SONY BRAVIA XR-65X90L

SONY BRAVIA XR-65X90L

9.0

Vyššia stredná trieda Sony TV

Test

Sony popri ponuke OLEDov má aj širokú ponuku LED TV, v ktorej je najzaujímavejším modelom X90 verzia. Tento rok je s označením X90L (L verzie sú tohtoročné modely Sony, ak budete kupovať, obzrite sa po nich). Minule sme sa pozerali na nižší X85L model, ktorý ponúkol základnú strednú triedu, ale X90L ide vo všetkých parametroch vyššie.

Je to vyšší model v X sérii Sony určenej na hry, čo ponúka plné zadné podsvietenie a 120Hz podporu. Zatiaľ čo X85 bol základný model s nižším počtom zón podsvietenia, X90 má ako viac zón, tak lepšiu konštrukciu,  obrazovku, plus aj vylepšený zvuk. Všetko sa to odráža na kvalite, ale aj na cene (aj keď aktuálne je v akcii cena výrazne nižšia). 65-palcová verzia X90L je len za 1392 eur, štandardne totiž ide za 1989 eur. Za plnú cenu je to príliš predražené, ale v akciách, alebo neskôr v zľave, to bude dobrá ponuka.

Sony to aj predstavilo na videu:

 

Špecifikácie:

  • Obrazovka: LCD 120Hz 4K VA panel s Quantum Dot vrstvou a antireflexnou vrstvou
  • Podsvietenie: Full Array 80 zón, Direct LED, lokálne stmievanie, XR Contrast Booster
  • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
  • Procesor: Cognitive Processor XR
  • Pripojenia: DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, CI+, USB nahrávanie, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast, hlasové ovládanie
  • Herné funkcie: VRR, ALLM funkcie, Podpora PlayStation 5 funkcii a herné menu,
  • Systém: Google TV s plnou podporou aplikácií
  • Ovládače: 2x jeden moderný, jeden klasický
  • Zvuk X-Balanced 30W, Dolby Atmos, Dolby Audio Processing, Acustic Multi Audio
  • Konštrukcia - hliníkový rámik

Dostanete tak TV s plnou ponukou funkcií, kvalitnou obrazovkou, vysokou intenzitou HDR a aj plnými hernými možnosťami. V zásade je to maximum, čo Sony vo Full Array LED sfére ponúka.

Sony Bravia XR-65X90L
Sony Bravia XR-65X90L X90L prichádza s vysokou kvalitou obrazu
X90L prichádza s vysokou kvalitou obrazu


Sony Bravia XR-65X90L Systém je tu Google TV
Systém je tu Google TV


Sony Bravia XR-65X90L TV je s konštrukciou vo vyššom štandarde s kovovým rámovaním a tenkými okrajmi
TV je s konštrukciou vo vyššom štandarde s kovovým rámovaním a tenkými okrajmi





Konštrukcia

TV je teraz konštrukčne vo vyššej triede Sony TV a teda ponúka hliníkový rámik okolo obrazu, tenké okraje, zadnú stenu z tvrdeného plastu s decentným dizajnom. Ponúkne tak luxusný vzhľad, a to aj vďaka úplne čiernej obrazovke, ktorej lesk navodzuje vyššiu kategóriu. Konštrukčne je to upgrade aj oproti minuloročnej 90-tkovej verzii. 

Čo sa týka uchytenia, TV ponúka aktuálny systém nožičiek zo Sony TV. Vymysleli si systém jednoduchého vkladania nožičiek na vami preferované miesta. V tejto verzii sú dve miesta podľa toho, ako vám vyhovuje ich umiestnenie - či na stred, alebo na kraje. Zároveň si viete určiť aj výšku. Napríklad ak máte pod TV soundbar, môžete vyššie nožičky umiestniť tak, aby sa vám dobre zmestil pod TV.  Samozrejme, je tu možnosť zavesenia TV na stenu cez štandardné VESA uchytenie.

Porty sú tu umiestnené na ľavej strane, pričom všetky sú  priamo prístupné zo strany. Nie je to tu posunuté aj na spodnú stranu ako vo vyšších verziách. Je tu však plná ponuka a teda štyri HDMI (dva z toho HDMI 2.1), zvukové porty, dva USB, dva satelitné vstupy, jeden káblový a anténový vstup, pridáva sa aj CI karta.

Ovládače

Ovládače Sony štandardne pridáva rovno dva, prakticky všetkých modeloch. Máte tu vyšší moderný ovládač, ktorý ponúka zjednodušené ovládanie s D-padom, a sériou hlavných tlačidiel. Teda bez číselnej klávesnice a väčšiny mediálnych klávesov. Druhy ovládač je klasický a určený pre tých,  ktorí si chcú čísla radšej naklikať ručne. Ten je štandardný umelohmotný.

Moderný ovládač je vizuálne a aj pocitovo kvalitnejší. Síce nie je to najvyššia verzia ovládača, ktorú má Sony, ten dáva k  X95 a OLED modelom a má kovový kryt s oceľovým vzhľadom a podsvietenie tlačidiel. Tu je čierny kovový kryt a nie je tu podsvietenie. Ale je tu všetko dôležité, a teda prepínanie programov, zvuk, tlačidlo na asistenta cez mikrofón, alebo šesť tlačidiel na aplikácie. Minulý rok boli aplikácie len štyri, teraz je k Bravia Core, Netflix, Disney, Prime video pridané aj Youtube a Crunchyroll. V zásade čakajte príjemné a responzívne ovládanie.

Sony Bravia XR-65X90L
Sony Bravia XR-65X90L Quantum Dot vrstva ponúkne kvalitné farby a aj snahu o černejšiu čiernu
Quantum Dot vrstva ponúkne kvalitné farby a aj snahu o černejšiu čiernu


Sony Bravia XR-65X90L Rýchle menu vám umožní základné nastavenia.
Rýchle menu vám umožní základné nastavenia.


Sony Bravia XR-65X90L Plné menu nastavení vám umožní dotiahnuť detaily.
Plné menu nastavení vám umožní dotiahnuť detaily.





Obrazovka

Obrazovka je v LCD televízore rozdelená na dve základné časti, a to podsvietenie a samotný panel, ktorý zobrazuje jednotlivé pixely. Tu z panelov je VA panel s Quantum Dot vrstvou (Sony to nazýva XR Triluminos Pro), teda prakticky je to obdoba QLED TV od Samsungu. Quantum Dot tak ponúkne kvalitnejšie farby a černejšiu čiernu. Dosiahnuť čisto čiernu pomáha Full array zadné podsvietenie s 80-timi zónami podsvietenia. Je to tak detailnejšie zónovanie ako pri 85L verzii, kde je 24 zón. Ale napríklad je to menej ako 120 zón, ktorých má TLC v TV za polovičnú cenu. Číňania však fungujú inak, veľké firmy sa to musia snažiť doháňať kvalitou obrazu a farebnosťou, to je oblasť, ktorá Sony ide. O spracovanie obrazu sa tu stará Cognitive procesor XR s dobrými algoritmami zaisťujúcimi farby a aj vyniknutie detailov. Pridaná je technológia XR Contrast Booster, ktorá sa pre zmenu stará o zlepšenie kontrastov.

Podsvietenie je tu dostatočne vysoké, a to 1200 nitov v maxime, čo zaistí pekný a intenzívny HDR obraz aj s Dolby Vision HDR podporou, ale rovnako aj SDR má 1200 maximum a aj tam vás pri maximálnom jase ožiari. Bližšie si tieto parametre môžete pozrieť rtings, ktoré už má test tohto TV.

Čo sa týka podsvietenia, v zásade rovnomerné, až na jemný preliv v rohoch. Aj keď konkrétne na našom testovanom modeli vidieť istú chybu v podsvietení a dole v strede je viditeľný kruh, kde má podsvietenie nejaký problém (vidieť to jemne na viacerých fotkách). Toto, ak by ste videli na svojom TV, tak by to bolo na reklamáciu. Štandardne je podsvietenie rovnomerné.

TV má aj zameranie na šetrenie, a teda už pri inštalácii sa pýta na to, aký režim šetreniach chcete použiť, môžete ho vypnúť, ale aj vybrať režim s jedným alebo dvomi lístkami. Podľa toho sa upraví jas TV. Viete si to však kedykoľvek zmeniť a vytiahnuť z TV maximum, rovnako má TV automatické znižovanie jasu. Čo sa týka priemernej spotreby, tú Sony uvádza na 69 W maximum je 206W. V zásade okolo 80-100W pôjdete pri bežnom pozeraní TV a do tých 200W pri hraní na HDR intenzívnych hier. 

Sony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90LSony Bravia XR-65X90L

Systém

Sony používa vo svojich TV Android, teda Google TV, ktorý sa v posledných verziách vyprofiloval veľmi dobre. Je totiž plynulý, neseká, má hlboké nastavenia a, samozrejme, veľkú ponuku aplikácií. Ponuka siaha od filmových streamovacích, cez herné streamovacie, až po sociálne, alebo aj malé hry. Prakticky tu nie ste tak obmedzení ako pri vlastných systémoch niektorých značiek TV.  Po spustení je tu rovno predinštalované Youtube, Amazon, Disney, Netflix a podobné základné streamovacie veci, doťahať si viete aj ďalšie služby alebo rôzne prehrávače videí. Na titulnej obrazovke sa vám následne vždy zobrazí ponuka najväčších služieb.

Sony tu má mierne úpravy v Google TV a má hlavne TV tlačidlo, ktorým sa viete jednoducho prepnúť na pozeranie TV. Pritom TV tlačidlo si môžete nastaviť či už na digitálnu TV, alebo na satelit, káblovku, prípadne aj na niektorý HDMI port ak máte set-top box.  Je škoda, že takéto tlačidlo nemajú na konzolu, aby nebolo nutné chodiť cez menu vstupy.  Už sa s tým opakujem pri každej recenzii, ale je to veľká škoda, že na tieto veci Google nemyslí. Totiž Google TV nemá do systému integrované vstupy a každý výrobca TV si tak musí dávať vstupy na samostatné tlačidlo a používateľ si musí vyberať HDMI vstupy v samostatnom menu mimo výberu aplikácií, ktoré sa hneď zobrazia rovno na titulke. Sony zapracovalo aspoň túto skratku na TV.

Nastavenia sú v systéme hlboké a riešené v rýchlom menu, kde sa zobrazí len spodná lišta s rýchlymi nastaveniami obrazu, zvuku, Bluetooth, výstupov a s možnosťou prekliknutia na detailné menu, kde už nastavujete hlbšie možnosti. Určite si rovno nastavte HDMI porty, hlavne ak používate novú konzolu, tak na jej HDMI nastavte, či má fungovať aj s VRR, alebo Dolby Vision. Dolby vision vám pôjde na Xboxe a ponúkne lepšie HDR ale maximálne framerate je tam potom 60fps, VRR ponúkne maximum 120fps. 

Sony Bravia XR-65X90L
Sony Bravia XR-65X90L Všetky základné porty sú prítomné. Čakajte dva HDMI 2.1 porty.
Všetky základné porty sú prítomné. Čakajte dva HDMI 2.1 porty.


Sony Bravia XR-65X90L Sony pridáva svoje dva štandardné ovládače.
Sony pridáva svoje dva štandardné ovládače.


Sony Bravia XR-65X90L Pre hry nechýba ALLM a VRR podporu a pre PS5 konzoly má Sony špeciálne funkcie
Pre hry nechýba ALLM a VRR podporu a pre PS5 konzoly má Sony špeciálne funkcie





Herná podpora

Z hier čakajte decentnú podporu funkcii, kde základ je, samozrejme, HDMI 2.1 so 120Hz podporou. Tá je na dvoch portoch HDMI 3 a HDMI 4, pričom HDMI 3 je zároveň aj eARC a teda ak máte soundbar, môže vám jeden port zabrať. Nechýba tu ALLM a VRR čo sú už štandardné funkcie a zároveň sa pridáva aj decentne rýchla odozva TV.  Tá je 17ms v základe na 60Hz módoch, a 9,5ms na 120Hz módoch. Niektoré TV majú aj nižšie, ale v zásade sú to dostatočne nízke časy a oneskorenie si nevšimnete. Určite však vždy dbajte na to, aby ste v hrách mali zapnutý herný mód, neherné módy majú spomalenie okolo 130-160ms. To je príliš veľké oneskorenie a ovládanie sa vám do samotnej hry premietne citeľne neskoro.

Konzoly však dobre vedia využiť ALLM, a teda automaticky sa prepnú do herného režimu, rovnako aj VRR, ktoré vám zaistí plynulý obraz. Pre PS5 sa pridali dve funkcie, a to Auto HDR Tone Mapping, čo je úprava farebnosti a Auto Genre Switching, čo je prakticky ALLM, teda automatické prepínanie herného režimu.

Tento rok je už doplnené aj herné menu, v ktorom viete rýchlo zapínať a vypínať VRR, ale aj upravovať vyváženie čiernej a aj možnosť definovania zameriavača. Sú to skôr také základné možnosti, uvidíme, kam to posunú v ďalších updatoch. 

Ak by ste nemali konzolu, na Google Play nájdete aj streamovacie aplikácie a môžete si dobre zahrať aj bez konzoly. Hlavne je dostupné Geforce Now, a rôzne menšie služby. Zatiaľ však nie je v store Game Pass alebo Sony PS Plus streaming. 

Zvuk

Oblasť zvuku pokrývajú 30W reproduktory a ponúkajú decentné ozvučenie. Sú tu dva hlavné 10W reproduktory smerujúce dolu a dva výškové na bočných stranách obrazovky pre lepšie priestorové ozvučenie. V zásade zvuk je dobrý, aj keď basy sú, samozrejme, nižšie.

Na bežné počúvanie a sledovanie filmov to môže stačiť, ale určite ak chcete viac, tak aj tu ako vždy odporúčame soundbar. Prakticky každý a aj najlacnejší okolo 150-eurový soundbar ponúkne lepší zvuk ako väčšina TV. Totiž tieto tenké TV majú len malé reproduktory bez výraznejších basov a keď nemáte basy, prichádzate vo zvukovej stránke o veľa. 

Sony Bravia XR-65X90L
Sony Bravia XR-65X90L Podsvietenie je slušné a intenzívne, ale v rohoch vidíte slabšie podsvietené časti.
Podsvietenie je slušné a intenzívne, ale v rohoch vidíte slabšie podsvietené časti.


Sony Bravia XR-65X90L Pridané je aj herné menu, ktoré ponúka základné funkcie a rýchle nastavenia
Pridané je aj herné menu, ktoré ponúka základné funkcie a rýchle nastavenia


Sony Bravia XR-65X90L Obraz si vychutnáte.
Obraz si vychutnáte.




Celkovo je X90L v rámci LCD ponuky veľmi kvalitný TV, s prémiovou konštrukciu a hlavne parádnym obrazom. Full Array podsvietenie je intenzívne, zón síce mohlo byť viac, ale stále ponúkne dostatočné vysoké kontrasty a hlavne vďaka kvalitnej obrazovke parádne farby. Konkrétne obrazovka je VA panel s Quantum Dot vrstvou a samozrejme, aj 120Hz podporou, nechýba HDMI 2.1 na dvoch portoch a tých, ktorí chcú čo najviac aplikácií, poteší Google TV.

Ak by ste chceli viac ako Full array LED TV, určite sa oplatí pozrieť po miniled alebo OLED TV, kde Sony má vyššiu verziu X95L, ktorá je veľmi dobrým kompromisom medzi kvalitou a výdržou obrazovky oproti OLEDu. Alebo potom samotné OLEDy, kde z nových SONY ponúka OLED  A80L alebo QD-OLED A95L.


napísal saver 20.10.2023
Páči sa mi!
9.0
SONY BRAVIA XR-65X90L
+ vysoký kontrast a kvalitná čierna
+ kvalitné farby
+ intenzívne HDR a SDR
+ rýchly Google TV systém s ponukou aplikácií

- cena je vyššia oproti konkurencii (bez akcie)
- zvuková stránka mohla byť ešte vyššie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20305)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk