SWORD COAST LEGENDS

SWORD COAST LEGENDS

6.0

Keď fantasy hrdinom dochádza dych

Recenzia na PC verziu

RPG tituly zo sveta Dungeons & Dragons boli vždy obrovským lákadlom. Či už sme tu mali Baldur's Gate, Neverwinter Nights alebo Icewind Dale, vždy šlo o hry s vysokou kvalitou a veľmi rozsiahlym výberom možností. Sword Coast Legends vychádza z toho istého sveta (Forgotten Realms) a snaží sa byť nasledovníkom vyššie spomenutých hier. Ale pri pohľade na číselné hodnotenie už viete, že to tak nie je.

Sword Coast Legends sa pokúša byť niečím, čím nie je a ani byť nemôže. Autori  sa snažili do titulu dať priveľa rôznorodého obsahu za cenu nedotiahnutia ničoho. Môžete byť pánom jaskyne, vytvárať vlastné dobrodružstvá alebo, samozrejme, hrať príbehovú kampaň osamote, prípadne s kamarátmi. Prečo sa relatívne malá skupina autorov nevenovala iba jednému prvku a poriadne, je pre nás záhadou. Svet Forgotten Realms má predsa svoju základňu fanúšikov, ktorýby o titul mali veľký záujem. Takto hra nie je obľúbená u nikoho a ani sa veľmi nečudujeme.

Už vytváranie postavy neponúka toľko možností, koľko by sme si predstavovali v titule, ktorý vychádza z pravidiel Dungeons & Dragons. Môžete si vybrať pohlavie, rasu, povolanie, ale je tam toho veľmi málo na výber. Naopak sa môžete vyhrať s detailmi tváre vlastnej postavy skoro tak, ako sa to dá robiť v Skyrime. Lenže prečo? Veď zblízka v tejto hre vlastnú postavu aj tak neuvidíte.

Sword Coast Legends
Sword Coast Legends Posedenie s partiou pri ohníku.
Posedenie s partiou pri ohníku.


Sword Coast Legends Kto si dá pivo?
Kto si dá pivo?


Sword Coast Legends Zoznámte sa s editorom.
Zoznámte sa s editorom.





V hre dostanete do rúk klasickú skupinku postáv, z ktorých vytvoríte vlastnú partiu. K tomu, našťastie, patrí možnosť zastavovať počas hry a rozdávať postavám príkazy, čo majú robiť. Umelá inteligencia vlastných NPC je totiž biedna a často to vedie k nelogickej smrti. Oproti prvému Dragon Age: Origins je to na biednej úrovni. Práve s touto hrou sa dá Sword Coast Legends  porovnávať najlepšie. Na rozdiel od Baldur's Gate bol v mnohom tiež zjednodušený. Lenže Dragon Age bol vysoko kvalitný titul vo všetkých sférach, ktorým sa venoval. Sword Coast Legends je oveľa slabšou hrou. 

Príbeh začína nočnou morou, v ktorej postavy straší démon. Všetkým kolegom pri táborovom ohni sa sníva to isté a určite to niečo znamená. Príbeh je klasické klišé, ktoré ale vedie zaujímavou cestou dopredu a je jedným z hlavných motivácií hrať Sword Coast Legends až do konca. Spôsob rozvíjania deja je však nevýrazný. Hlavná dejová linka je síce nadabovaná, ale na veľmi nízkej úrovni. Oveľa lepšou voľbou by bolo nechať postavy bez tejto možnosti. Ďalším takým menším problémom je komentovanie hrdinu pri súboji. Pripomína to Age of Empires a jeho dedinčanov. Veľmi to ruší atmosféru súbojov. 

Od RPG titulu by sme čakali inventár, zbieranie množstva predmetov a obchodovanie. Tak je to aj tu. Lenže práca s inventárom je neprehľadná a zdĺhavá. Päžitok z nachádzania zaujímavých vecí ruší množstvo odpadu alebo príliš veľa podobných predmetov. V Morrowinde bola radosť zo zaujímavých nálezov veľmi výrazná. Bola tam vysnená Daedrická zbroj, ktorá sa dala nájsť na pár miestach hry a to bolo všetko. Tu je desať rovnakých brnení, ktoré sa odlišujú v malej miere a ešte menší vplyv majú priamo v súboji. Každú chvíľu si meniť brnenie a ďalšie vybavenie je veľmi otravné. Zároveň príliš veľa nájdených predmetov znamená zbytočné obchodovanie. Po prvé si už v obchode nemusíte prakticky nič kupovať a peniaze sú absolútne zbytočné. Aj tak ich je vždy veľa. A keď sa ich rozhodnete minúť na elixíry a lekárničky, potom už vlastne ani nepotrebujete liečiteľa.

Rovnako nezvládnuté je aj vytváranie vlastných úloh a príbehov. Máte len veľmi obmedzené možnosti a namiesto komplexného editora ide iba o už vytvorené mapy, ktoré viete upravovať. Napokon ale aj tak môže vzniknúť množstvo lákavých scenárov, ktoré sa potom v menu dajú ľahko vybrať. Nie je problém nahádzať do mapy predmety, zvieratá, nábytok, nasekať úlohy a následne  vyskúšať, či je všetko také, aké má byť.

Všetky chyby sa trochu strácajú, ak hráte so živým spoluhráčom. Ak máte dobrú partiu, tak sa jedná o úroveň lepšiu hru. Pretože azda najväčšou chybou je slabá umelá inteligencia. Síce to platí aj pre protivníkov, ale s nimi predsa len nie ste v tíme. Takže živý spoluhráč je lepší než NPC, to je nad slnko jasné. Lenže nie každý má kamarátov, ktorí majú túto hru a nie na každého na internete sa dá spoľahnúť. Každopádne v prípade, že hráte so živým hráčom, sa hra skôr podobá titulu Dungeon Siege, čo je vlastne dobrá správa.

Našťastie textov v hre nie je až toľko, koľko ich je v Icewind Dale. Lenže je dobré čítať všetko, hlavne čo sa týka priamo úloh. Pretože orientovanie sa v úlohách nie je rozhodne také ako v Zaklínačovi. Tu stretnete postavu a hľadajte. Žiadna šípka, ktorým smerom sa vybrať. Jednoducho sa treba zavŕtať do problému a vyriešiť ho. Treba byť pozorný a to je práve to, čo v spolupráci s niekým môže pridávať vrásky na čele. Ale pointu chápeme. Autori chceli hru ešte viac priblížiť stolovej verzii Dungeons & Dragons - na Slovensku a v Čechách „Dračí doupě".

Sword Coast Legends
Sword Coast Legends Družina sa ocitne v rôznych situáciách.
Družina sa ocitne v rôznych situáciách.


Sword Coast Legends V hre, samozrejme, nechýbajú bludiská plné nástrah.
V hre, samozrejme, nechýbajú bludiská plné nástrah.


Sword Coast Legends O úlohy nie je núdza.
O úlohy nie je núdza.





Audiovizuálnej stránke ako takej sa toho veľa vyčítať nedá. Sword Coast Legends ponúka veľmi krásne lokality a nádhernú hru s osvetlením scén. Malebné lesné úseky, ale aj väčšie mestá, to všetko je tu krásne. Rovnako je na tom hudobný sprievod, ktorý je bohatý na atmosférické skladby, ktoré príjemne dopĺňajú čas strávený v príbehu. Nerozumieme však nevyladenej hardvérovej náročnosti. Napríklad autori vypli v menu možnosť hrať hru na celej obrazovke, pretože potom bol titul príliš náročný. Dá sa to síce nastaviť klávesovou skratkou, ale potom je napríklad problém pri prepnutí na desktop. Celkovo hra konzumuje viac výkonu a pamäte ako akákoľvek trojáčková hra. Pozitívnou správou však je, že hra neseká a nepadá do systému.

Sword Coast Legends rozhodne nie je zlou hrou, len ponúka príliš veľa obsahu na úkor rozšírenia a dotiahnutia niečoho konkrétneho. Zdržať sa pri tomto tomto titule je veľmi jednoduché, rovnako aj čas strávený vytváraním scenárov je dobre využitý. Ďalšia hra zo sveta Forgotten Realms, ktorá opäť rozširuje dané univerzum, do istej miery potešila, ale čakali sme od nej rozhodne viac. Škoda nedostatočnej zručnosti autorov, ktorí hru nie celkom zvládli a nedotiahnutie potrebných elementov veľmi sklamalo. 


napísal Possol 24.11.2015
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.2
Ohodnotiť
SWORD COAST LEGENDS
+ svet Forgotten Realms
+ audiovizuálna stránka
+ množstvo hlavných a vedľajších úloh
+ zábavný bojový systém
+ kooperatívny mód
- nedotiahnuté vo všetkých ohľadoch
- zbytočný dabing
- málo možností pri vytváraní vlastných scenárov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2.66 GHz, GeForce 8800GT, 4 GB RAM, OS Win Vista 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Digital Extremes / n-space
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19621)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk