LG M2294D TV

LG M2294D TV

Tentokrát LG predstavuje 22“ model so zabudovaným digitálnym a analógovým TV tunerom.

Test

Rozmýšľate nad druhým, menším televízorom do pracovne, či do izby pre vaše ratolesti? Bojíte sa však, aby sa v danej izbe TV zbytočne funkciami čiastočne neprekrývalo s klasickým počítačovým monitorom? Máme pre vás riešenie. Firma LG do svojej ponuky zaradila ďalšiu novinku s integrovaným TV tunerom, model s označením M2294D.

Ako už napovedá číslovka 22 v názve, jedná sa o monitor s uhlopriečkou 22“, teda cca 56 cm. LCD panel je zasadený do lesklého čierneho plastu, o ktorý sa síce treba viac starať (prach, odtlačky prstov), ale práve vďaka použitému materiálu vyzerá veľmi dobre a moderne. Lesklé materiály sú vo všeobecnosti v elektronike hitom, rovnako napríklad hi-tech modely telefónov sú poväčšine zhotovené z podobných plastov.

LG M2294D TV
Monitor si veľmi dobre rozumie aj s PC...
Dizajnovo monitor ozvláštňuje čiastočne priehľadný kryt (alebo skôr „spojler“), ktorý tvaruje spodnú hranu výrobku do oblého tvaru. U LG sme si už zvykli na modro svietiace LED diódy signalizujúce energetický stav, i tentokrát je rovnaká farba (v kombinácii s oranžovou pri sleep móde) zastúpená v pravej dolnej časti monitoru. Modré podsvietenie sa dá regulovať v menu prístroja. Čisté línie prístroja nekazia ani integrované reproduktory, ktoré sú dômyselne ukryté, takže by ste ich pohľadom hľadali márne.

Na pravej bočnej strane našli svoje miesto ovládacie prvky. Je ich tu viac, ako je u LG bežné, ale môže za to charakteristika monitoru. Pomimo klasických ON/OFF, INPUT, MENU a OK tlačidiel tu nájdete aj dve tlačidlá na prepínanie programov a ďalšiu dvojičkou slúžiacu pre nastavovanie hlasitosti zabudovaných reproduktorov. Pod tlačidlami sa navyše nachádza slúchadlový výstup, takže po nociach už sledovaním hororov nemusíte rušiť zvyšok domácnosti. Keďže monitor naozaj poskytuje množstvo funkcií, ich ovládanie (a samozrejme hlavne prepínanie TV staníc) výhradne pomocou tlačidiel by bolo pre bežného človeka 21. storočia extrémne namáhavé :-), v balení nájdete aj diaľkový ovládač.

LG M2294D TV
...aj s Xboxom.
„Diaľkové“ ponuka všetko to, na čo ste zvyknutí pri klasických televízoroch, teda od zapnutia prístroja, cez voľbu vstupu, programu, nastavenie obrazu, ovládanie hlasitosti, ovládanie teletextu, mute funkciu, až po vychytávky ako elektronický sprievodca programov (ak ho vysielaná stanica podporuje) a nastavenie časovača.

Nezvykle je veľmi zaujímavá aj zadná strana monitora. Ukrýva totiž extrémne vysoký počet rôznych vstupov a výstupov (viď. obrázok). K M2294D naozaj dokážete pripojiť snáď čokoľvek, pretože v kruhovom výreze sa nachádzajú konektory od relatívne postarších, až po tie najmodernejšie. Aby sme boli konkrétni: vďaka dvom SCARTom hravo použijete aj svoje 10-ročné video, naopak dva HDMI porty (vo verzii 1.3) zabezpečia konektivitu s PS3 či iným moderným zariadením. D-SUB a DVI vstupy dovolia pripojiť naraz dva počítače, resp. počítač a jednu hernú konzolu. Význam anténneho vstupu je zrejmý už podľa jeho mena, komponentný vstup + audio už až takou klasikou nie je. Možno nájdete využitie aj pre optický audio výstup, naopak klasický jackový audio vstup využijete takmer určite (napríklad, ak nemáte k PC zakúpené žiadne reproduktory). Zoznam konektorov uzatvárajú dva servisné vstupy. 

LG M2294D TV
Diaľkový ovládač sa vám zíde...
Vrhnime sa teraz na základné technické parametre modelu:

Veľkosť bodu: 0,282 mm
Rozlíšenie: 1680 x 1050
Jas: 300 cd/m
Kontrast: 20 000:1 (DFC) (1000:1 natívny)
Pozorovacie uhly: 176°/170°
Odozva: 5 ms (GTG)
Farba: 16,7 miliónov farieb
Zvuk: 2x3 W
TV tuner: analóg + DVB-T

LG M2294D TV
... keď vás prestane baviť používať ovládacie tlačidlá.
Z vymenovaných položiek vás iste zaujala tá posledná. Áno, ako bolo už niekoľkokrát spomenuté, tento model sa môže pýšiť dvoma TV tunermi. Prvý slúži na spracovanie terestriálneho digitálneho vysielania. Slovensko sa bohužiaľ ešte iba teraz začalo uberať smerom k prechodu na digitálny signál, takže na väčšine našeho územia je tento tuner skôr investíciou do budúcnosti. V niektorých lokalitách (napr. Bratislava) ale už testovacie vysielanie DVB-T funguje, takže si jeho funkcionalitu budete môcť vyskúšať ihneď. Naproti tomu „staromódny“ analógový tuner vám zaistí sledovanie TV staníc na klasické bytové či domové antény. Jednoducho pripojíte anténu do prístroja, necháte prebehnúť automatické ladenia (alebo sa skúsite vyhrať s manuálnym) a môžete začať sledovať Drišľakoviny alebo Nedeľnú chvíľku poézie (to už ale tuším medzičasom zrušili :-)). Osobne som prístroj vyskúšal s maličkou izbovou anténkou bez predzosilovača a prístroj bol schopný rozpoznať tri stanice s priemernou kvalitou obrazu. Je veľmi pravdepodobné, že pri klasickej káblovke či kvalitnej anténe sa dopracujete k oveľa lepším výsledkom.

LG M2294D TV
Zadná strana monitora predstavuje sen každého technofila.
Veľkú pochvalu si LG zaslúži za lokalizáciu menu (aspoň) do češtiny. Predsa len v ňom strávite aspoň zo začiatku dosť času a takmer materinský jazyk vám uľahčí počiatočné nastavovania. Menu je spracované veľkoryso, využíva veľkú plochu a bez problémov sa v ňom môžete orientovať pomocou tlačidiel i diaľkového ovládania. Ponúka všetky potrebné základné položky (farba, kontrast, jas, režimy obrazu, pomer obrazu...), podmenu týkajúce sa TV (automatické ladenie, dolaďovanie), zvuku a tiež pár špecialitiek ako napríklad priraďovanie označenia jednotlivým vstupom (AV1-settopbox, AV2-videorekordér, HDMI1-hra, HDM2-Bluray...).

Podanie farieb, rýchlosť vykresľovania a kontrast obrazu sú na výbornej úrovni. Monitor spĺňa papierové predpoklady a najmä v spojení s PC a konzolou nemožno mať ku kvalite zobrazovania vážnejšie výčitky. Prvotné problémiky s teplotou farieb veľmi rýchlo vyrieši krátka exkurzia do menu a zvolenie iného farebného profilu. Ak máte záujem o prepojenie 94D s Xboxom 360, po uvedení New Xbox Experience update už konzola podporuje aj rozlíšenie 1680x1050, takže si môžete vychutnať obraz 1:1 bez deformácií.

Určenie LCD monitora M2294D je viac ako zrejmé. Displej je ideálnym riešením napríklad pre detské izby, v ktorých chýba TV, prípadne treba starú „bedňu“ vymeniť, ale zároveň sa v izbe nachádza aj počítač či herná konzola. LG v tomto produkte skĺbilo všetky potrebné vstupy, takže ani PC ani konzola pre monitor nebudú žiaden problémom, navyše dva TV tunery hravo zastúpia aj funkcie klasického televízneho prijímača. Keďže ale panel disponuje zároveň  výborným dizajnom a slušným podaním obrazu, bude sa cítiť dobre všade tam, kde sa popri práci sem tam nájde čas aj na sledovanie obľúbených seriálov či filmov. A to nemusí byť iba v detskej izbe.


napísal je2ry 28.11.2008
Páči sa mi!
LG M2294D TV


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19852)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk