EVE: VALKYRIE

EVE: VALKYRIE

5.0

Strmhlavý pád a výbuch v atmosfére

Recenzia na PS4 verziu

Nové technológie na poli virtuálnej reality si priam pýtajú rôzne spôsoby ich využitia. Ťaží z nich erotický priemysel, no hráči volajú po iných zážitkoch. Napríklad po takých, ktoré ich zavedú na miesta, kam sa vo svojich reálnych životoch pravdepodobne nedostanú. Napríklad do vesmíru. Toho sa chytilo hneď niekoľko vývojárov. VR podporu má napríklad Elite: Dangerous, no špeciálne pre virtuálnu realitu vznikol titul EVE: Valkyrie, ktorý sa najskôr predstavil na PC a teraz po uvedení PS VR prišiel aj na PS4.

CCP Games touto hrou rozširujú svoje univerzum, ktoré budujú už 13 rokov v EVE: Online. Pokúšajú sa priniesť nielen VR zážitok, ale aj sériu posunúť z MMORPG vôd do niečoho komornejšieho. Musíte tak zabudnúť na veľkolepé boje, kde proti sebe stoja obrovské frakcie zložené zo skutočných hráčov. Namiesto toho sami zasadnete do kokpitu jednej z vesmírnych lodí, v ktorej sa pustíte do boja a skúmania na menších miestach vo vesmíre a to buď sami, alebo spolu s ďalšími hráčmi v multiplayerových zápasoch.

A aj keď to všetko znie pekne a nádejne, EVE: Valkyrie je veľkým sklamaním. Ani nie tak kvôli kvalite, tá vôbec nie je najhoršia, skôr kvôli obsahu, ktorý je veľkou fackou do tváre hráčov. Začína to ale veľmi sľubne, trochu tajomne, no o to viac sa do hry v tých úvodných minútach ponoríte. Ste v koži pilota, ktorého sa autori nebáli nechať hneď zomrieť. Rovnako ako kedysi v Blood Omen, aj tu musíte najskôr bojovať, aj keď je to márne. V rámci príbehu to ale má svoje miesto a to je vec, ktorá vás najskôr zaujme, no neskôr zarmúti.

Toto totiž nie je vaša prvá smrť a zisťujete, že ste prežili už niekoľko (neúspešných) pokusov a k životu sa vraciate v ďalších bojoch, pričom vás hlbšie do príbehu vťahuje Rán Kavik, ktorú si v hre zahrala Katee Sackhoff (Battlestar Galactica). A to všetko by bolo úplne skvelé, keby príbeh nebol zredukovaný na zopár scén a celý singleplayer nepozostával len zo ŠTYROCH samostatných misií. Nič viac tu nenájdete a po týchto štyroch misiách je s príbehom a aj akoukoľvek kampaňou koniec.

EVE: Valkyrie
EVE: Valkyrie Prvé momenty v kokpite si budete užívať ako máločo.
Prvé momenty v kokpite si budete užívať ako máločo.


EVE: Valkyrie Z príbehu si veľa neužijete.
Z príbehu si veľa neužijete.


EVE: Valkyrie Vizuálne má hra tiež čo ponúknuť.
Vizuálne má hra tiež čo ponúknuť.





Kampaň síce nie je to jediné, čo hra v singlelayer oblasti ponúka, no v tých ostatných prípadoch tak trošku podvádza. Je tu napríklad tutoriál, ktorý je snáď rozsiahlejší ako samotná kampaň, no stále je to len tutoriál. Je tu aj niekoľko prieskumných misií, ktoré ale zopakujú lokality, ktoré ste navštívili už predtým. Teraz sú však bez nepriateľov, hľadáte v nich echá príbehov a zbierate materiál, ktorý v hre môžete využiť v rámci nákupov. No a nakoniec je tu survival režim, kde máte len jeden život a čelíte vlnám nepriateľov. A to rozhodne nie je uspokojivá ponuka.

To zaujímavé zo sólo hry máte za sebou po nejakej hodinke, možno dvoch. A ten zvyšok vás nemá šancu zaujať. Misie sú naozaj veľmi jednoduché, no ešte stále patria medzi to zábavnejšie, čo hra ponúka. Oceníte ten úžasný pocit, keď sa v kokpite nachádzate uprostred flotily a máte dojem, že by to celé fungovalo aj bez vás, keďže ste len pilotom jednej malej stíhačky. Potom ale dojem trochu padá, keďže nezažijete veľké boje, ale len niekoľko AI pilotov, proti ktorým bojujete. Občas je to spestrené rozmiestňovaním dronov a aj záverečný boj proti vlajkovej lodi je redukovaný len na útočenie na niekoľko vyznačených bodov.

Hra sa tak snaží presunúť ťažisko zábavy do multiplayerovej časti, kde môžete využiť najviac z jej možností. Najskôr si zabojujete len proti botom, keď dosiahnete určitú úroveň, pustíte sa do bitiek aj proti živým hráčom. Nájdete tu trojicu herných režimov a do sýtosti využijete aj trojicu tried lodí, keďže si so spoluhráčmi v bitkách dvoch tímov musíte navzájom strážiť chrbát a každá z týchto tried má iné schopnosti. Veľmi pekne sa líšia aj vizuálne. Fighter je rýchly stíhač, s ktorým sa rýchlo naučíte hrať. Heavy je väčšia ťažká loď, ktorá je určená na kontrolovanie a držanie istých častí vesmíru. Support hráči by sa mali držať v úzadí, odkiaľ môžu obnovovať spoluhráčov a likvidovať štíty súperom.

Ako asi tušíte, ponuka máp nie je práve najlepšia, keďže v hre celkovo nie je veľa máp. Ale jednotlivé režimy dokážu zabaviť. V Team Deathmatch súbojoch 8 verzus 8 sa proti sebe postavia dva tímy, ktoré majú k dispozícii armádu klonovaných pilotov. Každá smrť na vašej strane znamená, že je do boja nasadený ďalší klon a máte o jeden menej. Komu sa najskôr minú klony, ten končí s prehrou. Ak zápas neskončí zničením úplne všetkých klonov jedného tímu, vyhráva tím, ktorý má po uplynutí časovača na konte viac zostávajúcich klonov.

Control sa od TDM až tak nelíši, ako by ste čakali na základe iných hier. Vlastne funguje rovnako - musíte čo najskôr súperov pripraviť o všetky klony, no je tu jedna obmena, ktorá zápasy spestruje. Na mapách sú 3 kontrolné body a tie môžete obsadzovať pomocou dronov. Keď držíte kontrolné body, súperi o svoje klony prichádzajú rýchlejšie. Takže musíte bojovať s pilotmi súperov, ale sa aj snažiť udržať čo najviac bodov na mape.

Carrier Assault je režim, na ktorý si hráči s Oculus Rift headsetmi museli chvíľu počkať, no na PS VR je v hre už pri štarte. A je asi najzaujímavejší. Zároveň pri hraní zistíte, že vás naň pripravila jedna z misií v kampani. Ale nič bližšie pocitu zo Star Wars tu nezažijete, len nerozhodne jedna presne mierené strela. Oba tímy majú vlastnú vlajkovú loď a musíte teda útočiť na na loď súperov a zároveň brániť svoju. Najskôr musíte zrušiť jej štíty pomocou bodov na mape, potom zničiť energetické centrá na lodi, pričom čelíte nielen pilotom, ale aj automatickým delám, no a nakoniec musíte zničiť jej jadro.

EVE: Valkyrie
EVE: Valkyrie Mikrotransakcie pretkali každý kúsok hry.
Mikrotransakcie pretkali každý kúsok hry.


EVE: Valkyrie Dojem z akcie patrí k tomu lepšiemu.
Dojem z akcie patrí k tomu lepšiemu.


EVE: Valkyrie A takto sa cítite na záver, keď zistíte, za čo ste dali 40 €.
A takto sa cítite na záver, keď zistíte, za čo ste dali 40 €.





Celá hra je veľmi rozporuplná. Čo najlepšie dokáže ponúknuť? - Zábavnú leteckú akciu vo vesmíre, kde si naozaj budete užívať dogfighty. Dokonca si budete bežnú streľbu užívať až tak, že budete radi ignorovať riadené strely, tie od súperov zas budete strácať svetlicami. Hra je veľmi sugestívna, z lietania budete mať skvelý dojem a VR technológia vás do nej skutočne ponorí tak, že keby ponúkla zaujímavejší obsah, nechcelo by sa vám dávať headset dole z hlavy. Poteší aj kvalitná grafika, ktorá je na pomery PS VR výrazne nadpriemerná. Kvalitne je spracovaný aj zvuk.

A čo najhoršie dokáže hra ponúknuť? To je nepriaznivý pomer hodnota a cena, ktorému nenahrávajú ani silné mikrotransakcie. PS VR verzia je v našich obchodoch v ponuke od nejakých 40 eur a to je už cena, ktorá by mala zabezpečiť, že v hre žiadne mikrotransakcie nebudú. Obsah je biedny, ale kupovanie hernej meny za reálne peniaze je už kopanec medzi nohy. Inak sa ani nedokážete poriadne dopracovať k prvému lepšiemu skinu. Hra budí dojem strašného grindovania a občas máte naozaj dojem, že bez kúpy zlata a jeho prevodu na herné striebro o niečo prichádzate. A to rozhodne nie je pocit, ktorý by ste pri takejto hre chceli zažívať.

EVE: Valkyrie utápa obrovský potenciál v biednom obsahu a nepríjemných mikrotransakciách. Je to vlastne kvalitná vesmírna akcia, ktorej by ste chceli venovať svoj čas, ale v kampani ho nemáte čomu venovať. A multiplayer síce zabaví, no otázne je, ako dlho to dokáže utiahnuť, keďže na penetráciu trhu takouto hrou na takejto technológii sa neoplatí staviť. Je otázne, či sa hre bude venovať dostatok hráčov. Je škoda, že sci-fi nadšenci na PS VR nemajú žiadnu výraznejšiu alternatívu, keďže táto technológia si poriadnu vesmírnu hru zaslúži.


napísal matus_ace 3.11.2016
Páči sa mi!
5.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
EVE: VALKYRIE
+ sľubná vesmírna akcia
+ 3 rôzne typy lodí
+ sugestívnosť vo VR
+ zábavný multiplayer
+ Katee Sackhoff poteší sci-fi fanúšikov
- mikrotransakcie
- za 40 € mizivé množstvo obsahu
- grindovanie
- systém skúseností nemotivuje, skôr nudí a frustruje


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4

Vývoj: CCP games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk