HEAVEN’S HOPE

HEAVEN’S HOPE

8.0

Cesta späť na nebesá

Recenzia na PC verziu

Žáner adventúr momentálne zažíva zaujímavý rozkvet. Tempo udávajú najmä americké štúdiá ako Telltale, no k slovu sa chcú dostať aj menšie európske tímy. Nemeckí vývojári Mosaic Mask prichádzajú s kožou na trh so svojou prvotinou s názvom Heaven’s Hope a dúfajú, že hráči budú mať podobný zmysel pre humor ako oni.

Hra totiž nie je žiadna detektívka. Nehľadá vraha, nerieši žiadne mystérium a ani vás nechce deprimovať ponurou atmosférou. Práve naopak, Heaven’s Hope ponúka krásne rozprávkové prostredie, špecifický humor a jednoduchý príbeh v troch aktoch. Autori si síce berú na mušku cirkev a vieru, no veľmi jemným a ohľaduplným spôsobom, aby sa nemuseli báť, že náhodou nejaká časť ich publika zostane urazená.

Anjel Talorel kvôli nepremyslenej stávke prekročil hranicu neba a podobne ako Ikarus skončil bez krídel. Padol na Zem medzi smrteľníkov, do mesta príznačne pomenovaného Heaven’s Hope, v ktorom prebieha inkvizícia . Úloha je jasná – dostať sa preč z tohto očistca plného podivných ľudí a vrátiť sa späť na nebesá. Našťastie má ale Talorel na akejsi „nebeskej vysielačke“ dvoch anjelov, ktorí mu v návrate do neba pomôžu.

Heaven’s Hope
Heaven’s Hope Poznámkový blok vám pomôže s riešením úloh.
Poznámkový blok vám pomôže s riešením úloh.


Heaven’s Hope Ovládanie v minihrách je síce frustrujúce, no dá sa preskočiť.
Ovládanie v minihrách je síce frustrujúce, no dá sa preskočiť.


Heaven’s Hope Aktívne predmety si viete podsvietiť.
Aktívne predmety si viete podsvietiť.





Pre Talorela je svet smrteľníkov z 19. storočia úplnou záhadou. Komicky skúma všetky predmety a neoplýva silnými sociálnymi zručnosťami. Ťažko určiť, či je výkon dabingového herca katastrofálny, alebo vlastne geniálny. Talorel sa totiž správa aj znie prihlúplo a jeho anjelskí radcovia sa kvôli nemu mnohokrát cítia trápne.

Ľudia, a dokonca ani zvieratá a rastliny, sa však nemajú čím chváliť. Talorel sa dokáže rozprávať so všetkými živými bytosťami - od nasrdených kaktusov, cez medvede, až po samotných obyvateľov mestečka Heaven’s Hope. Náš hlavný hrdina potrebuje pomoc od miestneho geniálneho vedca, aby mu pomohol dostať sa do neba. Vrásky na čele mu však robí fanatická rádová sestra, ktorá trestá akýkoľvek náznak hriechu a neskôr sa z nej stane nástroj diabla. Všetky postavy sú až krásne stereotypné, no aj vďaka vydarenému dabingu zapamätateľné.

Náplňou hry je hľadať kreatívne riešenia pre na prvý pohľad banálne problémy. Ak postupne pomôžete všetkým živým bytostiam, s ich asistenciou sa vám podarí vrátiť sa do neba. Väčšinu problémov vyriešite nájdením správneho predmetu, ktorý sa ukrýva v nejakej lokalite. Tak, ako vo väčšine adventúr, aj tu budete kombinovať predmety v inventári, no hra vás nebude frustrovať a na väčšinu spojení prídete takmer ihneď.

Preskakovanie dialógov sa vám v tejto hre nemusí vyplatiť, pretože sú vašou jedinou nápovedou, ako vyriešiť momentálny problém. V rozhovoroch vám postavy môžu priamo povedať, čo sa od vás očakáva. Skvelou pomôckou je možnosť podsvietenia aktívnych predmetov v danej lokalite. Ušetrí vám to zbytočné brázdenie kurzorom po obrazovke v snahe nájsť skrytý predmet, ktorý by vám pomohol. Vďaka tomu si hra môže zachovať pekný jednotný dizajn a interaktívne predmety nemusia z prostredia vytŕčať.

Možnosťou, ktorá sa v iných hrách tohto žánru často nevidí, je mapa so všetkými navštívenými lokalitami na rýchle cestovanie. Ušetrí vám zdĺhavé návraty, aj keď v prípade tejto hry je lokalít v skutočnosti skôr málo. K dispozícii je aj šikovný poznámkový blok, ktorý mapuje váš progres pri riešení súčasnej úlohy. Stálou položkou vo vašom inventári bude myš, ktorú sa vám takmer „podarilo“ vystrašiť k smrti. Táto asistentka vám pomôže na miestach, na ktoré nedočiahnete.

Kým v prvom akte sa vám bude zdať, že všetko prebieha hladko a problémy sa vám darí riešiť bez prílišného premýšľania, druhý akt vás už potrápi viac. Bude nutná väčšia kreativita a vynaliezavosť a aj hádanky postúpia na novú úroveň. Hra vám ich dokonca naservíruje v jednej pasáži hneď niekoľko za sebou. Nárazovo tak otestuje vaše logické myslenie. Nakoľko je hra postavená len na malej mape, v ďalších aktoch sa budete vracať na všetky lokality a pracovať s predmetmi, ktoré ste predtým považovali za nepodstatné, prípadne si zopakujete úkony, o ktorých ste si mysleli, že sú hotové. Staré predmety tak nájdu ďalšie využitie.

V druhom akte dostanete možnosť zostaviť si svojho pomocníka. Homunculus vám pomôže na miestach, na ktoré nemáte dosah. Či už je to žalúdok medveďa alebo popadané trámy, ktoré sú na chôdzu príliš úzke. Pomocníka je možné ovládať ako druhú postavu. Bohužiaľ, počas hrania sa vám naskytne len pár príležitostí, kedy ho bude nutné ovládať. Spolupráca dvoch aktívnych postáv by bola naozaj vítaným osviežením.

Natrafíte tu aj na zopár minihier, ktoré však nie je veľmi zábavné riešiť. Ovládanie totiž nie je úplne vyladené, no, našťastie, existuje možnosť jednoducho ich preskočiť za pomoci anjelov. Postup v hre je jednoduchý a priamočiary. Hra pred vás nepostaví viacero ciest ani možností riešenia. Ak by ste náhodou chceli predbehnúť udalosti a riešiť problém, ktorý by vás v tomto momente nemal trápiť, hra vám to dá jasne najavo a napomenie vás, že musíte ísť pekne poporiadku. Ak by ste zabudli vaše hlavné zadanie, anjeli vám ho zopakujú.

Heaven’s Hope
Heaven’s Hope Do menej dostupných priestorov sa dostane Anselm alebo myš.
Do menej dostupných priestorov sa dostane Anselm alebo myš.


Heaven’s Hope Na riešenie úloh nie ste sami. Poradia vám aj anjeli.
Na riešenie úloh nie ste sami. Poradia vám aj anjeli.


Heaven’s Hope Krásne, ručne kreslené prostredie vás očarí.
Krásne, ručne kreslené prostredie vás očarí.





Subtílny humor dotvára príjemnú atmosféru hry, a dokonca naznačuje aj isté morálne posolstvo. Veľmi vtipným spôsobom napríklad pripomenie slušné správanie, niečo, čo v ostatných hrách úplne ignorujeme. Zvykli sme si bez rozmýšľania brať predmety, ktoré nám nepatria, iba preto, lebo ich potrebujeme. Heaven’s Hope pripomenie, že kradnúť sa nesmie a aj o kľúčové predmety treba majiteľov požiadať. Od čestného správania sa dokonca odvíja jeden achievement.

Lokalít v hre síce nie je veľa, no ručne kreslené prostredia s mnohými detailmi vás očaria. Hra má krásnu vizuálnu prezentáciu ako z nemeckej rozprávky. Iba pohyb postáv v 3D občas pôsobí kostrbato a niekedy dĺžka animácie úst nekorešponduje s hovorenou rečou, čo pravdepodobne nastáva v dôsledku prekladov. Máte totiž na výber z dvoch jazykov, a to angličtiny a nemčiny. Dabing je v oboch jazykoch veľmi vydarený, no hre chýba výraznejšia zvuková stránka. Niekoľko recyklovaných efektov znie, akoby tam nepatrili a hudby v hre takmer niet.

Heaven’s Hope ponúka hernú dobu okolo 10 až 12 hodín, počas ktorých vás rozosmeje narážkami na Monty Python či Krotiteľov duchov, mierne provokačne si zavtipkuje o cirkvi, a dokonca vám aj pripomenie, ako veľmi dôležité je konať dobro. Je to svieža a príjemná adventúra, ktorá sa dokonale hodí do týchto ponurých čias. V tomto žánri asi nespôsobí žiadnu revolúciu, no s daným rozpočtom a zdrojmi si Mosaic Mask s ich úplne prvou hrou zaslúžia obdiv.


napísal Tanya 7.4.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
HEAVEN’S HOPE
+ svieži a nenáročný príbeh s jemným humorom a morálnym posolstvom
+ zapamätateľné postavy s nadpriemerným dabingom
+ prívetivý rozprávkový vizuál
+ možnosť rýchleho cestovania po mape
- slabšia zvuková a hudobná stránka
- nevyužitý potenciál hry s viacerými postavami
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,5GHz; 3GB RAM; 512MB VRAM; 5GB HDD
Doporučená konfigurácia: Quadcore CPU 3GHz; 4GB RAM; GF560/Radeon HD 5800


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EuroVideo Medien / Mosaic Mask Studios
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. február 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19783)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk