DISHONORED: DEATH OF THE OUTSIDER

DISHONORED: DEATH OF THE OUTSIDER

8.0

Pomsta alebo vykúpenie zabijaka

Recenzia na PC verziu

Zabijakov zo série Dishonored už zrejme dobre poznáte. Celé to začal Corvo Attano, pridala sa k nemu Emily Kaldwin a teraz sa bližšie pozrieme na praktiky poznamenanej nájomnej vrahyne Billie Lurk alias Meagan Foster. Tá sa síce objavila už predtým, ale v najnovšej časti už nie je vedľajšou, ale ústrednou postavou. Takže ak vás ešte neomrzelo zakrádanie, úkladné vraždy a hľadanie cestičiek k svojim potenciálnym obetiam, prikrčte sa a vstúpte do sveta elitných hrdlorezov. Hlavne nenápadne.

Billie by bola kočka, keby namiesto oka a ruky nemala implantáty. Aj tak si ju ale zrejme obľúbite, hlavne keď už v prvej misii dokáže, že napriek svojmu hendikepu je vo svojom temnom odbore naozajstnou majsterkou. Najskôr musí oslobodiť svojho mentora, potom môže hľadať dýku, ktorou dokáže usmrtiť Outsidera, čo je zreteľne vytýčený cieľ zrejmý už z názvu hry. Outsider je mysteriózna postava prichádzajúca z prázdnoty, ktorá sa objavuje v každej časti Dishonored, sprevádza všetkých zabijakov a prepožičiava im špeciálne schopnosti. Ale všetko má svoju cenu... A vám je určite jasné, že to nebude prechádzka ružovou záhradou, ale podľa možnosti nenápadný postup uličkami, kde sa treba vyhýbať neželanej pozornosti strážcov. Ale môžete to urobiť aj bezohľadne a pekne krvavo.
 
Billie vie byť utajená a prefíkaná a ak máte dosť trpezlivosti, splníte úlohu bez zbytočných obetí, čo sa zohľadní aj pri výslednom hodnotení každej misie. Na strážcoch vlastne ani veľmi nezáleží a zrejme si nenecháte ujsť brutálne spôsoby ich popravy - či už v priamom súboji, alebo nenápadne odzadu. Civilistov by ste ale nemali zbytočne masakrovať, nanajvýš tak omráčiť a skryť ich telá, aby nevzbudili pozornosť a nevznikol zbytočný poplach. Navyše vám lepšie poslúžia živí ako mŕtvi. Pomôžu vám totiž pri maskovaní. Hoci nedobrovoľne. To už hovoríme o špeciálnych silách a schopnostiach, ktorými nová temná hrdinka disponuje podobne ako jej predchodcovia.

Dishonored: Death of the Outsider
Dishonored: Death of the Outsider Na balkónoch a strechách je to bezpečnejšie.
Na balkónoch a strechách je to bezpečnejšie.


Dishonored: Death of the Outsider Hľadajú ma, ale už vyzerám trochu inak - menej zachovalo.
Hľadajú ma, ale už vyzerám trochu inak - menej zachovalo.


Dishonored: Death of the Outsider Niektoré talizmany majú aj sprievodné negatívne efekty.
Niektoré talizmany majú aj sprievodné negatívne efekty.





Billie môže použiť šikovný chvat a ukradnúť identitu hociktorého človeka. Použije svoju energiu na maskovanie a odňatie tváre svojej obete, vďaka čomu krátkodobo zmení svoju podobu. Takto dokáže prejsť aj tesne popri hliadkach a cez niektoré dvere, len si treba dávať pozor na priamu konfrontáciu a strážne psy, ktoré majú dobrý čuch. Na rozdiel od vyškolenej Arye Stark v populárnom seriáli a knihách Hra o tróny, však Billie nielenže nemusí, ale nesmie zabiť svoje živé predlohy. No môže ich omráčiť. Len by nemali zostať na očiach, aby niekto neodhalil zámenu.

Billie sa vie aj šikovne premiestňovať vďaka ďalšej sile, pomocou ktorej vytvorí v dohľade cieľovú siluetu a jednoduchým prepnutím sa ocitne na jej mieste. Takýmto spôsobom sa bez námahy dostane na balkón či strechu, cez plot alebo na druhú stranu rieky. Niekedy však presun komplikujú mreže či iné zábrany. No aj s tým si vie zachmúrená vrahyňa poradiť. Stačí, keď použije inú schopnosť - foresight, teda predvídanie. Po jej aktivovaní sa zastaví čas a je možné v duchovnej forme voľne okukávať a prekutrať okolité priestory, úzke diery, prechody aj to, čo je za nimi. Takto zistíte polohu rôznych objektov a postáv, napríklad v uzamknutom obydlí a navyše si ich viete aj označiť. Potom neustále a aj cez steny vidíte ich farebné kontúry. No okrem toho môžete v tejto forme vytvoriť aj svoju siluetu. Keď sa minie energia, znovu sa vrátite do svojho tela a pôvodnej polohy, ale teraz sa už dokážete premiestniť cez mreže k siluete, ktorú ste tam pred chvíľou zanechali.

Rôzne stopy a užitočné informácie získate nielen z nájdených listov, odkazov, prípadne od ľudí, ale aj od potkanov, keďže rozumiete ich reči a môžete vypočuť ich rozhovory. Samozrejmosťou je prekutávanie obydlí, zbieranie munície a ďalšej doplnkovej výbavy (elektrošoky, perly na odpútanie pozornosti, liečivá, šípky, granáty...), ako aj predmetov, ktoré sa speňažia. A určite nenechajte napospas talizmany, ktoré sú opäť poukrývané v úrovniach. Prinášajú užitočné bonusy. Vďaka nim napríklad rýchlejšie prenášate telá, robíte menej hluku pri behu alebo vás už nevyňuchajú strážne psy.

Neskôr si talizmany aj sami vyrobíte a môžete ich súčasne používať hneď niekoľko. Hlavne po upgradovaní na čiernom trhu, kde vás čakajú aj ďalšie platené vylepšenia, nákup doplnkov a kontrakty - nepovinné úlohy, ktoré dobrovoľne plníte popri hlavných cieľoch. Môže to byť vražda na objednávku, ktorá má vyzerať ako nehoda, krádež nejakého predmetu a podobne. Vďaka týmto zadaniam sa celkom slušne natiahne herná doba, ktorá inak nepresiahne niekoľko hodín. To však záleží aj na vašej šikovnosti a na tom, či postupujete bezohľadne, alebo sa snažíte prejsť misie bez akýchkoľvek obetí.

Hra ponúka len päť úrovní, čo skutočne nie je veľa (prvú pri opakovaní a bez zdržovania prejdete aj za 15 minút) a ak sa nevenujete kontraktom, sfúknete to celé pomerne rýchlo Hoci sú stráže miestami nasekané poriadne nahusto a preľstiť ich si vyžaduje značnú šikovnosť a trpezlivosť. Neraz funguje systém pokus- omyl, kedy zisťujete, čo si môžete dovoliť a čo nie. S bezhlavým vraždením sa cez niektoré úseky nedostanete, hoci inde to možné je a občas vás k masakru nabádajú aj samotné úlohy. A keď už sa bojuje, doslova strieka krv a odletujú odrezané končatiny a hlavy. Bežne svojho protivníka rozseknete na dve polovice. To sa potom horšie odpratávajú telá... Boje si užijete hlavne v neskoršej fáze hry, keď získate zbraň s dvomi čepeľami, čo využíva koncentrovanú energiu na omráčenie alebo dokonca zabitie z určitej diaľky. 

Po zavŕšení hry môžete skúsiť vyššiu obťažnosť a režim Original Game +, kde sú nové sily nahradené tromi schopnosťami z Dishonored 2. Dve z nich (blink, dark vision) sú síce len alternatívy toho, čo už Blillie aj tak ovláda (rýchly presun a  videnie cez steny) ale domino efekt s prepojením nepriateľov, pri ktorom akcia zasiahne viac označených cieľov naraz, je stále efektívny.

Dishonored: Death of the Outsider
Dishonored: Death of the Outsider Premiestňovanie nie je žiadny problém.
Premiestňovanie nie je žiadny problém.


Dishonored: Death of the Outsider Vaša cesta môže, ale nemusí byť lemovaná mŕtvolami.
Vaša cesta môže, ale nemusí byť lemovaná mŕtvolami.


Dishonored: Death of the Outsider V Original game plus sú nové schopnosti nahradené silami z Dishonored 2.
V Original game plus sú nové schopnosti nahradené silami z Dishonored 2.





Death of The Outsider sa vyznačuje rovnakou príjemnou grafikou ako Dishonored 2 a zaujímavý je aj dizajn jednotlivých lokalít. Niektoré sú akoby vytiahnuté z dvojky, iné viac odlišné, najmä bane a priestory s okultistami. V uličkách zaujmú aj početné plagáty s hľadanými osobami - vrátane vás. Pôsobivý vzhľad aj tentoraz dopĺňa štýlová hudba, takže atmosféra je opäť výborná.

Dishonored: Death of The Outsider pokojne môže byť poctivým zavŕšením série, pretože identifikuje a spečatí osud tajuplnej entity, ktorá sprevádzala hrdinov aj antagonistov ságy zabijakov od úplného počiatku. Nové dobrodružstvo mohlo byť rozsiahlejšie a príbeh je skôr decentný, no nájdete tu zaujímavé výzvy, pri ktorých opäť dostali priestor stealth prvky aj vražedné praktiky. Billie má síce menej špeciálnych síl a bez vylepšení, ale sú o to efektívnejšie. Ak ste spoznávali mestečko Dunwall, už keď prvýkrát zasahoval Corvo a pokračovali ste s ním alebo Emily v boji o trón v dvojke, mala by byť honba na Outsidera vašou prirodzenou voľbou.


napísal uni 10.10.2017
Páči sa mi! (+7)
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
DISHONORED: DEATH OF THE OUTSIDER
+ stále skvelá atmosféra a možnosť agresívneho aj nenápadného postupu
+ Original Game + so silami z Dishonored 2
+ spečatí sa osud Outsidera
- pomerne krátke
- decentný dej bez väčších prekvapení
- nové sily sú super, ale je ich málo a tentoraz bez vylepšení
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-2400, 8 GB RAM, GTX 660 2 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / Arkane
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. september 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk