priemysle, kde pri použití kvalitného video a audio kodeku je naozaj rozdiel oproti DVD markantný. Nová technológia sa už pomaly presadzuje aj v hernom biznise a to najmä zásluhou Sony a jej PlayStation 3. Väčšia kapacita dovoľuje uložiť na médium viac dát (textúr, zvukov, levelov...) a preto je len otázkou času, kedy sa Blu-ray (alebo iné next-gen médium) v plnej paráde predstaví aj na PC.

Blu-ray napaľovačka od LG

Detail výrobného štítku.
Blu-ray napaľovačka od LG

Detekcia mechaniky v programe Nero.
Blu-ray napaľovačka od LG

Oficiálna prezentačná fotka mechaniky.

napísal je2ry 21.2.2007
Páči sa mi!
BLU-RAY NAPAĽOVAČKA OD LG


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk