CHUCHEL

CHUCHEL

7.0

Čo majú spoločné chlpy a čerešne?

Recenzia na PC verziu

České štúdio Amanita Design zrejme netreba nikomu predstavovať. Na hernej scéne je známe svojimi point-and-click adventúrami Samorost, Machinarium a Botanicula. Všetky tieto hry sa pýšia nádherným umeleckým audiovizuálnym spracovaním a inak to nie je ani v prípade najnovšieho chlpatého prírastku Chuchel.

Chumáč chlpov a nahý ježko sa naťahujú o čerešňu. Netušil som, že niekedy napíšem takúto vetu, ale dej hry vystihuje presne. Spomínate si na film Doba Ľadová a vevericu, ktorá sa v ňom s obrovským odhodlaním snažila získať žaluď? Chuchel je presne o tom. 

Ako sme už v hrách od Amanity zvyknutí, aj Chuchel stavia do popredia audiovizuálny zážitok a hrateľnosť je aj na pomery žánru veľmi zjednodušená. V prípade Samorostu a Machinaria to vôbec neuberalo na kvalitách výslednej hry, avšak Chuchel už miestami pôsobí skôr ako interaktívna rozprávka než ako plnohodnotná hra. Nechápte ma zle, stále ide prevažne o point-and-click záležitosť s akou počítame, ale do značnej miery okresanú.

Chuchel
Chuchel Chuchelov svet je farebný a roztomilý.
Chuchelov svet je farebný a roztomilý.


Chuchel Chuchel je na zjedenie.
Chuchel je na zjedenie.


Chuchel Dôjde aj na násilie.
Dôjde aj na násilie.





Celá hra vám zaberie dokopy niečo cez 2 hodiny, čomu zodpovedá aj rozumná cena na Steame, konkrétne 10€. Postupne prejdete 30 krátkymi úrovňami - alebo lepšie povedané obrazovkami – z ktorých približne každá druhá obsahuje vtipný hlavolam, ktorý musíte rozlúštiť. Náročnosť hádaniek je minimálna a tak s hrou nebudú mať problém ani mladší hráči. Nečakajte ale žiadne originálne úlohy, skoro vždy ide o to v správnom poradí kliknúť na interaktívne objekty a dostať sa k už spomínanej čerešni. Každý hlavolam vám pritom po krátkom čase ponúkne aj nápoveď formou načmáraného návodu.

Obrazovky/úrovne s hlavolamami sa striedajú s ,,gagmi“, ktoré spustíte pár kliknutiami, prípadne s jednoduchými minihrami. Tu sa vám do ruky dostanú vtipné variácie na kultové arkády typu PacMan, Tetris, Space Invaders, alebo Angry Birds a Fappy Bird. Ide o veľmi pekné spestrenie hrateľnosti, ale aj tu platí, že náročnosť je skoro nulová a checkpointy umiestnené tak, aby s prechádzaním úrovní nemalo problém ani dieťa.

V duchu hier od Amanity ani Chuchel neobsahuje hovorené alebo písané slovo. Chumáč chlpov a ostatné tvory mumlú a bľabocú vlastnou rečou ako Andrej Danko na tlačovke. Počúva sa to však veľmi dobre a neraz vám roztomilé dialógy vyčaria úsmev na perách. Herné menu a možnosti interakcie sú ako zvyčajne spracované formou jednoduchých popisných piktogramov a bublín. Neraz sa mi však stalo, že počas riešenia hádanky som omylom klikol dvakrát na tú istú bublinu a musel som opakovane sledovať animáciu, ktorá sa nedá prerušiť.

Po vizuálnej stránke je Chuchel veľmi pekný, ale možno až príliš jednoduchý. Už Botanicula na mňa pôsobila graficky veľmi zjednodušene a Chuchel sa nesie v podobnom duchu. Modely postavičiek a ich animácie sú vynikajúce a poctivo spracované, avšak o prostredí sa to povedať nedá. Nie je tu totiž žiadne. Skoro celá hra sa odohráva na bielom pozadí, čo ma veľmi zamrzelo, pretože som si spomenul na nádherné scény zo Samorostu a kreslenej hry Machinaria. O hudobný sprievod sa postarala česká skupina DVA. Nie je však nijako výnimočný a len pekne dotvára celkovú atmosféru a ducha hry.

Počas hrania som sa nevedel zbaviť pocitu, že Chuchel od začiatku mieri na najmladšiu hráčsku základňu. Príbeh, humor a vtipy síce nepôsobia detinsky (až na pár výnimiek) a zabavia aj dospelé publikum, ale hrateľnosť a hádanky sú už skôr šité na mieru mladším hráčom. Verných fanúšikov tvorby Amanity možno sklamú.

Chuchel tak môžem s čistým svedomím odporučiť rodičom, ktorým záleží na tom, aké hry sa dostanú ich deťom do rúk. Ide o skvelú alternatívu k čoraz primitívnejším televíznym animovaným seriálom a svojím humorom a roztomilosťou dokáže chumáč chlpov osloviť aj dospelého hráča. Veľmi jednoduchá hrateľnosť ale sklame tých, ktorí očakávajú zážitok podobný tomu z predošlých hier od Amanity. Ak si však chcete len užiť pár hodín srdečného humoru a oddychu za férovú cenu, nebudete sklamaní. A po dohraní sa ani na tie vlasy v sprchovom odtoku už nebudete pozerať tak ako predtým...

Chuchel
Chuchel Zahráte si aj PacMa...ChuchelMana.
Zahráte si aj PacMa...ChuchelMana.


Chuchel Poznáte ten pocit, keď máte v ústach vlas? A čo tak celý chumáč chlpov?
Poznáte ten pocit, keď máte v ústach vlas? A čo tak celý chumáč chlpov?


Chuchel Niektoré obrazovky sú len pekné gagy.
Niektoré obrazovky sú len pekné gagy.






napísal francis 16.3.2018
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
CHUCHEL
+ vizuál a animácie
+ vhodné aj pre mladších hráčov
+ pomer cena/dĺžka hry a zábava
+ príjemný humor
- príliš jednoduchá hrateľnosť
- veľmi nízka obťažnosť hádaniek
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2.3 GHz Dual Core, 1 GB RAM, Intel HD 4000, 1 GB HDD, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Amanita Design
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 7. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk