GUNNAR LIGHTNING BOLT 360

GUNNAR LIGHTNING BOLT 360

Predražený podfuk či naozaj kvalitná pomôcka?

Test

Hrám hry už naozaj veľmi dlho a postupom času som si zvykol na to, že chcem mať pri hraní kvalitné herné príslušenstvo. Môže sa vám zdať, že páreurová klávesnica a myš z Tesca stačia, no keď si vyskúšate lepšie produkty, ťažko sa ide späť. Myši, klávesnice, podložky, gamepady, volanty a podobné veci si tak vyberám tak, aby mi ponúkli čo najvyššiu kvalitu. Na druhú stranu ale nerád zbytočne vyhadzujem peniaze za niečo, čo nemá zmysel. Alebo ja ho v tom nevidím. Nemám hernú stoličku napríklad. A z „herných okuliarov“ som si dokonca robil srandu a považoval som to za úplnú zbytočnosť. Ak chcete dožlta zafarbené sklá na okuliaroch, na najbližšej tržnici ich nájdete za pár drobných.

Ešte pred vydaním sa mi ale do rúk dostali okuliare Gunnar Lightning Bolt 360 a aj keď som bol skeptický voči týmto veciam, nakoniec som zostal príjemne prekvapený. Okuliare mi pomohli s jedným aktuálnym problémom a aj preto bude článok trošku osobnejší, ako býva zvykom. Za PC trávim veľa času. Až nezdravo veľa. Kombinácia množstva práce, mnohých hodín za PC a aj stresu sa podpísala na tom, že som posledné týždne každý jeden deň trpel bolesťou hlavy až si to začalo vyžadovať tabletky.

Z práce a stresu trochu odbudlo, no a prišli mi k tomu aj tieto Gunnar okuliare. Nielen bolesť hlavy je preč, ale aj po tých hodinách za PC a ďalších hodinách hrania ma nerežú oči, nemám ich suché a večer pôsobia uvoľnenejšie. To je oveľa viac ako som očakával. Aj keď teda, ak mám byť úprimný, očakával som poriadne predražený kúsok plastu a skla, ktorý po teste hodím do škatule a tú niekam do rohu, kde sa na ňu na veky vekov zabudne (áno, bohužiaľ aj takto končia niektoré produkty na recenzie).

Gunnar Lightning Bolt 360

Príjemne ma prekvapilo už samotné balenie, ktoré prišlo. Gunnar síce za okuliare pýta nejakých 150 eur, čo je fakt dosť, ale nečakal som, že to na balení aj bude vidno. Dostanete totiž pomerne veľké a pevné puzdro, ktoré síce nie je na prenášanie, ale na to tu máte vrecko. V puzdre nájdete nielen okuliare, ale aj všetko, čo k nim dostanete. Celkovo balenie tvoria dva páry šošoviek, dva páry straníc, tri sedielka na nos, šnúrka na krk, vrecko na prenášanie a handrička na utieranie. To je pomerne slušná ponuka a výhodou je, že istým spôsobom zabijete dve muchy jednou ranou.

Spomínaná dvojica párov šošoviek totiž slúži na niečo iné. Klasické jantárové sklá sú na hranie a sedenie za PC, na čo sú aj špeciálne prispôsobené hneď niekoľkými rôznymi spôsobmi. No a druhý pár šošoviek vám zase nahradí slnečné okuliare, keď v týchto letných dňoch idete von. Jantárové sklá svojim zafarbením zlepšujú kontrast na monitore/displeji a hlavne majú certifikovaný filter modrého svetla, takže eliminujú 65% modrého svetla z monitora. To je to svetlo, kvôli ktorému nemôžete spať, keď po niekoľkých hodinách vypnete PC a idete si ľahnúť, alebo ešte v posteli ťukáte na mobile. Slnečné sklá sú zase tmavé a ponúkajú 100% UV ochranu, takže sú v týchto dňoch ideálne napríklad na bicykel, celkovo behanie vonku.

Poďme ale na tie ďalšie súčasti balenia. Sedielka na nose sú tu tri kvôli tomu, aby ste si vybrali veľkosť, ktorá vám sadne najlepšie – S (5 mm), M (7mm), L (8 mm). Takže čo sa týka pohodlia, viete si ho vo veľkej miere prispôsobiť. To isté platí aj pre stranice. Základné sú pomerne široké, dlhé sú 135 mm a majú tvar blesku, preto aj názov Lightning Bolt. Koncovky sú trochu ohybné, ale stále sú stranice veľmi pevné. Druhý pár v balení je oveľa tenší a hlavne ľahší, takže opäť niečo, čím si môžete prispôsobiť pohodlie. Ak používate headset, nemusíte mať stranice vôbec, keďže ich môžete nahradiť šnúrkou. Pod headsetom by vás totiž mohli tlačiť, čo nie je veľmi príjemné. No a nakoniec je tu vrecko a handrička, čo sú pomerne štandardné veci, akurát tu ich môžete mať v istom dizajne podľa modelu.

Môj model je vyhotovený v téme Rainbow Six Siege hry, takže vizuál hry je aj na vrecku a stranice majú drobné znaky pripomínajúce hru. Môžete si vybrať ESL alebo Gunnar model, ktoré majú iné farby. A to isté platí aj pre rámy, ktoré sú tiež v týchto troch vyhotoveniach. Samotný rám je široký 140 mm, šošovky sú široké 61 mm a nos 16 mm. Samotné okuliare vážia 29 gramov, takže nie sú nejako výrazne ťažšie ako vaše bežné. Dizajn rámu a aj celých okuliarov je pomerne jednoduchý, no vyzerajú fajn, koniec koncov máte tu fotky.

Veľa vecí sa tu tak dá meniť, no nie je to nijako extrémne náročné. Vyžaduje si to len trochu cviku a ideálne teda aj pozrieť si video, ktoré ponúka výrobca. Už len kvôli tmu, aby ste si okuliare nepoškodili, keď si budete meniť napríklad šošovky. Vtedy napríklad musíte najskôr točiť nosné sedielko, tak ho vybrať, zatlačiť na konkrétnom mieste šošovky a vytlačiť ju von. Vymeniť stranice je trochu náročnejšie, lebo musíte zatlačiť na jednom bode a vytiahnuť ich. Najväčšia nevýhoda toho všetkého vymieňania je, že pri tom dopalcujete sklá.

Prečo ale takéto okuliare vlastne fungujú? Nie je to len o žltých šošovkách a filtrovaní modrého svetla. Všimnete si to hneď, keď si ich nasadíte na nos. Na stránke, v obchodoch a ani na balení sa nedozviete, že tieto šošovky majú +0,2 dioptrie zväčšenie. Je to len drobné zväčšenie, ale so zaujímavým výsledkom. Tým totiž dokážete obmedziť namáhanie očí a pomáhate uvoľniť očné svaly. Ďalší zaujímavý fakt je aj to, že šošovky majú decentralizovaný optický stred. Tu je posunutý viac k stredu tváre a vášmu nosu, lebo vlastne tam sa pozeráte, keď sledujete niečo zblízka – napríklad monitor alebo displej telefónu. Pri takomto pohybe využívate ďalšie očné svaly, no a keď na monitor pozeráte hodiny, tieto svaly v takejto polohe držia vaše oči naozaj dlho. Takéto decentralizovanie, aj keď vzdialenosť medzi vašimi zrenicami zmenší asi len o centimeter, ďalej pomáha menej namáhať svaly a tým pádom aj oči.

Gunnar Lightning Bolt 360

Je to práve kombinácia týchto dvoch prvkov, ktorej výsledkom je to, že aj po hodinách za monitorom nemáte bolesti hlavy, očí, prirodzenejšie žmurkáte a tým pádom sa vám aj oči menej vysušujú. A za seba môžem povedať, že to funguje skutočne dobre. Zároveň to ale ovplyvňuje aj sledovanie vzdialenejších objektov, ktoré už nevidíte tak dobre. Vtedy reálne potrebujete skôr centralizovaný optický stred. Osobne mám TV vzdialený niekoľko metrov od pracovného stola a keď sa pozriem bez Gunnar okuliarov, vidím naň dobre. S nimi ale už horšie. Sú tak naozaj stavané na to, aby ste s nimi hrali a pracovali v bližšej vzdialenosti od displeja.

No a trochu si na to aj treba zvykať. Práve o tom malom zväčšení som veľa komunikoval s výrobcom, lebo som sa necítil úplne pohodlne. Je to len malé zväčšenie a väčšine používateľov to nebude robiť problémy, no ja som bohužiaľ v menšine. Mám predpísané len malé dioptrie, ktoré ale nepotrebujem. Sú však mínusové a v kombinácii s týmto malým plusovým zväčšením bol výsledok taký, že som sa necítil komfortne. Keď som si však dal svoje dioptrické okuliare a na ne Gunnary, nepohodlný pocit bol preč. Teraz ich už dokážem používať aj samotné, takže to bolo o zvyku. Ideálne však je mať LB360 na mieru a výrobca ich podľa vášho predpisu vie vyrobiť v rozsahu od -2 do +2. Vtedy má pre vás zväčšenie aj decentralizovanie najväčší efekt.

Sú Gunnar Lightning Bolt 360 najlepšie herné okuliare? Neviem, nemám s týmto segmentom také skúsenosti. Mne ale veľmi pomohli a po týždňoch bolestí mi priniesli dosť úľavu do pracovného života. Navyše som našiel zahraničných oftalmológov, ktorí ich vychvaľujú, takže na tom asi niečo bude aj z profesionálneho hľadiska. A tá cena? Je vysoká, ale úprimne, bežne za toľko kúpite jedny poriadne slnečné okuliare a tu sú slnečné šošovky súčasťou balenia, ktoré je aj okrem toho dosť bohaté.

Gunnar Lightning Bolt 360


napísal matus_ace 25.8.2020
Páči sa mi! (+1)
GUNNAR LIGHTNING BOLT 360


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk