THE RED SOLSTICE

THE RED SOLSTICE

7.0

Taktické boje na Marse

Recenzia na PC verziu

Údel námornej pechoty nikdy nie je ľahký. Vedeli to už Terrani zo Starcraftu a vedia to aj ľudia na Marse, ktorí čelia dôsledkom prašnej búrky. Tá prišla počas posledného zimného slnovratu. Zasiahla najmä oblasť hlavného mesta Tharsis, o ktorom ostatné kolónie stratili prehľad. Keďže sa nevie, čo sa tam stalo, treba to ísť skontrolovať. Súčasťou vyslanej jednotky nie je nik iný než samotný hráč so svojím tímom.

Titul The Red Solstice vychádza z módu Night of the Dead, ktorý bol hráčmi vytvorený na základe Warcraft 3. Bol celkom obľúbený a ambície spracovať ho do aktuálnej podoby mali autori z herného štúdia Ironward už dlho. Rozhodnutie zúčastniť sa kampane na Kickstarteri sa teraz zdá celkom rozumné, pretože plán získať 50 000 amerických dolárov na vývoj hry bol úspešný! Aj preto máme možnosť recenzovať tento titul, ktorý v sebe skrýva mnohé kvality.

Hra pre jedného hráča je náročnejšia a prináša mnohé výzvy. Do rúk sa vám dostáva hlavný hrdina a ďalší traja členovia jeho tímu. Mužstvu zadávate jednoduché príkazy. To všetko v reálnom čase, ktorý poprípade viete spomaliť a môžete sa tak pohodlne dostať sa do menu s podrobnejšími voľbami činností. Pohľad zhora zaručuje dobrý prehľad o situácii. Kamera sa dá približovať, ale najlepšie je mať ju čo najviac oddialenú, venovať sa stratégií a využívať svoje reflexy. Postavy ovládate podobne ako v RTS, čiže myškou a dopomáhate si klávesnicou.

The Red  Solstice
The Red  Solstice Zase debničky, samé debničky!
Zase debničky, samé debničky!


The Red  Solstice Aj mariňáci musia niekde spať.
Aj mariňáci musia niekde spať.


The Red  Solstice Partička na výprave proti potvorám.
Partička na výprave proti potvorám.





Nepriateľov je celé kvantum a príležitostne ich dopĺňajú takmer neporaziteľní bossovia. Dostať sa do úzkych preto nie je nič neobvyklé. Chvála častým checkpointom a ľudskému mozgu, ktorý vie rozmýšľať! Chyby totiž urobíte určite, len je otázne, či sa z nich dokážete poučiť. Prechádzať vojenskými komplexmi je treba s veľkou dávkou trpezlivosti. Nie ste žiadny Rambo a každý člen tímu je dôležitý. Musíte zvážiť každý krok. Niektoré časti základní vábia množstvom neznámych predmetov, ale nemusíte tam ísť. Je takmer isté, že vás na mieste bude čakať aj nemilé prekvapenie v podobe nemŕtvych. Takže nie všetko sa oplatí preskúmať za každú cenu.

Dôležité je splniť misie, ktoré sú čoraz náročnejšie, po obsahovej stránke však veľmi triviálne. Hlavne treba kosiť rôzne príšery, zombíkov, netvory a obludy rôznych tvarov. Poteší, keď objavíte denník, prečítate si jeho obsah a dozviete sa viac o príbehu, ktorý ale nie je nijako zvlášť nutné sledovať. Postup dopĺňajú úlohy obmedzené na otváranie brán, aktiváciu tlačidiel, ničenie prekážok a tým to vlastne končí. Hlavným ťahákom sú súboje. To jednoznačne.

Pri postupe sa otvára čoraz viac možností, ako vyzbrojiť a vylepšiť svojich mužov. Pomôže lepšia brokovnica, rýchlejšie nabíjanie, oživovanie seba alebo celého týmu. Členovia družiny sú zadelení až do ôsmych kategórií. K dispozícii je útočník, medik, ale dokonca aj terminátor. Každá trieda má svoje schopnosti, ktoré buď egoisticky využije pre seba, alebo bude pomáhať aj ostatným. Zbierať môžete množstvo predmetov, len vždy nabalíte jednej postave maximálne šesť rôznych vecí. Preto je dobré nebrať úplne všetko. V zápale chaosu sa môže stať, že budete chcieť rýchlo zdvihnúť zo zeme granát, ale nemáte ho už kam uložiť. Strelné zbrane sú málo účinné a nepriateľov je príliš veľa. Výsledkom bude vaše úmrtie.

Všetko v hre do seba slušne zapadá a dohromady tvorí atraktívny a fungujúci celok. Stratégia kombinovaná s RPG prvkami sa vydarila na jednotku. Rozkazovať jednotkám je úžasné, ale postupom času príliš stereotypné a veľmi náročné aj na najnižšej úrovní. Aj kvôli tomu sa dá chápať sólo hra len ako doplnok k režimu pre viacerých hráčov. A je to tak!

Kooperačný multiplayer sa líši hlavne v tom, že už nebudete môcť nikomu rozkazovať, kam má ísť. Všetko ostatné zostáva skoro rovnaké. Rôzne mapy, plnenie úloh, tentoraz ale v rámci hodinového časového limitu. Do hry sa môžu vrhnúť až ôsmi hráči, čiže je jasné, že na najnižšej úrovni bude hrať málokto. Ak členovia tímu spolupracujú, je to veľmi zábavné a hra dokáže pohltiť. Môžete aj umrieť, ale len dvakrát, pretože po treťom zlyhaní sa do hry už nevrátite a musíte čakať na novú. Takže treba spolupracovať a postupovať s rozvahou.

Grafické prevedenie pôsobí vážnejšie a je primerané pre navodenie tej správnej atmosféry. Vyzerá tak trochu ako klon spomínaného Starcraftu. Celkové spracovanie je dobré, z bližšieho pohľadu nijako zvlášť podrobné, ale veľmi to neprekáža. Na hru sa príjemne pozerá a je dobre technicky zvládnutá. Nie je problém pripojiť sa na servery a žiadne dlhšie čakanie sa nekoná. Je naozaj vidieť, že si vývojári cenia finančnú podporu hráčov v kampani a pracujú na opravách rôznych chýb. Hudobný sprievod je tiež obstojný, aj keď by mohol obsahovať viac skladieb, ktoré by sa až tak často neopakovali. Hodnotiť dabing ani nebudem, pretože postavy v podstate iba štekajú rozkazy. Čo vlastne čakať od titulu, pri ktorom sa až tak nerátalo s nejakou príbehovou kampaňou? Tá v podstate pribudla len na prianie fanúšikov.

The Red  Solstice
The Red  Solstice Čakanie na hru - stačí si zvoliť triedu a ide sa!
Čakanie na hru - stačí si zvoliť triedu a ide sa!


The Red  Solstice Je dobré aktivovať strážne veže.
Je dobré aktivovať strážne veže.


The Red  Solstice Práve som znovu priletel do hry.
Práve som znovu priletel do hry.





The Red Solstice je príjemným prekvapením. Zapojiť sa do kooperatívneho boja proti zombie potvorám na Marse je atraktívne a zaujímavé. Titul efektne využíva spoluprácu hráčov a ponúka vcelku slušne vyváženú náročnosť nepriateľov. Treba si pomáhať, taktizovať a postupovať opatrne. Zároveň však dosť rýchlo na to, aby vám ostatní spoluhráči neutiekli. Kto má rád rôzne MOBA hry, ten by si túto lahôdku nemal nechať ujsť.


napísal Possol 14.7.2015
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
THE RED SOLSTICE
+ kvalitné kooperatívne hranie
+ slušné technické spracovanie
+ atraktívna hrateľnosť
+ zdatní nepriatelia
- nastupujúci stereotyp v sólo režime
- málo kreatívne úlohy
- príbeh len ako nutný doplnok
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i5-2320 CPU 3.00 Ghz, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 3800 / GeForce 9600 GT, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ironward
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk