RARE REPLAY

RARE REPLAY

8.0

Poctivá dávka nostalgie

Recenzia na Xbox One verziu

Britské štúdio Rare oslavuje výročie 30 rokov od svojho založenia. Za tri dekády si prešlo skutočne všetkým. Zažilo príchody aj odchody, vzostup, vrchol slávy a aj menší úpadok. Stále je ale na očiach, stále prináša nové hry a produkuje svoje hry. Tituly, pri ktorých jasne viete povedať, že za nimi stojí partia britských veteránov. A ešte predtým, než nám títo autori na Xbox One a Windows 10 naservírujú svoje pirátske MMO Sea of Thieves, sa rozhodli všetkých hráčov, nových aj starých, pozvať na oslavu svojho výročia. A oslava je to skutočne podarená, keďže sa do nej môžete sami poriadne zahryznúť a užiť si ju v podobe kompilácie Rare Replay.

Čo robí Rare hru Rare hrou? Prvotnou odpoveďou od samotných autorov sú veľké oči. A majú pravdu. Postavy v ich hrách sa často vyznačujú práve veľkými očami. Len sa pozrite na obrázky naokolo. Počas celej svojej histórie nám Rare prinieslo viac ako 100 rôznych hier a prakticky každá z nich je iná. Sú medzi nimi akcie, skákačky, pretekárske tituly, dokonca aj hry podľa filmových predlôh. Okrem očí však majú spoločné aj niečo iné. Je to humor, ktorými sú pretkané a taktiež zábava, ktorá v nich nechýba. Podľa toho spoznáte skutočnú Rare hru. V Rare Replay nájdete v jednom balení 30 kúskov. Nie je to výber tých úplne najlepších, keďže tu niektoré hity chýbajú (Goldey Eye, Kinect tituly a, samozrejme, aj Donkey Kong). Je to výber takých hier, ktoré oslovia nováčikov a tým starším sa zas pri nich vykotúľa z oka nejedna nostalgická slza.

Kompilácia Rare Replay chce zároveň prezentovať variabilitu tvorby tohto štúdia a je jej prierezom. Zabavíte sa s malým astronautom, ktorý sa skladá z takého množstva pixelov, že ich dokážete spočítať na prstoch svojich rúk. No taktiež aj s pestrými piňatkami, ktoré si vydláždili cestu k úspechu na Xbox 360. A, samozrejme, aj so všeličím ďalším, čo vyšlo medzitým. Tieto hry tak pokrývajú platformy, ako ZX Spectrum, C64, NES, Nintendo 64 alebo pôvodný Xbox. Ak vám teda prekážajú kockované svety a stará grafika, táto kolekcia nie je pre vás.

Rare Replay
Rare Replay V kolekcii nájdete aj niekoľko zabudnutých klenotov.
V kolekcii nájdete aj niekoľko zabudnutých klenotov.


Rare Replay Ponuka hier je skutočne pestrá.
Ponuka hier je skutočne pestrá.


Rare Replay Conker sa zdá byť nevinný, no skrýva v sebe kopu brutality a čierneho humoru.
Conker sa zdá byť nevinný, no skrýva v sebe kopu brutality a čierneho humoru.





Ak vám retro vzhľad neprekáža a radi sa do kolekcie ponoríte, aby ste si zaspomínali alebo len vyskúšali časť hernej histórie, musím vás ešte predtým varovať pred niekoľkými nepríjemnosťami, na ktoré môžete naraziť. V prvom rade, väčšina hier nie je prispôsobená moderným TV prijímačom, a tak sa musíte pasovať s nepríjemnosťou ako sú čierne pruhy po krajoch obrazovky. Niektoré hry to elegantne maskujú, iné nie. No to nie je ten najväčší problém tejto kolekcie.

Rare Replay obsahuje väčšinu hier na svojom disku a sú to najmä tie staršie tituly, ktoré bežia natívne. Tie novšie, ktoré boli vydané na Xbox 360 (či už ako krabicovky alebo aj na Xbox Live Arcade), bežia vďaka spätnej kompatibilite Xbox One. To je síce funkcia, vďaka ktorej si Microsoft vyslúžil od hráčov pochvalu, no zatiaľ je stále len v beta verzii. A občas to je vidieť. Tieto hry preto občas trpia technickými problémami, napríklad v nich môže lagovať hudba, prípadne trochu obraz. Sú to chvíľkové problémy, no nepotešia.

Ďalšou chybou je menšie nepohodlie pri hraní kompatibilných titulov. Rare Replay má veľmi dobre vyriešené rozhranie. Všetky tie starinky si dokážete pohodlne ukladať, môžete sa k nim vracať, prípadne ich jednoducho vypnúť a vrátiť sa priamo do menu kolekcie a vybrať si niečo ďalšie. Toto v prípade kompatibilných titulov nefunguje. Tam spustíte hru, načíta sa emulované Xbox 360 prostredie aj s úvodným štartom a v ňom sa následne spustí hra (achievementy, priateľov a všetko ostatné vidíte v podobe z Xbox 360). Všetko prebieha tak ako na predchádzajúcej konzole, takže si musíte vybrať miesto na uloženie pozície a potom pohodlne hráte ako kedysi. No celý proces spúšťania a opúšťania takejto hry je zbytočne zdĺhavý.

Nebudem sa v recenzii pozerať zvlášť na každú z tridsiatich hier. Bolo by to zbytočné. Oveľa dôležitejšia je hodnota, ktorú na disku nájdete ako celok. A najmä zážitok z hrania, ktorý je prekvapivo bohatý. A to nielen v zmysle variability titulov a ich žánrov. Ku kolekcii si totiž môžete sadnúť naozaj kedykoľvek. Ak máte chuť zahrať si niečo dlhšie, môžete sa pustiť do niektorej z nových a rozsiahlych hier. Ak si chcete len pár minút po práci oddýchnuť, môžete si pustiť niečo staršie. Môžete hrať sami, no ak k vám príde partia kamarátov, pokojne sa do hrania môžete pustiť aj s nimi. A nielen formou striedania sa za jedným gamepadom. Mnoho hier podporuje aj multiplayer alebo rôzne party režimy, ktoré sú stavané pre dvojicu až štvoricu a základné herné princípy balia do jednoduchej formy súbojov či spolupráce.

Dokonalým príkladom môže byť  titul Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, ktorý je v singleplayeri roztomilou skákačkou v otvorenom svete a s možnosťou skladania vlastných vozidiel, no ponúka aj strelené multiplayerové režimy. Priamo na multiplayerové zápolenie vyzýva klasika R.C. Pro-Am II a rozhodne si užijete hromadu zábavy, keď si spolu sadnete k automatovej verzii Battletoads. A lokálne turnaje môžete s priateľmi absolvovať aj v športovom titule Slalom. Na kooperáciu je zas ideálna dvojica Perfect Dark titulov, v ktorých sa na hernú scénu vracia sexi lovkyňa odmien Joanna Dark a zakúsite v nich zaujímavú špiónsku akciu.

Ak hráte radi sami a obľubujete jednoduchý manažment a staranie sa o postavičky, možno vás osloví dvojica Viva Piñata hier. Pre vlkov samotárov je taktiež ideálny nenápadný duchársky titul Grabbed by the Ghoulies, ktorý v sebe skrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá. Hre nechýba humor, no zabaví aj jednoduchou akciou a dokáže prekvapiť tých, ktorí o nej doteraz nepočuli. A netreba zabúdať na dvojicu ConkerKameo, čo sú pravdepodobne dve najlepšie hry v celej kolekcii. Veveričiak Conker si vás opäť získa vo svojej akčnej platformovke plnej skrytých vulgarizmov, brutality, čierneho humoru a alkoholizmu. Kameo je zas opakom Conkera. Čarovná akčná adventúra vás zavedie do prekrásneho fantasy sveta, kde musíte ovládnuť silu elementov v koži mladej hrdinky, ktorá dokáže meniť podoby a takto riešiť puzzle a prekonávať rôzne nástrahy.

Rare Replay
Rare Replay Nemusíte sa báť pustiť do niektorých klasických kúskov.
Nemusíte sa báť pustiť do niektorých klasických kúskov.


Rare Replay Killer Instinct za tie roky stratil asi najviac.
Killer Instinct za tie roky stratil asi najviac.


Rare Replay Kolekcia ponúka slušnú porciu zábavy aj pre viacerých hráčov.
Kolekcia ponúka slušnú porciu zábavy aj pre viacerých hráčov.





Rare Replay boduje aj v oblasti pridanej hodnoty. Jednak ponúka obrovské množstvo rôznych dokumentov, konceptov a materiálov o nikdy nevydaných hrách, ktoré si postupne odomykáte za nálepky, ktoré získavate za hranie hier v kolekcii. To výborne motivuje pri napredovaní, keďže vás tieto bonusy zavedú ešte hlbšie do histórie Rare a vývoja ich titulov. No v štýle NES Remix tu narazíte aj na Snapshot výzvy. Tie jednoducho menia pravidlá známych hier a posunú vás do určitého herného momentu, kde vám dajú splniť nejakú úlohu. napríklad máte časový limit na postavenie lode v klasickom Jetpacku. Snapshoty môžete hrať jednotlivo alebo aj v predpripravených playlistoch, kde pre všetky výzvy zdieľate jednu sadu životov.

Všetky hry majú moderné ovládanie a v niektorých prípadoch si ešte dokonca môžete meniť ovládaciu schému tak, aby vám viac vyhovovala. V tejto oblasti navyše fungujú prekvapivo dobre a po vyskúšaní každej hry som nenašiel jedinú, kde by ovládanie „haprovalo“. V tých starších si taktiež môžete aktivovať „retro“ zobrazenie so šumom a televíznymi pásmi, či dokonca pretočiť časť hry späť. Áno, je to podvod, cheatovanie. Ale zábavné cheatovanie, ktoré vám navyše neraz zachráni krk tým, že sa môžete o niečo pokúsiť znova.

Rare Replay je ľúbostným listom fanúšikom klasík od legendárneho britského štúdia, ktorého sa však nemusia báť ani mladí hráči, ktorí sa s Rare hrami vo väčšej miere nestretli. Je zábavné ponoriť sa do kolekcie, či už ste sami alebo sa obklopíte partiou známych. A skutočných nostalgikov poteší aj prítomnosť mnohých bonusov. Aj vďaka tomu všetkému tých niekoľko chýb v kolekcii autorom určite prepáčite.


napísal matus_ace 25.8.2015
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
RARE REPLAY
+ bohatá nádielka klasických titulov
+ aj menej známe, ale dobré hry
+ príjemné vylepšenia
+ množstvo bonusových materiálov
+ režim výziev
- niektoré spätne kompatibilné hry ešte nefungujú ideálne
- zopár najväčších hitov (zrejme kvôli licenciám) chýba
- Killer Instinct Gold sa už nehrá tak dobre ako kedysi


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Rare
Štýl: Kompilácia
Dátum vydania: 4. august 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk