SUPER MARIO MAKER FOR NINTENDO 3DS

SUPER MARIO MAKER FOR NINTENDO 3DS

7.0

Obrovský potenciál a jedna veľká chyba

Recenzia na 3DS verziu

Hry Nintenda by sa mali povinne vyučovať na všetkých školách, ktoré sa venujú videohrám a ich tvorbe. Najmä „Mariovky". Fúzatý inštalatér za viac ako 30 rokov na scéne zažil svoje vrcholy a pády, no ak sa objaví v skákačke, či je 2D alebo 3D, vždy atakuje najvyššie hodnotenia a hráčov si získa chytľavou hrateľnosťou. Sú to rôzne detaily a poriadna porcia pozornosti, ktorú vývojári týmto detailom venujú, čo robia z týchto hier také unikáty. Vo výsledku tak hráči dostanú do rúk dokonale vyváženú hrateľnosť a tieto hry sú vlastne vysokou školou herného dizajnu. A teraz ju môžete absolvovať aj sami. Opäť.

Nintendo vydáva Super Mario Maker for Nintendo 3DS a oproti svojmu staršiemu súrodencovi z Wii U prináša hneď niekoľko zásadných zmien, ktoré hru posúvajú za hranice bežného portu. Skôr dokonca pôsobí ako hra s rovnakým cieľom, no od základov prepracovaná špeciálne na 3DS. Zmeny sú naozaj výrazné, no ako asi aj tušíte podľa nášho hodnotenia, nemusia to byť nutne zmeny k lepšiemu. Je to skôr tak pol na pol, pričom výsledok môže byť trošku rozporuplný, no k tomu sa dostaneme.

V jadre konceptu je Super Mario Maker pre 3DS stále o tom istom. Do rúk dostávate hru, ktorá v sebe kombinuje možnosti hrania klasickej 2D Mariovky a mocný editor, ktorý vám zase umožní vytvárať vlastné levely, čo môžete zdieľať s ostatnými hráčmi. A funguje to stále veľmi dobre. Rovnako ako pri pôvodnej Wii U verzii aj tu dokážete stráviť zdanlivo nekonečné hodiny s hrou, pričom si nevšimnete ani len náznak nudy. A je len a len na vás, ktorá vaša stránka preváži - či vo vás zvíťazí hráč a budete prevažne hrať, alebo prebudíte vaše kreatívne ja a pustíte sa do tvorby jedného fenomenálneho levelu za druhým.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Vašej kreativite kladiete medze len vy sami.
Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Každý z elementov pri tvorbe si môžete aj zmeniť.
Super Mario Maker for Nintendo 3DS

V hre sa dajú vytvoriť naozaj koplexné levely.

Táto dichotómia je prezentovaná aj minimalizmom hernej ponuky, ktorá vám v zásade dáva na výber len dve možnosti – CreatePlay. Všetky ďalšie možnosti a konkrétne režimy sa predostrú až po tomto výbere. Autori sa hru snažili spraviť čo najprístupnejšiou a to sa týka ovládania, no aj herných mechanizmov. Tie skákacie nebudem predstavovať, každý z vás ich pravdepodobne dobre pozná. No to isté platí aj pre tvorenie levelov. Všetko ovládate jednoducho dotykom, čo vám taktiež umožní dbať na každý detail, keďže tu často môže jediná kocka rozhodnúť, či bude level zábavný, alebo bude pre hráčov predstavovať frustráciu.

Aby ste sa postupne dostali do tajov herného dizajnu v tejto hre, máte na pomoc dvojicu postáv, ktoré vás prevedú princípmi tvorby levelov, no taktiež vás vždy oboznámia so základnými informáciami ku každému novému stavebnému prvku, ktorý si odomknete. Interaktívnym tutoriálom vás sprevádzajú Mashiko a holub Yamamura, ktorého pomoc si dokážete kedykoľvek pri tvorbe vyvolať, ak si niečím nie ste istí. Určite to ocenia najmä hráči, ktorí v Mariovkách nemajú toľko nahraté a nemusia dobre poznať jednotlivé elementy.

Elementov je v hre naozaj kopa a ak chcete neskôr vytvárať komplexné a prepracované levely, musíte ich naozaj dobre poznať. Taktiež musíte zvládať ich variácie, keďže mnoho prvkov má niekoľko podôb, medzi ktorými sa môžete prepínať „potrasením“. Zmeníte tak napríklad typ nepriateľa alebo bloku. Podobne môžete meniť vlastnosti jednotlivých prvkov aj ich kombinovaním. Nepriateľom napríklad môžete pridať krídla a pripraviť tak náročnejšie prekážky, či vystavať netradičnú cestu vpred, prípadne aj pripraviť nečakané pasce.

V Super Mario Maker máte naozaj obrovské možnosti a až čas ukáže, čo všetko v hre dokážu ľudia pripraviť. Ak sa ale vytvorí rovnaká komunita ako na Wii U, je sa na čo tešiť, nakoľko niektorí kreatívni hráči už dokázali priniesť rytmické levely v štýle Guitar Hero či dokonca funkčnú jednoduchú kalkulačku. V editore dostávate do rúk naozaj silný nástroj a je len na vás, ako sa s ním popasujete. Na výber pritom máte zo štyroch štýlov: Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World a New Super Mario Bros. Každý má svoje špecifiká, ktoré sa musíte naučiť, a to napríklad aj ohľadne rozdielneho pohybu postavy.

Tieto štýly sa ale nedajú kombinovať. Ak si vyberiete jeden, celý level musíte vytvoriť len v ňom. Nemôžete vytvoriť časť levelu v 8-bitovom štýle a časť v modernom. Už menej budete mať zviazané ruky, čo sa týka konkrétnych prostredí, keďže editor ponúka prakticky všetky, ktoré sa objavili v spomínaných hrách. Taktiež si v porovnaní s Wii U verziou všimnete niekoľko zmien. Chýba tu napríklad Mystery Mushroom a tiež Big Mushroom. Niektoré iné elementy (ako napríklad kľúče) sú samostatné a nie alternatívy. No čo je asi najzaujímavejšie, celý progres k novým elementom je rýchlejší a oveľa skôr máte v rukách zaujímavejšie prvky. Dokonca sú mnohé odomknuté hneď od začiatku.

Ďalšie veľké zmeny sa týkajú samotného zdieľania vašich levelov, no rozhodne vás nepotešia. Je tu klasická zábavná hrateľnosť a obrovské možnosti výroby vlastných výtvorov, no čo z toho, ak sa o ne nemôžete podeliť? Namiesto normálneho uploadovania levelov online ako to mala Wii U verzia, na 3DS môžete svoje výtvory zdieľať cez Local Play alebo Street Pass funkcie. A to znamená, že sa ani zďaleka nedostanú k toľkým hráčom. Možno sa nedostanú k nikomu, ak nemáte hráčov s 3DS a hrou vo svojom okolí. A vy potom síce môžete vytvoriť najlepší level na svete, no nikto iný si ho neužije.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Krok za krokom sa budete učiť, ako tvoriť zábavné levely.
Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Vybrať si môžete z niekoľkých štýlov aj prostredí.
Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Progres je v hre rýchlejší a skôr dostanete aj pokročilé prvky.

Nefunguje tu vyhľadávanie levelov podľa ich ID a ani stránka Super Mario Maker Bookmark, ktorá slúži na vyhľadávanie používateľského obsahu. Hra je prakticky úplne odseknutá od online podpory a funkcií, čo je obrovská chyba a teraz nám zostáva len dúfať, že si ju v Nintende čo najskôr uvedomia a pre dobro hry aj čo najskôr opravia pomocou aktualizácie. A je to asi aj jej jediná chyba, nakoľko titul ponúka zaujímavé možnosti navyše. Prostredníctvom Local Play môžu spoločne pracovať viacerí hráči na vytváraní levelu.

Ak ste skôr medzi tými, ktorí chcú viac hrať ako tvoriť, nájdete tu aj bez stiahnutých levelov obrovskú porciu obsahu. V režime 100 Mario Challenge máte stovku životov na to, aby ste sa pokúsili pokoriť úrovne vytvorené hráčmi na Wii U. Taktiež si môžete prezerať odporúčané výtvory, stiahnuť si ich a zahrať, pričom ich následne môžete aj editovať, ak chcete. Super Mario Challenge je úplne novým režimom, ktorý ponúka 100 levelov vytvorených priamo Nintendom a sú navrhnuté tak, aby vás zabavili, potrápili a tiež niečo naučili o hernom dizajne v rámci hry.

So Super Mario Maker for Nintendo 3DS je to naozaj ťažké. Hra je sama osebe vynikajúca a taktiež je to skvelý nástroj, ktorý dokáže naučiť mnohé o tvorbe hier tak, aby to hráčov bavilo. V niektorých veciach je dokonca hra ešte vylepšená oproti Wii U predchodcovi, keďže ponúka rýchlejší progres, ktorý vás lepšie motivuje k tvorbe nových levelov. Problémy sú len v tom, čo v hre nie je. Je to najmä absencia online uploadovania, no taktiež nemožnosť hrať s 3D režimom a niektoré chýbajúce prvky (napríklad nemôžete nahrávať vlastné zvukové efekty).


napísal matus_ace 5.12.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
SUPER MARIO MAKER FOR NINTENDO 3DS
+ rýchlejší progres
+ silný editor s množstvom elementov
+ vyšperkovaná skákačková hrateľnosť
+ intuitívnejší tutoriál vás rýchlejšie zoznámi s princípmi hry
+ spolupráca hráčov pri tvorbe niektorých úrovní
- chýba online uploadovanie a niekoľko ďalších prvkov


RECENZIE HRÁČOV
Super Mario Maker for Nintendo 3DS
7.7
MATUS KOMOROVSKY    9.3.2018
Mario Maker je plošinovka, skákačka a behačka v jednom....prečítať celé
3DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 2. december 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk