TRAIN SIM WORLD

TRAIN SIM WORLD

5.5

Nablýskaný rušeň s nedostatkom vagónov

Recenzia na PS4 verziu

Rôzne simulátory sú vždy veľmi osobitou skupinkou v rámci herných žánrov, ktoré si však vždy vedia nájsť úzku, no o to vernejšiu skupinu fanúšikov. Ako to býva napríklad pri Euro Truck Simulatore či iných podobných hrách. Fanúšikovia takýchto titulov navyše častokrát ani nehrajú žiadnu inú hru. Špeciálne to platí o simulátoroch, ktoré sú svojím spracovaním a hrateľnosťou natoľko zložité, že by bežného hráča expresne rýchlo poslali do ríše snov. Presne do tohto modelu zapadajú vlakové simulátory, ktoré sa snažia virtuálne priblížiť komplikované ovládanie rušňov či celkovo pracovný život rušňovodiča. Na PC je takýchto simulátorov hneď niekoľko, no výrazne z nich vyčnieva RailWorks, respektíve Train Simulator od britského štúdia Dovetail Games. Väčší tím vývojárov však posledné mesiace pracoval na novej vlakovej hre, ktorú nazval Train Sim World a výnimočne sa s ňou rozhodol prísť aj na herné konzoly.

Simulátory rôzneho druhu som mal na PC vždy rád, no väčšinou môj záujem o tú či onú hru opadol po niekoľkých hodinách. O niečo dlhšie si ma však dokázal udržať titul od rakúskeho štúdia N3V Games (pôvodne Auran) Trainz Railroad Simulator. Aby som bol úplne presný, kontakt som mal s verziou z roku 2005, čo je už poriadne dlhá doba, no o to viac ma zaujímal aktuálny počin od skúsených britských vývojárov. Zaujímala ma nielen zmena po vizuálnej stránke, ktorá je úplne samozrejmá, no najmä možnosti, ktoré môže súčasná simulácia železničnej dopravy ponúknuť.

Train Sim World
Train Sim World Na úvod si musíte vytvoriť profil.
Na úvod si musíte vytvoriť profil.


Train Sim World K dispozícii máte tri rôzne typy trás.
K dispozícii máte tri rôzne typy trás.


Train Sim World Vždy začínate pred vlakom, do ktorého musíte sami nastúpiť.
Vždy začínate pred vlakom, do ktorého musíte sami nastúpiť.





Moje očakávania priamoúmerné časovému rozostupu, ktorý obe tieto hry delí, však boli asi až príliš vysoké. Hneď na úvod som sa musel zmieriť s tým, že hra ma bez registrácie na vlastné servery nepustí ďalej. Po zaregistrovaní hráča čaká tradičné vytváranie profilu, no len v radikálne obmedzenom režime. Zvoliť si môžete vlastné meno - našťastie úplne ľubovoľne a nielen zo zoznamu - a nakoniec aj vášho avatara, kde je však voľnosť oveľa obmedzenejšia. Dostupných je len pár postáv, no, našťastie, ide o skutočne nepodstatnú časť hry, ktorá predsa nemusí odrážať oveľa dôležitejšie prvky. Po pár kliknutiach som sa tak konečne dostal do menu, kde sa dá vybrať z troch rôznych oblastí, v ktorých môžete brázdiť železnice. Samozrejme, každá oblasť sa líši nielen prostredím, ale aj štruktúrou trás či úloh, ktoré v daných podmienkach musíte splniť. S tým sú neodmysliteľne spojené aj rôznorodé rušne, ktorých obsluhu musíte bezpodmienečne zvládať.

Súčasťou sú teda trasy Rapid Transit v Nemecku, kde nasadnete aj do podzemných rušňov, ktoré sú určené na prepravu ľudí. Pri Northeast Corridor New Yorkmáte na pleciach zodpovednosť za pasažierov na vybraných trasách v New Yorku, no a Great Western Expressvás zase zavedie do Británie, v ktorej budete opäť prevážať ľudí, ale aj náklad, no na väčších trasách. Keďže s každou oblasťou prichádzajú nové rušne, hra vám najskôr priblíži ich ovládanie v jednom či viacerých tutoriáloch. Už pri nich zistíte, že stránku simulácie zvláda Train Sim World veľmi dobre. Skúsenosti vývojárskeho tímu tu skrátka vidieť. K dispozícii máte celú riadiacu dosku s množstvom prepínačov, z ktorých drvivá väčšina nie je len textúrou, prípadne jednoduchým modelom, ale aj plnohodnotným spínačom, ktorým ovládate isté časti rušňa.

V hre máte buď elektrické, alebo naftové stroje a ich ovládanie sa adekvátne odlišuje v istých špecifických úkonoch. Čaká vás štartovanie stroja, jeho príprava na výjazd zo stanice, prepínanie riadiacej jednotky, zapínanie rôznych typov svetiel či testovanie funkčnosti bŕzd tlakovaním piestov a ich následným odpúšťaním. Pochopiteľne, nie som žiadny expert na vlakové rušne, a tak ani nedokážem objektívne zhodnotiť presnosť ovládania, no na mňa ako na laika celý systém pôsobí veľmi vierohodne a nezostáva mi nič iné len dôverovať vývojárom. Rôzne typy bŕzd reagujú rozličným spôsobom v odlišných situáciach. Spočiatku som nerozumel, prečo pri vypnutí bŕd vlak ešte niekoľko sekúnd intenzívne brzdí. No po prepnutí pohľadu do kabíny a sledovaní ukazovateľov tlaku v brzdových valcoch mi bolo všetko jasné - kým sa brzdy opätovne natlakujú na takú úroveň, aby sa ich účinnosť úplne vynulovala, trvá to nejaký čas.

Prekvapilo ma, že v hre nie som pripútaný k sedačke, ale kedykoľvek sa dá postaviť, prejsť sa po vlaku či pri čakaní po stanici. Navyše pred začatím každej úlohy stojím pred vlakom, prípadne niekde na stanici, pričom dnu sa treba dostať po vlastných. Pri nákladných rušňoch je situácia ešte zložitejšia. Jeden z prvých tutoriálov vás vôbec nešetrí, nakoľko vás doslova prinúti vystúpiť si z rušňa, aby ste si sami prehodili výhybky tak, aby ste sa nakoniec dostali k správnemu cieľu. Pri nákladoch, pochopiteľne, nemôže chýbať ani pripájanie vozňov, kde som si opäť všimol, ako zaujímavo v hre funguje fyzika. Rušeň sám osebe bez problémov dokázal jazdiť aj so zatiahnutou záchrannou brzdou, no akonáhle som napojil viac ako tucet vagónov, síce sa tento kolos poriadne snažil rozbehnúť, no už sa mu to so zatiahnutou brzdou nepodarilo. Podobne zaváži aj hmotnosť pri brzdení, a to v kombinácii s rýchlosťou, ktorou idete. Rušeň pri rýchlosti viac ako 210km/h rozhodne nezastavíte na jednom kilometeri. Zo samotnej jazdy som mal tak vždy dosť dobrý pocit, no ten bol silne konfrontovaný oveľa menej pozitívnymi možnosťami hrateľnosti a celkovým spracovaním.

Hlavným problémom Train Sim World je veľmi malé množstvo obsahu. Počet rušňov by som spočítal na oboch rukách a s úlohami to je len o niečo málo lepšie. Po niekoľkých hodinách hrania sa tak začnete sami seba pýtať, či hra skutočne ponúka len tak málo obsahu, pretože by ste si radi skúsili aj niečo iné. Už len pri porovnaní s o trinásť rokov starším Trainz simulátorom ide o značný rozdiel. Zatiaľčo Trainz ponúkal aj moderné rýchlovlaky či naozaj staré parné stroje, do ktorých ste sami museli hádzať uhlie, aby ste udržali ten správny tlak v zásobníku, tu by ste ich hľadali márne.

Okrem toho mi však v hre neskutočne prekážalo neustále čakanie. Drvivú väčšinu času totiž strávite čakaním. Čakanie na ďalšiu zástavku je úplne v poriadku, nemal by som s tým žiadny problém. Ak ale misia začína tak, že musíte nastúpiť do vlaku ako cestujúci, previezť sa niekoľko kilometrov do konečnej stanice, vystúpiť, tu nasadnúť na vlak už ako rušňovodič, pričom vám hra bez hanby zahlási, že v stanici musíte čakať ešte ďalších pätnásť minút a až potom môžete odísť... tak to už je trochu otrava. Chápem, že takýto prístup je vhodný pre simulátor, no nebola by od veci možnosť, s ktorou by sa hrateľnosť v štýle „pozeraj 15 minút na obrazovku" dala zmierniť na akceptovateľnejšie možnosti.

Train Sim World
Train Sim World Niekedy ovládanie nie je až také, zložité ako vyzerá.
Niekedy ovládanie nie je až také, zložité ako vyzerá.


Train Sim World Jazdením si zvyšujete svoj osobný level.
Jazdením si zvyšujete svoj osobný level.


Train Sim World Podobný pohľad nie je vôbec výnimkou.
Podobný pohľad nie je vôbec výnimkou.





Taktiež si viem predstaviť, že obsah budú autori pridávať postupne, no vo forme platených DLC, ako to pri takýchto hrách býva zvykom. Pre bežných hráčov, ktorí by sa iba chceli prehnať v rušni a zažiť aspoň virtuálne, aké to je ovládať taký masívny kolos, potom táto hra rozhodne nie je.

Po grafickej stránke je hra na slušnej úrovni. Hoci určite nejde o najkrajšiu hru histórie, na simulátor je to postačujúce, teda aspoň čo sa týka grafiky na štandardnej PS4. Na PS4 Pro, Xbox One X či silnejšom stolnom PC to môže byť ešte lepšie. Nechýba dážď či sneh (nie sneženie, s tým som sa aspoň nestretol) a aj keď menej kvalitné, no rozmanité krajinky tiež pekne dotvárajú prostredie. Čo už ale nie je problém výkonu, sú samotní cestujúci. Unikátnych modelov je asi päť, takže na nástupišti či priamo vo vlaku stretnete aj šesť klonov rovnakej postavy. Pri vychádzaní v vlaku sa navyše iba tvária, že vystupujú a v skutočnosti sa vo veľkom zjavujú.

Train Sim World je dobrý simulátor, no nie až taká dobrá hra. Ponúka slušný základ pre simuláciu vlakovej dopravy, no veľmi málo obsahu. S čistou hrateľnosťou to tiež nie je najlepšie, nakoľko bežných hráčov skôr odradí ako zaujme. A tým nemyslím samotné ovládanie rušňov, ktoré je dostupné aj v zjednodušenej podobe, ale veľmi časté a nudné čakanie. Train Sim World na mňa pôsobí, akoby sa do žánru simulátora vlakov nesnažil priniesť nič nové a iba prichádza pod iným názvom s mierne odlišným spracovaním a slabým obsahom. A nakoniec má aj bugy, kvôli ktorým musíte neraz reštartovať rozohranú misiu.

Train Sim World
Train Sim World Dôležité je vždy ubrzdiť včas.
Dôležité je vždy ubrzdiť včas.


Train Sim World Mapa vám neraz pomôže v orientácii.
Mapa vám neraz pomôže v orientácii.


Train Sim World Krajina nie je veľmi detailná, no pekne dotvára atmosféru z jazdy.
Krajina nie je veľmi detailná, no pekne dotvára atmosféru z jazdy.





napísal play3man 30.8.2018
Páči sa mi!
5.5
Ohodnotiť
TRAIN SIM WORLD
+ kvalitná simulácia
+ spracovanie a ovládanie rušňov pôsobí realisticky
+ viacero typov vlakov, prostredí
- veľmi málo obsahu po všetkých stránkach
- viac čakáte ako hráte
- cestujúci pôsobia umelo a smiešne
- zopár vážnejších bugov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Dovetail Games / Dovetail Games
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 24. júl 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk