STEELSERIES RIVAL 710

STEELSERIES RIVAL 710

8.0

Vylepšená netradičná myš Rival 700

Test

Steelseries spravili nečakaný návrat ku svojej hi-end Rival 700 myši. Mysleli sme si, že to bol len jednorázový výstrelok, aby ukázali, čo sa do myši dá pridať. Myš totiž ponúkala netradičné doplnky, ako je OLED displej alebo vibrácie. Tie dopĺňal kvalitný senzor, RGB podsvietenie a dobré vyhotovenie. Zjavne to tvorcovia nechceli všetko zahodiť a v 710 verzii to vylepšujú.

Samotná konfigurácia vyzerá nasledovne:

Senzor: Steelseries Truemove 3 - optický
Displej: OLED
Parametre: CPI 100-16000, nastaviteľné po 100, IPS 350+ 
Akcelerácia: 50G
Polling Rate - 1 ms (1000 Hz)
Presnosť pohybu: 1:1
Ergonómia: Pre pravákov
Počet tlačidiel: 7  (štyri základné, tri na ľavej strane)
Tlačidlá: SteelSeries Switche
Váha: 135 g 
Veľkosť 124.9 mm x 68.5 mm x 42 mm 
Káble: 1m gumený, 2m látkový

Od 710 tak čakajte myš strednej veľkosti určenú ako pre bežné používanie v systéme, tak aj pre hry a e-sports.

Steelseries Rival 710

Myš prichádza s dvomi káblami.


Osobne myš Rival 700 používam už dva roky a zatiaľ bez jediného problému. Tlačidlá fungujú, senzor je parádny, aj keď nemôžem povedať, že by som využíval displej alebo vibrácie. Dôležitejšie je, že stále všetko funguje, tlačidlá, senzor, káble a pri 710 tu bude zrejme podobné. 

Rovnako sú v 710 mechanické switche na tlačidlách testované a garantujú 60 miliónov stlačení, a teda sa o ne netreba báť. Ale veľkou zmenou je nový Truemove 3 senzor, ktorý Steelseries označuje ako prvý 1:1 e-sports senzor a zmenený je aj povrch myši. Čo sa týka rozdielov, to je všetko. Myš znovu ponúka príjemné držanie s pogumovanými bočnými stranami s drsnejšou textúrou, ktorá zaistí dobrý grip aj pri spotenej ruke. Vrchná časť je už teraz pogumovaná a nie čisto plastová ako minule. Nie je to výrazná zmena, ale možno na novom povrchu nebude vidieť prípadné škrabance tak ako na plaste. Mimochodom, tieto kryty sú vymeniteľné a môžete si ich aj dokúpiť z oficiálnej stránky - v balení sú obe verzie za 20 eur.

Myš aj teraz dopĺňajú dva káble - jeden kratší, druhý dlhší. Kratší je metrový klasický gumený, ale ak vám ten nebude vyhovovať, dlhší dvojmetrový je látkový. Osobne mám radšej látkový. Nezadrháva sa o kraj stola a je primerane ohybný. 

Steelseries Rival 710

Rival 650 a Rival 710 vedľa seba.


Dizajn myši je skôr pre pravákov, kde sú jemné zaoblenia a prechody na pravej strane a viac ostrá pravá strana, ale ja osobne ako ľavák s ňou nemám problém a drží sa veľmi dobre. Jedine mám displej otočený na stranu, na ktorú nevidím, aj keď sa nedá povedať, že by som ho niekedy potreboval. 

Všeobecne je displej len menší show-off doplnok, hlavne vhodný napríklad na logo tímu na e-sports turnaji.  Niektoré hry síce majú podporu napríklad zobrazovania počtu nábojov, ale neviem, kto by sa tam počas hry pozeral. Je však škoda, že nie je viac podporovaná funkcia vibrácie myši. Je len pár hier s touto podporou a nebolo by zlé mať odozvu pri dochádzaní zásobníka alebo podobných eventoch v bežných hrách. Steelseries to však výrazne netlačí.

To sú však len doplnky, dôležitý je samotný senzor. Tentoraz je o úroveň lepší, je to Truemove 3, ten ponúka 1:1 pohyb, CPI nastaviteľné do 16000 a pooling do 1000 Hz. Máte tam dostatok voľnosti na nastavovanie - aj keď si neviem predstaviť, kto používa tie desaťtisícové nastavenia, kedy pohnete o milimetere a kurzor prejde tri obrazovky. Dôležité však je, že máte tlačidlo na prepínanie dvoch preddefinovaných nastavení citlivosti. Napríklad jedno používate štandardne na Windows ovládanie, druhé na hry, alebo vo FPS hre jedno na základné aktivity a druhé na vyššiu citlivosť pri použití snajperky.

Steelseries Rival 710

Staršia Rival 700 s hladkým krytom a nová 710 s gumeným krytom.


Zo zaujímavostí - senzor je vymeniteľný a stačí ho len odskrutkovať a môžete ho nahradiť iným, ak sa pokazí, alebo ak Steelseries vydá nový. Senzor je presne tá vec, ktorá predstavuje rozdiel medzi 700 a 710, a teda ak máte 700 verziu, môžete si len vymeniť senzor za Truemove 3. Ten vás vyjde na 30 eur.

Samotné fungovanie myši si nastavujete v Steelseries aplikácii, ktorá už má tretiu verziu a veľmi pekne sa vylepšuje (Logitech by sa mohol inšpirovať) a rozširuje o ďalšie zariadenia. Upgradnete si firmware, nastavíte si tu jednotlivé tlačidlá, priradíte makrá a môžete vytvoriť aj profily pre jednotlivé hry. V detailoch nastavíte spomínanú citlivosť myši, ale aj akceleráciu, zatáčanie, pooling. Zo zaujímavostí - na každé tlačidlo si môžete pridať aj odozvu cez vibrácie. Samozrejme, určíte si tu aj farebné podsvietenie, ktoré je dvojzónové a jedna časť je vzadu pod logom, druhá pod kolieskom.

K tomu si cez aplikáciu nahráte obrázok na displej na myši. Môžete si nahrať ako statický obrázok, tak aj gif - síce  sú len čiernobiele, ale aj tak pekne vyznejú na malom displejíku. Či ich už potrebujete, to je druhá vec, ale ak by ste chceli inšpiráciu, oficiálna stránka myši má peknú ponuku.  Máte tam zábavné logá, ale aj logá e-sports tímov.

Steelseries Rival 710

Myš má jednoducho vymeniteľné káble.


Celkovo je Rival 710 kvalitná myš, aj keď nie nevyhnutne pre každého. Má dobrú konštrukciu, odolné tlačidlá, presný senzor, kvalitný povrch, plus pridáva zábavné doplnky ako displej a vibrácie, ktoré sa výrazne nedajú využiť, ale môžu potešiť. Ak vás však lákajú, 710 vás nesklame. Ale ak ich nevyhnutne nepotrebujete Steelseries má aj viac štandardné modely, ako je  Rival 600 alebo najnovšie sme testovali aj wireless verziu Rival 650.

SteelSeries Rival 710 kúpite za  €. 

napísal saver 16.1.2019
Páči sa mi!
8.0
STEELSERIES RIVAL 710
+ kvalitný senzor
+ dobrá konštrukcia
+ tlačidlá, ktoré vydržia
+ možnosť výmeny senzora a krytu
- slabá podpora vibrácii
- displej je stále len netradičný doplnok


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk