KING ARTHUR: LEGION IX

KING ARTHUR: LEGION IX

7.5

Nemŕva rímska légia v Avalone

Recenzia na PC verziu

V roku 2022 NeocoreGames priniesli zaujímavo poňatú taktickú stratégiu, inšpirovanú legendou o kráľovi Artušovi a rytieroch okrúhleho stola. Dej sa vlastne odohrával až po známych udalostiach a zameral sa na Mordreda a jeho šancu na vykúpenie. Mohli ste sa pritom prikloniť na stranu dobra alebo zla. V podobnom duchu pokračuje aj expanzia Legion IX, ibaže tentoraz sa do sveta Avalonu vrátite s nemŕtvymi rímskymi legionármi.

Ak ste pôvodnú hru nehrali a ani ju nemáte, vôbec to neprekáža. Legion IX je samostatne funkčný prídavok, takže funguje nezávisle a ani nie je nutné poznať predošlý dej. Ak ste však bojovali už v King Arthur: Knight’s Tale, môžete aspoň obidva produkty porovnávať. Základný herný systém zostal v jadre nezmenený, ale všimnete si určité úpravy a zmeny, ktoré známu schému do istej miery zjednodušujú a aj trochu obmedzujú. Expanzia teda ide trochu menej do hĺbky, ale na druhej strane je o čosi dynamickejšia.

Príbeh si tentoraz berie na mušku rímsku deviatu légiu, respektíve to, čo z nej zostalo a čo sa pokúša padlý veliteľ Gaius Julius Mento znovu pozdvihnúť a vzkriesiť. Mento je stále oddaný Rímu, čo sa ale nedá povedať o jeho bývalých vojakoch. Niektorí sa aj v posmrtnom živote ochotne pridávajú na jeho stranu, iní stoja proti nemu popri ďalších nepriateľoch z radov okultistov či monštier. A aby toho nebolo málo, do deja sa pripletie aj Merlin, pani jazera, rytieri a ďalšie postavy a motívy z artušovskej legendy, s ktorými sa budete konfrontovať. Napokon, Rimania skončili v Avalone, takže oni sú tí, ktorí tam vlastne nemajú čo hľadať. Alebo žeby nakoniec predsa len áno? Ako to celé dopadne, to vám prezradí solídna kampaň s pätnástimi misiami. Tie sú vcelku vydarené, ale samotné ťaženie napokon skončí dosť vlažne. Avšak po jeho zdolaní môžete pokračovať v plnení samostatných misií, ktoré sa objavujú v okolí.

King Arthur: Legion IX
King Arthur: Legion IX Vaše rozhodnutia vás posunú na stranu dobra alebo zla a ovplyvnia aj lojalitu legionárov.
Vaše rozhodnutia vás posunú na stranu dobra alebo zla a ovplyvnia aj lojalitu legionárov.


King Arthur: Legion IX V Avalone nájdete aj symboly Rímskej ríše.
V Avalone nájdete aj symboly Rímskej ríše.


King Arthur: Legion IX Niekedy sa v misiách pred bojom objavia malé bonusové možnosti.
Niekedy sa v misiách pred bojom objavia malé bonusové možnosti.





Aj v Legion IX máte pod palcom svoje sídlo, tentoraz pomenované Nový Rím, kde je opäť niekoľko budov s rôznymi možnosťami. Nájdete tam vežu znalostí, kde obetujete prebytočné relikvie, aby ste za prach z nich kúpili nové. V dome obchodníka nakúpite zbrane, výbavu a odvary. Vojnová rada zas poskytuje priestor na vyhlášky, ktoré prinášajú bonusy do ďalších bojov. Pole starorímskeho Boha Marsa obsahuje fyzické vylepšenia postáv. Larárium skladuje na posvätnom mieste nájdené busty, ktoré prinášajú súčasne nejakú výhodu aj postih. Napríklad zvýšia hrdinom účinok zbrani, ale útoky stoja viac akčných bodov. Napokon u kováča je priestor na vylepšovanie brnení a zbraní. Ku každej budove môžete prideliť jedného hrdinu, ktorý s titulom získa aj nejakú výhodu výlučne pre neho. A prakticky všade je možné za materiál a peniaze z misii odomknúť nejaké nové výhody. Ibaže celkovo ich je poskromne.

Súčasťou manažmentu sídla je aj tabuľka s hodnotením morálky. Na základe vašich rozhodnutí z rozhovorov v misiách, ale častejšie po nich, sa postupne prikláňate na démonickú stranu alebo k ľudskosti. Záleží na tom, čo urobíte so zajatcami či zradcami, či podporíte pomstychtivosť alebo zmierlivosť a podobne. To prináša nielen ďalšie bonusy podľa napredovania k dobru či zlu, ale aj zmeny lojality vašich postáv. Majú totiž svoje črty a vlastné postoje a ak sa nezhodujú s vašimi alebo im nevyhoviete, znižuje sa ich vernosť.

A tu sa dostávame k výraznej zmene. Zatiaľ čo v pôvodnej hre ste mali mnoho postáv, ktoré ste si pred misiami mohli obmieňať a vytvárať tak rôzne zostavy, tu je ich celkovo len šesť. Do misií, ktoré sa objavujú na mape Avalonu, teda automaticky nastupujú všetky osoby, prípadne ešte o jednu menej, keď sa niektorý z hrdinov z osobných dôvodov odmietne zúčastniť. Na jednej strane je síce škoda, že nemáte bohatší sortiment bojovníkov, no na druhej je to optimálna zostava rôznych povolaní a tentoraz im nemusíte v meste dodatočne liečiť zranenia. Po misii sa skrátka automaticky plne zregenerujú a do ďalšej nastupujú úplne fit.

V teréne  vediete skupinku vo vami zvolenej formácii vymedzenými úsekmi krajiny alebo v interiéri cez sériu miestností. Občas stretnete niekoho, s kým si podebatuje, objavíte trochu surovín a peňazí, oltáre s bonusom do boja pre vybraného člena družiny a hlavne natrafíte na nepriateľov. Obvykle boj nastáva vtedy, keď prekročíte ohraničenú líniu a niekedy máte možnosť pred bitkou si rozmiestniť postavy. Nastáva taktická bitka, pri ktorej s každým hrdinom môžete vykonať pohyb, pár útokov alebo iné činnosti za akčné body.

Sortiment schopností je pritom veľmi zaujímavý a spolubojovníkov viete pekne zladiť, aby sa navzájom podporili. Napríklad máte čarodejníka, ktorý vie prepojiť dvoch nepriateľov tak, že zranenie jedného sa prejaví aj na druhom. To sa dá napríklad využiť na rýchlejšie zdolanie silného protivníka, keď ho prepojíte s nejakým slabým, na ktorého sa zameriate. Jediná žena v tíme, Albina Virgila, poskytne obranný ohnivý štít, vyvolá trojicu ohnivých vtáčat alebo nasmeruje menšie strely na troch ľubovoľných protivníkov v dosahu. A má skvelú schopnosť na vybalansovanie života celej skupiny. Po použití sa celková vitalita družiny rozloží tak, aby všetci mali rovnakú úroveň zdravia. To je vhodné vtedy, keď je niekto na pokraji smrti a môžete si dovoliť ubrať zo života hlavných bojovníkov, ktorí majú silnú obranu. 

Po vyhratej bitke sa tentoraz oživia všetky postavy, ktoré padli, hoci len so zvyškovým životom. Doliečovanie je možné odvarmi, ktoré ste priradili postavám, ale predovšetkým sa zachovali ohniská v okolí, kde máte jednorazovú možnosť obnoviť celej skupine značnú časť zdravia. Alebo namiesto toho zregenerujete ich obranu, ktorá je reprezentovaná malými ikonkami štítov pri ukazovateli života. Po splnení hlavných úloh môžete misiu okamžite opustiť po kliknutí na zobrazenú ikonu. Ale môžete zotrvať dlhšie, splniť vedľajšie ciele a pootvárať všetky truhlice v oblasti.

King Arthur: Legion IX
King Arthur: Legion IX V meste je niekoľko užitočných budov s rôznou formou pomoci a hŕstkou vylepšení.
V meste je niekoľko užitočných budov s rôznou formou pomoci a hŕstkou vylepšení.


King Arthur: Legion IX Inventár je stále pomerne neprehľadný a schopnosti postáv si zachovali svoj osvedčený štýl.
Inventár je stále pomerne neprehľadný a schopnosti postáv si zachovali svoj osvedčený štýl.


King Arthur: Legion IX Ľudskosť víťazí, ale môžete sa vydať aj opačnou cestou.
Ľudskosť víťazí, ale môžete sa vydať aj opačnou cestou.





Po úspechu a návrate do mesta vám väčšinou svietia plusy pri portrétoch hrdinov, čo znamená, že poskočili na vyšší level a môžete im prerozdeliť skúsenostné body. Zachoval sa strom s okrúhlymi ikonami pasívnych schopností a štvorcovými ikonami bojových talentov, pri ktorých sú ešte malé symboly na ich doplnkové vylepšenia. Takto predlžujete účinok kúzel, jedov či krvácania nepriateľov, zlepšujete svoju odolnosť a efekty útokov. Okrem toho môžete postavám pridávať a prehadzovať zbrane, brnenie, klenoty a odvary. Budete ich mať neúrekom, len škoda, že opäť sa väčšina z nich podobá ako vajce vajcu a rozdiel vidíte len vtedy  keď na ne ukážete myšou a zobrazia sa ich údaje a bonusy.

Zatiaľ čo pôvodná hra bola celkovo masívnejšia, v expanzii je obsah o niečo skromnejší, ale aj tak vám môže zabrať viac ako desať hodín a ak budete plniť aj misie po zdolaní príbehu, čas sa pokojne zdvojnásobí. Legion IX  však pôsobí ako lepšie vybalansovaný celok a vďaka niekoľkým voľbám obťažnosti dostane šancu zvíťaziť každý. Ak by ste chceli pritvrdiť, môžete si okrem vyššej náročnosti vybrať aj roguelite mód, ktorý umožňuje len automatické ukladanie hry a progres je nezvratný. V klasickom móde si môžete postup manuálne uložiť a kedykoľvek nahrať.

V grafike nepostrehnete nejaké zmeny, nastavenia sú len základné a izometrický pohľad s rotáciou  v misiách sa zachoval a poskytuje dobrý prehľad na bojisku. Vyzerá to celkom pekne, ale nedočkáte sa nejakých výnimočných výjavov ani prekvapení. Naproti tomu je kvalita dabingu slabšia. Nie kvôli zlému nahovoreniu, ale nie je to úplne čistý zvuk.

King Arthur: Legion IX
King Arthur: Legion IX Boj proti presile nie je nič nezvyčajné, ale hrdinovia majú účinné útoky a možnosti.
Boj proti presile nie je nič nezvyčajné, ale hrdinovia majú účinné útoky a možnosti.


King Arthur: Legion IX Na bojisku býva poriadne husto a občas vám aj niekto bude asistovať.
Na bojisku býva poriadne husto a občas vám aj niekto bude asistovať.


King Arthur: Legion IX Po ťažení môžete s vylevelovanými Rimanmi bojovať v doplnkových misiách.
Po ťažení môžete s vylevelovanými Rimanmi bojovať v doplnkových misiách.




Legion IX je dobrá expanzia, ktorá určite zaberie menej času ako pôvodná hra. Má nových rímskych hrdinov, ale je ich len pol tucta, manažment v meste, ktorý je však tiež skromnejší a mimo misií už nemusíte dozerať na zdravie svojho tímu. Príbeh postupne ochabuje, ale je dostatočnou spojnicou nových atraktívnych bitiek, ktoré máte pred sebou. Plusom je, že nepotrebujete vlastniť pôvodnú hru a cenovka je pomerne nízka, nastavená rozumne a primeraná vzhľadom na ponúkaný obsah.


napísal uni 27.5.2024
Páči sa mi! (+2)
7.5
Ohodnotiť
KING ARTHUR: LEGION IX
+ rímski legionári prinášajú trochu iný zážitok aj variabilitu v boji
+ vyvážená skupina hrdinov so zaujímavými schopnosťami
+ voliteľná náročnosť pre každého a dobre vybalansované misie
+ nižšia, rozumne nastavená cena primeraná obsahu samostatnej expanzie
- k dispozícii je len hŕstka postáv
- v porovnaní s pôvodnou hrou skromnejší obsah, hlavne manažment v meste
- kampaň postupne ochabuje a má slabé vyvrcholenie


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: NeocoreGames / NeocoreGames
Štýl: RPG / Ťahová
Dátum vydania: 9. máj 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Problém s asus fa507nv a huawe... (7)
Dobrý deň, Na stránku chodím už dlhšie, no bez ...
|Predam msi 3070ti gaming x tri... (0)
https://pc.bazos.sk/inzerat/165541838/msi-rtx3070t...
|Procesor na notebooku - vysoké... (14)
Zdar mám tento procesor na notebooku: intel core i...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22061)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk