Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

Ceny troch najväčších virtuálnych realít sú už stanovené spolu s ich dátumom vydania. Poďme si ich zhrnúť a to napriek tomu, že u nás pri ich vydaní nevyjde ani jedna z nich.

pridal saver 19.3.2016 o 14:40 pod hry
Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

HRY > NOVINKY >

Ceny troch najväčších virtuálnych realít sú už stanovené spolu s ich dátumom vydania. Poďme si ich zhrnúť a to napriek tomu, že na Slovensku nie je zatiaľ naplánovaná na vydanie ani jedna z nich.

VR headsety:

Oculus (PC) marec - US 599 dolárov - EU 699 eur  (headset, senzor, ovládanie, gamepad)
HTC Vive (PC) apríl - US 799 dolárov - EU 899 eur (headset, ovládače, senzory)
PS VR (PS4) október - US 499 dolárov - EU 499 eur (headset, kamera a motion ovládače, EU bundle cena zatiaľ nie je potvrdená) 

Sú to tri rozdielne virtuálne reality, kde každá má svoje výhody a špecifiká. 

 

Oculus Rift - marec

Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

Oculus je prakticky zakladateľ novodobej virtuálnej reality. Za pár rokov prakticky sám rozbehol celú VR scénu a prilákal k nej ostatné firmy. Zatiaľ sa však zameral na VR, pri ktorej sedíte a pri vydaní tento mesiac neponúkne motion ovládače, namiesto toho má Xbox One gamepad a touch ovládač (motion ovládače pribudnú neskôr). Rift má rozlíšenie OLED displeja 2160x1200 (1080x1200 na jedno oko), plus má odpojiteľné slúchadlá, ktoré môžete vymeniť za vlastný headset.

Cena je 699 eur. Ak nemáte PC, a potrebovali by ste kúpiť nové, kompletná cena vás vyjde od 1600 eur vyššie. Minimálna konfigurácia odporúčaná na virtuálku je totiž GTX970/R9 290X, i5 procesor, 8GB RAM, čo zložíte od tých 900 eur. Menej náročné hry a aplikácie vám síce pôjdu aj na slabších zostavách, ale toto bolo nastavené ako odporučené minimum pre vývojárov a teda hry sa budú opierať o túto zostavu. Určite však v PC potrebujete tri USB 3.0 porty, aby ste virtuálku zapojili.

O samotné hry sa nemusíte báť, pri vydaní ich dostane 30 a ďalšie budú hneď na to nasledovať, rovnako aj veľa patchov pre VR. Ohlásených je cez 200 titulov. Zadarmo s headsetom príde skákačka Lucky's Tale a k predobjednávkam aj EVE: Valkyrie. Na hry a aplikácie však nevyhnutne nebudete musieť ísť cez Oculus Store a môžete fungovať aj mimo neho čisto v stiahnutých aplikáciách (keďže napríklad sex obsah na Oculus Store nebude) alebo aj hry na Steame.

 

HTC Vive - apríl

Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

HTC vive má OLED displej 2160x1200 (1080x1200 na jedno oko), kde síce je rozlíšením rovnaký ako Oculus, ale má väčšiu vzdialenosť medzi pixelmi, čo spoznáte na screendoor efekte. Ale oproti tomu má veci, ktoré nemá ani jedna konkurencia. V prvom rade má vysielače, ktoré si rozmiestnite po izbe a medzi ktorými sa môžete voľne pohybovať, nie ste teda obmedzovaný na sedenie, alebo malú plochu pre TV. Plus headset má vonkajšiu kameru, ktorá sníma prostredie a upozorní vás na prekážky. Pri pohybe však máte pri sebe kábel bude naň potrebné myslieť. Vive pridáva rovno v balení aj motion ovládače. Nemá však slúchadlá, tak musíte použiť svoje.

HTC má približne rovnako stanovené požiadavky na PC ako Oculus Rift, ale samostatná cena je o stovku vyššia teda 899 eur, teda kompletná cena s novým PC vyjde od 1700 eur. Rovnako potrebuje USB 3.0 port, ale stačí mu jeden.

Čo sa týka hier, Vive zatiaľ oficiálny zoznam launch titulov nemá, ale pri ohlásení minulý mesiac spomenuli 103 titulov v príprave (na Steame už majú čiastočný zoznam aj s neoficiálnou podorou pre Half Life). Keďže vituálka čiastočne spadá pod Valve, o prísun hier sa nemusíme báť. Dodá mu svoj The Lab titul zadarmo, čo budú rôzne malé hry. Ohlásený zadarmo je aj Job Simulator: The 2050, Tilt Brush kreslenie a Fantastic Contraption. Samotný Vive headset však nie je napevno previazaný so Steamom a môže napríklad použiť aj Oculus Store alebo samostatné aplikácie

 

Playstation VR  - október

Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

PS VR má najmenšie rozlíšenie OLED displeja a to 1080p (940x1080 na jedno oko). Na druhej strane, vyššie rozlíšenie jej vzhľadom na výkon PS4 ani netreba a aj tak treba rátať s tým, že hry pre zachovanie minimálnych 60 fps často pôjdu ešte do nižších rozlíšení a budú sťahovať efekty. Cenovo je však najvýhodnejšia. Je to ako verzia virtuálnej reality pre masy. Je určená na hranie pred TV, kde podľa hry buď sedíte alebo stojíte. Headset je pripojený k PS4 káblami a podobne ako pri Vive pohybe bude potrebné dávať pozor. Tu však nevidíte čo je v priestore, takže sa bude potrebné pohybovať opatrne a pripraviť si dopredu priestor. Ako slúchadlá má pribalené len malé earplugy, ale môžete si zapojiť aj vlastný headset.

Čisto headset stojí 399 eur, balenie s kamerou, move ovládačmi vyjde na 499 eur. Komplet verzia s PS4 vyjde na 850 eur.

Čo sa týka hier, Sony sľubuje 50 titulov s podporou VR do konca roka. Zadarmo s PS VR dostanete súbor minihier Playroom VR.

 

Pripomeňme si aj ďalšie, ešte podrobne neohlásené virtuálne okuliare:

Star VR

Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

Okrem troch hlavných VR headsetov je tu ešte HD VR headset od Starbreeze nazvaný StarVR. Ten je technologicky pred ostatnými a ponúka skutočne širokouhlú virtuálku s masívnym 5120x1440 rozlíšením. Starbreeze sa pohybuje v úplne inej triede virtuálky a náležite tomu aj v inej triede výkonu a ceny. Aj preto primárne plánujú svoje headsety pre arkádové herne. Zrejme si to však budete môcť objednať. Cenu a samotné vydanie zatiaľ neohlásili.

Čo sa týka hier, kompatibilná bude so Steam titulmi, aj keď vzhľadom na rozlíšenie budú musieť autori zapracovať priamu podporu. Starbreeze pre VR vyvíja John Wick titul, ten príde aj na niektoré ďalšie virtuálky

 

Sulon Q

Aké sú ceny virtuálnych realít? Kedy vyjdú a čo ponúknu?

Nakoniec je tu ešte práve ohlásený Sulon Q VR/AR headset s AMD vnútornosťami (R7 grafika), ale veľa o ňom ešte nevieme. Má síce 2560x1440 OLED displej a kompletný PC priamo v sebe, ktorý bude zrejme mať podobný výkon ako PS4, ale je otázne, čo vlastne ponúkne a ako dlho vydržia batérie. Nemá pri sebe ani gamepad, ani iné ovládače, má však senzory, ktoré namapujú vaše ruky (podobne ako Hololens). Vyzerá, že sa viac hodí na AR ako na VR hry, už len vzhľadom na výkon. Vyjde však už koncom jari. Podpora v oblasti softvéru bude zrejme veľmi slabá.

 

Nakoniec rátajte s tým, že všetky virtuálky majú odporučený vek používania 12-13 rokov. Je to hlavne pre zdravotné hľadisko a teda oči, ale zrejme obmedzuje ich aj veľkosť hlavy





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19589)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk