MUSHROOM WARS 2

MUSHROOM WARS 2

7.0

Závislosť na hubách dostala nový rozmer

Recenzia na PC verziu

Náš hrdina stojí na vrchole kopca a pod ním sa na bojisku hemžia stovky jeho bratov. Sú obkľúčení a zdá sa, že o pár sekúnd ich rozdrvia nepriatelia s obrovskými očami a tykadlami. Hrdina však zodvihne ruku, použije všetku silu od jeho padlých spolubojovníkov a rozpúta no bojisku inferno, ktoré pohltí mimozemskú hrozbu. Aspoň zatiaľ, kým sa nepriateľom nepodarí zhromaždiť dostatok jednotiek a obsadiť ďalšiu dedinu. Takéto epické bitky vás čakajú v Mushroom Wars 2 a štúdio Zillion Whales sa vás bude snažiť presvedčiť, že aj huby si zaslúžia rešpekt.

Pokračovanie roztomilej stratégie Mushroom Wars na PS3 si teraz môžete zahrať naprieč všetkými platformami, od free-to-play verzií na iOS a Android, cez plné verzie na PC, po konzolové verzie, pričom my sme si ju zahrali na Nintendo Switch, kde hra aktuálne vyšla. Ak nie ste fanúšikom free-to-play modelu plného mikrotransakcií, práve verzia na Switch prináša to najlepšie z oboch svetov – plná hra vo vreckovom balení, ktorá vás zabaví najmä na cestách. Mushroom Wars sa totiž jasne profiluje ako nenáročná stratégia, ktorá pri jednotlivých súbojoch zaberie pár minút, no po dlhej šnúre hrania dokáže zhltnúť desiatky až stovky hodín.

Hneď prvým príznakom oddychovej stratégie je absencia zmysluplnejšieho príbehu. Aj napriek tomu, že hra s nadneseným humorom personifikuje huby na odvážnych bojovníkov, dej prerozprávaný v podobe ilustrácií sa nesnaží byť veľmi nápaditý. Sú tu náznaky motívov, ako je pomsta, zrada, nevídaná aliancia či temná mágia a mimozemská invázia, no nakoľko huby rozprávať nevedia, statické obrázky nútia len špekulovať. Stačí vám však poznať fakt, že štyri druhy húb budú proti sebe bojovať, kým sa navzájom nevyhubia.

Mushroom Wars 2
Mushroom Wars 2 Každý hrdina má vlastný set schopností.
Každý hrdina má vlastný set schopností.


Mushroom Wars 2 Kombinácia nehostinného prostredia a početných nepriateľov potrápi vaše strategické myslenie.
Kombinácia nehostinného prostredia a početných nepriateľov potrápi vaše strategické myslenie.


Mushroom Wars 2 Príbeh bez slov môže byť trochu mätúci.
Príbeh bez slov môže byť trochu mätúci.





Do ovládania hry je ľahké sa dostať a jednotlivé možnosti vám budú tutoriály dávkovať postupne. Vďaka tomu je hra prístupná širokým masám malých aj väčších hráčov, čím sa dostávam k ďalšiemu znaku mobilnej stratégie – návyková hrateľnosť. Tá spočíva v dobýjaní dedín, ktoré produkujú jednotky, delostreleckých veží na obranu a dielní, ktoré zvyšujú útok a obranu jednotiek. Vaše armády dokážu zaregistrovať len jediný povel, presun z budovy A do budovy B. Tento pokyn sa následne nedá zmeniť, preto si hra vyžaduje plánovanie, rátanie jednotiek a občas pomôže aj nejaký ten zásah zhora.

V Mushroom Wars 2 si na začiatku každej hry vyberiete jedného z 12 hrdinov, ktorí oplývajú mocnými schopnosťami, s ktorými sa dá vyhrať aj na prvý pohľad prehraná bitka. Na ich použitie je však potrebná energia, ktorá pochádza z padlých jednotiek, prípadne sa dopĺňa časom. Preto čím viac bojujete, tým častejšie môžete využiť schopnosti, ktorými negatívne či pozitívne ovplyvníte budovy, jednotky alebo samotného hrdinu. Mushroom Wars preto nie je iba o počtoch a o tom, kto má väčšiu armádu. Správne použitie štyroch schopností vám môže zaistiť výhru aj pri počiatočnom znevýhodnenom štarte.

Kým autori hry vložili mnoho úsilia do naozaj inovatívnych schopností hrdinov, už horšie sa popasovali s ich balansovaním. Niektorí hrdinovia sú omnoho silnejší ako iní, čo vás môže podráždiť najmä v multplayerovom režime. Občas budete súperovi závidieť, že má k dispozícii schopnosť, ktorá premení vašu armádu na prach, rozdúcha ju vo vzduchu alebo – ešte lepšie – prekonvertuje ju na nepriateľskú. Úspešný postup často spočíva vo využití slabostí vášho oponenta a zákerných taktík ovládnutia málo strážených budov.

V misiách sólo kampaní je nutné sledovať pohyby nepriateľa. Po niekoľkých reštartoch misie si môžete všimnúť, že AI má dopredu naplánované isté trasy a svoje masívne armády rozmiestňuje občas priam nelogicky, aby vám odhalila zraniteľnú dieru, ktorú môžete využiť. Aj keď sa to spočiatku nezdá, v neskorších štádiách je kampaň naozaj náročná aj napriek nastaveniu najnižšej obťažnosti. Nakoľko je postup lineárny, niektorých hráčov môže odradiť, že sa nedokážu dostať cez misiu, ktorá ich od úvodu postaví do znevýhodnenej pozície oproti trom nepriateľom, ktorí ako supy lietajú nad vašimi dedinkami.

Hra ponúka v singleplayeri dve kampane s viac ako 100 misiami a štyrmi stupňami obťažnosti, čo vám v offline režime vystačí na desiatky ciest hromadnou dopravou. Po natrénovaní schopností si s internetovým pripojením môžete zahrať multiplayerové zápasy hodnotené v rebríčku aj vo variante 2v2, prípadne lokálny multiplayer a tiež voliteľnú hru, kde si vyberiete mapu a aj jeden z troch režimov – Conquest, pri ktorom treba dobyť všetky budovy; Domination, ktorý si vyžaduje obsadenie špeciálnych budov; a King of the Hill, ktorý počíta body za držanie špeciálnych budov.

Do hry vstupuje aj element prostredia, ktoré vám vie pomôcť, či naopak poriadne skomplikovať presun armády. V hre uvidíte rozpálené polia, ktoré zničia každú hubu, ktorá sa ich dotkne, zľadovatené plochy, po ktorých sa huby prekĺznu na druhú stranu, zlý terén, ktorý spomalí, či stĺpy, ktoré ich odfúknu a žaby, ktoré ich zjedia. Všetky tieto prvky okrem funkčnosti spája aj vysoká miera detailov, ktorú autori použili.

Mushroom Wars 2
Mushroom Wars 2 Čím viac nepriateľov, tým viac budú vaše oči behať po mape.
Čím viac nepriateľov, tým viac budú vaše oči behať po mape.


Mushroom Wars 2 Na bojisku sa stále niečo deje.
Na bojisku sa stále niečo deje.


Mushroom Wars 2 Zopár správnych využití schopností a výhru máte vo vrecku.
Zopár správnych využití schopností a výhru máte vo vrecku.





Oproti prvému dielu hra prešla výrazným grafickým vylepšením, vďaka čomu sa na ňu dobre pozerá na malom displeji tabletu rovnako ako na veľkej obrazovke. Detailné prostredia a budovy v 2D grafike spolu s nápaditým dizajnom hrdinov tvoria svojský vizuál, ktorý zaujme malých aj starších hráčov. Hubám dodávajú charakter aj nezmyslené hlášky podobné filmovým Mimoňom, s ktorými vám táto krutá vojna nepripadá až taká tragická. Na pozitívnej nôte hrá aj hudobný sprievod, ktorý sa vám v spojení s charizmatickými hubami vryje do pamäti.

Tak ako v reálnom živote, aj v prípade tejto hry je možné ľahko sa prejesť húb. Návyková hrateľnosť spôsobuje, že budete postupovať od jednej misie k druhej a bez prestávok pre vaše oči môžete pocítiť zvláštny účinok virtuálnych oživených húb. Drobné postavičky hmýriace sa pomedzi budovy vám môžu ostať pred očami aj niekoľko minút po vypnutí hry. Mushroom Wars 2 je typ hry, pri ktorej ľahko stratíte pojem o čase, ale po pár pokusoch už možno budete mať húb na jeden deň dosť.

Ak venujete Mushroom Wars 2 čo i len pár minút svojho času, hra si vás určite získa. Vďaka variabilite jednotlivých misií ponúka desiatky hodín zábavy pre hráčov, ktorí si chcú precvičiť strategické schopnosti v krátkych, no zaujímavých súbojoch. Na Nintendo Switch sme nenatrafili na problémy s multiplayerom ani na povestných cheaterov, ktorí kazia hru najmä na PC. Je však škoda, že na tejto konzole nebol využitý potenciál dotykového ovládania, ktorý by súboje značne uľahčil. Plná verzia bez mikrotransakcií ostáva najprívetivejšou voľbou, no ak si chcete návykovosť Mushroom Wars 2 najprv overiť na vlastnej koži, vyskúšajte si free-to-play verziu pre mobily.


napísal Tanya 19.7.2018
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
MUSHROOM WARS 2
+ rýchle a zábavné súboje, ktoré účinne vyplnia váš čas
+ množstvo inovatívnych schopností hrdinov
+ rozsiahla kampaň
- absencia dotykového ovládania na obrazovke Switch
- nevybalansovaní hrdinovia
- relatívne náročná kampaň aj na najnižšej obťažnosti


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Zillion Whales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19776)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk