FIFA 19 (SWITCH)

FIFA 19 (SWITCH)

6.5

Niekedy nestačí byť najlepsím

Recenzia na Switch verziu

Niekedy naozaj nestačí len byť najlepším a toto je ukážkový príklad. Možno budem predbiehať a niečo takéto by ste čakali až v závere, ale FIFA 19 je (snáď s výnimkou Football Manager, ktorý ale cieli na iné publikum) najlepším futbalom pre Nintendo Switch. K tomuto titulu však hre stačilo len to, že je v hrateľnosti lepšia ako predchádzajúci ročník. A to je veľmi, naozaj veľmi málo. Aj keď FIFA 18 na Switch zbierala pomerne obstojné známky, recenzie z celého sveta so zdvihnutým varovným prstom jedným dychom dodávali, že nabudúce to už bude chcieť oveľa viac ako len orezanú verziu. V EA Sports sa však zjavne nepoučili.

„Veľká“ FIFA 19 je aj tento rok veľmi slušná, aj keď sa zdá, že jej už v aktuálnej generácii dochádza dych. Ťahá to však v iných smeroch a to napríklad s príbehovým režimom, ktorého poslednú kapitolu sme si užili nielen v koži Alexa Huntera. Možno sme na Switchi ani nečakali, že by práve finále The Journey autori priniesli do tejto verzie, aj keď konkurencia z 2K ukazuje, že sa na Switch dá priniesť plnohodnotná ponuka športového titulu. Rozhodne sme ale čakali niečo iné reskin minulého ročníka s upravenou hrateľnosťou, ktorá je síce lepšia, ale sama o sebe určite nebude dôvodom na kúpu, ak máte minuloročnú verziu pre Switch, alebo vlastne kdekoľvek inde.

Dlhšie som rozmýšľal nad tým, ako sa vlastne chopiť tejto recenzie. Či by nebolo najlepšie, najvtipnejšie a najvýstižnejšie len dať link na recenziu veľkej verzie a výpis, čo všetko tu nie je. A nie je toho teda málo. Začína to už pri samotnom spustení, kde sme sa opäť nedočkali napríklad českej lokalizácie textov v hre, čo nie je síce veľká chyba, no sú to veci, ktoré sú už hotové v inej verzii, a tak je trošku ťažšie pochopiteľné, že to nie je aj tu. Navyše to mnohým hráčom určite chýba. Podobne je hra orezaná aj v oblasti prezentácie, čo je napríklad oblasť, kde FIFA vždy prekonáva PES, no na Switchi je to všetko veľmi odfláknuté. Štadióny sú fádne, žiadna dynamika, zostala len oficiálna grafika licencovaných súťaží.

FIFA 19 (Switch)
FIFA 19 (Switch) Graficky hra nepôsobí úplne najlepšie, ale na cesty to stačí.
Graficky hra nepôsobí úplne najlepšie, ale na cesty to stačí.


FIFA 19 (Switch) Dojem z futbalu je v hre slušný.
Dojem z futbalu je v hre slušný.


FIFA 19 (Switch) FUT bude stále ťažiskom vášho herného zážitku.
FUT bude stále ťažiskom vášho herného zážitku.





Dokonca aj vo veciach, ktoré tu sú z tej „veľkej“ verzie, tu a tam niečo chýba. Bohužiaľ sa to niečo podieľa najmä na hĺbke herného zážitku. Bez príbehového režimu The Journey totiž zostáva len klasická herná ponuka, na ktorú ste už roky zvyknutí a to ako v offline, tak aj v online podobe. Takže tu máte napríklad režim Kariéry, ktorý som už v recenzii verzii pre veľké konzoly a PC hodnotil negatívne, nakoľko veľmi stagnuje a akútne by potreboval nabrať druhý dych vďaka zaujímavejším novinkám. Samozrejme, že tu tie novinky nenájdete, no chýba ešte aj väčšia dynamika a interakcia, nakoľko tieto veci sú súčasťou nového enginu, takže sa sem nemohli dostať.

Musíte sa teda uskromniť s ešte starším prevedením Kariéry, čo je obrovská škoda, keďže v oklieštenej ponuke s ním pravdepodobne strávite viac času. Navyše z neho vychádza aj režim Ligy majstrov, nakoľko to je jedna z vecí, ktoré sa preniesli aj do tejto verzie, no taktiež tu nechýbajú isté orezania. Liga majstrov vás prevedie najprestížnejšou futbalovou klubovou súťažou na svete, čo je vlastne len obmedzená kariéra. Prináša to však so sebou tradičné večerné zápasy, legendárnu hymnu súťaže a aj tradičný vizuál a veľmi slušný komentár. Škoda len, že kým na veľkých konzolách a PC srdce futbalového fanúšika jasá už z prezentácie, tu je veľmi plochá, statická, veľa jej toho chýba. Necítite z virtuálnych štadiónov žiadne emócie.

Z toho klasického obsahu sú tu potom už len obligátne možnosti ako Skill games a turnaje. Ženský futbal hra už úplne posúva do úzadia a až som sa pri hraní zamyslel nad tým, či sa ho v EA Sports ako obsahu v hre vlastne vôbec dotkli od jeho zavedenia do série pred niekoľkými rokmi. Možno, ak by v tejto oblasti konečne prišli s niečím novým (a iným ako len rýchle zápasy a turnaj), tak by oklieštená Switch verzia nevyznela až tak prázdno.

Našťastie nie všetko v oblasti obsahu je len oklieštené alebo rovnaké ako v ostatných verziách. Veľkým potešením aktuálneho ročníka FIFA série je nový režim Kick off, teda Výkop. A ak, podobne ako ja, tiež trávite nakoniec najviac času s FIFA hrami v spoločnosti kamarátov pri pivku a hraním jedného zápasu za druhým, naozaj bez ohľadu na verziu tieto novinky oceníte. Nový Kick off totiž prichádza s niekoľkými novými možnosťami, medzi ktorými vynikajú najmä tie, ktoré vám umožnia nastaviť si vlastné pravidlá. Buď ich vypnete úplne, alebo platia len góly z volejov a hlavičiek, či dokonca po každom vsietenom góle jeden z vašich hráčov náhodne vypadne, takže hráte akýsi „Battle Royale“. Možno by to do budúcnosti chcelo viac detailnejších nastavení (od brvna platí za 3 a podobne), ale zatiaľ to takto stačí a do sýta sa pri tom zabavíte.

Dosť bolo pozitívnych správ, poďme opäť k niečomu negatívnemu. V posledných rokov sa ťažisko FIFA hier presúvalo k režimu FIFA Ultimate Team, kde nielen môžete minúť veľa peňazí, ak chcete, ale taktiež v ňom dokážete stráviť veľa hodín, lebo je jeden z najtrvácnejších a ponúka toho naozaj hŕbu v offline aj online častiach, kde si skladáte svoje tímy z kartičiek, kartičkami ich aj riadite a postupne sa šplháte hore divíziami. FUT už tiež začína trošku stagnovať, no dočkal sa tento rok aspoň nejakých zmien. No nie na Switchi.

Ten základ tu je, stále ponúka zábavu na dlhé hodiny a možno by som na tento režim ani také výčitky nemal, no Division Rivals naozaj pekne zamiešali možnosťami tohto režimu, zatiaľ čo na Switchi si budete musieť vystačiť s klasickými Online Seasons západmi. A keď už raz takú možnosť okúsite v jednej verzii, chceli by ste ju ma aj v ďalšej. V offline oblasti zas chýbajú Squad Battles. Tie chýbali už minulý rok, všetci to kritizovali, no aj tak tu nie sú, takže aj tu sa musíte spoľahnúť len na klasiku. Samotný FUT je stále dobrým režimom (aj keď by sme rozhodne uvítali možnosť hrať aj úplne offline na cestách), ale zároveň je to premárnená príležitosť.

FIFA 19 (Switch)
FIFA 19 (Switch) Nová mechanika streľby prišla aj do tejto verzie a prináša so sebou pekné akcie.
Nová mechanika streľby prišla aj do tejto verzie a prináša so sebou pekné akcie.


FIFA 19 (Switch) Prezentácia hry zaostáva.
Prezentácia hry zaostáva.


FIFA 19 (Switch) Režim Výkop si aj na Switchi zahráte podľa vlastných pravidiel.
Režim Výkop si aj na Switchi zahráte podľa vlastných pravidiel.





V oblasti tradičných online režimov sa toho tiež veľa nezmenilo od minulého ročníka na Switchi, číže žiadna sláva, ale skôr také jadro, ktoré stačí. Môžete si zahrať online sezóny (opäť režim, ktorý by už akútne v rámci série potrebovali nejaké novinky a vylepšenia), zahrať si priateľské zápasy online s priateľmi (k tomu a k FUT tu máte aj pozvánky), alebo lokálne sezóny medzi niekoľkými Switch konzolami.

Aj napriek tomu všetkému je tu ale tá jedna vec, ktorá túto verziu drží nad vodou, a to je snáď až prekvapivo dobrá hrateľnosť. FIFA 19 na Switch je vlastne taký obrovský bastardík, v ktorom cítite vplyv snáď niekoľkých posledných ročníkov, no výsledok je naozaj veľmi dobre hrateľný vlastne v každej oblasti. Dojem z futbalu je dobrý, dynamický, slušný v obrane a s veľmi dobre spracovaným dotykom, takže to celé pôsobí prirodzene, nie umelo. Prihrávky sú možno až príliš často menej presné, no to nie je až taký problém. Skôr zastarané animácie niektorých pohybov, ale tu sa asi nič nedá robiť. Rozhodne poteší nový mechanizmus strieľania, takže tu badať náznaky, že aspoň nejaké úsilie do hry autori investovali. Poteší tiež fakt, že sa hra slušne ovláda aj s jedným Joy-Conom, pričom síce musíte obetovať niektoré presnejšie prvky, ale ak si to situácia vyžaduje, vystačíte si s ním.

No a potom si už len musíte uvedomiť, že FIFA 19 na Switch nevyzerá a tak trochu ani neznie ako tie ostatné verzie. Ak by bol toto prvý pokus EA Sports priniesť značku na Switch, dalo by sa mnoho vecí odpustiť, ale takto tu toho jednoducho chýba príliš veľa, a to nehovorím len o príbehovom režime. Stále je to dobrá hra, s ktorou sa dá stráviť mnoho hodín, ale to je tak všetko. Neustále totiž niekde vzadu v hlave bude ten pocit, že inde dostanete viac. Dostali sme sa tak do paradoxnej situácie, kedy je síce nový ročník po hernej stránke lepší, ale nie je lepšou voľbou, čo sa musí odraziť aj na známke.


napísal matus_ace 8.11.2018
Páči sa mi! (+1)
6.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
FIFA 19 (SWITCH)
+ zábavná hrateľnosť
+ licencia LM
+ slušne hrateľné aj s jedným Joy-Conom na cestách
+ nový Kick off režim prinesie hodiny zábavného futbalu podľa vašich pravidiel
- strašne veľa tu toho chýba
- niektoré režimy už akútne potrebujú svieže novinky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: EA / EA sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 28. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk