JAGGED ALLIANCE: RAGE!

JAGGED ALLIANCE: RAGE!

Zúrivý návrat ostrieľaných žoldnierov

Gamescom je preplnený rôznymi veľkými, modernými titulmi. Tie sa snažia predviesť, čoho všetkého sú najnovšie technológie schopné. Potom sú tu však aj tituly, ktoré sa naopak snažia priniesť poctivú, nostalgickú hrateľnosť. A takým sa javí byť aj Jagged Alliance: Rage!

Pracovať na pokračovaní nejakej známej série spred dvadsiatich rokov ale nie je ľahká úloha. Doba sa odvtedy zmenila, rovnako ako aj hry a autori si uvedomujú veľké očakávania pamätníkov. Aj preto to skúšajú so spin-offom, no naznačujú, že do budúcna sú pripravení aj na plnohodnotné pokračovanie Jagged Alliance 3. Séria už možno dnes nie každému niečo hovorí, mladí hráči sú zvyknutí na nové značky, no práve takéto remaky a spin-offy (prednedávnom sme vás informovali aj o Underworld Ascendant) im môžu ukázať, ako sa hralo kedysi. 

Od čias Jagged Alliance 2 sme tu už však mali viacero pokusov prinavrátiť tejto značke slávu. Niektoré sa na pôvodnú hru podobali viac, iné menej, no žiaden z nich sa nedá považovať za úspech. V rámci komunity si odniesli skôr zmiešané hodnotenia a pracovalo na nich viacero rôznych štúdií. Niektoré mali pritom z pôvodnej hry naozaj len pramálo a iba niesli rovnaký názov. Autori z Cliffhanger Productions však chcú všetko toto zmeniť.


Fakt, že od Jagged Alliance 2 ubehlo už skoro 20 rokov, chcú vývojári zachytiť aj v samotnej hre. Budeme tu totiž hrať za rovnakých, známych hrdinov poznačených zubom času. Už to nie je čo to bývalo a Helmut „Grunty” Grunther tak má napríklad problémy so srdcom a Kyle „Shadow” Simmons je zas náchylný ku krvácaniu. Spoľahlivé nebude ani vaše vybavenie. V hre sa tak bude často niečo kaziť, a to má byť aj ústredným motívom, ktorý prinesie nielen nečakané zvraty, no hra si z toho aj plánuje robiť zábavu. Hneď na začiatku sme tak boli upozornení, že ju treba brať s miernym nadhľadom a humorom.

Ako sa ale vlastne partia starých hrdinov dostala k novému zadaniu? V dnešnej dobe už totiž nikto nevyhľadáva takúto skupinu pomätených bojovníkov. Všetci sa radšej spoliehajú na čaty obyčajných vojakov a naši hrdinovia tak boli dlho bez práce. Nová úloha sa však objaví ako blesk z čistého neba a pokus o záchranu z džungľového ostrova môže začať.

Na začiatku hry si vyberiete dvoch z ponuky šiestich známych hrdinov, postupne však získate posily, až si vybudujete plnú skupinu vojakov.  Autori nám, samozrejme, nevyzradili všetky detaily príbehu, no budeme tu bojovať proti jednotkám drogového klanu. Tie budú, samozrejme, v neustálej početnej prevahe a správne taktika preto bude veľmi dôležitá, rovnako ako stealth postup. Budete sa v prvom rade snažiť očistiť ostrov od príslušníkov gangu a vrátiť ho do rúk bežným obyvateľom. No a popritom aj zachránite zopár starých známych.

Titul sa tak vo veľkom bude snažiť hrať na nostalgickú strunu. Ale na druhej strane autori nenechali kameň na kameni a od Jagged Alliance 2 tu máme viaceré zmeny v hrateľnosti. Toto fanúšikovia hre už teraz vyčítajú. Tvorcovia však sľubujú, že to vo výsledku všetko prinesie dobrý mix. V hre tak bude napríklad plne funkčný cyklus dňa a noci a vy si budete môcť takticky vybrať, kedy sa pustíte do boja. Súbojový systém ale bude stále ťahový, postavený na akčných bodoch, ktoré vám umožnia vykonávať rôzne akcie. Neustále sa budete musieť rozhodovať, či radšej zvoliť stealth postup alebo otvorený boj. Samozrejme, môžeme očakávať pestrý počet zbraní a vybavenia, no kapacita inventára bude značne obmedzená.

Každá z postáv bude pritom môcť použiť všetky zbrane, no každý má iné preferencie a zbraň tak môže mať rôznu silu, podľa toho, komu ju dáte do rúk. Pri samotnej streľbe si môžete vybrať, na ktorú časť tela má postava mieriť. Ako poznáte aj z iných ťahoviek, veľa závisí od úspešnosti hod kockou a treba preto dúfať, že bude šťastie na vašej strane. Takisto môžete obetovať akčné body na to, aby ste naraz vystrieľali viac nábojov alebo naopak strieľali s väčšou presnosťou.

Z ďalšej novinky v hre je odvodený aj jej podtitul. Počas boja sa vašim postavám zvyšuje adrenalín v krvi, čo je znázornené Rage meračom. Ten má celkom 3 políčka, ktoré môžete postupne nabiť. To vám prináša rôzne pasívne bonusy, no nahromadenú zúrivosť si môžete vyventilovať aj prostredníctvom špeciálnych schopností. Tie sú pre každý postavu špecifické a ich správne kombinácie prinášajú novú úroveň taktizovania. Niektoré z nich sa dokonca aktivujú automaticky, napríklad taký Shadow svojvoľne odzadu zneškodní blízkeho nepriateľa. Pritom sa budete musieť neustále rozhodovať, či si radšej zanecháte pasívne bonusy, alebo si vyberiete jednorazovej schopnosti.


Grafika hry možno nie je najmodernejšia, no celkom sa nám páčili plynulé animácie. Napriek tomu, že ide o ťahovú stratégiu, sa tak na boj dobre pozeralo a pôsobil akčným dojmom. Veľké plus dávame užívateľskému rozhraniu, ktoré je jednoduché a prehľadné. Sami tvorcovia nám vysvetlili, že sa snažili ikonami pokryť čo najmenšiu časť obrazovky, aby zbytočne nerušili a hráči ste sa mohli plne sústrediť na hru. Pri návrhu rozhrania mysleli aj na konzolových hráčov. Nech si myslíte o vzhľade a mechanikách čokoľvek, hre treba uznať, že je dobre vyladená. Z ukážky sme tak mali konzistentný, ničím nerušený zážitok. Po stránke zvuku poteší kvalitný dabing všetkých dialógov v hre.

Ostrov budete postupne preskúmavať a odomykať tak nové a nové úlohy. Pomedzi misie môžete odpočívať, opravovať svoje vybavenie a aj vyrábať nové. Budete pritom plne závislí na tom, čo sa vám podarí nazbierať počas predchádzajúcej misie. Nedostatok munície, pokazené zbrane, dehydratácia a aj početné zranenia budú vaším neustálym nepriateľom. Príbeh hry sa však odohráva v priebehu iba troch dní, a preto nemáme očakávať žiadne levelenie postáv. Hlavný a v podstate jediný spôsob ako zlepšiť ich schopnosti je teda pomocou početných zbraní a brnenia. Absolvovanie hry zaberie asi 20 až 25 hodín. Pekným prídavkom je navyše aj kooperácia pre 2 hráčov.

Špecialitou majú byť aj široké možnosti interakcie s okolím. Budete tak preskúmavať rôzne objekty, využívať prostredie vo svoj prospech a napríklad aj prestrihnete plot alebo vypáčite zámky. Jagged Alliance: Rage! sa po všetkých stránkach snaží priniesť poctivú hrateľnosť s prímesou nových mechaník. Z krátkeho dema si nedovolíme usúdiť, ako to vo výsledku dopadne. Aj keď z toho máme miestami zmiešané pocity, samotné základy hrateľnosti pôsobia dobre. Rozhodujúcim faktorom bude aj názor početnej komunity. Autori sa však neboja riskovať a vyzerá to tak, že sú s doterajším vývojom spokojní. Sme preto zvedaví, či sa konečne dočkáme slušného pokračovania, alebo pôjde len o ďalší neúspešný pokus. Hra vychádza 27.septembra na PC a 6.novembra na konzolách.


napísal rolan 8.9.2018
Páči sa mi!
JAGGED ALLIANCE: RAGE!


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / THQ Nordic
Štýl: Stratégia / Ťahová
Dátum vydania: 6. december 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19856)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk