DARKEST DUNGEON

DARKEST DUNGEON

8.0

Bludisko, kde je najväčším nepriateľom strach

Recenzia na PC verziu

Kreslená ťahová RPG Darkest Dungeon môže na prvý pohľad pôsobiť ako príjemné odreagovanie. No po úvodnom videu začnete tušiť, že to asi nebude len tak. Vaša poloha sa postupne zmení z pokojného sedenia na nervózne hmýrenie pri čakaní na ďalší ťah. Strach, beznádej, klepanie prstami po stole pri každom útoku, aby váš bojovník neminul a prinajlepšom sa mu podaril kritický zásah. Aj tak nejako by sa to dalo v skratke opísať.

Hra vás prekvapí, ani neviete ako a ste do nej zažratí až po uši, pričom pri nej dokážete presedieť dlhé hodiny. Budete si pritom stále opakovať, že teraz to už vyjde, že ste konečne dokázali vymyslieť tú správnu taktiku. Razom však zistíte, ako veľmi ste sa mýlili a hra vám znova raz ukáže, kto je tu pánom. Vy to nevzdáte, naberiete nových regrútov, vyskúšate novú zostavu a budete dúfať, že sa vám tentokrát podarí použiť viac úderov, prekvapiť protivníkov a vaši bojovníci sa úspešne vzoprú strachu. Hra sa tak zameriava na psychickú zraniteľnosť postáv, ale aj vás - hráčov, keď vám obľúbený hrdina zomrie v priebehu niekoľkých okamihov.

Na začiatku vám hra vysvetlí, ako sa veci majú a nastolí jednoduchý príbeh, ktorý sa odohráva na pozadí. Dozviete sa, že ste dedičom honosného sídla, s ktorým ale nie je všetko tak úplne v poriadku. V minulosti sa totiž váš predok rozhodol zistiť, čo sa ukrýva v podzemných chodbách. Úprimne povedané, radšej to mal nechať tak, keďže po otvorení tajomného portálu začali do sveta vnikať kadejaké monštrá, ktoré vyhladili a obsadili jednak samotnú usadlosť, ale aj jej okolie. Vy sa vyberáte na cestu s cieľom získať späť, čo je vaše a poslať všetky monštrá tam, odkiaľ prišli. V tom vám pomôžu desiatky hrdinov a dobrodruhov, ktorí prichádzajú na miesto panstva s vidinou slávy a bohatstva, no to ešte nevedia, aké hrôzy ich čakajú.

V Darkest Dungeon teda dostávate do rúk družinu štyroch postáv, pričom máte na výber až 14 rôznych tried, od ťažkopádnych bojovníkov, cez svižných zlodejov, až po čarodejníkov a kňažky. Vaša skupina pritom musí mať dostatočný útok, schopnosti na doplnenie zdravia, zníženie strachu a uvítate aj rôzne aury alebo omráčenia nepriateľov. Možností je teda skutočne veľa a je len na vás, ako sa k hre postavíte. Navštívite rôzne jaskyne a ruiny v okolí vašej usadlosti, ktoré sa vždy skladajú z niekoľkých miestností. Usporiadanie miestností je zakaždým náhodné, takže občas budete len priamočiaro postupovať vpred, inokedy váhať na križovatkách, ktorou cestou sa prv vydať. Vašou úlohou bude napríklad preskúmať 90% oblasti, zabiť všetky obludy, bossa alebo aj nájsť a aktivovať posvätné miesta. Spoločným cieľom je, samozrejme, prežiť útoky nepriateľov, pričom musíte dávať pozor na úroveň svetla, hlad vašich bojovníkov, ich zdravie a v neposlednom rade aj ukazovateľ strachu. Práve ten je unikátnym aspektom Darkest Dungeon a dokáže byť pre vašu družinu mnohokrát smrteľnejší než ten najmocnejší nepriateľ.

Darkest Dungeon
Darkest Dungeon Kto sa bojí, nech ostane doma.
Kto sa bojí, nech ostane doma.


Darkest Dungeon Tomu sa hovorí poriadny zásah!
Tomu sa hovorí poriadny zásah!


Darkest Dungeon Kam sa vydáme tentokrát?
Kam sa vydáme tentokrát?





Vaše panstvo slúži ako východiskový bod. Tu nájdete rôzne budovy, ktoré môžete časom vylepšovať. Naverbovaným bojovníkov viete učiť nové schopnosti, liečiť ich ochorenia, zbaviť ich strachu v kláštore alebo im nakupovať predmety u pocestnej obchodníčky. Na vylepšenie budov budete potrebovať materiály, ktoré získate z úspešných výprav. Musíte si pritom veľmi dobre rozmyslieť, do čoho zainvestujete najskôr. Potrebujete viac liečebných miestností, lacnejšie vylepšenia u kováča alebo kvalitnejší výcvik v tréningovej hale? Materiálov je málo a získavajú sa ťažko. Následne sa vydáte na misiu, určíte členov skupiny a nakúpite zásoby.

Niektoré výpravy sú krátke a postačí vám len malé množstvo jedla a faklí. Počas dlhých výprav však dokážete založiť tábor, kde sa vaši hrdinovia navzájom ošetria, zbavia strachu a nabudia rôznymi bonusmi. Na dlhé cesty teda budete, samozrejme, potrebovať viac potravy, ale aj lopaty na odstránenie prekážok či protijedy proti otravám. Všetko niečo stojí a z nevyužitých zásob sa vám po skončení misie vráti iba časť peňazí. Pri presunoch medzi miestnosťami nájdete aj krabice a batohy s predmetmi. Nie vždy je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá a narazíte tak aj na pasce a otravy. Ostražitosti nikdy nie je dosť, a to platí nielen v samotných bojoch.

Hra vás postupne naučí jednu vec – každá postava je nahraditeľná. Ak jeden z hrdinov umrie, tak je to natrvalo. Vypadáva pritom aj možnosť načítania predchádzajúcej uloženej pozície, keďže sa hra ukladá priebežne a vy sa tak neviete vrátiť. Našťastie na vás vždy čaká niekoľko čerstvých bojovníkov, ktorých môžete naverbovať. Každý je unikátny, a to vďaka vlastnej kombinácii pozitívnych a negatívnych vlastností. Musíte byť kritickí, hra je náročná a slabosť tu nie je tolerovaná. Ak teda niektorá z postáv disponuje veľkým množstvom negatívnych quirkov, ktoré znižujú jej obratnosť, silu či rýchlosť, tak ju jednoducho vyhodíte. Choroby a neduhy sa síce dajú liečiť, no je to mnohokrát časovo a finančne náročné. Treba si tak rozmyslieť, či sa vám viac neoplatí skúsiť to s novým regrútom. Nechcených hrdinov môžete využiť aj trochu inak. Ak nemáte dostatok peňazí, no, samozrejme, nechcete začínať celú hru odznova, vyšlete ich na výpravu bez akýchkoľvek zásob. Kam sa im až podarí dostať a koľko predmetov nahromadia? Keď uvidíte, že to už je bezvýznamné, jednoducho ich z misie stiahnete. Síce schytajú poriadnu dávku stresu, ale na tom už nezáleží, keďže ich viac nebudete potrebovať.

Zostane vám tak len vybraná skupinka ultimátnych hrdinov, do ktorých sa rozhodnete investovať. Vyliečenie choroby alebo negatívneho efektu trvá jeden týždeň. To je čas, ktorý v hre predstavuje jednu výpravu. Na najbližšej misii teda budete musieť použiť iné postavy, nabudúce vám však budú znova k dispozícii tie pôvodné. Okrem jednotlivcov je, samozrejme, dôležitá aj celková súhra skupiny. Každá postava preferuje inú pozíciu. Bojovníkov, prirodzene, postavíte na čelo, pričom vaši lukostrelci a čarodejníci ocenia zadné pozície. Rozostavenie hrdinov sa dá meniť aj počas výpravy, niekedy aj bez vašej iniciatívy, keď vám nepriateľský zbojník úmyselne stiahne vašu kňažku hákom dopredu, kde sa stane ľahkou korisťou.

Medzi atribútmi nájdete klasiky, akými sú napríklad útočné a obranné číslo. No sú tu aj rezistencie proti rôznym druhom útokov alebo schopnosť odolať omráčeniu. Dokonca aj samotné útoky vašich postáv majú svoje atribúty. Určujú, aká je pravdepodobnosť, že sa vám útok podarí, koľkonásobne sa zvýši poškodenie v prípade kritického zásahu a podobne. Atribúty a schopnosti idú v hre naozaj do hĺbky a o výsledkoch bojov vedia rozhodovať práve tieto čísla. Hlavne zo začiatku sa určite oplatí naštudovať oficiálne wiki stránky hry, aby ste pochopili, na akých princípoch to vlastne funguje. Prípadne vám poradí aj stručná nápoveda priamo v hre. Darkest Dungeon určite nie je vhodný pre hráčov, ktorí sa chcú len veselo presekať každou nástrahou. Taký prístup vás skôr či neskôr dostane do slepej uličky.

Ťahový priebeh boja len podčiarkuje tento štýl. Veľakrát sme váhali, či je v danom ťahu lepšie s čarodejom zaútočiť, alebo doplniť zdravie bojovníkovi v prednej línii. Unikátnym atribútom každého hrdinu je jeho rýchlosť, práve tá určuje poradie v boji. K tejto hodnote je však každý ťah pripočítané náhodné číslo. Môže sa tak stať, že váš Jester má rýchlosť 7, no druhý tím dostal v tomto ťahu vyššie číslo, pôjde teda skôr jeho čarodej s rýchlosťou 5. Tento systém je najmä zo začiatku veľmi mätúci. Čísla hra priraďuje takpovediac v pozadí a vy teda častokrát neviete predpovedať, kedy príde váš hrdina na rad. Hra sa vám jednoducho každým možným spôsobom snaží naznačiť, že ťaháte za kratší koniec a nie ste ten, kto určuje pravidlá.

Okrem ukazovateľa zdravia a liečenia otráv a zranení musíte na vašich postavách sledovať aj vyššie spomínaný ukazovateľ strachu. Zvyšuje sa pri nedostatku svetla, úmrtí člena družiny, ale aj po kritickom zásahu od oponenta. V radoch nepriateľov sa nájdu aj černokňažníci a zvestovatelia zla, ktorí vám budú naháňať strach rôznymi zaklínadlami. Ak jedna z postáv dosiahne kritický stav stresu, prepadne zúfalstvu. Vtedy sa začne správať iracionálne, vymyká sa vám spod kontroly, svojvoľne používa schopnosti, dokonca sa uchýli k ubližovaniu sebe a ostatným. Hraničným stavom je dosiahnutie infarktu. Narastajúci strach vie nabrať veľmi nepríjemný lavínový efekt. Postavy sa začnú navzájom stresovať, vy sa tak ani nenazdáte a zrazu sa vaša skupina zmení na bandu pološialencov. Existuje malá šanca, že sa postava vzoprie strachu a dosiahne hrdinstvo, ktoré jej dodá rôzne bonusy a anuluje strach. To je práve jeden z momentov, ktorý vás zdvihne zo stoličky a vy s hurhajom rozseknete nechutné monštrum.

Darkest Dungeon
Darkest Dungeon Počas dlhých výprav môžete založiť tábor, kde sa vaši hrdinovia navzájom ošetria a povzbudia.
Počas dlhých výprav môžete založiť tábor, kde sa vaši hrdinovia navzájom ošetria a povzbudia.


Darkest Dungeon Budeme potrebovať protijed? Vystačíme si so zásobami potravy?
Budeme potrebovať protijed? Vystačíme si so zásobami potravy?


Darkest Dungeon Kňažka sa dokáže naučit skupinový heal, ktorý vás veľakrát dostane z najhoršieho.
Kňažka sa dokáže naučit skupinový heal, ktorý vás veľakrát dostane z najhoršieho.





Ultimátnym cieľom je postupne zabiť jednotlivých bossov a dostať sa z okolia usadlosti až cez podzemný portál, na to najtemnejšie miesto, odkiaľ pochádzajú všetky hrôzy a monštrá. Každý boss je svojský a platí na neho iná taktika. Vaše postavy komentujú nielen súboje s bossmi a dávajú vám tak rôzne rady a postrehy. Prípadne vás jednoducho budú prosíkať, aby ste ich už nikam nevyslali. Všetko tieto maličkosti prispievajú k pôsobivému nádychu hry a vy sa tak do nej viete naplno ponoriť.

Darkest Dungeon má jednoduché grafické spracovanie, ktoré je však veľmi pekné a výtvarný štýl je osviežujúci. Vieme si predstaviť, že by sa hra dostala aj na mobilné platformy. Cestovanie v autobuse by tak už nikdy nebolo také ako predtým a ľudia naokolo by možno z frustrácie rozbíjali telefóny. Z audiovizuálnej stránky nás zaujal najmä komentár, ktorý je skutočne špičkový. Dramatický hlas vás bude sprevádzať celou hrou, je jej neodmysliteľnou súčasťou a perfektne buduje atmosféru. Po každom úspechu vás nezabudne zneistiť, pripomína vám, že prehnané sebavedomie je cesta k zatrateniu. No a keď vám nepriateľ poriadne nakladá, tak ešte umocňuje pocity beznádeje. Ste hladní? Ach, dobrodružstvo stratené kvôli takej maličkosti, ako je kúsok chleba...

Darkest Dungeon je po mnohých stránkach unikátnou hrou. Namiesto nesmrteľných hrdinov pred vás predkladá obyčajné postavy, ktoré čelia strachu a kadejakým chorobám a neduhom. Ak ste hráč, ktorý sa rád zamyslí, vymýšľa stratégie a kombinuje schopnosti svojej družiny, tak vás tento titul zabaví na dlhé hodiny. Celkový zážitok vylepšujú maličkosti, ako je skvelý dabing a príjemné výtvarné spracovanie. Keďže je usporiadanie miestností zakaždým iné, nikdy neviete predpovedať, čo sa ukrýva za najbližšími dvermi. Nadšenie z vás môže, žiaľ, po čase opadnúť, keď začne byť zdolávanie výprav stereotypné, prípadne vás začnú štvať určité aspekty, ako napríklad poradie ťahov v bojoch. Celkovo vám hra dáva najavo, že má nad vami neustálu prevahu a vám neostáva nič iné, ako sa podvoliť. Ak teda nemáte dostatok stresu v zamestnaní alebo pri štúdiu, môžete si to vynahradiť s hrou Darkest Dungeon.

Darkest Dungeon
Darkest Dungeon Tak toto pre nás vôbec nevyzerá dobre.
Tak toto pre nás vôbec nevyzerá dobre.


Darkest Dungeon Súboje s bossmi sú nevypočítateľné, ani neviete ako a bojisko je zrazu plné vyvolaných jednotiek.
Súboje s bossmi sú nevypočítateľné, ani neviete ako a bojisko je zrazu plné vyvolaných jednotiek.


Darkest Dungeon Prehľad vlastností a schopností postavy, dokážete zmeniť aj vzhľad a meno.
Prehľad vlastností a schopností postavy, dokážete zmeniť aj vzhľad a meno.





napísal rolan 9.2.2016
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
DARKEST DUNGEON
+ unikátne princípy
+ zameranie na psychiku hrdinov
+ veľa rôznych tried, útokov, kombinácií vašej družiny
+ príjemné grafické spracovanie
+ špičkový komentár
- občas až príliš náročné a frustrujúce
- po čase stereotyp
- mätúci systém poradia v bojoch
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Windows XP, 2 GB RAM, Open GL 3.2+ Compliant GPU


RECENZIE HRÁČOV
Darkest Dungeon
ANGELENAM    28.2.2016
True desperation is known, only when escape is impossib...prečítať celé
Darkest Dungeon
9.0
MOKUBA    17.1.2016
Máte radi rozprávky ? To bola rečnícka otázka, ja viem, že áno. Fakt, ani neskúšajte na mňa klams...prečítať celé
icon
8.5
LUKASDCA    22.5.2018
Reginald, Rytier SvetlaDeň prvý:Kolesá dostavníku bojujú s bahnitou cestou, všade cítim hnil... zobraziť

PC

Vývoj: Red Hook Studios
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. január 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk