LOGITECH G923

LOGITECH G923

Novinka pre PC a rovno aj obe generácie konzol

Pandémia koronavírusu tento rok priadne zamiešala kartami v každom odvetví a to herné nie je výnimkou. Teraz ale nehovorím len o odložených hrách a aj menších konzolách, pričom tie veľké nemusia mať dostatok kusov na skladoch, ale aj o perifériách. Mnohé veci, ktoré mali prísť na trh už na jar, sa tam dostávajú len teraz. Iné sa zase odkladajú, ďalšie musia zakomponovať podporu nextgen konzol, aj keď pri pôvodnom jarnom vydaní sa s tým ešte možno nerátalo. Jednoducho každá firma si musela prejsť novými výzvami a problémami a Logitech s jeho novým pretekárskym volantom určite nebol výnimkou.

V dosť divnom období sa tak na trh dostal viac prémiový model Logitech G923, ktorý nastupuje na miesto G29/G920, ktoré vyšli pred 5 rokmi. Nie je však ich ďalšou generáciou, ale skôr evolúciou. Výhodou, aspoň v oblasti označenia, je, že tu nemáme dva modely podľa platforiem. Je len jeden – G923. A vy si vyberiete, či chcete verziu pre kombináciu PC a PS platformy, alebo verziu pre PC a Xbox platformy. Volant už totiž podporuje aj nextgen konzoly a to znamená, že Xbox verzia pôjde aj na Xbox Series X a S, PS4 verzia zas pôjde aj na PS5. A je super, že sme sa posunuli do súčasnosti a nepakuje sa situácia pri prechode z G27 na G29.

Na recenziu sme dostali PlayStation verziu volantu, ale až na ovládacie prvky sú teraz obe verzie totožné. Líšia sa teda len tým, k akej konzole ich pripojíte a aké sú tlačidlá. Na PC ale fungujú obe verzie úplne bez problémov a úplne rovnako. Balenie je také, aké od takéhoto volantu čakáte – masívne, plné dokumentácie a okrem nutnej kabeláže tu nájdete, samozrejme, volant a pedále. Logitech ale pribalil aj svoju obligátnu nálepku, aby ste si svoje PC či konzolu rovno označili jeho logom.

Logitech G923

Už v momente, keď chytíte balenie do rúk, si uvedomíte, že toto naozaj nie je nejaký lacný plastový volant zo supermarketu. Samotný volant so základňou váži cez 2 kilá, pedále dokonca cez 3 kilá. Je to ale pre dobro veci. A koniec koncov máte vždy lepší dojem z niečoho robustného a pevného, zvlášť, keď po tom na zemi dupete a pred vami to zas otriasa celým stolom. Poteší dostatočne dlhá kabeláž pre rôzne zostavy (aj s playseatom) a veľmi vám zapájanie uľahčia drobné kanáliky, ktorými viete zo základne pretiahnuť všetky potrebné káble, aby to nezavadzalo. Volant k stolu prichytíte pomocou úchytov a jednoduchého mechanizmu so skrutkami a môžete ho dať na dosku s hrúbkou až 3cm.

Nájdete tu trojicu pedálov, každý s vlastným stupňom tuhosti, aby zodpovedali tmu, ako pracujú pedále v realite. Zo zadnej strany volantu nájdete na každej strane jedno pádlo na sekvenčné radenie v hrách, no ak si chcete priplatiť, môžete si kúpiť aj klasickú páku do svojej pretekárskej zostavy. Pripája sa rovnako ako pedále, teda zospodu volantu a kábel si vyvediete jednoducho von cez spomínané kanáliky. Na čele sú ovládacie prvky a teda štvorica hlavných tlačidiel na pravej strane hore, D-pad na ľavej strane hore. V strede vpravo sú R2 a R3 tlačidlá a vľavo zas L2 a L3 tlačidlá. Vpravo dole je 24 - bodový otočný prepínač s tlačidlom na potvrdenie, vľavo dole zas + a – tlačidlá a v strede Options, Share a PS tlačidlá. Hore v strede sú LED zobrazujúce otáčky motora.

Volant ovládate v rozsahu 900° od dorazu k dorazu a tvarovo je na tom veľmi dobre, jazdí sa s ním parádne, ale to je klasika v tejto sérii, nejakú revolúciu nečakajte. Akurát som mal trochu problém s tým, že stred má zo zadnej strany trochu príliš ostré vrchné hrany. Nemáme neprimerane veľké ruky, ale často som o nej zavadil pri práci s pádlami a nebolo to príjemné. Samotné tlačidlá sú opäť kvalitné a aj veľmi dobre rozmiestnené. Až na Options a Share, ktoré sú drobné a blízko pri sebe. Často sa pri nich pomýlite, najmä pri hraní v tme. Pedále viete pekne prichytiť na koberec, je tam zdrsnená opierka na päty, ale najviac oceníte progresívny brzdový pedál, na ktorý netlačíte lineárne.

Pred vnútornosťami sa ešte musím venovať použitým materiálom. Predsa len je to volant za štyri stovky, takže očakávate, že to na ňom bude aj vidieť. Základňa je plastová, ale je to pevný a odolný plast. Síce sa nevyhne prípadným škrabancom, ale aj pri dotyku máte z materiálu dobrý dojem. Pôsobí naozaj robustne a trvanlivo. Výborne pôsobí kožené obšitie volantu, ktoré je príjemné na pohľad aj dotyk a to aj po niekoľkých hodinách hrania. Celý stred je kombináciou plastu a brúseného hliníka (ramená), pádla vzadu sú z leštenej ocele. Pedále majú kostru taktiež z ocele a ich čelá sú z leštenej ocele, aby to taktiež dobre vyzeralo. Celkovo aj vnútornostiam dominuje oceľ, napríklad v hriadeli riadenia.

Ak sa nepletiem, väčšina vnútornosti v G923 by mala byť rovnaká ako v G29 a G920. Logitech tu priniesol len niekoľko menších vylepšení do technológie ich motora, k čomu ale pridal jedno výrazné vylepšenie v spätnej väzbe, k tomu sa ale ešte dostanem. Aj tieto menšie vylepšenia známeho duálneho motora sa ale postarali o to, že je tu všetko o niečo responzívnejšie. Opäť to nie je nejaká veľká revolúcia, ale príjemná evolúcia. Zaujímavým prvkom je tiež programovateľná dvojitá spojka, ktorú naprieč platformami podporuje už dosť hier a na štarte vďaka nej získate lepšiu trakciu.

Poďme ale k vylepšenej spätnej väzba, ktorá sa skrýva za názvom technológie TrueForce. Tá berie dáta z herného fyzikálneho enginu a zvukového systému, aby na ich základe ponúkla detailnejšiu a vernejšiu spätnú väzbu do volantu. Nie je to nejaký výrazný game changer, ale je to príjemný krok smerom k realistickosti. Automaticky nečakajte, že narazíte do zvodidiel a utrhne vám to ruky. Nie je to o sile, skôr práve naopak. Je to neraz práve o jemných nuansách, ktoré štandardný FFB úplne neposkytuje. Lepšie a vernejšie cítite trakciu, prejazdy obrubníkmi a podobne. Vďaka tomu všetkému lepšie cítite správanie auta, na ktoré môžete správne reagovať.

Logitech G923

Je to super technológia s jedným obrovským problémom. Musia ju do hry zapracovať autori cez API Logitechu. A asi dobre viete, aký je výsledok, keď vývojári musia sami zapracovávať nejaké neštandardné riešenie navyše. Na PC a Xboxe ju podporujú dve hry: GRID a Assetto Corsa Competizione. Na PS4 sa k nim pridáva Gran Turismo Sport. A to je celé. S nextgenom sa to snáď zlepší, ale zatiaľ je to veľká bieda. Bez TrueForce totiž dostanete len G29/G920 s menšími vylepšeniami za veľmi veľa peňazí. Ak ale hráte hlavne GTS, kde chcete nechať ďalšie stovky hodín a chcete z nich čo najlepší zážitok, toto je pre vás cesta.

Práve na GTS som hru aj najvýraznejšie testoval a TrueForce tu naozaj vyniká, takže si túto funkciu budete naozaj užívať. Bohužiaľ nemám GRID na PS4 a ani ACC, takže som ďalšie TrueForce podporované hry neskúšal. Skúšal som ale iné z podporovaných a aj nepodporovaných hier. Najviac ich je, pochopiteľne, na PC, potom Xbox a najmenej na PS4. Tam som si ešte vyskúšal DriveclubDiRT 4. Obe hry poskytli štandardný FFB ako pôvodné volanty. Nie najlepší, ale dobrý. Naozaj je to len o menších vylepšeniach a ak by máte G29/G920 a nemáte záujem hrať TrueForce hry, nie som si istý, či má zmysel prechádzať na nový model.

Na PC to už bol zaujímavejší zážitok. DiRT Rally je síce aj na oficiálnej stránke medzi podporovanými hrami, no hra volant nijako nerozpozná. Je to moja najobľúbenejšia racingovka v posledných rokoch, tak si asi viete predstaviť moje sklamanie, keď volant v hre nešiel spojazdniť. A moje nervy, keď som musel hodiny googliť riešenia, skúšať rôzne nastavenia, zakazovať Steam Input Per-Game Setting, aby som následne v hre ovládanie volantom namapoval manuálne, z čoho je výsledok úplne mizerný. Ja som zvedavý si tu a tam pomôcť nejakým detailnejším cudzím nastavením volantu, ak mi pôvodné nastavenie nesedí, ale toto je jednoducho na mňa príliš.

Logitech G923

Paradoxne lepšie fungovali starinky, ktoré Logitech ani neuvádza medzi oficiálne podporovanými hrami. Vyskúšal som si to na hrách Race07 a GTR Evolution, ktoré majú 13, respektíve 12 rokov a kedysi išlo o naozaj kvalitné pretekárske tituly. Obe hry volant rozoznali ako starý G27. Nefungovala síce indikácia otáčok a aj FFB bol veľmi slabý (tu by sa asi bolo treba pohrať s konfiguráciou), ale ovládanie aj na základnom nastavení (ako hra načítala volant) fungovalo tak, ako má. A kým spomínaný DiRT Rally ma fakt neuveriteľne rozčúlil, toto ma príjemne prekvapilo.

Pritom nastavenia samotného volantu na PC sú jednoduché. Stačí vám na to klasická Logitech G Hub aplikácia, ktorú asi máte aj tak, ak využívate napríklad ich hernú myšku alebo klávesnicu. Softvér si sám načíta volant a dokonca vám v podporovaných hrách aj pripraví optimálne nastavenia pre ne. Akurát škoda, že tomu DiRT Rally to bolo jedno. Následne si ale sami môžete všetky nastavenia meniť, preprogramovať tlačidlá a podobne. Je to rýchle, jednoduché a intuitívne. Koniec koncov to už za tie roky majú vychytané.

Je teda Logitech G923 parádny volant? Rozhodne je! Hrá sa s ním veľmi dobre, je skvele vyrobený a s materiálmi, ktoré sú príjemné na dotyk a aj na pohľad. TrueForce je taká čerešnička na torte, aby to oproti predchádzajúcim modelom bolo naozaj aspoň v niečom posunuté vpred. Pritom funguje veľmi dobre a jazdenie s ním je viditeľne lepšie, detailnejšie a presnejšie. Stojí to ale za to? No s tromi podporovanými hrami asi nie. Určite počkajte na to, ako sa situácia zmení s príchodom nextgen konzol. A ak máte G29 alebo G920, prípadne niečo lepšie, tak je úplne zbytočné uvažovať nad prechodom na nový volant.


napísal matus_ace 12.10.2020
Páči sa mi! (+4)
LOGITECH G923


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19599)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk