CORSAIR CARBIDE SPEC-06 RGB S CHLADIČOM H115I

CORSAIR CARBIDE SPEC-06 RGB S CHLADIČOM H115I

Cenovo dostupná skrinka s RGB a tvrdeným sklom

Test

Corsair ponúka zaujímavú PC skrinku, na ktorú nemusíte minúť ani celých sto eur, a pritom ponúka zaujímavé možnosti a je aj pekne vysvietená. Skrinka meria 474 x 215 x 455 mm, váži 7,8 kg. Kompatibilná je s ATX doskami aj zdrojmi. V balení sa nachádzajú samostatne zabalené skrutky, imbusový kľúč, obojstranná páska, sťahovacie pásky na káble. Nechýba, samozrejme, ani návod.

Bočnica z tvrdeného skla je jedným z hlavných lákadiel tejto skrinky. Osadená je na štyroch skrutkách, ktoré sa dajú odmontovať prstami. Sklo nemá tendenciu po odskrutkovani vypadnúť, no nejde ani o to najbezpečnejšie uchytenie. Pri manipulácii buďte preto opatrní. Zadná bočnica je uchytená pomocou dvoch skrutiek, ktoré sa tiež dajú uvoľniť prstami. Oceňujem, že skrutky potom vypadnú, ale zostanú v bočnici.


Predný panel je z plastu a dá sa ľahko odmontovať. Držia ho len plastové klipy. Pri jeho odstránení si však treba dať pozor na kábel, ktorý vedie zo skrinky do LED pásu vnútri plastového predného panelu. Kábel je potrebné odpojiť. Následne sa dostanete k prednému rámu skrinky, kde sú pozície pre tri 120 mm ventilátory aj 360 mm radiátor. Nájdete tu tiež úchyty pre 140 mm ventilátory. Celý predok chráni prachový filter, ktorý sa dá ľahko odmontovať vďaka uchyteniu magnetmi. Vpredu nájdete jeden už predinštalovaný 120 mm ventilátor. Predné konektory tvorí dvojica USB 3.0, 3,5 mm konektor pre slúchadlá a mikrofón a tlačidlá pre štart a reset. USB-C tu, žiaľ, nenájdete.

Vrch skrinky má tiež ventiláciu krytú magnetickým filtrom. Umiestnite sem dva 120 mm ventilátory alebo 240 mm radiátor, no len jeden 140 mm ventilátor. 120 mm pozície sú odsadené od zadnej časti skrinky pre lepšiu kompatibilitu. 140 mm pozícia je len jedna, a to v prednej časti. Dôvodom je fakt, že do zadnej časti skrinky by sa ventilátor už nezmestil, lebo by kolidoval s káblami a chladením základnej dosky. Nad doskou je málo miesta a osadenie 120 mm tak značne pomáha. Zospodu vidíme chrómové nožičky s mäkkými výstelkami. Nechýba prachový filter pre zdroj. Nájdeme tu tiež 4 skrutky držiace klietku pre HDD.

Corsair Carbide SPEC-06 RGB s chladičom H115i

Zadná strana umožňuje namontovanie jedného 120 mm ventilátora, ktorý už dostanete nainštalovaný. Zdroj je potrebné do skrinky osadiť klasicky zvnútra a následne priskrutkovať. Vyvedený je tu ovládač pre podsvietenie predného panela, o tom si však povieme neskôr. V zadnej časti môžeme vidieť ešte pozíciu pre vertikálne umiestnenie grafiky, na to však budete potrebovať držiak a predlžovací PCIe kábel, ktoré nie sú súčasťou balenia.

Zadná časť skrinky obsahuje 4 pozície pre 2,5” SSD disky a 2 sloty pre 3,5” HDD. Klietka pre HDD sa dá úplne odmontovať. Stačí odskrutkovať 4 skrutky zospodu, ako už bolo spomenuté a posledná piata je zozadu na hlavnom ráme skrinky. Možnosť odmontovať klietku pre HDD veľmi chválim, pomôže to pri správe kabeláže. Zadná strana obsahuje veľa úchytov pre správu kabeláže, za to dávam palec hore. Všetky hlavné otvory do prednej časti majú gumové kryty. 

Skrinku sme otestovali aj zložením zostavy, ktorá má nasledovné komponenty:

Intel Core i9-9900K
Gigabyte Z390 Aorus Xtreme
Gigabyte RTX 2080 Ti Windforce OC
Seasonic Prime 1300 W Platinum
Kingston HyperX Fury RGB SSD 480 GB
Kingston HyperX Predator RGB 3200 MHz 8 GB x2
Corsair H115i Platinum


Skladanie prebiehalo pomerne hladko, no bolo potrebné spraviť zopár kompromisov. Skrinka je prezentovaná ako ATX, no Z390 Aorus Xtreme má formát EATX. Do skrinky sa zmestila, pravý okraj však nebol úplne priskrutkovaný. Doska má zo zadnej strany štít a je tak hrubšia. Skrinka v oblasti gumových otvorov už nie je rovná, ale má mierny sklon ku sklenenej bočnici, čo nepomáha s kompatibilitou. Chladič od Corsair H115i Platinum je 280 mm, nebolo ho preto možné umiestniť nad dosku a musel ísť dopredu. Ventilátor, ktorý je tu umiestnený, som premiestnil hore nad dosku. Podsvietené SSD HyperX Fury RGB by bolo možné dať zozadu skrinky, tam by ho však nikto nevidel. Nainštalovať by sa dal zrejme aj vpredu na hlavný rám, no tu zas zavadzia chladič. Zobral som tak dve skrutky a tými som uchytil SSD o ventiláciu nad zdrojom.

Chladič Corsair H115i Platinum dobre zapadol k podsvietenej doske a pamätiam. Podsvietenie na pumpe má svoje čaro. Skladá sa z loga Corsair a pásu po obvode. Na ovládanie podsvietenia je potrebné pripojiť micro USB kábel do pumpy a druhý koniec kábla do USB na doske. Z pumpy vedú aj ďalšie káble, cez ktoré sa pripája dvojica 140 mm ventilátorov, ktoré sú v balení. Tie sú taktiež podsvietené. Hadice nie sú lacné gumové, majú pletený povrch. Uchytené sú k pumpe pomocou kĺbov, je možné ich tak mierne natočiť, aby vám nezavadzali.

Corsair Carbide SPEC-06 RGB s chladičom H115i

Radiátor má rozmery 322 x 137 x 27 mm. Ventilátory majú 25 mm hrúbku, na celý chladič tak potrebujete vyše 5 cm miesta nad základnou doskou. Maximálna rýchlosť ventilátorov je 2000RPM. Úroveň hluku je 37dBA. Radiátor je hliníkový, preto je veľmi ľahký. Kontaktná plocha pumpy je však medená tak, ako býva zvykom. Výrobca na chladič dáva 5-ročnú záruku. Kompatibilný je so všetkými modernými päticami, konkrétne od Intelu mainstreamový LGA 115x aj high-end LGA 2011/2066. V prípade AMD sú podporované AMD2/3/4 aj TR4 pätica pre Threadripper. Nechýba podpora pre synchronizáciu podsvietenia cez softvér iCUE, ktorý výrobca používa aj pri ďalších komponentoch. Ak teda máte vo svojej zostave viac RGB komponentov či periférií od Corsairu, viete si to všetko aj farebne a efektmi zladiť cez túto aplikáciu. Ak by ste ale nepotrebovali periférie zladené vďaka jednotnému ekosystému, stále je to kvalitné chladenie, aj keď za zodpovedajúcu cenu.

Corsair Carbide SPEC-06 si môžete zaobstarať za približne 90 €, čo je solídna cena za skriňu od známeho výrobcu s tvrdeným sklom a RGB podsvietením. Chladenie budete s najväčšou pravdepodobnosťou orientovať dopredu ako v našom prípade. Horné pozície sú dobré akurát na ventilátory, 240 mm AiO by vám mohol kolidovať s pamäťami. Nad doskou jednoducho nie je dostatok miesta pre umiestnenie ventilátora. Chválim možnosť odmontovať klietku pre HDD a dostatok pozícií pre SSD. Využiť môžete aj kryt pre zdroj na uchytenie SSD disku, ako sme to spravili my. RGB podsvietenie predného panela sa ovláda zozadu skrinky, škoda, že sa nedá pripojiť k doske. EATX doska sa do skrinky zmestila, tento postup však neodporúčam. Chválim magnetické prachové filtre aj skrutky zadnej bočnice, ktoré vypadnú. Výrobca na skrinke premyslel množstvo detailov, ktoré uľahčujú skladanie aj správu skrinky. V tejto cenovej kategórií je to skôr prekvapením. Carbide SPEC-06 tak ponúka veľa muziky za málo peňazí.

AiO Corsair Hydro Series H115i Platinum nájdete za zhruba 150 €.

Cenovo vychádza Corsair Carbide Series SPEC-06 RGB od

 


napísal Spartan_6917 18.12.2018
Páči sa mi! (+4)
CORSAIR CARBIDE SPEC-06 RGB S CHLADIČOM H115I


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18413)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk