FIFA 08 Z POHĽADU ŽENY

FIFA 08 Z POHĽADU ŽENY

Pohľad našej Fairy na prezentáciu FIFA 08 v PC a PS2 verziách.

Článok

Nemám rada futbal. Ale možnosť vycestovať do Prahy kvôli prezentácii FIFA 08 sa mi napriek tomu zdala celkom lákavá. Cesta luxusným Pendolínom ubehla rýchlo, naozaj pohodlný spôsob dopravy. Prezentácia mala výrazný nádych exkluzivity. Každú hodinu (v ponuke boli 4 termíny) sa uskutočnila prezentácia pre 4 až 5 novinárov. Mne sa podarilo vojsť do prezentačnej miestnosti hneď s prvou skupinkou.

Privítal nás Paul Hossack, producent FIFA 08 pre PC a PS2. Tento veľmi sympatický Kanaďan sa so širokým úsmevom zoznámil osobne s každým z nás. Hovoril peknou, zrozumiteľnou angličtinou (na to mám trošku slabosť). Povedala by som, že bol celkom príťažlivý, ale tak som ho ohodnotila asi iba ja, keďže som tam bola jedinou osobou ženského pohlavia.

Vzápätí nám oznámil, že fotiť ani robiť videá nie je povolené. Samozrejme kvôli hre, ale asi by sa nehodilo ani keby som fotila jeho.

FIFA 08 z pohľadu ženy

Začala samotná prezentácia. Keďže ide o hru z nekonečnej série, hovorilo sa najmä o zmenách oproti predchádzajúcim titulom. Najväčší rozdiel je v gameplayi, a to predovšetkým čo sa týka obrany, lepšieho ovládania a „osobnosti“. Výsledkom je hra, ktorá sa svojou autenticitou približuje realite.

Hossack mal snahu viesť prezentáciu interaktívnou formou – odvolával sa na situácie, ktoré boli podľa všetkého bežné napr. vo FIFA 07. Ja som síce netušila, o čom hovorí, ale iní sa chytali a súhlasne kývali hlavami na jednotlivé problémové momenty v predchádzajúcej verzii. Ako som pochopila, vo FIFA 08 napríklad všetci hráči analyzujú všetky možné hrozby, preto je ich rozostavenie pri obrane oveľa efektívnejšie. Okrem toho pribudla možnosť prepnúť sa na ktoréhokoľvek hráča, aj keď nie je práve v blízkosti lopty a tiež možnosť ovládať brankára pri voľnom kope – to sa mi zdá logické, skôr ma prekvapilo, že predtým sa to nedalo.

Ďalej nám sympaťák Paul s nadšením vysvetľoval, ako pri nahrávaní už nestačí iba zamerať spoluhráča a kopnúť. V najnovšej hre záleží na určení uhla kopu a tiež na sile kopu. EA dokonca zašli tak ďaleko, že každý zo 650 tímov má vlastné formácie a jednotliví hráči sú definovaní podľa toho, v čom sú najlepší v skutočnosti - to potom aj v hre predvádzajú častejšie než iní hráči.

FIFA 08 je v porovnaní z predchádzajúcimi náročnejšia, pretože ovládanie je oveľa viac manuálne a hráč si musí vybudovať „skill“. Možno preto vraj FIFA 08 hrajú lepšie ľudia, ktorí futbal hrajú aj reálne. Hra je nepredvídateľná presne tak, ako skutočná, a je o to zábavnejšia.

Absolútnou novinkou je mód Be A Pro Co-op. Tu ovládate iba jedného hráča – buď si vyberiete niektorú z reálnych futbalových hviezd, alebo si môžete vytvoriť vlastného hráča. Práve táto možnosť sa mi páčila, pretože si svojho hráča môžem „vymodelovať“ podľa vlastných predstáv a tiež prispôsobiť jeho silné stránky. (Odporúčanie: Ak máte frajerku, nechajte ju vytvoriť hráča, aký sa jej páči, možno vás potom nechá hrať a bude svojmu idolu fandiť.)

Najväčšiu zábavu pri FIFA 08 vraj zažijete práve v móde Be A Pro Co-op, keď si zahráte s kamarátom za jeden tím. Hossack tvrdil, že je to takmer návykové. Naraz pritom môžu hrať až štyria hráči – ide už len o to, či máte toľko ovládačov a kamarátov :-). Toto všetko sa týka hlavne FIFA 08 pre PC a PS2. Vývoj hry pre next-gen konzoly Xbox 360 a PS3 je kompletne oddelený a vraj ide takmer o inú hru, pričom najviac sa to dá pocítiť v móde Be A Pro.

FIFA 08 z pohľadu ženy

Sám Hossack robí v EA už sedem rokov a celý ten čas sa venuje iba vývoju FIFA. Najrevolučnejšia bola podľa jeho slov FIFA 07 kvôli „ball physics“. Prezradil tiež, že v EA hrajú všetci zamestnanci. Majú tam dve vlastné ligy a práve v tej jeho hrajú aj dvaja bývalí reprezentanti (za Jamajku a Kanadu).

Po prezentácii prišla možnosť vyskúšať si všetky spomenuté vylepšenia (bolo ich viac, než sa mi vmestilo do tohto článku, navyše niektorým slovám futbalového slangu som vôbec nerozumela). Každopádne, ako som vravela, nemám rada futbal, ale v tej chvíli ma to veľmi mrzelo. Chcela som si to vyskúšať – veď na to netreba mať kondičku, žiadne behanie, ale bohužiaľ nepoznám ani pravidlá.

FIFA 08 ma nadchla a určite si ju chcem niekedy vyskúšať. A možno nakoniec zmením názor, a prestanem tvrdiť, že nemám rada futbal.


napísal fairy 12.8.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
FIFA 08
| FIFA 08
[25.9.2007]
FIFA 08 Z POHĽADU ŽENY


PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: EA / EA Sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 28. september 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk