CORSAIR K70 RGB MK.2 LOW PROFILE RAPIDFIRE

CORSAIR K70 RGB MK.2 LOW PROFILE RAPIDFIRE

S vysokou kvalitou prichádza aj vysoká cena

Je až podivuhodné, aké rozdielne dokážu byť dva typy toho istého modelu klávesnica. Corsair je dobre známy výrobca herných periférií, ktorého mechanické klávesnice sú vo svete veľmi populárne. Tento rok sa rozhodli oživiť svoj oceňovaný model K70 a výsledkom bola klávesnica K70 RGB MK.2, na ktorú sme sa už pozreli pred nejakou dobou a musím povedať, že zanechala naozaj vynikajúci dojem. Patrí k najlepším mechanickým klávesniciam z pohľadu jej kvalít, aj keď som tam mal nejaké výčitky voči niektorým aspektom. A teraz zažívam déjà vu, lebo mám v rukách klávesnicu, ktorá vyzerá takmer totožne, ale dojem z nej a práca s ňou sú dosť rozdielne.

Vlastne to ani netrvalo dlho a modelový rad K70 RGB MK.2 sa rozrástol o nové typy. Nimi sú Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile a Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire. My sme dostali na recenziu druhú menovanú klávesnicu, pričom sa tieto dva typy líšia najmä použitými spínačmi, inak sú úplne totožné. Závisí teda na vás a na tom, akú povahu switchov od klávesnice očakávate. Obe klávesnice využívajú low profile switche, no kým bežná využíva CHERRY MX Low Profile RGB RED switche, recenzovaná Rapidefire verzia využíva MX Low Profile RGB SPEED switche. Oba druhy sú extrémne nízke, no líšia sa vlastnosťami.

Low profile Speed switche sú ešte stále relatívne horúcou novinkou a toto je pravdepodobne prvá klávesnica, ktorá ich nasadila do akcie. Ich názov vlastne hovorí za všetko a okrem nízkeho profilu chcú ponúknuť aj vysokú rýchlosť, ktorá je dosiahnutá ich základnými vlastnosťami. Sila potrebná na aktiváciu je stále len 45 gramov, teda ako v prípade napríklad Red switchov, avšak veľkým rozdielom je to, kedy sa aktivujú. Stačí totiž len 1mm, čo jer ešte menej ako pri štandardných Speed switchoch. Celkový výška je 11,9mm a stlačenie „na doraz“ je 3,2mm. Rozdielom je tiež dizajn pre nižší odber RGB podsvietenia pri týchto switchoch v porovnaní s ostatnými.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire

Viem, že pravdepodobne veľmi preskakujem, ale keďže sú práve switche najvýraznejším prvkom tejto klávesnice, k tým úvodným prvkom sa dostanem až neskôr a najskôr zhrniem práve switche. Tie sú linheárne, pomerne tiché, nakoľko ich naozaj stačí len jemne stláčať, takže ich pri písaní v noci (kedy vzniká aj táto recenzia) takmer nie je počuť. Ak žijete napríklad v byte a za klávesnicou sedíte do rána bieleho, toto môže byť riešenie. Budia naozaj veľmi dobrý dojem, akurát si chvíľku treba zvykať na ich naozaj nízky profil, kedy do nich naozaj nemusíte silno udierať a ani ich hlboko stláčať.

Zvykať si však treba aj na niečo iné. Nie je to totiž len o nízkom profile samotných switchov, ale tiež o nízkom profile keycapov, ktoré nie sú tak vysoké ako v prípade bežných klávesníc. Veď koniec koncov o tom táto klávesnica aj má byť. Výsledkom je, že je vrch keycapov k sebe bližšie ako je tomu pri štandardných mechanických klávesniciach. Výsledkom toho je, že je medzera medzi klávesmi užšia, takže ak na túto klávesnicu prejdete zo štandardnej, môžete robiť v texte viac preklepov, kým si zvyknete. Pritom ten rozdiel v skutočnosti nie je veľký, ale výsledok hneď vidíte. Pri hraní to až tak neprekáža, ak teda a „naslepo“ prstami nesiahate po viacerých klávesoch vedľa seba, vtedy sa môžete častejšie preklikávať.

Z pohľadu dizajnu a aj konštrukcie je Low profile verzia takmer úplne rovnaká ako štandardná verzia K70 MK.2. Rozdiel je v tom, že je celá klávesnica v najvyššom bode (bez vysunutých nožičiek) vysoká len 29mm, čo je už naozaj pekný rozdiel oproti 40mm pri štandardnej verzii. Váha klávesnice je relatívne štandardných 1,08kg a okrem nej v balení nájdete aj plastovú opierku na zápästie s jemne textúrovaným povrchom, čo je tiež štandard. Možno by ste však pri tejto cenovke chceli o niečo viac v tomto ohľade. Nechýba obligátna dokumentácia a pre Corsair typické náhradné keycapy buď na MOBA hry, alebo na FPS, ktoré sa odličujú farbou a aj jemnou textúrou na povrchu.

Tieto keycapy si vymeníte naozaj jednoducho a rovnako si dokážete jednoducho vymeniť keycapy aj za iné, ak by ste to chceli. Len si potom musíte dávať pozor, nakoľko ani táto klávesnica neobsahuje štandardný spodný rad, čo komplikuje jej customizáciu. Inak je to štandardná full size klávesnica so 104 klávesmi , teda tu je numerická časť. Nakoľko ale vychádza z K70 modelu, nenájdete tu dedikované herné klávesy. Sú tu len dedikované mediálne tlačidlá nad numerickou časťou, Mute tlačidlo a koliesko na ovládanie hlasitosti nad nimi. Nad F3-F4 klávesmi nájdete zas trojicu tlačidiel: prepínanie profilov, ovládanie intenzity podsvietenia a tlačidlo na vypnutie Windows klávesu. Report rate klávesnice je 1000Hz, ponúka Full Key rollover a 100% antighosting, pritom podporuje 3 onboard profily.

Klávesnicu k PC pripojíte pomerne dlhým opletaným USB 2.0 káblom, pričom tu je aj druhá USB koncovka, ktorú môžete pripojiť do PC a takto môžete využívať USB port, ktorý je na zadnej strane klávesnice, čo môže neraz padnúť vhod. Oceniť treba najmä naozaj kvalitné vyhotovenie, pri ktorom máte dojem, že sa vám môže stať nejedna nehoda a klávesnica prežije bez ujmy každý pád zo stola. Povrch z brúseného hliníka pôsobí prémiovo, kvalitne a odolne. Je príjemný na pohľad a aj na dotyk. Zvyšok klávesnice tvorí pevný matný čierny plast. Kvalitne sú vyhotovené aj keycapy. V tejto oblasti sa naozaj odráža cena na prevedení.

Už teraz vidím tie komentáre o kolotočároch pri letmom pohľade na obrázky v tejto recenzii, na ktorých klávesnica hýri všetkými farbami. Pravdou však je, že aj samotné plné RGB podsvietenie je spracované veľmi slušne. Každý kláves je opäť individuálne podsvietený a podsvietené je tiež Corsair logo hore na klávesnici spolu s mediálnymi tlačidlami. Jednoduché efekty a niekoľko stupňov intenzity si viete na klávesnici meniť aj bez softvéru, no ak chcete klávesnicu využiť naplno, nezaobídete sa bez neho.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire

Corsair sa v tejto oblasti stále spolieha na svoju iCUE aplikáciu, ktorá postupne pekne zlepšila svoju povesť a dnes sa dá naozaj pohodlne a intuitívne používa bez ohľadu na to, čo od nej potrebujete, či je to nastavovanie profilov, makier a herných funkcií,, alebo personalizácia podsvietenia podľa vašich potrieb. Ja napríklad v hrách využívam podsvietenie klávesov na určité funkcie istou farbou, takže aj periférne vnímate farbu a podľa toho viete, kam sa napríklad malíčkom natiahnuť a nemusíte pozerať na klávesnicu. To všetko je len na vás, možností je tu naozaj veľa. A ako som už spomínal, klávesnica dokáže uchovať niekoľko profilov, takže ak si ju so sebou prenesiete na inú zostavu, profily vám stále zostávajú.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire sa opäť radí medzi najzaujímavejšie a najlepšie mechanické klávesnice v tomto odvetví, ktorá prekvapí naozaj parádnou kvalitou vyhotovenia, no navyše pridáva nízky profil. Oceníte široké možnosti úprav a aj intuitívny softvér. No stále je to klávesnica, za ktorú si musíte poriadne priplatiť a možno by ste v tejto cenovej kategórii očakávali už aj dedikované herné klávesy, lepšiu opierku predlaktia a iné vychytávky. Len tá cena niekde pod dve stovky bude pre mnohých prekážkou. Na druhú stranu, ak sa pre túto klávesnicu rozhodnete, na výber máte z dvojice rôznych switchov podľa toho, ktoré vám viac vyhovujú.

Corsair  K70 RGB MK.2 dostanete od

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire


napísal matus_ace 5.12.2018
Páči sa mi!
CORSAIR K70 RGB MK.2 LOW PROFILE RAPIDFIRE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk